Slovenija

Stebrna pogajanja brez Fidesa: 'Silijo nas v lonec enotnega plačnega sistema in tega se ne gremo'

Ljubljana, 28. 02. 2024 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tako vladna kot sindikalna stran sta pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo ocenili za konstruktivna. Strani sta obravnavali konkretni vladni predlog, ki je po oceni sindikatov še nepopoln, s pogajanji pa bodo predvidoma nadaljevali po ponedeljkovih centralnih pogajanjih. Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se stebrnih pogajanj ni udeležil.

Strani sta na današnjih pogajanjih po besedah predsednice Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irene Ilešič Čujovič prišli do konkretnih vprašanj in do konkretnega predloga vlade. Ta je v enem delu še nepopoln, manjka plačna skupina J, je opozorila. A povedala, da vidi možnost, da se bodo naslednji teden začeli pogovarjati o konkretnih uvrstitvah v novem plačnem sistemu.

Dotaknili so se tudi vprašanja standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu, ki veljajo za še ne izpolnjeno stavkovno zahtevo, in prejeli nekatera zagotovila vladne strani. "Upam, da mislijo resno in da bomo dejansko pristopili k temu, da bomo prišli do boljših delovnih pogojev, ki niso zgolj plača," je poudarila v izjavi za medije.

Po besedah ministra za javno upravo Franca Propsa, ki vodi vladno pogajalsko skupino v pogajanjih o zdravstvenem stebru, sta se strani danes dogovorili, da se sindikati do ponedeljkovih centralnih pogajanj opredelijo, kateri od vladnih predlogov je zanje sprejemljiv, nato pa se pogajanja nadaljujejo.

Jakob Počivavšek, Franc Props, Branimir Štrukelj in Klemen Boštjančič
Jakob Počivavšek, Franc Props, Branimir Štrukelj in Klemen Boštjančič FOTO: Bobo

Vsebine predlogov sicer po ponedeljkovih pogajanjih javnosti niso želel razkriti. Po informacijah, ki so prišle v javnost, pa bi bila po enem od predlogov osnovna plača v najnižjem plačnem razredu nove plačne lestvice določena v višini minimalne plače iz leta 2022, po drugem pa v višini aktualne minimalne plače. Med vladnimi predlogi se omenja tudi zmanjšanje predvidenega razmerja med najnižjo in najvišjo plačo v javnem sektorju, in sicer iz 1:7 na 1:6, ter podaljšanje implementacije plačne reforme na pet let, v tem času pa naj ne bi bilo predvideno usklajevanje plač z inflacijo.

Ilešič Čujevičeva je poudarila, da so na sindikalni strani vedno pripravljeni delati intenzivno. Tako so vladni strani danes predlagali, da se dogovorijo za manjše delovne skupine, ki bi vzporedno pripravljale predloge in morebitne rešitve za nov plačni sistem. Na centralnih pogajanjih so se po njenih besedah pogovarjali, da je mogoče pogajanja zaključiti v prvi polovici letošnjega leta, verjetno še prej, je pojasnila.

Na vprašanje, ali si država lahko privošči 1,3 milijarde evrov, kolikor naj bi po ocenah stale spremembe v plačnem sistemu, je Props odgovoril, da gre za širše vprašanje, kakšne "družbene pogodbe" si želijo državljani.

Fides se pogajanj ni udeležil

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se današnjih stebrnih pogajanj ni udeležil. "Vsi nas silijo v ta lonec tega enotnega plačnega sistema z rigidnimi normami, vsi se morajo z vsem strinjati, skratka mi ne moremo s svojimi idejami prodreti naprej," pravi predsednik zdravniškega sindikata Fides Damjan Polh. 

Props to potezo obžaluje. Meni, da bi lahko sindikat na marsikatero stvar, ki jo izpostavlja, danes našel vsaj nakazan odgovor. Upa, da se bo sindikat pogajanj v prihodnje udeleževal. Sicer pa predlogi, ki so jih obravnavali danes, vključujejo tudi delovna mesta zdravnikov.

Medtem so pogajanja vladne strani s sindikatom Fides glede odprte zdravniške stavke zadnjič potekala prejšnji teden. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je za Val 202 dejala, da je za nadaljevanje pogovorov. "Mislim, da se moramo tudi na naši strani zelo potruditi, mogoče razmišljati tudi o kakšnih novih rešitvah, na primer mediacija je ena taka stvar, ki bi morda premaknila stvari naprej," je povedala. Po njenih besedah je sicer vlada v pogajanjih pripravljena "ponuditi marsikaj", ne more pa ponuditi karkoli, kar ima finančne posledice v letu 2024.

