Slovenija

Na voljo dodatne subvencije za zaposlovanje mladih. Mesečno 208 evrov za zaposlitev

Ljubljana, 30. 07. 2020 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zavod za zaposlovanje je podaljšal javno povabilo za trajno zaposlovanje mladih in zanj namenil dodatna sredstva. Spodbude za trajno zaposlovanje mladih so na voljo za zaposlovanje mladih, ki še niso dopolnili 30 let in so prijavljeni v evidenci brezposelnih. Mesečna subvencija znaša 208 evrov in se lahko izplačuje največ 24 mesecev.

Zavod RS za zaposlovanje je podaljšal javno povabilo za trajno zaposlovanje mladih do najdlje 15. novembra in zanj namenil dodatna sredstva, skupno je na voljo 10 milijonov evrov. Do tedaj se je mogoče potegovati tudi še za subvencije za zaposlitev brezposelnih na povabilih Zaposli.me in Spodbujanje zaposlovanja oseb iz programa Učne delavnice.

Za trajno zaposlovanje mladih po novem 10 milijonov evrov.
Za trajno zaposlovanje mladih po novem 10 milijonov evrov. FOTO: Miro Majcen

Spodbude za trajno zaposlovanje mladih so na voljo za zaposlovanje mladih, ki še niso dopolnili 30 let in so prijavljeni v evidenci brezposelnih. Mesečna subvencija znaša 208 evrov in se lahko izplačuje največ 24 mesecev, so danes objavili na zavodu.

Delovno razmerje mora biti sklenjeno za nedoločen čas, kandidati se zaposlijo s polnim delovnim časom. S krajšim tedenskim delovnim časom, vendar ne manj kot 20 ur, se lahko zaposlijo le invalidi. 

Država bo na ta način lahko subvencionirala zaposlitev 2000 brezposelnih mladih iz vse Slovenije, so poudarili na zavodu.

Kot so dodali, lahko delodajalci do porabe sredstev, najpozneje pa do 15. novembra, oddajo tudi ponudbo za subvencionirano zaposlitev brezposelnih na še dveh javnih povabilih.

Na voljo še dva druga razpisa 

Sredstva so namreč še vedno na voljo na javnem povabilu Zaposli.me. Delodajalci lahko na ta način pridobijo subvencijo za zaposlitev brezposelnih, ki izpolnjujejo vsaj enega od naslednjih kriterijev: so starejši od 50 let, so dopolnili 30 let ali več in so najmanj 12 mesecev prijavljeni v evidenci brezposelnih, ali imajo končano največ osnovno šolo, ali bodo po vključitvi v programe socialne aktivacije znova postali dejavni na trgu dela, ali so prejemniki denarne socialne pomoči, ali pri njih od zaključka zaposlitve v okviru programa javnih del še ni minilo 12 mesecev, ali pa so izgubili delo iz poslovnih razlogov zaradi epidemije covida-19, pri čemer so se prijavili v evidenco brezposelnih v obdobju od 13. marca do 30. septembra letos.

Mesečna subvencija za zaposlitev znaša od 416 do 666 evrov, delovno razmerje pa mora biti sklenjeno za poln delovni čas za najmanj 12 mesecev.

Sorazmerno nižja mesečna subvencija se izplača za krajši tedenski delovni čas (vendar ne krajši od 20 ur na teden), in sicer za zaposlitev invalidov in dolgotrajno brezposelnih, ki so najmanj 12 mesecev prijavljeni v evidenci brezposelnih.

Delodajalcem so na voljo tudi še subvencije za zaposlitev udeležencev praktičnega usposabljanja iz programa Učne delavnice.

Mesečna subvencija znaša 740 evrov in se izplača šestkrat za najmanj šestmesečno zaposlitev osebe za poln delovni čas.

Kadar delodajalci ohranijo ali podaljšajo delovno razmerje neprekinjeno še za nadaljnjih šest mesecev, prejmejo dodatnih šest mesečnih subvencij v enakem znesku, skupaj torej 12 mesečnih subvencij po 740 evrov.

Na javna povabila se lahko prijavijo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe, vsaj 12 mesecev vpisane v Poslovni register Slovenije, imajo vsaj enega zaposlenega v zadnjih treh mesecih ali so samozaposleni ter izpolnjujejo še vse druge pogoje za prijavo.

