Slovenija

Na to bodite pozorni pri uporabi cimeta

Ljubljana, 25. 11. 2022 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Cimet velja za začimbo, ki pogreje, posladka in tudi zdravi. A pozor, saj vsaka vrsta cimeta ni enako koristna. Strokovnjaki svetujejo, da raje posegajte po cejlonskem cimetu kot kasija cimetu, a nasploh je precej bolj razširjen prav slednji. Kakšne pa so koristi cejlonskega cimeta?

Cimet je začimba, brez katere si številni sploh ne predstavljajo kuhinje. Predvsem v hladnejši polovici leta je cimet nepogrešljiv, a pri številnih vrstah te začimbe je pomembno tudi to, za katero vrsto se odločite. Najbolj razširjen je namreč kasija cimet, a veliko boljši je cejlonski cimet, saj se lahko pohvali s številni pozitivnimi lastnostmi, ki bodo na vaše telo delovale bolj blagodejno.

Kasija cimet izvira iz južnega dela Kitajske in ga zato številni poznajo tudi pod imenom kitajski cimet. Palčke te vrste cimeta so debelejše, njegova mleta struktura pa bolj groba od cejlonskega, nasploh pa velja tudi za manj kakovostnega. Ta vsebuje kar 95 % cinamaldehida, ki daje kasija cimetu značilen močan in kar malce pikanten okus, medtem ko cejlonski cimet vsebuje skoraj polovico manj omenjene snovi. Cejlonski cimet poznamo tudi pod imenom pravi cimet in tako že samo ime pove, da bi se morali raje odločiti zanj. Ta izvira iz južnih delov Indije in Šrilanke, narejen pa je iz notranjega lubja drevesa Cinnamomum verum. Njegova barva ni tako intenzivna, najpogosteje je rumenorjave barve in vsebuje palice, ki so tesno povezane z mehkimi plastmi. Prav to zagotavlja želeno kakovost in teksturo cimeta. 

Cejlonski cimet je precej manj pogost in tudi zato bolj cenjen. V primerjavi s kasijo je sicer dražji, a ima tudi blažjo aromo in okus, ki sta primerna za sladice.

Cejlonski cimet velja za precej bolj kakovostnega od bolj razširjene sorte kasija.
Cejlonski cimet velja za precej bolj kakovostnega od bolj razširjene sorte kasija. FOTO: Shutterstock

Čeprav obe sorti pomagata pri težavah s sladkorno boleznijo, pa ima cejlonski cimet več pozitivnih lastnosti. Med drugim to pripisujemo drugačnemu razmerju eteričnih olj v obeh sortah. Več bioaktivnih spojin cimeta tako preprečuje kopičenje beljakovine tau v možganih, ta pa je odgovorna za Alzheimerjevo bolezen. Razlika se pojavi tudi pri skrbi za jetra. Kasija cimet namreč vsebuje kumarin, ta pa ob redni uporabi predstavlja večje tveganje za poškodbe in celo odpoved jeter pri občutljivih posameznikih. Zaradi visoke vsebnosti kumarina so nekatere evropske države sorto kasija celo prepovedale. Cejlonski cimet vsebuje tudi antioksidativne spojine, imenovane proantocianadini. Ti so podobni antioksidantnim spojinam v zelenem čaju in grozdju, ki dokazano krepijo kapilare in nudijo antioksidativno zaščito pred boleznimi srca in rakom. Dodatne prednosti cejlonskega cimeta vključujejo protimikrobno in protiparazitsko delovanje, ta cimet pomaga pri težavah s prebavo in znižuje previsok krvni tlak. Prav tako je cejlonski cimet veliko manj škodljiv, če se uživa redno.

