Slovenija

Na voljo sredstva za krepitev timov, a opredeliti morajo več pacientov

Ljubljana, 03. 04. 2024 11.01 | Posodobljeno pred 19 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za zdravje je na podlagi uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letos objavilo poziv ambulantam družinske medicine, da v tim vključijo dodatno diplomirano medicinsko sestro. V ta namen bo sto ambulant prejelo dodaten denar, a se bodo morale sočasno odločiti za dodatno opredeljevanje pacientov.

"Z vzpostavitvijo novega standarda, pri katerem bo namesto 0,5 v timu ena diplomirana medicinska sestra, želimo povečati dostopnost do osebnega zdravnika ter zagotoviti višjo kakovost zdravniške obravnave in boljše timsko delo," so danes sporočili z ministrstva.

Na javni poziv se lahko prijavijo izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki imajo v pogodbi z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) program ambulante družinske medicine oziroma splošne medicine določen v obsegu najmanj enega tima ali več na posameznega zdravnika ter imajo na tim opredeljenih vsaj 1895 glavarinskih količnikov. Prav tako morajo imeti v istem timu že zaposleno diplomirano medicinsko sestro oz. diplomiranega zdravstvenika v obsegu 0,5 tima in soglašati s sprejemom dodatnih 300 zavarovanih oseb.

Zdravstvo
Zdravstvo FOTO: Bobo

Rok za predložitev prijav je 30 dni od objave tega poziva, in sicer najpozneje do 3. maja opoldne.

Uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto je vlada sprejela sredi februarja. Na podlagi omenjenega poziva naj bi bila v 100 ambulant družinske medicine po novem diplomirana medicinska sestra (poleg zdravnika in srednje medicinske sestre) vključena za polni delovni čas.

