Slovenija

Na spletu sta se pojavili domeni nazi.si in naci.tv: prva vodila na stran SDS, druga na Novo24

Ljubljana, 26. 03. 2021 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
509

Neznanec je registriral domeni nazi.si in naci.tv, ki sta vodili do strani SDS in njihovega strankarskega medija Nova24. Kot registrar je navedeno slovensko podjetje DHH, ki se sicer ukvarja z domenami in izdelavo spletnih strani. V družbi so s tem seznanjeni, kot pravijo, pa svojih strank posebej ne preverjajo. Povezava je medtem že deaktivirana, kdo stoji za zlorabo, pa v DHH zaradi varovanja osebnih podatkov, ne razkrivajo. Podatke o tem imajo, na zahtevo jih bodo predložili organom pregona. V SDS medtem z zlorabo niso bili seznanjeni, po našem poizvedovanju pa so sporočili, da bodo zaradi očitne zlorabe podatkov stranke na policijo podali prijavo zoper neznanega storilca.

Na spletu sta se pojavili domeni (spletna naslova) nazi.si in naci.tv. Prva je do nedavnega vodila na spletno stran Slovenske demokratske stranke (SDS), druga na stran njihovega strankarskega medija Nova24.

REGISTRANT je registracijski zavezanec oziroma imetnik registrirane domene, ki je ob plačilu pristojbin tudi lastnik pravic uporabe domene za svoje spletno mesto in elektronsko pošto. REGISTRAR je posrednik. Je pooblaščena organizacija, ki domeno (v registru) registrira v imenu registracijskega zavezanca.

Ob pomoči spletnega orodja Domaintools, ki razkriva informacije za domenami, je razbrati, da je bila prva spletna povezava ustvarjena pred dvema dnevoma, za obdobje enega leta – poteče 24. marca 2022. Registrant ni znan, kot registrar pa je navedena družba DHH.si d.o.o.. Server prav tako ostaja skrit, dodana URL povezava (https://dhh.si/) pa je vodila na stran omenjenega podjetja. Status registrarja je ob tem označen kot ustrezen.

Trije strežniki (serverji), ki podpirajo delovanje domene, pa delujejo pod okriljem Digitalocean.com, ki podpira še 663.014 drugih domen.

Podatki o registrirani domeni nazi.si
Podatki o registrirani domeni nazi.si FOTO: Posnetek zaslona - Domaintools

Druga domena je medtem 'nastala' včeraj, isti dan je bila še posodobljena, poteče pa prav tako čez eno leto. Država, od koder prihaja registrant, je Slovenija, kot registrar pa je v tem primeru naveden CSL Computer Service Langenbach GmbH d/b/a joker.com s spletnim poštnim naslovom abuse@joker.com. Ob statusu registrarja je ob tem navedeno, de je ime domene zaklenjeno in ga ni mogoče prenesti. (To je v splošnem sicer namenjeno zaščiti lastnika domene, tako da njenega imena ni moč prenesti na drugo podjetje brez njegovega dovoljenja.)

Podatki o registrirani domeni naci.tv
Podatki o registrirani domeni naci.tv FOTO: Posnetek zaslona - Domaintools

Za odziv smo kontaktirali tudi podjetje DHH Slovenija, ki se ukvarja z registracijo domen in izdelavo spletnih strani. Potrdili so, da so seznanjeni z zgoraj opisanim, niso pa oni sami registrirali te domene, temveč nekdo drug – pri njih stranke namreč kupijo domeno. Gre tako za zlorabo, strank pa samodejno ne preverjajo.

"Uredili smo, da je preusmeritev nehala delovati. Povezava se je tako deaktivirala ob 11. uri, podatki se namreč posodobijo vsako liho uro," pa je za 24ur.com naknadno pojasnil direktor podjetja Tomaž Koštial.

Podatke o tem, kdo je naročnik oziroma stoji za tem imajo, vendar nam jih zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo razkriti. Jih bodo pa na zahtevo pristojnih organov posredovali njim. Zaenkrat zahtevka za to še niso prejeli.

Ob tem pa so v podjetju še pojasnili, da gre za klasično zlorabo. "Podobno, kot bi nekdo po pošti poslal paket, pa bi navedel lažne podatke pošiljatelja," je razložil Koštial ter dodal, da bi potem ta, na pošiljki navedena oseba, 'izgledala' kot da stoji za vsem skupaj.

