Slovenija

Na zemljišče okoli URI Soča kljub bližnji dražbi še ni zaznambe

Ljubljana, 20. 01. 2020 06.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Morebitni zainteresirani kupci za zemljišče okoli Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča imajo še danes možnost plačati varščino, medtem pa sodišče še ni vpisalo zaznambe na funkcionalno zemljišče okoli inštituta, saj še ni odločilo o pritožbi ljubljanske občine. Če bo kakšen interesent, bo dražba potekala v četrtek.

Izklicna cena za kvadratni meter funkcionalnega zemljišča je 220 evrov, za ostale štiri parcele pa 410 evrov. To je precej manj od izklicne cene na prvi dražbi, ko se je kvadratni meter obeh zemljišč prodajal po 500 evrov. Takrat noben kupec ni vplačal varščine, zato so ponovno razpisali dražbo.

Pred mesecem so se pojavile informacije, da bi lahko zemljišča odkupila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Po takratnih neuradnih informacijah Radia Slovenija je bil DUTB pripravljen ponuditi 250 evrov za kvadratni meter.

Takrat so v DUTB potrdili, da preučujejo smiselnost zaokrožitve vseh zemljišč na tem območju, torej nakup zemljišča od Mestne občine Ljubljana (Mol). Konec preteklega tedna pa niso želeli vnaprej komentirati, ali so plačali varščino oz. sprejeli odločitev, če bodo sodelovali na dražbi.

Pred mesecem so na ministrstvu za finance zapisali, da se nameravajo v naslednjih dneh seznaniti z načrti DUTB. Sedaj pa pravijo, da DUTB konkretne poslovne odločitve sprejema samostojno in da je pri tem pomembno, da deluje v okviru zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, statuta družbe in smernic za delovanje, ki jih sprejema vlada.

Tudi v tokratnem razpisu za funkcionalno zemljišče okoli URI Soča, veliko več kot 8000 kvadratnih metrov, velja oznaka, da lahko Mestna občina Ljubljana ustavi prodajo. Enako je bilo v prvem razpisu, ljubljanski župan Zoran Janković je takrat pojasnil, da želijo le preveriti ceno zemljišča na trgu.

Na zemljišče okoli URI Soča kljub bližnji dražbi še ni zaznambe.
Na zemljišče okoli URI Soča kljub bližnji dražbi še ni zaznambe. FOTO: Miro Majcen

MOL se namreč že vrsto let pogovarja z ministrstvom za zdravje glede teh zemljišč. Državi je predlagal, da bi zemljišča zamenjal za stavbo v Ulici stare pravde na Poljanah, v kateri zdaj izvajajo dializo in deluje center za avtizem. A se ministrstvo za zdravje s to menjavo doslej ni strinjalo.

Državno odvetništvo je na predlog ministrstva za zdravje pred mesecem podalo predlog za zaznambo funkcionalnega zemljišča, prav tako je podalo predlog za ugotovitev pripadajočega zemljišča h glavni bolnišnični stavbi. Okrajno sodišče v Ljubljani je vpisalo zaznambo na zemljišče, ki pa še ni pravnomočna, saj sodišče še ni odločilo o pritožbi občine na to zaznambo.

Direktor URI Soča Robert Cugelj je nedavno v pogovoru za STA dejal, da je državno odvetništvo svojo nalogo opravilo in upa, da bo zaznamba čim prej vpisana v zemljiško knjigo. "Prepričan sem, da bo zemljišče pripadalo URI Soča tudi v prihodnje, da ne bo kupca in da se bodo dogovorili z državo, da to zemljišče bodisi odkupi ali zamenja. Prepričan sem, da bo leta 2023 tukaj stala nova stavba," je še dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
20. 01. 2020 15.57
-3
Znova bodo nekaj' 'zmučkali' in 'pomučkali', kar ni za Slovenijo nič presenetljivega. Rešitev uspešna! #za koga?
helij
20. 01. 2020 12.42
+6
Ne razumem da pri nas se ne mora naredit nekaj pametnega. Tak center kot je Soča (žal hodim tja in so res specialisti) nujno potrebuje parkirišče ker se 45 minut voziš v krogu da najdeš eno prosto mesto. Pa kaj bomo propadli, če se bo enkrat v tej državi naredilo nekaj za ljudi in ne samo za to da se bo nekdo okoristil. Mene zanima kje bomo potem parkirali ker je že zdaj vse na knap.
ziggi1
20. 01. 2020 10.09
+1
to ste sam zokija pluval te pokvarjence na soci pa ne. bravo 24ur in pop tv
Karlo
20. 01. 2020 14.28
+3
A ti si mu pa ploskal ko je menjal namenbnosti parcel ki jso jih prej prodali oz bolje pošenkali kriminalci vseh sort in tako iz zelenic otroških in športnih igrišč omogočal gradnje za njegove izbrane barabone in prijatelje?
Carrasco
20. 01. 2020 09.45
+3
Narod brez jajck hitro serifu placat obresti
En procent
20. 01. 2020 09.28
+1
Tole se je sedaj bralo tako nekak! Zoki: kaj je zdaj, a boste vi že enkrat kupili ta zemljišča? Soči: mah nevemo še, zakaj? Zoki: to bi mi če ne prodali! Soči: ne ne, to bomo mi uzel, ne prodajaj tega! Zoki: dobro, pol naredimo pogodbo, karkoli. Soči: počakaj malo imamo poslovni načrt: Sedaj bo kmalu recesija, pa se bo narod poskušal delat samomore In mi bomo pa imeli več pacientov, pojamrali bomo, da nimamo kapacitet in bomo dobili denar od vlade. Zakaj bi mi plačevali 250€m2 če lahko država plača za 400€m2 in naredimo revolving, tebi 180.000 meni 180.000. Je ok? Zoki: Ja nič bo Jarc moral poiskat druga zemljišča!
blazter
20. 01. 2020 09.11
+2
Kupim, in podarim če mi država odpiše dolg.
Jun2
20. 01. 2020 07.28
-2
Pridem na dražbo,če mi bo avto užgal..Klackalce me neki zajebavajo
Ni corone
20. 01. 2020 07.55
+7