Slovenija

Na urgenci ogromno dela zaradi poškodb: 'To niso počitnice, ampak karantena!'

Ljubljana, 29. 03. 2020 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

UKC Ljubljana je kljub omejitvam gibanja obravnaval veliko poškodovanih v različnih adrenalinskih in športnih dejavnostih. To močno otežuje delo zaposlenih, saj morajo vsakega poškodovanega v času epidemije obravnavati kot potencialnega bolnika s covidom-19, kar pomeni, da morajo zaščititi osebje in prostor, opozarjajo. Ob tem zaznavajo tudi težave pri preskrbi s krvjo: v soboto so obravnavali dve hudi poškodbi, zaradi katerih so porabili veliko krvi.

"Sobota je bila katastrofalna. Imeli smo veliko težkih poškodb, tako kot na običajno sončno soboto," poročajo z UKC.
"Sobota je bila katastrofalna. Imeli smo veliko težkih poškodb, tako kot na običajno sončno soboto," poročajo z UKC. FOTO: UKC Ljubljana

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je v soboto kljub omejitvam gibanja obravnaval veliko poškodovanih v različnih adrenalinskih in športnih dejavnostih. To otežuje delo zaposlenih, saj morajo vsakega poškodovanega v času epidemije obravnavati kot potencialnega bolnika s covidom-19, kar pomeni, da morajo zaščititi osebje in prostor.

"Še vedno prihajajo ljudje težko poškodovani, ker skačejo z jadralnimi padali, prihajajo tudi gorski kolesarji in motoristi. Razumemo in pričakujemo poškodbe oseb, ki opravljajo delo, ki je izpostavljeno tveganjem, vendar si želimo bistveno manj nepotrebnih poškodb. Moramo se zavedati, da ne gre za počitniški čas, ampak za karanteno," je povedal vodja urgentnega kirurškega bloka Anže Kristan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi takih poškodb tudi težave s preskrbo s krvjo

Kot je pojasnil, morajo pri obravnavi vsakega poškodovanega zaščititi celotno osebje in prostor, saj morajo oskrbeti pacienta ter hkrati paziti na svoje zdravje. Ob tem zaznavajo tudi težave pri preskrbi s krvjo: v soboto so obravnavali dve hudi poškodbi, zaradi katerih so porabili veliko krvi.

"Sobota je bila katastrofalna. Imeli smo veliko težkih poškodb, tako kot na običajno sončno soboto," je pojasnil predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo Matej Cimerman. Državljane je zato znova pozval, naj ostanejo doma. "Ne obrezujte drevja, ne vozite se z motorji ali gorskimi kolesi. Ostanite doma. Preberite kaj, pokličite dobre prijatelje," je dodal.

