Slovenija

'Zaposleni na upravnih enotah so najslabše plačani javni uslužbenci'

Ljubljana, 29. 01. 2024 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Zaposleni na večini upravnih enot po državi so začeli tridnevno stavko. V tem času bodo zagotavljali najnujnejše storitve, ponekod bodo zaprti krajevni uradi. V prvi vrsti zahtevajo primernejše plačilo za svoje delo, opozarjajo pa tudi na preobremenjenost zaposlenih. Predsednik sindikata Frančišek Verk je poudaril, da so zaposleni na upravni enoti najslabše plačani javni uslužbenci. "Pripravljeni smo na pogovore, vendar za začetek potrebujemo bolj konkretne predloge," pravi predsednik Sindikata delavcev UE Ljubljana Dragan Stanković. Zaradi stavke je sicer delo okrnjeno. Na Upravni enoti Ljubljana, največji upravni enoti v državi, so predhodno prenaročili 750 strank, ki so bile sicer naročene za katerega od treh dni, ko stavka poteka. Kakšnih večjih težav pa niso zaznali.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Matejem Lahovnikom o stavkovnem valu
    05:39
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Matejem Lahovnikom o stavkovnem valu
  • Iz 24UR: Stavka na upravnih enotah
    04:12
    Iz 24UR: Stavka na upravnih enotah
  • Iz SVETA: Stavko začelo 29 upravnih enot
    04:06
    Iz SVETA: Stavko začelo 29 upravnih enot

Po podatkih Sindikata državnih organov Slovenije so se za stavko odločili javni uslužbenci 41 od skupno 58 upravnih enot. Na 26 upravnih enotah, vključno z ljubljansko in mariborsko, bodo stavkali danes, v torek in sredo. Na 15 upravnih enotah pa so se odločili za enodnevno stavko na enega od teh treh dni. Po oceni predsednika sindikata Frančiška Verka bo stavkalo 85 odstotkov vseh zaposlenih v upravnih enotah.

Zahtevajo primernejše plačilo za svoje delo. Opozarjajo pa tudi na preobremenjenost zaposlenih na nekaterih oddelkih na upravnih enotah. Sindikat vladi sporoča, da je bilo pet let nikoli izpolnjenih obljub več kot dovolj.

"Po dveh mesecih vam lahko povemo, da se ni nič premenilo. Naši vrli gospodje z ministrstva za javno upravo, ki nam že od lanskega junija obljubljajo nebesa na Zemlji, kako bodo uredili kadrovsko in materialno stisko ... Prišli smo v situacijo, ko odgovorni niti ne priznajo, da gredo neobdelane vloge v deset tisoče. Nemogoče je procesirati takšno količino upravnih postopkov," je stanje orisal Verk. 

Komentiral je še izjavo ministra za javno upravo, ki je v petek dejal, da bodo s stavko najbolj prizadeti občani. "Zaradi reševanja zadev deset tisoč vlog tujcev bodo naši državljani dlje čakali na svoje vloge," je povedal. 

Dodal je, da gre v prvi vrsti za razne vloge tujcev, kar pa da onemogoča reševanje drugih vlog. "Vlada, minister za javno upravo in ostali, ki bi državo navzven radi prikazali kot tujcem prijazno, so zatajili, ker niso vzpostavili sistema, ki bi lahko obdelal vso množico, ki trka na naša vrata," je povedal. 

Poudaril je, da so zaposlenih na upravnih enotah najslabše plačani javni uslužbenci in poudaril, da je to eden glavnih razlogov za stavko. Po njegovem mnenju je prav stavka edini način, da bi se kaj lahko spremenilo, saj na težave opozarjajo že več let. "Ni junaka, ki bi zadeve uredil," je pripomnil. 

"Pogajanja, ki nas najverjetneje čakajo, bodo zelo naporna," je še ocenil Verk, saj bo po njegovih besedah vladna stran verjetno nastopila s "propagandnim" sporočilom, da se bo zadevo reševalo z enotnim plačnim stebrom. "Zadeva naj bi zaživela leta 2027, ko te vlade verjetno ne bo več," je pripomnil. 

"Če ministrstvo ugotovi, da je vse v redu in da mi nekaj pretiravamo, potem s tem ministrstvom nekaj ni v redu," je prepričan. 

Izpostavil je še, da država očitno ima denar, da dražje plača študente kot žredno zaposlene uslužbence upravnih enot. Kot pravi, slednji dobro vedo, kaj delajo, pri študentih pa da lahko večkrat pride do težav in napak. 