Ni vsak cimet enak.
Ni vsak cimet enak. FOTO: Thinkstock

Pozitivnih lastnosti cejlonskega cimeta se zavedata tudi Špela Pibernik in Klemen Habat, ki se v 7. sezoni projekta Štartaj Slovenija predstavljata s prvimi slovenskimi hitro zamrznjenimi cimetovimi rolicami z drožmi Love2Bake. Popestrile bodo vaše družinske zajtrke ali postale nova sladka večerja, ki bo vaš dom preplavila z mamljivim vonjem cimeta. Rolice za pripravo ne potrebujejo predhodnega odtajanja in so spečene v dobre pol ure, zato vas lahko rešijo tudi iz zadrege pred nenapovedanimi gosti. Cimetove rolice Love2bake so narejene iz sestavin izbranih dobaviteljev – posebne visokobeljakovinske moke, nerafiniranega trsnega bio sladkorja, cejlonskega bio cimeta in masla. Edino vzhajalno sredstvo cimetovih rolic so domače droži. Rolice ne vsebujejo kvasa, konzervansov, ojačevalcev okusa in barvil.

Priprava je preprosta: cimetove rolice položimo na pekač s papirjem za peko, pokrijemo z aluminijasto folijo in postavimo v pečico, ogreto na 170 C. Po 30 minutah odstranimo folijo in rolice pečemo še 5-10 minut oz. do zlatorjave barve. Po želji jih lahko postrežemo s sadjem, sladoledom, jogurtom ali sadnim prelivom.

Love2Bake
Love2Bake FOTO: Ana Gregorič

'Najin produkt je edinstven in prvi svoje vrste na našem trgu. Vzhajan je izključno z drožmi in celotni potek od sestavin do produkta traja tri dni. Sva prva, ki sva se odločila zamrzniti produkte z drožmi. Prav tako predstavljava sladke droži, kar ni ravno običajno, saj ko slišiš droži, pomisliš na kruh, kislo testo ... Najina vizija je ljudi izobraziti o drožeh in možnostih, ki jih ponujajo. Za testo, narejeno z drožmi, ni potrebno, da je kislo. Če narediš pravo razmerje moke in vode ter odmeriš pravilni čas fermentacije, so droži primerne tudi za sladke produkte. Prav ta umetnost ujeti pravi trenutek pri drožeh je to, kar dela rokovanje z njimi tako težko za masovno proizvodnjo. Še vedno je veliko treba delati po občutku, testo je treba potipati in tega se ne da narediti z napravami. Tukaj pride do izraza ročno delo, saj se je potrebno testa dotakniti in začutiti. Droži so živa stvar in potrebujejo na drugi strani osebo, ne stroj. Prav zaradi tega se razlikujeva od konkurenčnih izdelkov, saj gredo najine rolice dejansko skozi najine roke in vsaka je posebej pripravljena za užitek končnega kupca,' nam ob tem še pove Špela, ki ob podjetju skupaj s Klemenom vzgaja štiri dekleta.

Love2Bake
Love2Bake FOTO: Ana Gregorič

Danes je na polici Štartaj Slovenija že več kot 200 inovativnih izdelkov slovenskih podjetnikov. V letošnjem letu se jim s svojimi izdelki pridružuje še 8 novih podjetniških ekip, ki bodo zaznamovale 7. sezono projekta. S pomočjo partnerjev projekta postajajo zgled mlajšim generacijam podjetnikov in s svojim delom pomagajo krepiti slovensko gospodarstvo. Vsem je skupno, da so v svoje izdelke vložili veliko znanja, trdega dela, truda in inovativnosti ter dokazali, da sami zmoremo veliko, skupaj zmoremo vse!

Tudi letošnja jesen je v znamenju projekta Štartaj Slovenija, ki Slovence navdušuje že sedmo leto zapored. Letos vas na policah trgovin Interspar čaka osemnajst produktov osmih izjemnih podjetniških ekip, na POP TV pa si vsako nedeljo ob 18.20 oglejte njihove življenjske zgodbe, ki so jih pripeljale do razvoja inovativnih in trajnostnih izdelkov, ki jih zdaj predstavljajo slovenskim kupcem.

Štartaj, Slovenija! - 7. sezona
Štartaj, Slovenija! - 7. sezona FOTO: Rok Mlinar

Sponzorirana vsebina

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3