Slovenija

Na zdravstveno storitev dlje kot dopustno čaka več kot tretjina bolnikov

Ljubljana, 18. 11. 2020 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je 1. oktobra na zdravstvene storitve, ki jih spremljajo v okviru nacionalnega spremljanja čakalnih dob, čakalo 168.231 bolnikov, od tega 59.732 bolnikov oziroma 35,51 odstotka nad dopustno čakalno dobo.

Na prve preglede pri zdravniku je v začetku oktobra čakalo 65.166 bolnikov, od tega 23.734 bolnikov oz. 36,42 odstotka nad dopustno čakalno dobo. Na terapevtsko-diagnostične storitve je čakalo 103.065 bolnikov, od tega 35.998 bolnikov oz. 34,93 odstotka nad dopustno čakalno dobo, je razvidno iz podatkov, ki jih je vlada navedla v odgovoru na poslansko vprašanje Franca Trčka (SD).

Ti podatki so v primerjavi s podatki pred začetkom epidemije covida-19 nižji, zato je ministrstvo za zdravje že po razglasitvi konca prvega epidemičnega vala izvajalce zdravstvene dejavnosti pozvalo k zagotovitvi večje kakovosti podatkov o številu čakajočih in čakalnih dobah.

Ker so v prvem epidemičnem valu za več kot mesec prekinili izvajanje določenega dela zdravstvenih storitev, je to pomembno vplivalo na zmanjšanje števila obravnav za bolnike, ki so takrat imeli termin pri določenem specialistu.

Na zdravstveno storitev dlje kot dopustno čaka več kot tretjina bolnikov.
Na zdravstveno storitev dlje kot dopustno čaka več kot tretjina bolnikov. FOTO: Shutterstock

Izvajalci zdravstvenih storitev so sicer morali bolnikom določiti nov termin, a teh terminov zaradi dodatnih preventivnih ukrepov, kot je omejitev števila oseb v čakalnicah in kontroliran vstop v zdravstvene ustanove, niso mogli nadomestiti z enakim časovnim intervalom in v enakem obsegu, kot je bilo odpovedanih storitev.

Hitre in temeljite prilagoditve so v času trajanja prve razglasitve epidemije morali izvesti tudi zdravniki na primarni ravni, ki so morali dejavnost zaradi omejitev in spremenjenih varnostnih pogojev izvajati v omejenem obsegu. Vse to je pomembno prispevalo k upadu napotitev bolnikov na nadaljnjo obravnavo na sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti.

Da bi omogočili dostopnost do zdravstvenih storitev in s tem nadomestili neopravljene zdravstvene storitve zaradi posledic epidemije, je v pripravi nacionalni razpis. Cilj razpisa je skrajšati čakalne dobe in število čakajočih nad najdaljšo dopustno čakalno dobo do konca prihodnjega leta, na razpisu pa se bodo za programe lahko potegovali tudi zasebniki.

Ob tem pri vladi poudarjajo, da bodo zasebne izvajalce vključili le pri tistih zdravstvenih storitvah, pri katerih je število nedopustno čakajočih največje in čakalna doba pomembno presega tisto, ki jo določa zakon. V rebalansu proračuna je za skrajševanje čakalnih dob za letos predvidenih 14 milijonov, za prihodnje leto pa 28 milijonov evrov. A je glede na trenutno epidemiološko sliko nemogoče napovedati porabo teh sredstev za letos, saj se potrebe prebivalstva zaradi epidemije iz dneva v dan spreminjajo, so še navedli.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdonekje
18. 11. 2020 17.30
Zanimivo je to, da sem imel nekaj napotnic za hitro. Povsod sem dobil za podpisat, da se strinjam, da čakam dlje, kot je dovoljeno. Dobil sem občutek, da sedaj na ta način probajo izigrat "krajše čakalne vrste", ki so jim bile vsiljene in te na ta način "prepričat", da greš privat.
Periot222
18. 11. 2020 14.54
VAZNO JE DA CUZATE NAS DENAR A NE!
kiropraktik
18. 11. 2020 11.58
+1
Zdravniki naj zdravijo, ne da nabavljajo opremo in pri tem lepo služijo!
+6
mi ovce pa placujemo to dopolnilno zavarovanje..osebni zdravniki pa kot da so na pocotnicah!!
jesenvoyo
18. 11. 2020 10.47
+7
A položnice za dodatno zdravstveno zavarovanje pa redno prihajajo, če do zdravstvenih uslug niti ne prideš več po normalni poti.
User1832247
18. 11. 2020 10.44
+7
in kaj bodo naredili da za en pregled ne bo potrebno čaketi 2 leti!nič!u in leteli
Important notice
18. 11. 2020 10.20
+11
Glede na to, da samoplačniško prideš na vrsto praktično takoj, se mi zdi, da imajo zdraviki še prosta mesta. Le omejeni so z denarjem, ki ga dobijo od države za vsakega pacienta. Država jim določa koliko pacientov lahko vzamejo na račun zdravstvene blagajne. Rešitev je jasna. Ko bodo denar, ki ga zaposleni vplačujemo v zdravstveno blagajno namenili izključno za zdravstvo, potem se bodo tudi čakalne vrste kar naenkrat skrajšale, ker bo denarja dovolj. Dokler pa ta denar trošijo za druge stvari, toliko časa bodo vrste dooooolge in se bodo še daljšale. Kako to narediti? Nazaj uvesti SDK!
Carmennula26
18. 11. 2020 10.16
+8
Kdaj bodo upokjencem za 40. let dela in plačevanja davkov plačali zobno protezo, da bodo lohka jedli en Albanc dobi več denarja kot pa upokojenec za vse svoje delo v Sloveniji..in koliko časa bodo Slovenci v Sloveniji drugo, tretjerazredna etična skupina..
Carmennula26
18. 11. 2020 10.19
+4
Kot je rekel Tino Mamič na VVfaktor. Tako se mudi "rdečim" pri razgradnji Slovenije, da bomo v rekordnem času kot narod, postali (((( MANJŠINA )))
Geres
18. 11. 2020 10.10
+6
Še dobro, da se ne vsakega pacienta še vpraša, če je dobil primerno obravnavo. Potem bi dobili verjetno samo 1/3, ki je dobila primerno obravnavo v primernem času.
JApajaDAja
18. 11. 2020 09.44
+2
prav prijetno je slišati mb poslance v dz,kako zdušno so se začeli zavzemati za mb ukc in starejše!? sestanek z mb županom in dr. Flisom je očitno zalegel...samo zakaj šele sedaj?!