Slovenija

Na stavbi v Novi Gorici pokala stekla, najemniki pričakujejo nižje najemnine

Nova Gorica, 16. 07. 2013 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stekla na Eda centru sredi Nove Gorice so v zadnjih mesecih večkrat presenetila obiskovalce. Lastniki zdaj zagotavljajo, da intenzivno iščejo rešitev, najemniki pa pričakujejo nižje najemnine.

Lomi kaljenega stekla, s katerim je obdan Eda center sredi Nove Gorice, so v zadnjih mesecih večkrat presenetili obiskovalce. Radoš Pavlovič, direktor Euroinvesta, ki je lastnik objekta, je zatrdil, da ti lomi za mimoidoče niso bili nevarni, vendar bodo poskrbeli za dodatno zaščito objekta.

Ni še vedel, kako bodo to uredili, vendar pa po zadnjem, že tretjem lomu stekla – tokrat v tretjem nadstropju –, intenzivno iščejo rešitev. "Zaščita bo diskretna, vendar bo mimoidočim in obiskovalcem centra zagotavljala popolno zaščito," je dejal Pavlovič.

Direktor je razložil, da stekla niso popokala in padla v globino, pač pa so jih, potem ko so počila, zaradi varnosti sami odstranili. Zdaj redno dnevno pregledujejo preostala stekla, da bi jih v primeru loma takoj odstranili. Na stavbi je nameščenih več kot 1000 stekel, zato upa, da ne bo prišlo do novih neljubih dogodkov.

(Simbolična fotografija)
(Simbolična fotografija) FOTO: Thinkstock

Pavlovič je še povedal, da so jim proizvajalci kaljenega stekla Kristal Maribor in monterji teh stekel iz podjetja Aluminij Komen zagotovili, da do lomov ne bi smelo več prihajati. Vsa stekla so bila pred vgradnjo testirana na posebnih šok testih, ko so jih za nekaj ur izpostavili ekstremno visokim in nizkim temperaturam. Kljub vsemu pa naj bi na do dveh promilih stekel lahko prihajalo do poškodb. Lomi se lahko zgodijo na steklih, ki imajo različne primesi.

Direktor Euroinvesta je dodal, da imajo nova stekla že na zalogi in da jih bodo tudi namestili na novogoriški objekt. Odgovornosti pri proizvajalcih za zdaj ne bodo uveljavljali, upa pa, da se podobni neljubi dogodki ne bodo ponavljali.

Bodo najemnikom znižali najemnine?

O tem, da bi najemnikom prostorov v Eda centru znižali najemnine, se za zdaj še pogajajo. Po besedah Maše Kodelja, predstavnice Kavarne Rusjan, ki je najemnica prostorov v pritličju in prvem nadstropju, znižanje najemnine od najemodajalca pričakujejo, vendar se bodo o tem še pogovarjali. Za zagotovitev večje varnosti obiskovalcev bodo del terase pokrili, čeprav jim je dodatne varnostne ukrepe s postavitvijo zaščitne mreže zagotovil tudi najemodajalec.