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je sporočila, da v celoti podpira prizadevanja stavkajočih delavk in delavcev na upravnih enotah po Sloveniji ter Sindikata državnih organov Slovenije. Podporo izražajo tudi drugi sindikati, člani družine ZSSS, med drugim Sindikat GLOSA, Svobodni sindikat Slovenije in Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije.

"Stavka je eden od načinov za izboljšanje stanja"

"Žal mi je, da se stanje na upravnih enotah poslabšuje. Ta stavka je eden od načinov za izboljšanje stanja," je povedal tudi Dragan Stankovič, predsednik sindikata Ljubljanske upravne enote na Tobačni 5. Ob tem je dodal, da sta za sodelovanje vedno potrebna dva. "Pripravljeni smo na pogovore s predstavniki ministrstva, vendar za začetek potrebujemo bolj konkretne predloge," pravi. 

Po njegovih besedah se od novembra, ko so se sestali s predstavniki ministrstva, ni spremenilo nič. Kljub temu, da so sredi decembra zaostritev stavke celo zamrznili, do zdaj, torej do konca januarja, niso dobili nobenih predlogov. 

"S tem ministrstvo izkazuje podcenjevalni odnos. Predstavniki ministrstva so že leta obveščeni o težavah na upravnih enotah, premaknilo pa se ni nič. Stanje se ne izboljšuje," je poudaril Stankovič in dodal, da si po njegovem mnenju zaslužijo pozornost in pošteno obravnavo s strani države. 

Odmera pokojnine nekdanje zaposlene: Mene ni sram, lahko pa je državo

Slobodan Vuk z UE Ljubljana na Linhartovi 13 je na novinarsko konferenco prinesel pismo sodelavke, ki se je nedavno upokojila in priložila odmero pokojnine, s katero je želela opozoriti na "sramotne razmere". "Slobodan, tole lahko uporabiš v ponedeljek za stavko. Operiraš lahko z mojim imenom, ker kot veš, mene ni sram, lahko pa je državo," je zapisala. 

Poudaril je, da prav s svojimi zahtevami želijo obrniti te trende. "Za obstoječi kader trend drsenja v revščino, hkrati pa spodbuditi mlade, da bi se na upravnih enotah sploh želeli zaposliti," je povedal. 

"Če bi bil trenutni kader na svojih delovnih mestih 24/7, po mnenju sindikata dela ne bi morali opraviti niti v letu dni," je povedal. S spremembami, ki jih predlagajo, stvari ne želijo spremeniti le zase, pač pa tudi za državljane oziroma stranke v njihovih postopkih. 

"Ta stavka ni od včeraj"

Tudi sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Renato Romič je poudaril, da se težave niso pojavile včeraj. "Najprej smo imeli stavko UE Ljubljana, nato smo imeli novembra stavkovno aktivnost sedmih upravnih enot, in zdaj imamo to stavko," je povedal in dodal, da so od ministrov (Ajanovičeve in Boštjančiča) dobivali le obljube, nič pisnega. 

Tudi od novembrske stavke torej niso prejeli nobene ponudbe. Tik pred zdajci pa so vendarle prejeli dokument. Ta je bil po besedah Romiča ponižujoč, saj da ni dejansko ničesar reševal, naslovil pa naj bi le eno težavo. "Naša stavkovna zahteva je primerljivost z ostalimi uradniki. S tistimi uradniki, ki so v privilegiranem položaju. Vlado pozivam, da se o zadevah pogajamo, kot se pogajajo tudi vsi ostali sindikati," je še povedal. 

Na ministrstvu za javno upravo poudarjajo, da se dobro zavedajo vseh izzivov, s katerimi se upravne enote soočajo že dolga leta. Tako kot pri zdravnikih pa vztrajajo pri reševanju plačnih vprašanj v okviru celovite prenove plačnega sistema javnega sektorja.

Katere upravne enote bodo stavkale in kdaj, preverite spodaj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Delo na upravnih enotah zaradi stavke okrnjeno, a zaenkrat brez večjih težav

Na več upravnih enotah je zaradi stavke delo danes okrnjeno. Na Upravni enoti Ljubljana, največji upravni enoti v državi, so zaradi stavke predhodno prenaročili 750 strank, ki so bile sicer naročene za katerega od treh dni, ko stavka poteka. 

Kot pravijo, dežurni presodijo o nujnosti zadeve, stranke informirajo in usmerijo. Tiste, ki so se oglasile, so nujne storitve lahko opravile, če ni šlo za nujne zadeve, pa jih danes niso sprejeli; na lokaciji na Tobačni v Ljubljani je bilo takšnih strank dopoldne okoli sto, za Bežigradom pa okoli 20. Očitno pa so bili ljudje o stavki obveščeni in jih je na upravno enoto danes prišlo manj kot sicer, ugotavljajo.