Ročno preverjanje registrantov po njegovih besedah sicer ni možno, tudi zaradi izredno velikega števila. "Samo lani je bilo v Sloveniji registriranih 22.000 .si domen in preverjanje deluje avtomatično. Seveda pa sistem samodejno beleži vse podatke in aktivnosti, tako da imamo sledljivost za nazaj," še pove.

Pri registraciji je potrebno predložiti tudi veljavne kontaktne podatke – v tem primeru so podali elektronski naslov tajnistvo@sds.si. Kar se na prvi pogled zdi neverjetno, je pravzaprav enostavna operacija prevarantov. Kot kaže, so s pomočjo orodij naredili lažen naslov, ki ima identičen prikaz, a v ozadju pelje na pravi naslov, ki je tudi aktiven. Takšne potvorjene naslove elektronskih pošt je bilo v preteklosti videti že večkrat, pogosto pa jih dobimo tudi v lastne nabiralnike, ko nas želijo prevarati ali pa od nas dobiti denar.

Izpis iz slovenskega registra domen Register.si medtem kaže, da je registrar domeno že deaktiviral. Prav tako pa je razvidno, da so avtorji kot tehnični kontakt navedli kar naslov tajništva stranke SDS.

Za komentar oziroma odziv smo prosili tudi SDS, kjer zjutraj o tem še niso vedeli nič. Kasneje pa so nam v pisnem odgovoru sporočili, da so bili v stranki danes zjutraj seznanjeni z ustvarjeno domeno nazi.si in z njeno prevezavo na spletno stran SDS. "Ker Slovenska demokratska stranka takšne domene ni registrirala in ker so bili ob postopku ustvarjanja domene očitno zlorabljeni podatki stranke, bodo na policijo podali prijavo zoper neznanega storilca," so sporočili.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (509)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
25. 05. 2021 10.25
+1
Hitlerjunge = Janšajunge že vežbajo pozdrav, Tonin trenira vojsko, Hojs pa policijo, za trdi prevzem oblasti pred volitvami, vaške straže SDS-a pa imajo spiske za deportacije že narejene, čaka se samo pravi trenutek, ki ga bo oznanil veliki vodja diktator Janša, po vsej verjetnosti bodo inscenirali incidente, kar bodo okarektizirali kot napad na domovino in kot so objavili oni bodo branili domovino, vzorec je znan iz napada Nemčije na Poljsko, Nemški specialci so preoblečeni v Poljske uniforme napadli enoto Wermahta, in Nemčija je dobila vzrok za napad na Poljsko.
lado-a1
24. 05. 2021 21.37
+1
Kar je res, je res
Walter Pravicek
24. 05. 2021 19.22
+2
Žal mnogi ne vedo,da je bil Hitler Avstrijec,rojen v kraju Braunau am Inn bei Linz,toraj niska Avstrija-ne Nemec.Sledilci so običajno iz bivše DDR,Vzhodne Nemčije,kateri so občasno nadležno obiskovali kraj z rojstno hišo Firerja.OBČINA JE HIŠO ODKUPILA,NASTANILA Z POLIOCIJSKO POSTAJO!!!NIČ NI OBELEŽIJ.NIČ VEČ OBISKOV FIRERJA.LE AMERIKANCI ŠE IŠČEJO DOMNEVNO NJEGOVA BIVALIŠČA PO JUŽNI AMERIKI,KAR JE ŽE SMEŠNO!Sedaj je še takšna nacistična obujenja na Hitlerja prisotna v bivši vzhodni Nemčiji,a že slabi.Se pa še"prebujajo,kot je videti v Sloveniji,MLADCI ,KI NE VEDO NITI KAJ JE BILO MED DRUGO SVETOVNO VOJNO.KOT AMERIŠKI