O pokajočih steklih na Eda centru so na majski in julijski seji govorili tudi novogoriški mestni svetniki.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
16. 07. 2013 18.46
+1
"da ti lomi za mimoidoče niso bili nevarni, vendar bodo poskrbeli za dodatno zaščito objekta" Niso bili, ker niso imeli prilike biti, niso padli dol, ker so stekla prej odstranili. Kakšna dodatna zaščita, vzroke na najdejo in rešijo. Če šipe pokajo na isti strani, na istem pročelju, potem je nekaj narobe z stavbo, se morda poseda.
Ramzess
16. 07. 2013 18.48
+2
Zraven je več politike, kot strokovnjakov.
Ramzess
16. 07. 2013 18.43
+1
Kaj pa vzroki, a to nikogar ne zanima, ...oni samo 'intenzivno' iščejo rešitve, za bogve kaj. Blažijo simptome, namesto da bi raziskali vzroke. Tipično.
tyulny
16. 07. 2013 18.08
+1
Kaj pa je bilo treba tako stolpnico v Gorici.To je še eden izmed grabenih spomenikov.
jaka
16. 07. 2013 17.47
-2
Ja, razbita šipa je res razlog za nižjo najemnino. Če bodo najemniki SAMI zamenjali stekla, potem naj se to odbije od najemnine, drugače pa najbrž ni podlage za pocenitev!!!
Roxy79
16. 07. 2013 17.31
+4
Hja... v Postojni pa se gradi nov park z obilico betona med drevesi.... in pa naj stopotjo protikorupcijska komisija malce preveri na županovem vrtu, kako lep ročno klesan kamen mu raste na dvorišču.... okoli kamnitega vodnjaka. Gradi pa podjetke, s katero Občina sodeluje... Hotikultura(vrtnarstvo) in pa Besim). Ni pogojev da bi župan s takšno plačo si zgradil tako lepo oz prekrasno dvorišče iz klesanega kamna... pa magari če bi šparal celo plačo cel županski mandat.
Karletto
16. 07. 2013 17.20
+2
Poka v vročini, poka ob burji... Šipa pade celo na tla iz 30 metrov in več, in noben se ne sekira... pejt zastopit
odpisan2x
16. 07. 2013 16.41
+2
genius projektiral-preveč fiksno vpeta,premaro diletacije
odpisan2x
16. 07. 2013 16.50
+2
tole sesutu steklo je pa res živ primer budalaštine,se začneš spraševat a v tej državi sploh kdo kaj zna
odpisan2x
16. 07. 2013 17.40
-1
dajte otroc niste v življenju nič delal zato pa ne pišite bedastih komentarjev,če ne veste kaj je fizika
Amethist
16. 07. 2013 16.18
+8
tale Eda ne recem da ni lepa, ampak... odlocno previsoka za novo gorico. nevem kaj so mislili na upravni enoti ko so delali gradbeno dovoljenje? visinski gabariti nove gorice so dosti nizji. in tko tale Eda moli ven kot kak osamelec. krneki. poleg tega me zanima kdaj bo euroinvest koncno porihtal okolico spomenika Edvardu Rusjanu kakor se je zavezal. tko kot je tm neurejeno in se nevarno ker so plosce popokane in strlijo robovi ven, pa neka zemlja ki rata ob dezju blatna brozga, trava neurejena... nevem kej mislijo. sramota!
bloodsucker7
17. 07. 2013 13.23
pa ne pozabit stopnic na drugi strani, ki spominjajo na vhod v kako velečastno palačo v Pjongjangu
pankration
17. 07. 2013 20.26
Prvo naj Euroinvest poplača vse podizvajalce. "Odgovornosti pri proizvajalcih za zdaj ne bodo uveljavljali" le zakaj??? Pomoje zato, ker okna in njihovo montiranje Euroinvest sploh še ni plačal. Veliko je podjetnikov, ki so morali zapreti s.p ker niso dobili plačano, imeli so pa ogromno stroškov. Kje je inšpekcija, ki bi morala ukrepati? Država je leglo lopovov. Ko se gre za dolg državi takoj objavijo črno listo dolžnikov, ko pa so država in druga velika podjetja dolžni podizvajalcem pa to nobenega ne zanima.
rogerrabbit
16. 07. 2013 15.51
+14
>>Vsa stekla so bila pred vgradnjo testirana na posebnih šok testih, ko so jih za nekaj ur izpostavili ekstremno visokim in nizkim temperaturam.<< V dokumentaciji, ki so jo dobili je tako zapisano, glede na pogosto pokanje teh stekel, je pa vprašanje če so bili testi res opravljeni na vseh 1000 steklih, ki so jih namestili... kot pravi tisti pregovor- PAPIR PRENESE VSE, KAR JE NA NJEM NAPISANO...
mihaa11
16. 07. 2013 16.44
+2
nič ni narobe s stekli problem je v konstrukciji steklene fasade....