Na vprašanje, kaj bi se moralo zgoditi, da bi se pogovori med vlado in zdravniškim sindikatom Fides spet začeli, je Polh odgovoril, da lahko pomislijo na mediacijo. "Lahko poiščemo mediatorja, ki bo pripravljen, ki ga bosta sprejeli obe strani in mogoče bo tretji lažje prišel do zaključka," je povedal v izjavi za Val 202.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezAn
29. 02. 2024 20.05
Zakaj pa ne, zakaj bi morali biti oni nekaj posebnega. Vse bi se moralo reševati v okviru enotnega plačnega sistema in stebrnih dogovorov, kjer se pri njih upošteva specifike, ki so že zajete v njihovih plačah, kot je daljša izobrazba, pogoji dela, morda še nekaj na deficitarnost in to je to. Če jim pa kaj ni prav, pa naj gredo ven iz javnega zdravstva, ne pa da rušijo nek kolikor toliko transparenten sistem iz izstopom iz stebrnega sistema, kjer bi vsako leto se zmišljevali in na novo izsiljevali višje plače za manj dela.
pekoči paradižnik
28. 02. 2024 21.55
+4
Polh je zelo nadležen. Naseli se na podstrešje, uničuje strukturo in povzroča hrup, dokler ga s silo ne preženeš.
M_teoretik
28. 02. 2024 21.55
+4
Silijo nas v lonec enotnega plačnega sistema in tega se ne gremo'# pa ti res mislijo, da so nadrasa!?
Yon Dan
28. 02. 2024 20.28
+4
Niti centa požeruhom. Če dobijo 1 cent, takoj začeti z nepokorščino plačevanja davkov.
brabusednet
28. 02. 2024 20.07
Čez 5let,če bo denar bo to zaživelo ali kako.
Holy50
28. 02. 2024 19.55
+5
Kar se tiče zdravnikov imajo že sedaj previsoke plače, lahko se samo pogovarjajo o administrativni razbremenitvi. Stavkati bi morali vsi tisti, ki sedaj ne stavkajo, ki imajo katastrofalne plače.
bobiv
28. 02. 2024 19.50
+6
V bivši Jugi smo imeli zlato zdravstvo in to brez dvoživk! Pa nihčeni niti pomislil o stavki, takrat so bili to še zdravniki, danes, žal so samo še inkasanti!
Renolt
28. 02. 2024 19.57
+2
bobiv
28. 02. 2024 19.49
+7
Vsak dr. se naj odloči kje bo delal, ali privat, ali v državni ustanovi, oboje žal ne gre! Ukinimo že enkrat dvoživke!
bobiv
28. 02. 2024 19.45
+3
SPOŠTOVANI ZDRAVNIKI Nečesa res ne razumem! Če mi pri delodajalcu ni všeč, dam odpoved. Če so delovni pogoji nemogoči, delodajalca na to opozorim. Če ne reagira, dam odpoved in poiščem boljšo možnost. Če mi ne izplača plače, jo iztožim. To je vsa logika. Dajte odpoved, dohtarji. Zaposlite se pri zasebniku ali pa se lotite svoje dejavnosti. Kupite ali najemite prostore in jih uredite po predpisih. Ne pozabite na parkirišče zase in za paciente. Sami plačujte prispevke, izobraževanje, dopuste in bolniške. Iz svojega žepa plačajte čistilko ali pa sami počistite WC školjko. Sami kupite povoje, sklapel, stetoskop, zdravniško haljo in toaletni papir. Malico si prinesite od doma in sami plačajte potne stroške! Iz svojega žepa plačajte tudi elektriko, ogrevanje, toplo vodo, komunalne storitve in računovodjo. Za kidanje snega in urejanje parkirišča boste prav tako nekaj odšteli. Iz svojega žepa. Zakaj stavkate že več kot 40 dni? Preprosto dajte odpoved in odidite. Ali ni to bolj enostavno? Ljudje bomo pomoč poiskali pri zasebnikih ali v tujini, stroške bo krila ZZZS, v katero vplačujemo dovolj za nemoteno delovanje normalnega zdravstvenega sistema. Aja, vi tega nočete? Ker vam nič od zgoraj naštetega ne ustreza? Ker boste potem res morali delati kot konji, če boste hoteli biti "gospoda"? Brez dela ni jela. To velja za vse. Tudi za vas. Ni moje, sem samo skopiral, ampak se 100% strinjam s tem!
