Slovenija

Mesec za glavnega inšpektorja za delo predlagal Luka Lukića

Ljubljana, 12. 09. 2022 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Minister za delo Luka Mesec razkriva odločitev o novem vodstvu Inšpektorata RS za delo. Poleg razširjenega tričlanskega vodstva predstavlja tudi predvideno reorganizacijo inšpektorata. Vodstveno funkcijo je podelil Luku Lukiću, sedaj ga mora potrditi še vlada. Namestnika bodo predstavili v roku dveh tednov, oba pa bosta izbrana iz notranjih vrst.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mesec napovedal drugačen način dela
    02:29
    Iz 24UR: Mesec napovedal drugačen način dela
  • Iz SVETA: Delo inšpektorata za delo
    03:30
    Iz SVETA: Delo inšpektorata za delo
  • Iz SVETA: Luka Lukič o inšpektorskem nadzoru
    04:12
    Iz SVETA: Luka Lukič o inšpektorskem nadzoru

 

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je predstavil vodjo novega tričlanskega vodstva Inšpektorata RS za delo. Za zapolnitev mesec prazne funkcije je predlagal Luka Lukića, bivšega novinarja, člana Delavske svetovalnice in predsednika Sindikata novinarjev Slovenije. "Ker se je kot novinar ukvarjal s kršitvami delovnega prava in nikoli ni bil človek, ki bi ga bilo strah dati glavo na tnalo. Če inšpektorat kaj potrebuje, je to odločno vodstvo," je minister utemeljil izbiro.    

Drugi dve vodstveni funkciji, ki bosta bdeli nad učinkovitim delom inšpektorata, bodo predstavili v roku dveh tednov, oba kandidata pa bosta izbrana iz notranjih vrst. Prva funkcija se bo ukvarjala z metodo dela, druga pa s sankcijskim delom, organizacijo. Inšpektorji bodo nastopali združno, njihov namen bo preprečevanje najhujših kršitev dela in ustrezno sankcioniranje. Med preteklo sedemletno metodo dela so bili inšpektorji bolj svetovalci, je še dodal. "Tudi pri tem, kako se podjetja lahko izogibajo zakonom," je izpostavil.  

"Sedaj bomo lahko začeli tudi z revizijo preteklih afer. Ne bomo se šli pa lova na čarovnice, ne bomo sankcionirali inšpektorjev, ampak na novo zadali metode dela," je zaključil.  

Nekaj besed je nato Mesec namenil novo predlaganemu glavnemu inšpektorju. "Pripadam generaciji prekarcev, generaciji, ki ima delovne dobe več kot na papirju. Tudi zaradi tega sem zapustil novinarstvo," je začel. 

Poudaril je, da je v svoji karieri prišel do točke, ko je želel na podlagi delovnih kršitev narediti več. Zaveda se, da ima inšpektorat veliko moč in upa, da jo bo lahko izkoristil v dobro delavcev. "Imam izkušnje kot novinar, tudi kot delavec Delavske svetovalnice," je dejal in podal nekaj primerov, s katerimi se je ukvarjal v prejšnjem tednu:  ponarejen podpis delavca, odpoved delavcu, ki je opozoril na nevaren stroj v proizvodnji, in odpoved zaradi bolniške.

 "Glavno sporočilo inšpektorata mora biti, da se te stvari nekaznovano ne morejo dogajati," je bil še jasen Lukić. 

Troglavo vodstvo je zastavljeno zaradi sinergičnih učinkov, pravi Lukić, za sinergijo teoretičnega in praktičnega znanja, pa tudi boljšega sodelovanja drugače ločenih organov inšpektorata. "Da skupaj iščemo in rešujemo težave," je še dodal. Točno delitev dela bodo "ugotavljali sproti", je  tudi razložil. Mesec pa zaključil: "Če kdo krši delovno pravo, je najbolje, da sedaj preneha."

Mesec želi inšpektorat okrepiti

Minister se je za 'trojno vodstvo' odločil zaradi preteklih afer, ki so kazale na neučinkovito delo inšpektorata. "Inšpektorjev je 50, objektov nadzora pa več kot 200.000. Za to ne krivimo inšpektorjev, ki opravljajo težko delo, ki je pogostokrat tudi premalo plačano. Vodstvo inšpektorata mora biti tisto, ki loči zrno od plev," je tudi poudaril. 

Spremembe in širitev v vodenju inšpektorata je sicer napovedal že prejšnji teden, ob tem pa povedal, da "poanta ne bo več v širokih pregledih in navajanju statistik, temveč v targetiranju najbolj problematičnih podjetij". Napoved je predstavil nekoliko podrobneje. Med drugim je dodal, da si želi ponovne uvedbe inšpektorskih značk in večjega števila inšpektorjev. 

Pravi, da je v kadrovski načrt za leto 2023 vložil zahtevo za 40 novih delovnih mest, ker je inšpektorjev za naslavljanje trenutnih težav premalo. Z njim naj bi se po odstopu Jadranka Grlića strinjal tudi predsednik vlade Robert Golob.  Verjetno bodo nov kadrovski načrt z vlado uskladili do novega proračuna, torej z naslednjim letom.  

