Slovenija

Janša o podpori Orbanu: Ni šlo za delitev na Poljsko in Madžarsko ter ostale

Ljubljana, 21. 07. 2020 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič, 24UR ZVEČER, STA
Komentarji
614

Na domačem političnem parketu se še vedno vrstijo burni odzivi na besede in poteze premierja Janeza Janše, s katerimi je izrazil odkrito nasprotovanje jedrnemu delu EU. Kot po koncu zasedanja zatrjuje premier, pa s tem ni želel Slovenije popeljati na 'madžarsko-poljski vlak', temveč je šlo le za "razčiščevanje pojma vladavina prava". Medtem se celo njegova politična zaveznica in evropska poslanka iz vrst Nove Slovenije Ljudmila Novak sprašuje, kdo se boji vladavine prava.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Spoštovanje pravne države
    03:04
    Iz 24UR: Spoštovanje pravne države
  • Iz 24UR ZVEČER: Ljudmila Novak o vladavini prava
    09:03
    Iz 24UR ZVEČER: Ljudmila Novak o vladavini prava

 

V zgodnjih jutranjih urah se je le zaključilo maratonsko zasedanje voditeljev držav članic Evropske unije. Med zadnjimi odprtimi vprašanji v razpravi je bilo vprašanje glede povezave izplačila evropskih sredstev in spoštovanja vladavine prava, čemur sta najbolj glasno nasprotovali Madžarska in Poljska. Njuna predsednika vlad Viktor Orban in Mateusz Morawiecki sta celo zagrozila z vetom. Slovenija pa je obe državi, kot je poročal Financial Times, pri tem podprla. Ta Janševa poteza je močno odmevala in sprožila burne odzive na domačem političnem prizorišču.

Kot po koncu zasedanja zatrjuje Janša, s tem ni želel Slovenije popeljati na 'madžarsko-poljski vlak', temveč je šlo le za "razčiščevanje pojma vladavina prava"

Navzven je bil vtis, kot da je to ena glavnih tem, a je bila zgolj tema na eni od večerij, trdi premier. Ta razprava je bila po njegovih besedah koristna, ker je marsikaj razčistila. "Za razliko od tega, kar se je pisalo, ni šlo zgolj za neko delitev na Poljsko in Madžarsko ter na vse ostale in za to, da se je Slovenija pridružila eni skupini. Šlo je za razčiščevanje pojmov, kaj je sploh vladavina prava," je nadaljeval.

Na koncu, ko so pogledali, kako je ta termin definiran v lizbonski pogodbi, so bili po premierjevih besedah vsi enotni, da je zunaj tega vsa razprava sholastična. "Kar je treba upoštevati, je tako ali tako že dogovorjeno, in to veže vse brez razlike. Kakršni koli dvojni standardi so nesprejemljivi, zato je bilo zelo enostavno doseči dogovor o besedilu. Nihče ni imel s tem nobenih težav," je povedal.

Premier je tako odgovoril na vprašanji, kako komentira dosežen kompromis ter zakaj je Slovenija glede tega vprašanja zavzela podobna stališča kot Poljska in Madžarska, ki sta sicer zaradi očitkov glede kršenja vladavine prava v postopku po 7. členu pogodbe EU.

Novakova: 'Na temelju vladavine prava stoji in pade Evropska unija'

Ljudmila Novak
Ljudmila Novak FOTO: 24UR ZVEČER

Kako je možno, da se je evropska poslanka Ljudmila Novak, sicer članica in nekdanja predsednica stranke NSi, pri vprašanju pojmovanja pravne države bolj ujela s stališčem opozicije kot koalicije na čelu s SDS, katere del je tudi njena stranka? "Ne gre za ujemanje z opozicijo, pač pa gre za stališče evropske ljudske stranke, ki ves čas vztraja, da morajo vse države članice upoštevati in spoštovati vladavino prava." K temu je vse države pozval tudi predsednik EPP, ki je dejal, da se evropske države lahko pogajajo o milijonih in milijardah, vendar o spoštovanju temeljnih človekovih pravic in vladavini prava pa ni pogajanj.

Ob tem je poudarila, da so se vse evropske države že na samem začetku zavezale, da bodo spoštovale vladavino prava, zato ta zahteva ni nič novega. "Na tem temelju stoji in pade Evropska unija."

Novakova je poudarila, da so jedrne države EU, kot sta Nemčija in Francija, tudi ustanovne članice tega projekta, ki je nastal na temeljih krščanske demokracije. "Gre za članice, ki tudi prispevajo največ denarja v skupno blagajno, zato seveda pričakujejo, da tisti, ki bodo ta denar dobili, spoštujejo ta pravila. Kar ni nič novega. To se pričakuje od vse držav članic." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novakova je ob tem še povedala, da so jedrne države tudi vzor demokracije, ki je pri njih uveljavljena že več desetletij, medtem ko je pri nas demokracija večkrat šibka, saj da si jo vsak po svoje tudi razlagamo. "Gre tudi za ostanke preteklosti, s katero še nismo povsem razčistili, zato demokracijo nekateri zlorabljajo."