ZAPORNIKI Z TATUJI KLJUKASTEGA KRIŽA ZA BELO BRATSTVO,A NITI NE VEDO KJE JE NEMČIJA,AVSTRIJA.NJIHOVA SPLOŠNA IZOBRAZBA SE KONČA TAKO GLEDANO KOT,DA SO V SLOVENIJI ZAKLJUČILI 4-5 RAZREDOV OSNOVNE ŠOLE!ALI PA SO ANALFABETI-NEPISMENI!SLOVENIJA,TEDAJ V KRALJEVINI SRBOV ,HRVATOV ,SLOVENCEV ni bila NIKOLI PROSDTOVOLJNO VKLJUČENA V TRETJI RAJH,NITI NI BIL NAREJEN KOT Z AVSTRIJO"AINSCHLUS" z Nemčijo,Kraljevina SHS je bila napadena,okupirana ,kot mnoge države Evrope!Zato je takšno obujanje NACIZMA LE "BUSANJE" V PRSA NEVEDNIH LJUDI!ŠE NEMCE JE SRAM,ZA GREHE DEDKOV,OČETOV!
Mr.
30. 03. 2021 19.56
+2
A so se koprive kar same registrirale... 🤔 no ja tako je najlažje s prstom kazati na drugega....
Al83
28. 03. 2021 17.48
-7
Levaki vidijo še vedno povsod same naciste in fašiste. Če prav je od konca 2. svetovne že 70 let. Edini, ki pa se še vedno zbira in organizira obletnice z maškaradami pa so skrajni levičarji. Ti pa se oblačijo v partizane v stilu roleplayinga in sanjarijo, da imajo kaj skupnega z ljudmi, ki so se v 2. svetovni borili, ter se pretvarjajo da njihaova življenja nekaj pomenijo, ker se borijo proti spletnim namišljenim fašistom na internetu.
DediDPitbul
28. 03. 2021 20.02
+9
Po drugi strani pa imate na spominskih masah za nase kvizlinge entuziaste v domobranskih uniformah :)
Al83
28. 03. 2021 17.45
-6
Levaki vidijo še vedno povsod same naciste in fašiste. Če prav je od konca 2. svetovne že 70 let. Edini, ki pa se še vedno zbira in organizira obletnice z maškaradami pa so skrajni levičarji. Ti pa se oblačijo v partizane v stilu roleplayinga in sanjarijo, da imajo kaj skupnega z ljudmi, ki so se v 2. svetovni borili, ter se pretvarjajo da njihaova življenja nekaj pomenijo, ker se borijo proti spletnim namišljenim fašistom.
Al83
28. 03. 2021 17.46
-6
FAUSTOS1
28. 03. 2021 16.51
+4
NIČ novega ve se ,da sds že dolgo paktira z več nacionalfašističnimi strankami, mend njimi z zloglasno madžarsko stranko (legia hungaria) gre za profašistično stranko ,ki zahteva veliko madžarsko z prekmurjem a janša je dejal ,da niso nevarni,izpred let pa z nemško skrajno desničarsko stranko,ki je po ljubljani risala kljukaste križe.
Boris Kavčič
28. 03. 2021 17.09
-5
nič se še ne ve pa kar nekaj pišeš,,dajmo počakat epilog pa potem udri,,,
awontuwej
28. 03. 2021 21.29
+1
Če ti Boris nič ne veš, to ne pomeni, da tega ni...
slovenc59
28. 03. 2021 16.23
+6
Ko boste prijavo na policijo dajal, pa še sebe prjavte, ker vaš D v imenu stranke je že zdavnaj zbledel !
inet
28. 03. 2021 11.33
+0
Brez ideje naivno. Brez veze sam, da se piše kr neki. Kdor kaj takega naredi je res bogi. OK pa šele mi, ki se kao palimo na take objave. Pač svoboda ima tudi tako ceno in sedaj se bodo organi ukvarjali kdo je češnje rabutal pr sosed ker bi drugače itak zgnile. Sam ne vej lomt. Banana ljudstvo iz nove švice, bogi bogi.
mejacrnikal
28. 03. 2021 09.35
-2
Srp in kladivo to je moje vodilo Luka Mesec
Walter Pravicek
24. 05. 2021 19.24