Med 26 upravnimi enotami, kjer so se zaposleni odločili za tridnevno stavko, sta tudi novomeška, krška in kranjska. Načelnica Upravne enote Novo mesto Mateja Sotler Štor je pojasnila, da je delo zelo okrnjeno, saj zaposleni v času stavke izvajajo zgolj tiste naloge, ki zagotavljajo minimalni delovni proces, varnost ljudi in premoženja ali so nenadomestljiv pogoj za delo in življenje občanov ali organizacij.

Kot je zapisala, izvajajo res samo nujne naloge. Do težav po njenih navedbah trenutno še ne prihaja, saj zaposleni vsem strankam prijazno razložijo razloge za stavko, v primeru nujnih potreb pa storitev tudi izvedejo. Tudi na Upravni enoti Krško stavkajoči razen nujnih nalog ne opravljajo tekočega dela. Po navedbah v. d. načelnika Jurija Klakočarja danes zaradi stavke ni bilo težav, do 14. ure pa so opravili 12 nujnih nalog.

Podobno je tudi na kranjski in koprski upravni enoti. Načelnica Upravne enote Koper Nataša Likar je pojasnila, da je s predstavniki sindikata pri vhodu v upravno enoto vzpostavljeno stavkovno dežurstvo, ki stranke seznani o stavki in v upravičenih primerih omogoči, da opravijo storitev na upravni enoti.

Kot je dodala, lahko stranke v upravnih zadevah, kjer ni krajevne pristojnosti, storitev opravijo na upravni enoti, ki ne stavka. Stranke pa se lahko poslužijo v pretežni meri tudi vlaganja vlog po pošti, elektronski pošti oz. v poštni predal, ki se nahaja pred vhodom v upravno enoto.

Še naprej tudi stavka zdravnikov

Fides je sicer v petek, ob koncu drugega tedna stavke, ugotavljal, da vlada ni ponudila "nič takega, da bi zadovoljila vsaj delu stavkovnih zahtev". Stavko tako nadaljujejo. Danes naj bi na zborih stavkajočih, ki bodo potekali v nekaterih zdravstvenih ustanovah, razkrili število umikov soglasij za nadurno delo, ki so jih zbirali v minulem tednu.

Uresničitev napovedi o umiku soglasij zdravnikov za nadurno delo bi kar močno zarezala v delovne procese. Kot je v petek dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, bi umik soglasij predstavljal težavo predvsem za manjše bolnišnice in manjše oddelke v velikih bolnišnicah.