Orban govori o zmagi, voditelji EU odločitev le preložili

Čeprav je predsednik Evropskega sveta Charles Michel v predlogu, ki ga je predstavil v ponedeljek zvečer, še pretežno ohranil svoj prvotni predlog, ki ni užival potrebnega soglasja, so nato voditelji dosegli drugačen kompromis.

Ta kompromis o povezavi med vladavino prava in evropskim proračunom se neuradno tolmači kot zmaga madžarskega premierja Viktorja Orbana, saj rahlja sprva predvideno vez med spoštovanjem vladavine prava in koriščenjem evropskih sredstev.

Po neuradnih informacijah so kompromis skovali voditelji Nemčije, Francije, višegrajske četverice, Latvije in varčne četverice, na zasedanju pa ga je ob vsesplošni podpori predstavil latvijski premier Krišjanis Karinš.

Voditelji v sklepih izpostavijo, da je treba zavarovati finančne interese EU v skladu s splošnimi načeli v pogodbah EU, še zlasti 2. člena, ki se nanaša na temeljne vrednote.

Izpostavijo tudi pomen spoštovanja vladavine prava in napovedujejo, da bodo na tej podlagi vzpostavili ureditev pogojevanja za zaščito proračuna in sklada za okrevanje. Komisija bo v primeru kršitev predlagala ukrepe, o katerih bodo članice odločile s kvalificirano večino. Voditelji se bodo k temu vprašanju vrnili hitro, še piše v sklepih. Odločitev so torej dejansko preložili.

Orban je sicer izpostavljal, da ne nasprotuje povezavi med vladavino prava in evropskim proračunom kot taki, temveč želi, da se to naredi temeljito, kar pa terja čas. Članice je tudi pozval, naj namesto uvajanja novih mehanizmov najprej končajo postopek po 7. členu, saj v okviru tega postopka odločitve članic glede vladavine prava in Madžarske še ni.