Vlada bo po napovedih uradnega govorca vlade Jelka Kacina spremenila odlok o prepovedi zbiranja na javnih mestih. S tem se bo odzvala na kršitve odloka in pozive županov k zaostritvi ukrepov. Lepo vreme je namreč v soboto kljub prepovedi zbiranja na javnih površinah zaradi omejevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom številne premamilo na plano.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (630)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mali medo
03. 07. 2020 14.27
+1
Najbolje da so vsi zdravniki doma pa bo.
KVAJSTABO
24. 04. 2020 08.30
+1
Pa se kaj razlikujemo od živali? NIČ! Odpreš ograjo in ovce se vsujejo ven...
profi
30. 03. 2020 08.49
+11
Poslati položnice tem profilom za ustvarjanje gužve po bolnicah.
rolicapapirja
29. 03. 2020 20.55
+30
Neverjetno kako so eni malomarni. Ali je res tako težko zdržati 1 mesec? Zavedati se morajo, da pomoč reševalcev ali gasilcev nebo tako hitra, kot je ponavadi. Zakaj ne? Sem tudi sam gasilec v GEŠP enoti, torej posredujemo tudi ob prometnih nesrečah. V teh časih pač enostavno nastane prvi problem v tem, da je potrebno namestit dodatno zaščitno opremo, torej obleke proti kapljevinam t.i. "tayveke" in seveda očala, maske in rokavice, kar pa takoj vzame kar nekaj dodatnih minut. Drugi problem je, ker se porablja dragocena oprema, ki je dejansko primanjkuje na globalni ravni, tudi naše enote so z njo, kot vsi minimalno opremljeni, zato je vsak kos izredno pomemben in če je to potrebno uporabit za pomoč nekomu, ki bi nesrečo lahko preprečil, če bi ostal doma je kar dvorezen meč. Zakaj mora nekdo na motor, padalo, gorsko kolo, če so izredne razmere, športi pa izjemno nevarni. Ne si mislit, da se ti ne more nič zgodit, ampak reševalcev in gasilcev pač nebo tako hitro, morda bo za koga celo prepozno. Dejstvo je, da moramo pri delu z neznanimi poškodovanci v vsakem primeru delati v popolni zaščitni opremi, saj si ne predstavljam, da se na prvem mestu okuži gasilska enota, še huje pa, da virus prinesem domov, enako velja za vse urgentne službe. Ljudje niste sami na svetu, vaša nesreča v teh časih lahko prinese za seboj še mnogo mnogo drugih težav. Ostanimo doma, bolj se bomo tega držali prej bomo virus premagali, lepih dni in časa za vse te dejavnosti pa bo še več kot dovolj.
MeaParvitas
29. 03. 2020 20.17
+33
Takim samo striktno zaračunat vse zdravstvene storitve, tudi če so zdravstveno zavarovani.
bodi
29. 03. 2020 19.17
+45
Bedaki bodo toliko časa drkali da bodo na drkali in pol bomo vsi trpeli zaradi pametnih posameznikov. Dejte striktno kaznovat take pametnjakoviče . Danes Šmarka polna naroda je pa narod naštudiral kje so kamere in se jih sedaj izogibajo . Nevem ko koga hebe lud zbunjenog ili obrnuto.
aloalo
29. 03. 2020 19.44
-11
ja pa tudi če bi bili posneti je to nezakoniti ker ni odredbe sodišča itd..tko da malo morgen tvoje želje po kaznovanju.
bodi
29. 03. 2020 20.30
+7
alo odredba sodišča naj poišče tvoj IP pa ti bodo povedali kaj je prav in kaj ne .
Uporabnik1110355
29. 03. 2020 18.09
-1
Mislim da bi bilo glede na izjave pošteno do davkoplačevalcev povedati kaj je to ogromno, res da je že en primer preveč ampak vseeno...
superjezek
29. 03. 2020 17.56
+19
Največji problem so ljudje, ki bi se v času krize radi pokazali kot pametni a se ob svojem času pokaže za neumno pametovanje in oguvarjanje. Škoda pa je narejena, saj tisti lahko vodljivi in tisti ki oklevajo že tako da raje ne bi upoštevali pravila, dobijo spodbudo k kršitvi.. Narobe svet, pametna beseda bo vedno zatirana z strani nekoga, ki mu niso všeč pravila..