"Vzpostavili bomo tudi sistem mešanih inšpekcij, torej s Policijo in Fursom," je dodal, s čimer bodo lahko izvajali mešane in celovite nadzore kršitev. Druga najverjetnejša novost so značke, ki so bile v preteklosti ukinjene. "Problem je, da tudi, če ima inšpektor znanje in kompetence, nima formalne avtoritete, s katero lahko na terenu doseže spoštovanje. Inšpektorje bomo opolnomočili," je razložil Mesec.  

Ker se minister zaveda, da so organ nadzora v preteklosti večkrat prehiteli mediji in Delavska svetovalnica, bodo "novinarje in svetovalce obravnavali kot sodelavce".

Grlić odstopil zaradi vse bolj glasnih kritik

Grlić je inšpektorat vodil od julija 2018 do 10. avgusta letos, nato pa zaradi več primerov izkoriščanja tujih delavcev in kritik na račun dela inšpektorjev odstopil. V uradni izjavi je dejal, da s položaja odstopa "zaradi razlikovanja pogledov z vodstvom ministrstva z delo". Mesec je sicer že pred odstopom Grlića omenil možnost menjave, po njegovem odstopu pa dejal, da je inšpekcija tista, ki bi morala zaznati že omenjene zgodbe o izkoriščanju delavcev, ne pa nevladne organizacije ali preiskovalni novinarji.

Goran Lukič
Goran Lukič FOTO: POP TV

"Imeli smo dva taka primera. V obeh smo skozi pogovor z inšpekcijo želeli videti, kakšna je njihova metoda dela in kako oni razumejo problem. Jaz sem prišel do zaključka, da ga ne razumejo," je bil tudi kritičen. Ko so mediji junija razkrili primer izkoriščanja delavcev v podjetjih Marinblu in Selea, je vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić namreč izpostavil, da inšpektorat takšnim delodajalcem praviloma spiše le kakšen opomin, če pa že izreče globo, podjetje zahteva sodno varstvo in se globa spremeni v opomin. Poleg tega so globe pogosto prenizke, da bi delodajalce odvrnile od kršitev, je opozoril. Delovne inšpektorje je treba navaditi, da se ne bodo bali svojih pooblastil, je pozval.

Kršitve ugotovijo pri malo manj kot polovici nadzorov 

Ko smo po odstopu Grlića na inšpektorat naslovili prošnjo, naj nam pojasnijo, kako konkretno potekajo nadzori, pa so nam sporočili, da vsak inšpektor povprečno na leto opravi okvirno 150 nadzorov (v letu je povprečno 250 delovnih dni), vsak inšpektor poleg tega na leto izda okvirno 135 ukrepov (spiše toliko upravnih ureditvenih in prepovednih odločb, prekrškovnih odločb z izrekom globe ali opomina, plačilnih nalogov, naznanil sumov storitve kaznivega dejanja oziroma kazenskih ovadbe, opozoril kršiteljem, naročil), poleg tega imajo inšpektorji dvakrat na teden tudi uradne ure in nudijo strokovno pomoč delavcem in delodajalcem – pisno in po telefonu. 

Nadzorov praviloma ne napovedujejo, a je Goran Lukić konec julija za 24ur zvečer  pojasnil, da temu ni tako, Delavska svetovalnica je namreč med preiskovanjem podjetja Marinblu ugotovila, da sta bila lastnika o obisku že obveščena in sta se na prihod inšpekcije pripravila. Kljub temu so pri pregledu odkrili več nepravilnosti.

Inšpektorat za delo bdi nad tremi področji: delovnimi razmerji, varnostjo in zdravjem pri delu ter socialnim varstvom. Inšpektorji so v letu 2021 opravili 38.624 inšpekcijskih pregledov in ugotovili 18.343 različnih kršitev, na podlagi tega pa izdali 9736 upravnih in prekrškovnih ukrepov ter podali 36 naznanil sumov storitve kaznivega dejanja oziroma kazenskih ovadb.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