Postopek na podlagi 7. člena, sprožen že pred leti, ki v skrajnem primeru za kršiteljico temeljnih evropskih vrednot predvideva odvzem glasovalnih pravic, je v razpravah članic unije zastal, ker ni zadostne volje za ukrepanje proti Madžarski. Enako velja v primeru Poljske, ki je prav tako v tem postopku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (614)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nitiniti
23. 07. 2020 09.03
+4
zdaj se v sloveniji vidi pogled na vladavino prava te vlade
Offizier
22. 07. 2020 17.57
+1
Red mora biti!
zibertmi
22. 07. 2020 17.14
+4
janeza ja samo poštenje.ker nihče ne gleda nora tv bo spremenil zakonodajo ,da bo kaj kapnilo iz naročnine.verjetno bo še hojs začel plačevati rtv
BITINOVINAR
22. 07. 2020 08.49
-1
ZAKAJ NE VOLIM VEČ LEVICE PO 30 LETIH. Preprosto, ker namesto programov in vsebine, ki zadevajo Slovence s pomočjo medijev tolčejo z ideološkimi temami po vladi. Ideologija me niti ne bi motila, če ne bi zavzemala 99% razmišljanja. Vladavina prava DA. Nikoli se ne kolesari za rabote levih, zakaj že?
zibertmi
22. 07. 2020 15.15
+5
saj desni pa majo program,ki je vedno isti
nostalgik
22. 07. 2020 08.14
+15
POPOLNOMA JASNO JE, DA SE JANEZ JANŠA BOJI VLADAVINE PRAVA ZARADI NJEGOVIH KRIMINALNIH DEJANJ KI SO ZASTARALA IN ČE BI BILO KAJ POŠTENJA V TEM SISTEMU BI MORAL JANEZ JANŠA BITI OBSOJEN NA DOLGOLETNO ZAPORNO KAZEN.
Gorazd Petek
21. 07. 2020 21.55
-9
Voditelji NISO NIČ PRELOŽILI-će VIŠEGRAJCI IZTOPIJO-ODE Merckel EU tako je Merckelca zavezala brusljekratom in sebi štrik okrog vratu. NIČ NE MOREJO-Nemčija je preodvisna tako od Višegrajcev še huje od Kitajcev ŠAH_MAT.
dante
21. 07. 2020 21.43
+4
Če bo šlo tak naprej bomo dobili novo himno: Hej slovani....
sinhron
21. 07. 2020 21.42
+16
Janša vrača podporo in hvalo Orbanu , ki ga je pred časom hvalil , kot borca proti komunizmu , ki ga že dolgo ni več , so pa še komunisti in eden izmed njih je prav Janša , ki se bori s svojo senco preteklosti in v tem kontekstu tudi razvija teorijo vladavie prava . Ki jo gleda skozi prizmo lastnih dogajanj , v smislu posledic na lastna dejanja , ki jih skrbno zamolči in s tem misli , da napravi največji vtis svečenika in mučenika na svoje oboževalce , ki mu zvesto ploskajo in pritrjujejo .
MladInPerspektiven
21. 07. 2020 21.35
+12
Kar mene najbolj skrbi, kako to da edino v Sloveniji imamo izredno poštene politike ...nihče ne gre v zapor ... no naša Tildica je ampak tudi ona je nedolžna to so ji hmmmmm banda pokvarjena
MladInPerspektiven
21. 07. 2020 21.33
+12
Ne ga srat res je čudna ta VLADAVINA PRAVA... še posebej za nekoga, ki se zgleda primerja z Jezusom po poštenju in nedolžnosti. Mogoče pa imamo resnično novega Jezusa??
Gabiula
21. 07. 2020 21.32
+8
Ravno toliko bi dobili ce bi bila v Bruslju Svetlana Makarovic
Bolfenk2
21. 07. 2020 21.31
-9
Skrajni čas da se Slovenija čim prej približa višegrajski skupini. Osrednja Evropa bo propadla, čez 50 let bo tu afroarabija.
BUONcaffee
21. 07. 2020 19.45
-19
Ne vem kaj imajo mediji proti Janši????
FAUSTOS1
21. 07. 2020 21.01
+16
nič ampak ko citirajo njegove twite-se izkaže da janša gre iz ene laži v drugo,tako da mediji le opravljajo svoje poslanstvo obveščanja naroda in niso dolžni iz laži janšistov ustvarjati resnične laži kar želi ta strahovlada.
France Korosec
21. 07. 2020 19.40
-17
Ubogi slovenski Kristjani, ki jim stranko fura babji butnskalski Buldožer brez občutkov in z izklopljeno čustveno inteligenco ter čuvajka lika in dela E.Kardelja
Hasan
21. 07. 2020 19.03
+13
Ni šlo za delitev na Poljsko in Madžarsko ter ostale,pravi Janez.In ima prav!Šlo je za delitev na Madžarsko in Poljsko ter ostale.
Kekec 007
21. 07. 2020 19.01
+19
Itak , da ni šlo za pomoč, sej tud tisti ventilatorji od Geneplaneta , ki so šli za Madžarsko po ultra ceni ni bila pomoč Jajojtu in Kradivalšku. Vse to narod plača. Njih nič ne peče ne boli.
zibertmi
21. 07. 2020 17.47
+27
še hrvati naj bi spoštovali vladavino prava,pa čeprav vemo ,da zopet s figo v žepu.so pa iztržili nekaj več.nas pa zaradi človeka ,ki nas je že velikokrat peljal žejne čez vodo,čaka muka,kako zagotoviti,kar bomo morali poleg že prejetega vračati.kot vedno seveda ,ko sds vodi državo
OrodniK
21. 07. 2020 19.06
-13
Hrvati nimajo Protidržavne opozicije, ki za diskreditacijo političnega nasprotnika pljuvajo v lasno skledo... Tudi Italjani znajo pri pogajanjih za denar stopiti skupaj da istržijo največ. V Sloveniji pa je treba napačnemu na oblasti čimbolj onemogočit uspehe za dobro državljanov, samo da se ga čimbolj diskreditira....
sasee.
21. 07. 2020 17.46
-15
Vseh so polna usta o Vladavini prava, čeprav velika vecina pojma noma kaj je pravo...tako pametujejo tislerji z 6 popravci v enem letniku kot gospodinja ludamila novak, kot kvazi kovinarka fajonka,..
ultras1
21. 07. 2020 17.24
-12
Kako mediji interpretirate pa predstavite zadeve?! Kaj je povedal Gantar, Pocivalsek? Vi, mediji zavajate javnost!
borjac
21. 07. 2020 17.19
+23
Vladavino prava si Janša razlaga tako, da on nekaj ukaže, vsi ostali vključno z policijo, sodišči, RTV, radio ..... to izvajajo brez pripomb. Kar se tiče denarja EU-ja lahko rečemo da smo dobro dobili, vendar vse v razmerju , ki so ga določili veliki, primerjava s sosednjo Hrvaško, ki ima 4 milijone prebivalcev in je dobila 22 milijard, Slovenija ima 2 milijona prebivalcev in smo dobili 10,5 milijard, vse so v EU podelili sorazmerno, z številom prebivalcev.
lakala28
21. 07. 2020 17.38
+22
Načeloma se strinjam, vendar pri tej matematiki 1 milijarda zmanjka. Hrvati so dobili za nianso več, kot mi. Verjetno tudi zato, ker niso odkrito paktirali z orbanom in poljaki.
Uporabnik113189
21. 07. 2020 18.35
+10
pravilno si uganil. Pa to še ni vse, precej verjetno se bo še marsikaj dogajalo, ker je ta denar šele obljuba, ko ga bo potrebno nakazati, bodo še postavili vprašanje vladavine prava.. In ta ne bo predstavljena tako, kot si jo je zamislil Janez. Koliko bo realizacije manj od obljubljenega bomo šele videli. Mislim da bo znesek občuten..