Slovenija
Oglas

Na Vipavskem je okusno – spomladi in vse leto

Ljubljana, 11. 05. 2018 00.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V najbolj dišečih majskih pomladnih dneh v osrčju Vipavske doline vsako leto posebej navdušijo Okusi Vipavske. Festival združuje najboljše in najlepše, kar premore ta sončni del naše dežele. In tako kot se ponosno postavlja griček s slikovitim dvorcem Zemono nad prelestno dolino, tako se vsako leto tu ponosno predstavljajo vipavski vinarji z najboljšim iz svojih kleti. In še več – te izjemne okuse povežejo v pravo celoto s kulinaričnimi dosežki največjih mojstrov.

Festival Okusi Vipavske 2018
Festival Okusi Vipavske 2018 FOTO: Jan Čermelj

Obisk festivala Okusi Vipavske pa je tudi priložnost za majski potep po Vipavskem. Omislite si drugačen dan in se podajte na raziskovanje obronkov Vipavske doline, ki so posejani s slikovitimi vasicami. Do tam vodijo različne poti, lahko jih obiščete peš, s kolesom ali preprosto in hitro z avtomobilom. Potem pa lahko več časa porabite za raziskovanje barvitega okolja. Kakor koli, vedno vas bodo sprejeli prijazni domačini, ki v tem času že pridno obdelujejo polja in vinograde. Skoraj vsaka hiša v teh vasicah ima tudi svojo vinsko klet, kajti vipavski vinarji so resnično ponosni na svoja vina. In zanimivo, med temi vinarji je vse več mladih, ki so modrosti kletarjenja prevzeli od svojih staršev, sami pa z novim znanjem še nadgrajujejo tradicijo domačij.

Festival Okusi Vipavske 2018
Festival Okusi Vipavske 2018 FOTO: Jan Čermelj

Ko Vipavsko dolino imenujemo dežela sonca, ji tako pravimo povsem z razlogom. Tukaj posije toplo sonce že takrat, ko je drugod še debela snežna odeja in prijazno greje vse do takrat, ko po večjem delu naše dežele listje že odpade in pritisne mraz. Tukaj rastline prej vzbrstijo in pridelki dlje zorijo. Vipavska dolina je s svojim milim podnebjem prijazna dežela. Kaj pa burja? Ja, burjo imajo Vipavci pravzaprav radi, ker prežene oblake, prečisti misli in napoveduje boljše in lepše dni. Četudi ne bi bilo tako, se je lahko privadite, in tudi takrat, ko piha 200 km/h, na Vipavskem niso posebej vznemirjeni. Če pogledate vipavske strehe, boste na njih videli kamenje. Od nekdaj so Vipavci svoje korce zaščitili s kamenjem, da burja ni mogla dvigovati streh. Te strehe pa so tudi bolj položne, da se močan veter preprosto ne more tako silovito upirati vanje. Burja pa je dobra še za nekaj drugega. Na njej zorijo najboljše mesnine, salame, pršuti, pancete … Morda tudi veste, da vipavski pršut ni nič manj dober kot tisti, ki zori na kraški burji? Za marsikoga je še boljši!

Ko boste takole raziskali Vipavsko in njene čarobnosti od blizu, bo obisk dvorca Zemono na festivalski dan popolno doživetje.

V nedeljo, 13. maja, se bo festivalsko dogajanje začelo ob 14. uri in bo trajalo vse do 21.30. V tem času bodo na voljo tudi dobrote na Vipavski tržnici, predstavili bodo najboljše domače izdelke, kot so siri, mesnine, med, olja, pecivo in še in še.

V ponedeljek pa se bo festivalski dan začel ob 15. in bo trajal do 21. ure.

Festival Okusi Vipavske 2018
Festival Okusi Vipavske 2018 FOTO: Jan Čermelj

Festival Okusi Vipavske že dvanajsto leto zapored organizira Razvojna agencija ROD v Ajdovščini v sodelovanju z vipavskimi vinarji. Kar 45 se jih bo letos predstavilo na festivalu s kar 100 različnimi vini. Medse pa so povabili tudi posebne goste, vinarje z južnega dela Štajerske v Avstriji.

Za festivalske jedi bo oba dneva poskrbel vrhunski šef Tomaž Kavčič, na ponedeljkovem Bogastvu okusov pa se bo vinarjem pridružilo kar 18 kulinaričnih mojstrov od blizu in daleč. Pokazali bodo, kako je mogoče najbolje spojiti hrano in vino.

Na Vipavskem preživet dan je tisti, ki bo zagotovo našel prostor v vaših najlepših spominih.

Dobrodošli.

Več o festivalu: okusi-vipavske.si

 

Naročnik oglasa je Razvojna agencija ROD.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja