Slovenija

Na štiriletnem programskem razpisu nekatere organizacije brez sredstev

Ljubljana, 10. 01. 2022 20.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Štiriletni programski razpis za kulturne programe v umetnosti na ministrstvu za kulturo ni bil uspešen za nekatere nevladne organizacije in društva. Da jim niso odobrili sredstev, so konec tedna sporočili iz Gledališča Glej. Rezultati razpisa sicer še niso objavljeni, društvo Asociacija pa podatke še zbira.

Ker ministrstvo ni odobrilo sredstev, je pod vprašaj postavljen obstoj enega redkih uprizoritvenih prostorov za sodobno avtorsko gledališče v Sloveniji, ki je že pet desetletij življenjskega pomena predvsem za mlade ustvarjalke in ustvarjalce, so zapisali v Gleju.

"Nejasna je prihodnost mednarodnih povezav za preboj slovenskih umetnikov ter vrhunskih gledaliških dosežkov doma in v tujini, ki jih Gledališče Glej kot najstarejša neodvisna gledališka hiša v Sloveniji kontinuirano predstavlja od leta 1970. Pa tudi prihodnost treh festivalov, od tega enega mednarodnega. Delo več sto umetnikov in strokovnih sodelavcev. Prebojnega in inovativnega mladinskega programa avtorskega gledališča," so dodali v sporočilu za javnost.

"Država od leta 2013, odkar je gospodarsko vse uspešnejša, kulturi ne namenja dodatnih sredstev"

Organizacije rezultate o (ne)izbiri še prejemajo, tudi v Asociaciji, društvu nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture, te podatke še zbirajo, da bodo po pregledu odločb lahko podali celovito analizo. Po načrtih bodo v dveh tednih sklicali novinarsko konferenco na to temo.

Predstavnica društva, Polona Torkar, je za zdaj ocenila le, da država od leta 2013, odkar je gospodarsko vse uspešnejša, na kulturo in tudi na programski razpis ne gleda razvojno, tako da bi ga krepila ali namenjala dodatna sredstva.

Evro, denar, gotovina, splošna
Evro, denar, gotovina, splošna FOTO: Shutterstock

To sicer ne velja za vsa področja, na posameznih področjih, kot je uprizoritvena umetnost, pa po njenih besedah vsekakor ne razpisuje dodatnih mest in sredstev, ki bi omogočala producentom dostopati do financiranja, ampak vrhunske programe, ki so takšni tudi po oceni strokovnjakov, iz financiranja izriva.

Kot je pojasnila, v praksi to pomeni več stvari. Med drugim so ti programi izgubljeni in ogroženi, prav tako so ogroženi njihovi evropski projekti, v katerih nastopajo. Naslednja možnost v okviru financiranja ministrstva pa je zanje predvsem to, da programe v celoti predrugačijo in kandidirajo na drugih razpisih, na katerih pa je na voljo sofinanciranje manjšega dela programa s precej manj sredstvi.

Pri tem je Torkarjeva omenila večletni projektni razpis, ki mu je ministrstvo ravnokar podaljšalo rok za prijave. Na njem lahko organizacije kandidirajo zgolj z eno vlogo. "Lahko si predstavljate, da je razkorak med tem, kaj so uveljavljeni producenti delali doslej, in kaj jim lahko država sofinancira zdaj, ko so iz razpisa izpadli, precej velik," je pojasnila.

Ministrstvo rezultatov še ni objavilo

Ministrstvo rezultatov programskega razpisa za zdaj še ni objavilo, v službi za odnose z javnostmi pa so povedali, da pripravljajo pojasnila o tem, zakaj so določene organizacije izpadle. Po podatkih Večera so takšne poleg Gleja še Zavod Maska, center Delak, Zavod Emanat, Mesto žensk in Nomad Dance Academy Slovenija.

Da so omenjene zavrnili na razpisu, so sporočili tudi iz Zavoda Maska. "In to ob dejstvu, da ministrstvo za kulturo razpolaga z rekordnim zneskom za kulturo v zgodovini samostojne države pri tem je v istem času razpolovilo sredstva za nevladne organizacije, s čimer je ostro zarezalo v slovensko in mednarodno kulturno krajino, saj številni nevladniki s svojimi programi sodijo med najpomembnejše snovalce novih uprizoritvenih tokov in formatov."

Kot so še dodali, odvzem sredstev razumejo kot strategijo dolgoletnega krčenja prostora za razvoj profesionalnih nevladnih organizacij.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
11. 01. 2022 14.34
-1
pravilno in skrajni čas jaz če hočem imeti denar moram tudi delati , od bla, bla ni nič od kulturnikov se pa pričakuje da tudi pokakžejo kakšno vsebino ne samo člansko izkaznico , knjiga film igra je dobro plačana vsebina kolikor je dobra je tudi prodajna sigurno pa ne bo razen nekaterih obsedencev kupil vsebine resničnostnih šovov ki jih predvajajo na pop, meni gredo ti brezposličarji ki tako iščejo svojo pozornost na bruhanje
crestor
11. 01. 2022 11.48
-1
Pravilno! Onemogočit vse boljševiške levaške politikantske organizacije, katerih edino delo je rušenje uspešne Janševe vlade, pod krinko nekakšnih nevladnih organizacij!
pepikrlinca
11. 01. 2022 09.15
+2
delati bo treba. Zjutraj na šiht, popoldan na vaje, pa bo.
jodr
11. 01. 2022 08.42
+4
A Zlatkotu je tudi država ukinila financiranje?
staridida
11. 01. 2022 08.42
+1
Levaki zbor-kultura se deli...
staridida
11. 01. 2022 08.39
+3
Kulturo ukinit-ker to kar počnejo levaki ni več kultira---
marker1
11. 01. 2022 08.36
+4
V mlajših letih sem veliko deloval v gledališču. Nastopali smo zastonj, le na gostovanjih smo dobili sendviče in sok po predstavi. Vsi smo igrali iz veselja do igre, ne zaradi koristi. Poglejte pevca Jana Plestenjaka. Nikogar ne prosi, sam zasluži zase. To je pravi kulturnik.
kiropraktik
11. 01. 2022 08.04
+4
Naši kulturniki so v svetu ne prepoznavni! Razen treh, štirih!
rekapaka
10. 01. 2022 21.59
-6
Svečkarji se znajo samo nekulturno obnašati. To je vsa kultura, ki jo premorejo! In njihova umetnost: Hojs ob vodi stoji, Grims trnek v vodo moli, Janez mimo pride, Predalič Ho, ho, hi, hi
MeireMetran
10. 01. 2022 21.42
+10
Kultura je eno samo podlo, umazano usrano izsiljevanje za denar..Če je kdo nekulturen so to ravno ti samo oklicani NE KULTURNIKI )) Sami smradi.
tona Iteb
10. 01. 2022 21.33
-3
Pijanc in kultura, pač ne gre skupaj!!!!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