Zentrum
29. 03. 2020 17.57
+6
Oguvarjanje? K kršitvi? Z strani? A si ti sploh naredil osnovno šolo?
superjezek
29. 03. 2020 18.14
-3
Spodaj v svojih komentarjih imaš polno pravopisnih napak. Najprej popravi svoje, da boš lahko imel pravico popravljati od ostalih.. Večino živim v tujini in govorim več tujih jezikov, zate verjetno profesor. Za poštarja si kar vredu.
Zentrum
29. 03. 2020 18.16
+0
Pa naredi vsem uslugo in ostani v tujini, bedakov ne rabimo.
Teofil
29. 03. 2020 18.22
-9
bravo dobro si ga zabil kmeta prepotentnega
superjezek
29. 03. 2020 18.33
+5
Zentrum
29. 03. 2020 18.36
-9
Ne bit zdaj užaljen. Bi se učil, pa danes ne bi bil fizički radnik.
superjezek
29. 03. 2020 18.54
+11
Verjemi nisem niti malo užaljen s strani nekoga, ki je tako trmast, da mora imeti vedno vse prav in drugim ne dopušča imeti svojega mnenja. Si pa užalil vse fizičke radnike.
Zentrum
29. 03. 2020 18.58
-6
superjezek
29. 03. 2020 19.10
+4
Si šel poročila gledat. =)) Lp. Ljubica.
Bofur
29. 03. 2020 17.27
-32
Torej na urgencah pričakujejo, da bodo imeli v času epidemije nič travm ... To je znanstvena fantastika. V gmajni pa vse polno ljudi, gozdarjev, ki podirajo smreke, kljub koroni, motoristi začenjajo svojo sezono, gradbeniki, zidarji, krovci na polno fušajo na črno, vse tovarne delajo, proizvodnja dela ... problem so pa jadralni padalci in gorski kolesarji, ahahahahaha. Bravo. Ne ta članek ni del vladne propagande. Nikakor ne :)
Groucho Marx
29. 03. 2020 17.31
+44
Ah daj no. Spodaj ti je en lepo napisal, kaj vse potegne za sabo oskrba poškodovanega motorista ali kolesarja. Umiri se no. In potem ti nisi del protivladne propagande. Nikakor ne. :)
BETONSKI
29. 03. 2020 17.33
+57
Saj prav o tem govorijo,tudi jaz bi rad šel delat drva za drugo leto,tudi jaz bi delal kole za vinograd,a se vzdržim in ne grem izivat nesrečo,ker se mi lahko kaj zgodi in ne bi rad obremenjeval zdravstvenih delavcev v teh razmerah,kaj ti razumeš ,da morajo vsakega poškodovanca sedaj obravnavati kot potencialnega okuženega s COVID-19 in se pri oskrbi njegove rane ustrezno zaščititi,prav tako ne morejo izvesti krvodajalskih akcij v teh razmerah,kaj tebi ni jasno model ,a si tako trmast,da vedno goniš eno in isto.
yokerxdinterfan
29. 03. 2020 18.48
+9
po gmajni so vrjetno zaradi vetroloma da se greš pa ti neke spuste z kolesom iz hriba dol ali pa po kolenih z motorjem v vsak ovinek je pa druga...
Bofur
29. 03. 2020 17.20
-36
Prometnih nesreč je NEPRIMERNO manj kot kadarkoli. Ampak očitno te trenutno ne štejejo. Treba se osirati nad kolesarji :))) Čeprav je največ okuženih po poklicih, ZDRAVNIKOV !!! Ki so najmanj resno jemali opozorila glede virusa ... spoštujem zdravnike, spoštujem medicinske sestre, reševalce, NMP, gorske, jamarje, potapljače, policiste, gasilce, verjamem, da gre za poklice, ki so več kot navadni poklici. Gre za ljudi, ki rešujejo življenja. Dnevno. Nedvomno. Velik poklon. Vendar pa bi tudi rad imel podatke. Zanima me, koliko je manj prometnih nesreč, hudih travm zaradi korona krize ... Adrenalinski športi. Seveda. So problem. Vendar se lahko človek poškoduje med obrezovanjem jablane ali hruške na vrtu ... Največ poklicnih hudih nesreč v Sloveniji pa je v GRADBENIŠTVU (padci z odrov) in gozdarstvu !!! To je statistika. Adrenalinski športi so pa najbolj medijsko pokriti ! To se pa strinjam. Nihče ne poroča o tem, če delavec pade s strehe ali gradbena odra ali če gozdarja pod sabo pokoplje smreka ali če si z motorko razmesari roko, nogo ...
BETONSKI
29. 03. 2020 17.35
+52
Zakaj bi to vse delal ,če je karantena,jaz bi vsakega ki kolesari in se poškoduje v teh časih zaračunal zdravljenje.
superjezek
29. 03. 2020 17.13
+31
Kako ljudem, ki so priviligirani ker jim ni potrebno v tem času delat in lahko ostanejo doma, kot naprimer trgovcem, delavcem, šoferjem in najbolj izspostavljenim zdravstvenim delavcem dopoveš, da morajo ostati doma????? Jaz vidim le eno rešitev in to so zares stroge in visoke kazni! Zaradi takih ljudi bodo strožji ukrepi, kot so policijska ura itd. Ja kaj vam ni jasno, da so izredne razmere in vse kar je da ste odgovorni in upoštevate zadevo, ker v nasprotnem primeru ogrožate javno življenje in tuja življenja. Seveda ene to ne zanima ker niti ne bo vedel, da je nekoga okužil ta pa je kasneje umrl. V trgovinah pa kupujte pomebne stvari ne pa podstavek za rožo ali podobne bedarije zato ker vam je dolgčas in greste malo po trgovinah.
Zentrum
29. 03. 2020 17.15
-9
Virus se bo širil tudi, če bomo vsi doma. Ergo, policijska ura bo tudi, če bomo vsi doma. Pismo folk, dajte si prebrat kakšno knjigo o virusih, na internetu je tudi ogromno čtiva na to temo. Časa imate na pretek.
superjezek
29. 03. 2020 17.27
+11
Še en internet mojster, ki verjame kar bere na internetu in je že strokovnjak za vse . Tole zgoraj je moje splošno mnenje, mnenje logičnega razmišljanja. Ti pa vidiš zarote ker te je internet zmešal. Če bi ti kaj prebral ali malo široko gledal bi vedel, če bi se okužili prehitro, bo več smrtnih žrtev, ker zdravstveni sistem ne zmore oskrbeti toliko okuženih in drugih bolezni.
Zentrum
29. 03. 2020 17.32
-2
Še ena boga ovčka, ki verjame vsemu, kar mu servirajo mediji. Tole zgoraj je virologija 101, splošno poznavanje virusov. Ti pa vidiš pozitivne ukrepe, ker te je internet zmešal. Če bi ti kaj prebral ali malo široko gledal bi vedel, če bi vsi ostali doma, bi se virus še vseeno veselo širil naprej po zraku in bi zdravstveni sistem pokal po šivih, ker so sredstva zadnjih dvajset let namesto v izboljšave odšla v zasebne roke.
periot22
29. 03. 2020 17.40
+4
Pa kdi si ti da boš pisal kaj bo v trgovini kdo kupoval pa vsaj nismo otroci!
Zentrum
29. 03. 2020 17.44
+3
Super junak, ki misli, da bo za svoje zasluge od Pahorja dobil plaketo.
superjezek
29. 03. 2020 18.07
+2
Medijev skoraj nič ne gledam. Moje splošno mnenje izvira iz zdravstvenih ustanov. Če je zadeva še tako malo nevarna se jo vedno resno vzame in ne podcenjuje. Ovčka in cvetka ponavadi omenja tisti, ki to je. Je pa fajn ljudi tako poimenovat, da se ne počutiš edini, kot ovčka. Še enkrat ne nasedam medijem in sem pri vsaki stvari, ki je ne poznam raje previden. Ti pa si tisti, ki te more prvo ožgat, da bi kasneje ukrepal. periot, če kupuješ v takšnih časih nepotrebne stvari si neodgovorna oseba in je marsikateri otrok bolj odgovoren kot ti.
Zentrum
29. 03. 2020 18.14
+11
Gripa je lani zahtevala 160 smrtnih žrtev. Se torej gripa šteje v tvoj kriterij t. i. "še tako malo nevarne" zadeve in če se, zakaj torej nisi že lansko leto zahteval, da se vse zapre? Pa predlansko leto? Pa leto pred tem? Aja, saj res, mediji o tem niso redno poročali.
fafajonka
29. 03. 2020 17.10
+15
V Sloveniji imamo koronavirus, potres, Butalce,......samo še kobilic se manjka.