Ponudbe lahko oddajo elektronsko na portalu za delodajalce.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
30. 07. 2020 16.46
+15
Ukinit občine na polovico in to takoj, višek delavcev-občinarjev pa preusmerit v gospodarstvo. Ukiniti najman 100 brezveznih agencij, prevetriti določene inštitute v katerih zajedajo nesposobni in tudi sposobni, ter dušijo razvoj. Procesirat bando lopovsko, tako desno, kot levo, ki je pokradla Slovenijo. In nato od teh vrnjenih milijard ponuditi mladini ne miloščino, ob kateri se lahko v Avstriji samo smejijo, pač pa najmanj 800 eur. Ob pogoju, da si jih bodo zaslužili in ne mobije kurblali med šihtom! Dober delavec mora biti dobro plačan in dokler se tega v Sloveniji ne bo upoštevalo, bomo mentalno še vedno na Balkanu!
Kollerik
30. 07. 2020 16.48
+11
Takoj ukinit socialne transferje kosovarkam, ki so privlekle bataljone svojih otrok, s katerimi zajedajo Slovensko socialo, MEDTEM KO SO NJIHOVI MOŽJE NA DELU V AVSTRIJI, NEMČIJI..... Ištavn Jovan Pecaroš in vi iz SĐS-a, kaj se še čaka???
Kollerik
30. 07. 2020 16.49
+0
Kaj se še čaka.?? Da vam ne bo spet vsega kriva Fajonka, pa Kučan in udbomafija, ter podobne pravljice, s katerim perete glave svojim ovcam. Ukrepat in to takoj, zdaj, danes.
gullit
30. 07. 2020 17.04
+0
Kriv je janša itak ki šele vlada par mesecev. Bravo. Fajonka jim je pa ukinila vize tako da welcome Kosovarji pa Albanci. In za vas je janša večni krivec pa če vam da vavčerje pa plače za čakanje. Ne razumem vas.
Kollerik
30. 07. 2020 18.14
+2
Zdi se, da ne razumeš še marsikaj. Koysovarji so iz Wellcome izvzeti, malo manj nabijaj lažnivo noraTV. Glede vavčerjev... meni kot delavnem človeku ni treba nič dat! Vavčerje in ostale milijarde, s katerim nas je zapufal tvoj idol, pa bomo plačevali še desetletja.
Kollerik
30. 07. 2020 18.15
Čakamo, kaj v v vezi z zgoraj napisaniem storil tvoj idol.
Moros
30. 07. 2020 16.41
+6
Predpisat je tudi potrebbno da vsi prijemniki socialne pomoči kateri nimajo omejitev zaradi zdravstvenih razlogov morajo sprejeti vsako ponujeno delo. V primeru da ga ne sprejmejo se mu avtomatsko ukine socialna pomoč ter odsvzame upravičenost do socialne pomoči za naslenjih 6 mesecev.
*Violate*
30. 07. 2020 17.01
+4
Meni so taki komentarji zmeraj tako cinično smešni. Res, kar vsako ponujeno delo je potrebno sprejeti? Torej tudi če ti ponudijo v Mariboru in se moreš vsak dan peljati po 2 uri v eno smer? Ali pa da čistiš javne WC-je - po možnosti tiste iz včerajšnje novice o odvrženih iglah narkomanov? Ponavadi se oglašajo prav tisti, ki že 20 let niso menjali šihta in nimajo niti življenjepisa spisanega, ter se jim ne sanja, kakšno je stanje na trgu dela danes.
Moros
30. 07. 2020 17.17
-2
@*violate* točno tako vsako delo je potrebno sprejeti ne pa zajedati ljudi ki trdo delajo za svoje plače ter za denar ki ga prejemajo v večini primerov LENUHI z tvojim mnenjem preko raznih socialnih transferejv.
*Violate*
30. 07. 2020 18.01
+2
Še dobro, da ti Moros drek kidaš v hlevu, ker je vsako delo dobro in s simbolično plačo pokrivaš stroške pa še dva otroka imaš cajt vozit v in iz vrtca in to v drugem koncu Slovenije. Res, katastrofa, kakšno razmišljanje imaš. Ljudje majo različna ozadja (finančna, materialna, družinska, zdravstvena) in da je kar vse za vsakega dobro je spet posploševanje, da niti ne govorim neumnost, kajti v velikih primerih, bi bila oseba v minusu na koncu meseca (pa je to lahko časovno, zdravstveno ali celo finančno).
Moros
30. 07. 2020 19.24
+0
@*VIOLATE* Kot sem omenil zgoraj če prejemnik socialne pomoči nima upravičenih zravstvenih razlogov za sprejetje ponujenega dela potem bi moral biti dolžan to delo sprejeti ali pa se mu odvzame pravica do socialne pomoči za vsaj 6 mesecev. Nihče ni dolžan preživljati drugega sočloveka kateri je sam sposoben za delo. Kaj pa je narobe z delom čistilke, delom za trakom itd.? Nikjer nisem omenil da mora to delo delati za vedno saj si lahko poišče drugo službo. Popolnoma nedopusto pa je da samoumevno živijo na račun drugih kateri pošteno delajo in si zato zaslužijo boljše plačilo.
janez653
30. 07. 2020 16.40
+5
Problem mladih je, ker bi vsak ki pride s faksa, takoj imel lepo delovno mesto z nadpovprecno placo. To pac ne gre. Zacne se na dnu
*Violate*
30. 07. 2020 17.04
+0
O ne, problem delodajalcev je, da za vsakega, ki pride iz faksa pričakujejo, da bo imel že vsaj 2 leti delovnih izkušenj iz šeste stopnje izobrazbe (torej za diplomo). Mladi z diplomo pa posledično tudi prevečkrat izvisijo, ko kandidirajo za delovna mesta, kjer se zahteva srednja šola. Torej nisi ne tu, ne tam dober in se vrtiš v krogu.
Moros
30. 07. 2020 17.21
+0
@*VIOLATE* to ne drži. Do pred COVID 19 krize so lahko mladi izbirali zaposlitev z predpostavko da so bili pripravljeni delati ne pa kofetkati ter stokati. Napaka mladih je pa tudi to da vičina ni prirpavljena nič delati pričakujejo pa vsi neke vodstvene položaje, lepe nazive ter nadpovprečne plače brez kakršnih koli realnih pričakovan. Večina mladih direkt iz faksa imajo v glavah ucepleno mentaliteto da sedaj ko pa ima diplomo pa nebo rabil nič delati.
*Violate*
30. 07. 2020 17.57
+2
Joj Moros, a lahko nehamo z stigmatizacijo in temi klasičnimi slovenskimi o kofetkanju. Ne vem, okoli katerih mladih se ti giblješ, kajti jaz govorim iz svojih lastnih in izkušenj moje generacije mladih okoli. Vsi pridni in pripravljeni delat, nihče ne živi v utopiji, da bo prišel gret stol in gledat v luft, se trudijo, ampak priložnosti ne dobijo. Dober primer znanke, ki je iz življenjepisa izbrisala pridobljeno diplomo, da je dobila službo za srednjo šolo, saj te drugače sploh ne pogledajo, češ, da si ''preveč študiran'' za razpisano delovno mesto. Super primer, kako so pripravljeni delati, tudi za manjšo plačo, sam glede na zategnjenost kadrovskih služb, ti drugega, kot da potem takole prirejaš stvari, niti ne preostane.
Moros
30. 07. 2020 19.27
+1
Pripravljen delati za manjšo plačo? Kakšno zavajanje je spet to. Sprejmeš delo ki je na razpolago. Če zaposlitve za tvojo pridobljeno izobrazbo ni navoljo se pa pač zaposliš na delovno mesto ki je navoljo. Kar se tiče mladih lahko povem iz osebnih izkušenj kjer konstantno vidim kako mladi neprestano štrkarjo po mobitelu namesto da bi se posvetili za delo. Takšne po hitrem postopku spodimo iz podjetja saj od njih ni nič.
Carpediem32
30. 07. 2020 16.13
+0
Žal tega ne razumem. Torej, če se oseba zaposli, dobi to subvencijo? Ali še pred zaposlitvijo, saj mora biti prijavljena na Zavodu. Dve leti lahko dobiva subvencijo, kaj pa, če v tem času ne dobi službe?
*Violate*
30. 07. 2020 17.06
+1
Ta subvencija velja le, če se zaposliš v zasebnem sektorju (za javnega odpade). Na razgovoru lahko omeniš potencialnemu delodajalcu, da si ustrezen kandidat za to subvencijo, in da če te zaposli pod temi pogoji (torej za nedoločen čas in polni delovni čas), je upravičen do te subvencije za naslednji 2 leti. Torej delodajalec praktično nekaj prišprara ko pride do plačevanja prispevkov in potnih stroškov ter malice. Nekako dodatna pobuda za delodajalca.
Moros
30. 07. 2020 17.23
+1
*Violate* Na razgovoru moraš prepričati delodajaca z znanjem, refeencami, izobrazbo, motivacijo za zasedbo delovnega mesta ne pa z tem mu omenjaš da si kanidat za katerega bo podjete lahko uveljavilo subvencijo. Podjetja za to vejo sama po sebi in ne rabijo nekoga ki pride na razgovor in pametuje kot pa kaj.
*Violate*
30. 07. 2020 17.51
+3
@Moros Ne rabiš mi tle govorit, kako pa kaj na razgovorih, jaz sem samo razložila, kako ta subvencija deluje. Vse tvoje napisano je logično za vsakega iskalca. In ja, na zavodu spodbujajo, da omeniš to možnost delodajalcu, predvsem v smislu, da če si v ožjem izboru je to dodaten plus pri tebi, ki ga lahko uveljavlja. In ne mi govort, da ne bi pretehtalo, ker dobro vemo, da se vse vrti glede denarja in če bi delodajalec imel to možnost, da dobi subvencijo s kandidatom, verjemi, da bi hitro zagrabu. Sem slišala že, kako je delodajalec izbral kandidatko za delovno mesto, že vabljena na podpis pogodbe, potem so jo pa poklicali, da so si premislili, da bodo raje vzeli drugo kandidatko, ki živi bližje, da jim ne bo treba potnih stroškov plačevati. No, pa mi reči, da v takem primeru ne bi dobro prišla ta subvencija zavrnjeni kandidatki.
Moros
30. 07. 2020 19.33
Pravim le da delodajalec že sam seznanjen z potencialnimi možnostmi, ugodnostmi ki jih ima navoljo iz strani zavoda. Povem le da v podjetju dajemo vedno prednost ustrezni izobrazbi ter izkušnjami šele potem se nagibamo k preostalimi kriterijami. Lahko povem da v podjetju se večina delavcev vozi v povprečju več kot 80km v eno stran. Dosti je tudi takih ki se vozijo dnevno po več kot 120km v eno smer. Pa v podjetju nimamo omejitve plačevanja potnih stroškov na določeno odaljenost.