Trenutno namreč diplomirana medicinska sestra v posamezni družinski ambulanti deluje samostojno v referenčni ambulanti. V izbranih ambulantah pa bi bile diplomirane medicinske sestre vključene v tim, s čimer želi ministrstvo spodbujati bolj celostno in kakovostno oskrbo.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
03. 04. 2024 15.54
+1
Referenčni tim bo vodil sam presvitli jenul. Da nam dokaže kako se to dobro dela. Njegov namestnik bo sam presvitli keber. Zdaj pa bo. No pa so iznašli rešilno kombinacijo. Če ta ne bo vžgala bodo pa iznašli še zmagovalno kombinacijo. Nekako tako reče rutiniran lažnivec. Če mi tega ne verjameš se ti bom pa kaj drugega zlagal. 😀😀😀😀😀
Rravnikar
03. 04. 2024 13.22
+1
Menim, da je poziv zavajajoč. Predpogoj je preseganje meje 1895 glavarinskih količnikov ter opredelitev novih DODATNIH 300 GK pacientov. Na današnji dan več kot 53% timov presega to mejo, pa se očitno ne bodo mogli prijaviti na ta poziv. Meje 1895 GK ne dosega manj kot 10% timov. Žal ta ukrep ne bo prav veliko če sploh kaj razbremenil družinske zdravnike. Žal bo to očitno še ena dobra ideja (okrepitev timov), ki se bo slabo realizirala.
miro2x
03. 04. 2024 13.22
Poglejte na strani ZZZS, kako se služi z administriranjem. Permanentni recept 10€, prva napotnica za specialista 20€, naslednja 10€.
devote
03. 04. 2024 13.15
se dodatno prelivanje kadra iz bolnisnic, kjer jih ze itak manjka. cilj je po WEF agendi ocitno zlomiti 24 urni sistem zdravstvene oskrbe prebivalstva.
brezvode
03. 04. 2024 12.42
+4
U štartu zgrešena poteza, dipl. med sestra ali referenčna sestra isti ššmorn, saj jih imajo zdravniki, pa vendar brez zdravnika je njeno delo Sizifovo brez vrednosti samo še en ki plačo vleče
smuuki
03. 04. 2024 12.40
+1
Se bojim drugega efekta. Zdravniki se bodo za stalno prijeli 40 + 8 ur delavnika. Nihče več jih ne bo izpostavljal pri višjih plačah. Kot drugo bodo kot vsi ostali normalno živeli. Kaj pa potem? S čim jih bo politika in zlobni komentatorji pripravili do nadurnega dela? Dlje ko bo vlada zavlačevala bolj verjeten je ta scenarij
petka5
03. 04. 2024 12.44
+0
a ti misliš da so zdaj delali ta soglasja zaradi pacientov - lol no, to nosi bajne dnarje dežurstva, poglej kakšne plačilne liste koliko jim je redno delo prineslo in koliko dežurstva - samo dežurstva so meli štepana, nosi večje plačilo in še večino spijo vmes sploh. če je nočno... res jim je hudo no... samo loleki mislite,da so delali zaradi zaskrbljenosti za paciente... njih samo lastna denarnica skrbi...
smuuki
03. 04. 2024 13.45
+1
Ne sodi druge po sebi. V projekt postati zdravnik je potrebno vložiti precej več truda kot v projekt postati učitelj. A ti bi pri izbiri poklica ubral bljižnico in na koncu bil s plačo primerljiv z zdravnikom. Žal ne bo šlo. Tudi oni se tega zavedajo. Če pa to zakonodaja zujf to dopušča je povsem logično in pričakovano, da svoje znanje in delo prodajo pri zasebnem sektorju. Vlada ima edina možnost to prepoznati in jih plačati toliko, da se jim ne bo izplačalo delati popoldan pri drugem delodajalcu. Samo to lahko prepriča zdravnika, da delo opravlja v javnem sektorju. Mirno lahko oba ugotoviva, da se samo zdravniki v resnici borijo za javno zdravstvo. Še en pogled. Če je storitev opravljena v samoplačniški obliki ni pritiska za plačilo v zdravstveni zavarovalnici. Komu pa to paše? Zavarovalnici in plenilski ekipi. Zakaj? Ker ostane več denarja na razpolago. Kako to izvedejo? V tujino plačujejo račune za neopravljene storitve. Ko si delijo plen nas, novinarjev, organov pregona ni zraven. Kdo pa pri nas preverja kaj in koliko je bilo opravljeno? Trenutni vladi paše zdrsvniški štrajk zato odlašajo s končanjem le tega. Manj ko bo faktur iz zdravstvenih ustanov večji bo njihov izplen. Zelo preprosto
PEPINA
03. 04. 2024 12.40
+1
A se ni govorilo, da ima družinski zdravnik preveč administracije. S tem bodo razbremenili zdravnike, ti pa se bodo lahko posvetili pacientom.
petka5
03. 04. 2024 12.38
-1
btw. malo of the topic: poglejte na cenzurirano Fidesovci so za pomoč pri komuniciranju v času stavke najeli agencijo Verčiča, ki je partner zavrla (ki je bajno služil s posli države v času janševe vlade), verčič pa sam nastopa po zborovanjih nsijevcev... in ta verčič nastopa v medijih ko komentira to vlado in komuniciranje Goloba... nastopa kao kot strokovnjak... pajade... jaz se res čudim zakaj mediji ne preverijo koga sprašujejo za strokovna mnenja,da bi bila ta res strokovna in ne politični napad pod pretvezo strokovnosti... Očitno je da je fides zabredel, ljudje ne podpirajo več stavkajočih zdravnikov in ti dnar zapravljajo za komunikacijsko agencijo zraven pa jamrajo kako jim je hudo... saj državljanu lahko slabo postane od vse sprevrženosti in igranja
Rothschild1
03. 04. 2024 12.56
-2
a si ti danes nore gobe jedel, da pises taksne neumnosti?
petka5
03. 04. 2024 13.05
+1
nobenih neumnosti ne pišem - vse je res... še sam Vrečič je priznal,da jih je Fides najel
Mitja R
03. 04. 2024 12.30
+2
Kaj bo točno delala dodatna medicinska sestra? Ni izučena niti za diagnostiko, niti za zdravljenje. Za sebe bi si sigurno vsak želel, da ga pogleda zdravnik in ne sestra. Sestra ne zna niti srca ali pljuč poslušati, ne pozna diagnostike, ne pozna zdravil. Kar zna je narediti prevez rane in dati bolniku kak vprašalnik, potem pa se njena uporabnost konča. Tudi ne odgovarja za nič. Ko bodo pripravljene prevzeti odgovornost za svoje delo, naj pa delajo kar želijo, tudi operirajo in predpisujejo zdravila. Tega pa ne bi, ker ne znajo kaj dosti. Ker če gremo na ta nivo, da sestra začenja zamenjati zdravnika, lahko tudi zaprejo ambulante, pa bomo poiskali diagnozo na Googlu, bo sigurno bolj točna.
12apostol
03. 04. 2024 12.27
+1
Ta vlada ima jasne čarovnice.
zdravkob
03. 04. 2024 11.53
+4
Spet uvajajo razdvajanje med sodelavci. Diplomirane napram srednjim sestram. Fakulteto za sestre bi morali kar razpustit. Vedno je bila mišljena samo za diskriminacijo v službi.
petka5
03. 04. 2024 12.40
-2
ah daj nehaj kakšno razdvajanje - če ima kdo probleme z ljubosumjem zaradi šole naj izvoli šolo narediti. pol dejmo še mf ukinit zakaj pa ne...
NeXadileC
03. 04. 2024 11.52
+7
Sredstva? Pa to so imeli tudi prej, preden so se odpovedali naduram. Ljudi potrebujejo(mo), ljudi, kader.
Mojemnenjeinpika
03. 04. 2024 12.31
+1
Sredstev za dodaten kader pač niso imeli. Ne mešajte stvari. Tukaj je govora o dodatnem denarju za tim - brez nadur, ampak z boljšo organizacijo, v kateri zdravnik ni več tipkarica in administratorka.