Zentrum
29. 03. 2020 17.08
+31
Starejši in ranljivejši naj ostanejo doma, ostali pa normalno v službe naprej z upoštevanjem minimalnih higienskih priporočil (če slučajno nimate osnov bontona in jih že pred epidemijo niste). Ne moremo kar naenkrat ustaviti celotnega sveta, ker prvič niti ne vemo, kako dolgo bo epidemija sploh trajala (vsekakor ne bo samo do 17. aprila, kot to pričakuje naša vlada), kot drugič pa tudi virus sam bo sebi ni smrtonosen, kar dokazuje čedalje večje število ozdravljenih. Švedska recimo nima strogih ukrepov kljub 90 smrtnim žrtvam in 3000 okuženih, življenje tam teče normalno naprej, odsvetovana so edino množična zbiranja, starejše in ranljivejše pa se poziva, da ostanejo doma. To kar počne svet, ni v redu. Razen če je za vsem tem drugačna agenda.
Uporabnik1812060
29. 03. 2020 18.16
+12
Bolj je stvar v tem, da če ne bi bilo karantene, bi v prekratkem času kritično zbolelo preveč ljudi, kar pa bi bilo za zdravstvo neobvladljivo.
Zentrum
29. 03. 2020 18.39
+1
Zato se pa kritične ljudi da v karanteno. Če Švedski uspeva, ne vem zakaj ne bi tudi nam. Je pa problem, ko zunaj vidiš 65+ letnike na kolesih. To se pa strinjam.
muceli
29. 03. 2020 20.05
+3
Kritični so lahko tudi sicer zdravi ki prenašajo virus, v kolikor ne bi bilo omejitev, bi recimo namesto 5 oseb okužil 50. Bistvo prepovedi je v tem, da se čimbolj omeji razširjanje virusa.
Bofur
29. 03. 2020 17.06
-4
Novica ni korektna. Pa mi talajte minuse. V soboto so na urgenci obravnavali dve hudi poškodbi, zaradi katerih so porabili veliko krvi ??? Dve hudi poškodbi. To je meni zelo malo. Zelo malo. Sem mislil, da je bilo najmanj 50 hudo poškodovanih, s hudimi travmami ... Naše zdravstvo je pa res v zelo slabem stanju, da ne more normalno opraviti z dvema travmama. Kaj če bi bila dejansko v Sloveniji kaka huda nesreča, potres, požari itd. Zaradi dveh travm je v UKC Ljubljana izredno stanje ... Ne razumem tega. Nesreče se bodo vedno dogajale. kaj bomo v karanteni naslednjih 50 let ????
brezvode
29. 03. 2020 17.06
+21
Na podeželskih cestah na CE območju, polno kros motoristov, pohodnikov na planinske domove, eni celo odprti
dirkac_007
29. 03. 2020 16.47
-24
Doma se jih bo se vec polomilo, tko da prazno slamo mlatite!
icekpicek
29. 03. 2020 16.53
+30
Če nič ne delaš se ne moreš polomit. Ali pa je s tabo nekaj narobe
bandit1
29. 03. 2020 16.44
+40
Drage moje medicinske sestre, bratje, čistilke, strežnice, hišniki in ne vem kdo še da ga ne pozabim sedaj je pravi čas da poveste kdo ste kaj delate in udarite štrajk da bodo bogovi v belem enkrat za vedno prizemljeni ker brez vas ne morejo in sebi dvigujejo plače do nebes in naprej. Amen.
icekpicek
29. 03. 2020 16.53
+7
FCL
29. 03. 2020 16.38
+44
Vsem naj napišejo kazen+plačajo naj vse zdravniške storitve!
icekpicek
29. 03. 2020 16.53
-11
drimtim
29. 03. 2020 16.35
+38
Ob sedanjih ukrepih vsem računat zdravljanje in pisat kazni kršiteljem,denar pa se porabi za pomoč ljudem v stiski.Brez milosti zdravja nismo zadeli na loteriji,nihče se nima pravice igrati z njim.
Zentrum
29. 03. 2020 16.44
-5
Zanimivo, da potem nismo kaznili cvetk, ki so zavrnili cepljenje proti gripi. Dvojna merila.
nikhrast
29. 03. 2020 16.35
+33
Pa saj te more biti sram iti na urgenco v bolnico in jim tam povedati da si se poškodoval zaradi adrenalinskega divjanja. Sredi aprila imam datume za pregled v bolnici in pri zdravnici, saj morem še preveriti če sploh poslujejo normalno.