Slovenija

Na spletu vse več nezakonitih iger na srečo, brez denarja ostanejo tudi igralci

Ljubljana, 02. 03. 2024 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančna uprava RS (Furs) pri nadzorih na področju prirejanja iger na srečo opaža, da vse več spletnih prirediteljev nezakonito prireja igre na srečo. Takšnim izdajo odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti, a številni je ne upoštevajo in s kršitvami nadaljujejo.

Za prirejanje iger na srečo je v Sloveniji treba imeti veljavno koncesijo vlade. Za kršitelje so v skladu z zakonom o igrah na srečo predvidene globe.

Kot so pojasnili na Fursu, so na področju izvajanja prepovedi nedovoljenega prirejanja iger na srečo preko interneta in drugih medijev v letu 2023 opravili 115 nadzorov. Zoper kršitelje, ki niso upoštevali izrečenih opozoril, so izdali 34 odločb o prepovedi prirejanja iger na srečo.

Pri tem jih kar 28 ni prenehalo z nedovoljenim prirejanjem iger na srečo, zato je finančna uprava zanje upravnemu sodišču predlagala odreditev omejitve dostopa do spletnih strani, prek katerih se prirejajo spletne igre na srečo brez koncesije vlade.

Spletne igre na srečo lahko v skladu z zakonom prirejajo le gospodarske družbe, ki imajo koncesijo.
Spletne igre na srečo lahko v skladu z zakonom prirejajo le gospodarske družbe, ki imajo koncesijo. FOTO: Shutterstock

Ukrep omejitve dostopa do tovrstnih spletnih strani pomeni, da slovenski igralci, ki imajo na njih že odprt igralni račun, prek dostopa do interneta slovenskega operaterja ne morejo več dostopati do svojih denarnih sredstev.

Da bi se izognili takšnim težavam, na Fursu udeležencem spletnih iger na srečo svetujejo, naj se pozanimajo, ali je spletna stran v Sloveniji legalna ali ne. Seznanijo naj se tudi z zakonodajo na področju iger na srečo, ob morebitni udeležbi pa morajo prevzeti odgovornost za nastanek morebitnih nezaželenih posledic, so zapisali.

Spletne igre na srečo lahko v skladu z zakonom prirejajo le gospodarske družbe, ki imajo koncesijo za trajno prirejanje klasičnih iger na srečo ali koncesijo za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnicah. Prireditelji z veljavno koncesijo so objavljeni na spletnih straneh ministrstva za finance.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mojcd
02. 03. 2024 09.49
+12
Brez denarja ostanejo tudi igralci.....ja kdo pa ostane brez? Lastniki? Kake mate
Sickk 2
02. 03. 2024 17.19
+2
Darko32
02. 03. 2024 09.29
+0
Nevem kaj se delamo norca iz vsega. Pa poglejmo recimo FURS. On je tudi organiziral igro in je zlorabljal igre na srečo v povsem druge namene in to v namene zavajanja. Zato bi bilo dobro prevetriti to področje in ali je pravilno, da se denar od iger na srečo kupiči samo pri eni skupini in ne gre med vse, kateri so upravičeni. Tako pa posamezne skupine sprašijo kar s eje nabralo in vidimo kam to plelje.