Danes naj bi se sicer nadaljevala stavkovna pogajanja med vlado in Fidesom. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (420)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aviktora
29. 01. 2024 21.27
+1
V upravnih enotah je enkrat preveč zaposlenih
Milka5
29. 01. 2024 21.21
+6
Gospodrastvo vabi, samo bo potrebno zacet delat.
caspera1
29. 01. 2024 21.19
+6
Zaposleni na upravnih enotah, vljudno vabljeni delat v gospodarstvo, široka ponudba dela, od dela v knjigoveznicah, trgovinah…… do komercialistov, nabavnikov….. Ne se matrat v službah, v katerih ste nezadovoljni.
...U.D.B.A...
29. 01. 2024 20.50
+2
Kaj eni lažejo.Če zakonsko znaša pokojnina za 40 let delovne dobe najmanj 600€.
Delavec_Slo
29. 01. 2024 20.44
+5
Stavka na upravnih enotah, izračunajte si, za 4 ure dela na dan-plačilo 8 ur-pa stavka? No pa računajmo, v slo je 2 mio prebivalcev, vsak rabi enkrat na 5 let nov dokument- se pravi 400000 dokumentov letno, 212 Občin-na vsaki ena delavka= 7 ur na dan x 20 dni x 11 mesecev 1540ur x 212 občin= 326480ur /400000 Dokumentov = 0,8h =48 minut- PA MI POKAŽITE OSEBO, KI JE NA ŠALTRU 48 MINUT ZA ENO OSEBNO- SEM BIL PRED POL LETA IN SEM OPRAVIL V 15 MINUTAH!!!!!!!
puscava
30. 01. 2024 12.25
Nimaš pojma ,ker ne veš,kaj je pristojnost upravne enote in kaj občine. Poleg tega pa verjetno ne veš, kaj posameznih uradnik na upravni enoti dela,zato mešaš jabolka in hruške
...U.D.B.A...
29. 01. 2024 20.42
+1
Za 40 let delovne dobe zakonsko znaša 600€.Manj ne smeš dobiti.Same laži eni trosjo tle gor.
...U.D.B.A...
29. 01. 2024 20.38
+4
Najslabše plačani,pa tusi največji lenuhi.
JB007
29. 01. 2024 20.24
+7
Predlagam da začnemo prevozniki štrajkat z nami pa še peki,mesarji,mlekarji,trgovci.... pol pa da vidimo kdo koga bolj rabi...
Dejan Krk
29. 01. 2024 20.40
+5
Skrajni cas je da vozniki stopijo skupaj ter ustavijo drzavo za kak mesec .do dva. Da se ne vracajo nazaj brez 5000 neto za lokal voznje ter 10.000 neto+ za mednarodni transport. Prazne trgovine, prazne lekarne, ni goriva na bencinskih...... Pa da vides kdo dejansko drzi drzavo pokonci ter si zasluzi najvisje place.
vvvilice
29. 01. 2024 20.22
+1
Pa ne morejo biti tako plačani kot snažilke, to ne gre.
Dejan Krk
29. 01. 2024 20.41
+6
Saj niso, ce mene vprasas cistilke so bolj deficitarne in bi dejansko morale zasluzit vec kot uni lehuhi po pisarnah ne glede na izobrazbo.
vvvilice
29. 01. 2024 20.21
+3
Čakte mal, nekdo bo vedno NAJMANJ plačan. Ali je lahko kako drugače?
vvvilice
29. 01. 2024 20.20
+2
Poleg anasteziologov, seveda
iziizi
29. 01. 2024 20.14
+0
SRAMOTA USLUŽBENKA NA UPRAVNI ENOTI 44 LET DELOVNE DOBE 490 EUR PENZIJE HALLO KAJ VAM JE KAKO SI UPQATE ZJUTRAJ VSTATI IZ POSTELJE IN POGLEDATI LJUDI V OBRAZ STE BREZ SRAMU IN POŠTENJA
...U.D.B.A...
29. 01. 2024 20.39
+2
Laži keremu drugemu.Najmanjša pokojnina znaša 600 za 40 let delovne dobe. LAŽI kje drugje.
borjac
29. 01. 2024 20.12
+3
Čistilke imajo boljše plače kot Zdravniki, kar tam se zaposlite, je še kar nekaj prostih mest.
QxQxQ
29. 01. 2024 20.00
+2
plača samostojnega kuharja v OŠ je 1100 evrov BRUTO-osnove, potem se pa čudijo da nimajo kuharjev po OŠ...
Delavec_Slo
29. 01. 2024 19.44
+8
MENI JE DIREKTOR REKEL, ČE TI KAJ NI VŠEČ TAMLE SO VRATA, PA SEM ŠEL DRUGAM! DRGAČ PA GOSPODARSVO VABI-SAMO TAM SO NORME, PA NEKAJ ZNANJA MORAŠ POKAZAT!
Dr. Alban
29. 01. 2024 19.35
+1
detektiv za bolniške, javnim osluzbenocom moramo najavit kontrol bolniške, pa. kje to svet videl.....
TriCERARtops
29. 01. 2024 19.10
+1
Js nevem kaj se pritožujejo .. naj grejo na geniji na GEN-i delat ...
Kaliopa
29. 01. 2024 19.10
+7
Ali je kdo opazil, da štrajkajo samo javni uslužbenci, ki jih napajamo mi iz gospodarstva. Jih je kdo vprašal po nmentalnem zdravju. Pa tu ne mislim tiste, ki so na 600,00€ plače, Ti resnično zaslužijo več. Ampak ostali, ki se ščlepajo na naših dohodkih? V JU bi morale biti paleč povprečje slovenske plače in nič več. Šefi pa 5 € več, zato, ker jim je dolgčas.
caspera1
29. 01. 2024 19.35
+3
Kot, da bi se mi imeli pravico odločit, da smo upravičeni prejemat njihove storitve brez plačila. Ker jih že itak financiramo.
Špinača
29. 01. 2024 19.06
+3
ne popuscajte, dohtarji vedno dosežejo svoje in se čas strajka jim vlada plača, vam pa grozijo da ne dobite strajk placan.
Prowler
29. 01. 2024 19.04
+2
Ko boste vsi v realnem sektorju še bolj revni čez nekaj let se zahvalite ZSSS in JU. Nikol dost denarja, sam dela preveč.