Slovenija

Na študentskih volitvah Univerze na Primorskem posredovala policija

Koper, 21. 10. 2019 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Volitve v študentski zbor Študentske organizacije Univerze na Primorskem je prekinil incident, po katerem je morala posredovati celo policija. Skupina študentov, ki je želela s protestno akcijo nakazati na stanje v Študentski organizaciji, je na volišču trgala volilne lističe, v volilno skrinjico zlila barvo, nato pa po prerivanju zapustila volišče.

Volitve v študentski zbor Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) še naprej burijo duhove. Kot smo poročali v začetku meseca, so študentje najprej opozarjali na številne nepravilnosti, ki naj bi si jih pri razpisu za volitve v študentski parlament privoščili študentski funkcionarji, v petek pa je po poročanju Primorskih novic na edinem volišču prišlo do incidenta.

Skupina želela opozoriti na nepravilnosti v ŠOUP

Skupina študentov je v petek nekaj po 12. uri vstopila v prostore ŠOUP v Kopru. Ko so prišli do volilne skrinjice, je ena od volilk vanjo vrgla barvo, drugi pa so raztrgali nekaj volilnega materiala.

To sicer ni prvi incident na voliščih ŠOUP. Pred leti smo bili ob študentskih volitvah celo priča pretepu.

Po prerivanju na hodniku je skupina zapustila prostore ŠOUP, varnostnik na volišču pa je poklical policijo, ki je zbrala informacije o dogodku. Fizičnega nasilja oziroma pretepa naj ne bi bilo.

"Na takšen način smo protestirali nad dogajanjem na ŠOUP, saj vodstvo skuša privatizirati javni denar. Akcijo smo izvedli zaradi nemoči, saj vsi, tako študentje kot državne institucije in vsa javnost, vedo, kaj se dogaja, nihče pa tega ne more ali noče preprečiti. Upam, da je to povod, da se stvari začnejo razreševati in da se o dogajanjih na ŠOUP začne govoriti," je za Primorske novice povedal Jure, eden od protestnikov.

Predsednik ŠOUP ob dogajanju šokiran: Večkrat smo pojasnili legitimnost

Predsednik ŠOUP Jure Ciglar je po incidentu dejal, da je bil tako šokiran, da ni vedel, kaj naj stori. Zdi se mu nedopustno, da nekdo nestrinjanje izkazuje na takšen način. 

Volitve v študentski zbor Študentske organizacije Univerze na Primorskem je prekinil incident, po katerem je morala posredovati celo policija.
Volitve v študentski zbor Študentske organizacije Univerze na Primorskem je prekinil incident, po katerem je morala posredovati celo policija. FOTO: Kanal A

Pred volitvami so nekateri z anonimkami opozarjali, da si želijo akterji študentske politike na Primorskem s spornimi potezami zagotoviti nove mandate. Dokaz za onemogočanje protikandidatov je po mnenju opozicije odločitev volilne komisije, ki je zavrnila kar devet od 22 kandidatur. 

"Že večkrat smo pojasnili legitimnost in transparentnost volitev ter da so bile kandidature zavrnjene na podlagi odloka o volitvah. Obstajajo pritožbene komisije in določeni postopki, po katerih se je treba ravnati," je navedene zavrnitve komentiral Ciglar.

Volitve bodo najverjetneje ponovili

Protestniki so še poudarili, da si želijo predvsem transparentnosti, vodstvo ŠOUP pa pozivajo k objavi finančnih bilanc.

"Tako bi lahko vsi videli, koliko denarja priteče na ŠOUP in koliko gre ven. Dejstvo je, da študenti vidijo bore malo dogajanja, ki ga organizira ŠOUP. Že študentski sveti fakultet, ki imajo bistveno manj denarja, imajo veliko več dogodkov," je dodal udeleženec protesta.

Po besedah Ciglarja je odločitev o usodi volitev zdaj v rokah komisije, ki pa se s podobnim primerom doslej še ni srečala, še pišejo Primorske novice.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Capo dei Capi - novi profil
21. 10. 2019 12.04
+10
Vsi so siti vsega... Slovenija poka po šivih. :)
santamaura
21. 10. 2019 11.35
+18
Koga boš pa volil, če je glede na kandidate že vnaprej vse določeno. To je vladavina debelih pujskov, ki so naštudirali, kako ostati pri koritu, kljub temu, da lahko voli in odloča cela farma. To je demokracija po meri grofov. Posredovala je celo policija. Zakaj - Saj policisti niso biriči, ki bi v imenu grofov tolkli po tlačanih - Ali pa so ?
faganel
21. 10. 2019 11.19
+22
Če bi bil brezplačen(!) študij časovno omejen, bi študirali in se ne ukvarjali z vsem mogočim...
Capo dei Capi - novi profil
21. 10. 2019 12.05
+4
faganel.... Študij("brezplačen") je časovno omejen... Eno ponavljane in en prepis... Potem je konec. :)
Ramzess
21. 10. 2019 16.25
anakondabox
21. 10. 2019 11.13
+12
Čim manj veš, bolje je! Reševanje pravičnosti in z njo pravne države se nikoli ni dobro obneslo. Naj vas potolažim s citatom Ivana Cankarja: "Narod si bo pisal sodbo sam, ne frak mu je ne bo in ne talar!"#tolažba
boris c
21. 10. 2019 11.04
+35
To je vse trening za parlament. Samo izpiliti se morajo še malo, da stvari izgledajo legalno.
mptour
21. 10. 2019 11.01
+37
Ukinit. Leglo bodoče lopovske politike.
+26
felix59 drugič
21. 10. 2019 10.46
+42
Študentski funkcionarji so še 5 x slabši od onih na Šubičevi , same kraje , poneverjanja , veriženja , potvarjanja , neučinkovitost , marija k sebi . . . Ukinite jim vse finance , bomo videli , če se bodo še tako grebli za stolčke !!
setisfekšn
21. 10. 2019 12.40
+2
So rekli ljudi dajte mladim moznost v politiki studentom ki so neobremenjeni in posteni da bi zaceli voditi republiko in jo resili skorumpiranih politilov!!samo tega ne!!studenti so hujsi grabezljivi in brezobzirni!!saj lahko tukaj vidite in v politiki kaj delajo ti mladi !!samo mati k sebi!!!