Tam od koder je doma Mesec je srp res pravi za tiste bregače.Kladvo pa je itak povsod uporabno.Je pa razlika med tistim za okvirjanje slik,ali za kovanje v kovačnici.
mmickica
27. 03. 2021 21.41
+2
In kje je tu sploh problem? A ce bi nekdo registriral domeno tito.si na primer, bi bilo pa vse ok.!?
Kekec 007
27. 03. 2021 21.02
+13
Kdor koli je to registriral se ni niti malo zmotil.
muci007
27. 03. 2021 19.48
-11
Opozicija že eno leto cvili. Dajte, še bolj na glas, ker za drugo itak niste.
awontuwej
28. 03. 2021 21.33
+6
Ne pametuj, ko je vaš Jajo v opoziciji, ne zna drugega kot cviliti. Celo zdaj je hotel malo cviliti pred EU, pa mu ni uspelo...
serumresnice
27. 03. 2021 19.46
+6
To je vse proizvod janšistov, da zameglijo kako Janša dela sramoto Sloveniji!
Boris Kavčič
28. 03. 2021 17.11
-2
Levicarjikmeee
27. 03. 2021 19.06
-6
Leva posla... samo da se piše proti vladi ni važno kaj. "neodvisni"
igorpollick
27. 03. 2021 18.57
-4
levičarska banda je za tem
FAUSTOS1
28. 03. 2021 16.53
+6
da vodi pa jo titov učenec kumrovške šole jj.
Boris Kavčič
28. 03. 2021 17.12
-2
Walter Pravicek
24. 05. 2021 19.28
JJ NI BIL NIKOLI V KUMROVŠKI ŠOLI.VSEGA PA TUDI PARTIJCI NISO POŠILJALI TJA.JE PA BIL V BILEČI NA KURSU ZA REZERVNEGA VODNIKA PEŠADIJE.KOT POČIVALŠEK IN JURŠA!PRVO KOMUNIST,ŽE KOT 17 LETNI POB,NATO KOMOLČAR V JNA,DA JE DOBIL ČIN DESETARJA,KOT TAK PA NA KURS.V HERCEGOVINO,TOČNEJE V BILEČO.TAM SO BILI ;LE KOMUNISTI!
Levcekk
27. 03. 2021 16.01
+7
Taksno oblast imamo,ki z policijo nodzira,ustrahuje,izsiljuje,psihofuzicno unicuje nas nasprotnike in se gredo diktaturo.Ta podn bi sedaj zelel komandirati in lagati EU.
Dusan21
27. 03. 2021 15.41
-1
Joža joža, kako izostrene misli imaš, tebe bi Tomička za ušesa vlekla pod mizo v parlamentu, da bi ji sufliral
malaraja
27. 03. 2021 13.54
+14
Domeno je registriral nekdo, ki ima dostop do strankarskega maila. Kakšen goreč SĐS mladič na snegecu verjetno.
BETONSKI
27. 03. 2021 14.49
-11
Uporabnik1175947
27. 03. 2021 18.23
+8
Za sds mladince na snegcu obstajajo dokazi.
muci007
27. 03. 2021 19.45
-4
ovca malaraja je cele dni na belem prahu, po komentarjih sodeč ima še poškodovane možgane.
Jožajoža
27. 03. 2021 12.32
+4
Ali obstaja izraz za simonitija, ki ga nekaj sili, da vlada ljudem, o katerih misli vse najslabše? Karkoli si že mislimo o drugih ministrih, ne moremo reči, da Počivalšek (ki je brez dvoma nadut) prezira turistične delavce,
BETONSKI
27. 03. 2021 13.19
-9
TI BI SAMO NEOTESANCA KORDIŠA ,TIŠLERJA,ŠIVILIJO IN PONOSNO NASLEDNICO ZK TANJO HVALIL,DRUGI SO ZA TEBE TAKO NULA,TOLIKO O TVOJI OBJEKTIVNOSTI.
Uporabnik1175947
27. 03. 2021 18.24
+9
muci007
27. 03. 2021 19.46
-5
Walter Pravicek
24. 05. 2021 19.32
A SE SPLOH TA ČLOVEK UPA ZAPITI Z OMIZJEM?NEKI IGRALEC IZ HRVAŠKE MI JE NEKOČ V ZAGREBU REKEL:PA JA SAM NEŠTO,I NE PIJEM STOJEČKI ILI PA SEDIM SA LJUDIMA U NEKIM ČUMEZIMA.MORAM BITI UZOR ZA PUBLIKU!IN RES SE JE NAPIL LE DOMA!A VSEENO JE POKOJNI!TOLIKO O KULTURI PITJA!