junij66
28. 02. 2024 19.41
+0
Le kaj se je dogajalo na gimnaziji Šentvid? Politični govor Milana Brgleza. Levi ekstremist naj bi nagnal 2 učenca iz razreda ker sta jim postavila "neprimerna " vprašanja.
Abrnk
28. 02. 2024 19.47
+1
avgust.
28. 02. 2024 19.39
-1
A ni stvar v tem, da je vlada nekaj že obljubila in podpisala, sedaj pa se dela, kot da tega ne bi bilo? A ni to priznal državni sekretar za zdravstvo na tv?
Abrnk
28. 02. 2024 19.32
+9
Fides je nepomemben sindikat z minimalnim članstvom..
krmeki
28. 02. 2024 19.25
+6
Od kje bodo spet vzeli to 1,3 milijarde za viđje plače javnega sektorja? Bomo spet jemali kredite za plače, to je jasno, da se na dolgi rok ne izide. Se minister Boštjančič iz Adrije ni nič naučil? Ampak tam se je zaradi kreditov potopila samo ena firma, tu se bo pa očitno cela država
zdravapamet1
28. 02. 2024 19.10
-1
Hahaahaha brez Fidesa so konstruktivni🤣😂
Zelo123
28. 02. 2024 19.25
+7
S Fidesom je konec. Ziszih par koritnikov nekam tišči. Zdtavnoki delajp s polno paro in jih ne jemljejo resno.
mayye
28. 02. 2024 19.05
+5
Mislim, da se temu reče račun brez krčmarja
SlepiSlovenc
28. 02. 2024 19.05
+3
Naj se gredo malo napoprat. 🤣
mayye
28. 02. 2024 19.04
+9
Brez zdravnikov ni čakalnih vrst, pa dovolj medicinskih sester, bravo! Najprej te uredijo, očistijo, pol mimogrede naredijo kolonoskopijo in operirajo hrbtenico. Prišparamo ful
janmar1234
28. 02. 2024 18.47
-4
Idealna rešitev: Takojšen odstop vlade!
kiropraktik
28. 02. 2024 19.54
+1
Odstop vlade in skrčiti javni sektor za 70.0000 uslužbencev! Hrvaška 4 mil. preb. 250.000 v javnem sektorju. Slov. 2 mil. pa 180.000! Pa bo denar in to za vse!
Xipsilon
28. 02. 2024 18.44
+8
FIDESDS je v njihovem protidržavnem izvajanju potrebno popolnoma osamiti. Ostali sindikati so kooperativni, iščejo rešitve. Fides pa se obnaša kot neka nadvladna organizacija, ki menja ministre, ker se v resnici ne želijo dogovoriti ničesar. Če Fides in nekateri zdravniki mislijo, da lahko v nedogled izsiljujejo državljane in državo se krepko motijo. Nihče si ne želi skrajnosti, toda vlada ima v svojih rokah še en manever (po vzoru Južne Koreje) in to je odvzem zdravniške licence vsem, ki mislijo šparat svojo energijo dopoldan, ustvarjat namerne čakalne vrste in potem služiti privat popoldan.
janmar1234
28. 02. 2024 18.49
-4
Največji krivec je vlada , ki je leto nazaj podpisala sporazum s FIDESOM in ga ni izpolnila. Rešitev: Takojšen odstop vlade!
mayye
28. 02. 2024 19.16
+3
Licence ne podeljuje vlada in nima nad tem nobene avtoritete. Izobrazbe tudi vseh ostalih poklicev ni mogoče odvzeti.
Xipsilon
28. 02. 2024 19.52
+1
"Podrobnejša določila o načinu, organih, evidenci in postopku pri odločanju o podelitvi, podaljšanju in odvzemu licence sprejme Zdravniška zbornica Slovenije v soglasju z Ministrom za zdravje" (vir: zdravniskazbornica). Ministrstvo za zdravje pa je organ vlade. Nihče pa ni omenjal odvzema izobrazbe, to naj imajo. Licenca ni enako izobrazbi, je pa nujna javna listina, če kdo želi delati kot zdravnik. Več kot očitno nekateri v JS, ki ne želijo služiti državljanom, tudi licence ne potrebujejo.
DEPE
28. 02. 2024 18.43
+5
Kdo bo to plačal? A bom prej prišel do zdravnika..?
mayye
28. 02. 2024 19.01
+0
Manj verjetno. Ostali še lahko zmenijo, pa te pol brez zdravnika pozdravijo.