za naše
12. 09. 2022 21.24
-2
A kakšnega slovenčka pa ni za to mesto?Ha,ha,ha golobnjak se na veliko širi !
jodr
12. 09. 2022 20.44
-2
A ta osebek sploh ve, kaj je delo? Je kdaj v življenju kaj resnega delal?
kuncci1
12. 09. 2022 20.30
+2
Uffff, janševce in NSIjevce boli…… NEPRECENLJIVO!!!
pekoči paradižnik
12. 09. 2022 18.01
+4
Bravo minister Mesec, predlog je zadel v polno,... janševci že norijo in smetijo z lažmi. Bolj ko janševci burno reagirajo, boljši je predlog, za državo in za ljudi.
zulj001
12. 09. 2022 17.31
-2
To bo še smeha in na koncu joka....
Kollerik
12. 09. 2022 17.45
+5
Kiki11
12. 09. 2022 17.25
-4
Meaec kako pa kaj nosek
Harpuna
12. 09. 2022 17.22
-4
Enake ptice skupaj letijo.
JanezNovakJohn
12. 09. 2022 17.20
+3
Škoda da se inšpektorji lotevajo drobiža in kiksov, tudi nenamernih, velike ribe plenijo dalje. Morda pa bo bolje.
Qwerty
12. 09. 2022 17.40
+6
Vedno je bilo tako..ker podjetja ki zavedno kršijo nimajo niti naslova registriranega tam kjer so…ponavadi v kakem bloku.
Quatroporte
12. 09. 2022 17.18
+1
Tale rtv jih pa stanca od poslanev,precednikov zdej ze inspektorje, smesno neodvisno.
User2231652
12. 09. 2022 17.08
+4
Delovne izkusnje, ki jih je navedel novi izbranec Levice so naravnost smesne 😄
vutraš
12. 09. 2022 17.36
-2
12. 09. 2022 16.57
-2
Inspektorji varujejo sami sebe
User1832247
12. 09. 2022 16.16
+0
še tiste ki jih ugotovijo so zgolj kozmetične.saj ob tem da se vljudno najavijo kakih 10 dni prej drugače tudi biti ne more!
Qwerty
12. 09. 2022 17.38
+0
Jah pri manjših urejenih podjetjih hitro napolnijo kvoto pregledov in opominov. Ker če gredo v podjetje ki ima veliko kršitev pomeni veliko dela in zajeb***
Qwerty
12. 09. 2022 16.08
+7
Problem vseh inšpektorjev je da gredo v podjetja kjer so razmere urejene in potem najdejo eno ali dve napakici, ponavadi še birokratični in takoj padejo odločbe… seveda take podjetja je najlažje hecat… tiste podjetja ki zavedno kršijo vse po vrsti in manipulirajo z delavci , plačili itd itd… pa se izognejo pregledom, ker se inšpektorji enostavno ne da prepirat in še kaj pod roko dobi… in zadeve zato niso nikoli boljše. Pa še firme ki kršijo imajo še podfirme in kooperante in registrirane na naslovih ki ne obstjajajo…
scipio
12. 09. 2022 15.59
+13
Lukić? Janković? Simič? Stojmenova? Takole razni -ići in -ićići osvajajo eno za drugo slovensko državno institucijo. Vse lepo in legalno, ampak ali se vam ljudje podkaravanških korenin in jara gospoda s slovenskim genomom, vi vsi uspešni nouveau riches našega rodu, sploh sanja, kam to vodi? Sloven'c, še po 35 letih ne veš, kaj 100+% neponovljivega imaš s to svojo državo? Tvojo državo, danes res še tvojo kolikor toliko, ki pa jo boš takole ravnokar izgubil, v svojem materializmu in nesprejemanju in nepripravljenosti za opravljanje državnega, visokega in srednjega uradniškega dela in odgovornosti, ki pride z njim!? Te državne službe gredo pač vedno za manj denarja kot gresta kakšen dober kšeft ali kmetija. Ko pa bo čas, da tvoji sinovi in hčere zasedejo neka visoka mesta v državi, bo prepozno, ker jih bodo že prej zasedli drugače premreženi državljani, pa to ne tvoji potomci in potomci teh potomcev, temveč potomci raznih novoselcev z juga. Zate pa danes raje drugačna nagrada: večji mercedes, daljši čoln, pa čeprav zaradi tega manj tvoja država, jutri pa... Ravna ti je Slovenija zaradi tega...
zulj001
12. 09. 2022 15.42
+4
Sindikalistu Goranu Lukiču ,bi toplo priporočil, da si obrije tistih pet dlačic ... Bom se zadržal in ne bom napisal do konca....
Samo DESNO je pravo
12. 09. 2022 15.41
+12
Levičar pa ni bil in nikoli ne bo dober minister za DELO..a se Mesec heca al kaj..
Samo DESNO je pravo
12. 09. 2022 15.40
+6
Še v Srbiji je več Slovencev na vodilnih mestih kot v naši Slo..
pekoči paradižnik
12. 09. 2022 17.07
+4
Kollerik
12. 09. 2022 17.31
+5
Stane Adami?
12. 09. 2022 15.30
+7
Metelkovci, NVO-ji in "objektivni"novinarji so se zavrteli v sam vrh države. Bog nam pomagaj.
Kollerik
12. 09. 2022 15.37
+2
Kdor dela, mu ne morejo niti metelkovci, niti vaši "Bog nam pomagaj" nič
rozm321d
12. 09. 2022 17.09
-3
Seveda, razlika je v tem da boš ti delal za njih!
Kollerik
12. 09. 2022 17.26
+5
v gospodarstvu delamo tako "za njih", kot tudi "za vaše".
bonkintos
12. 09. 2022 15.23
+11
GVERILA iz uvoza ima vse privilegije v Sloveniji.
Arhaist_1
12. 09. 2022 15.02
+10
To so vsi nesposobni ljudje ki nimajo pojma o gospodarstvu. Nastavljajo se brezdelneži........ Sramota koliko časa boste še ovčke to gledale, kdaj bomo rekli da je dovolj...... samo kradejo nam NAŠ denar..........