Slovenija

Dvomesečni Nace ima redko bolezen, zdravilo obstaja, a se zelo mudi

Ljubljana, 22. 03. 2021 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
91

Dvomesečni Nace se bori z neozdravljivo boleznijo, a glede na klinične študije obstaja zdravilo, ki lahko bolezen ustavi. Dostopno je tudi v Sloveniji, a ga mora zdravnik posebej odobriti. V Skladu Viljem Julijan so opozorili na malega borca, zdaj pa pozivajo zdravnike, naj zdravilo Nacetu odobrijo čim prej, saj bolezen vsak dan napreduje in zato šteje prav vsak dan.

Sklad Viljem Julijan se ukvarja z ozaveščanjem o redkih bolezni, nudi pomoč in podporo otrokom z redkimi boleznimi in njihovim družinam, povezuje družine otrok z redkimi boleznimi in si prizadeva za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji. Spet so opozorili na težave, s katerimi se srečujejo družine otrok z redkimi boleznimi.

Tokrat je sklad predstavil dvomesečnega dečka Naceta, ki bi moral čim prej prejeti posebno zdravilo. To je pri nas sicer dostopno, a ga morajo zdravniki posebej odobriti. "Ker bolezen vsakodnevno napreduje, je pomemben prav vsak dan," opozarjajo. 

Nace je bil ob rojstvu običajen in 'zdrav' otrok, a je patronažna sestra ob obisku na domu opazila, da ne pridobiva dovolj teže, zato ga je pediatrinja pod nujno napotila na pediatrično kliniko. Tam so ugotovili, da ima kalcinacijo žil in ciste v glavi, nizko število trombocitov in levkocitov, visoke vrednosti natrija in klora v krvi, dve luknjici v srčku, zadebeljen pljučni intersticij in pljučno hipertenzijo ter nizko saturacijo kisika v krvi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dva tedna je Nace preživel na intenzivni terapiji, preden se je vrnil domov. Po treh tednih čakanja pa so starši prejeli izvid genetika: sindrom Aicardi-Goutières in bolezen interferonopatija. "Po operaciji kile sva bila premeščena na oddelek za imunologijo, kjer sva sedaj," je za Sklad Viljem Julijan povedala mama malega Naceta.

"Nacetu se je po vmesnem delnem izboljšanju počutja v zadnjih dneh stanje močno poslabšalo. Vložiti moram nečloveške napore, ko ga hranim, in v večini primerov ne poje dovolj (pred poslabšanjem je pojedel dovolj), spet hitro in plitvo diha in ima nizko saturacijo, spet je ves mlahav in razdražljiv," je dodala.

Nace ima namreč hudo redko bolezen, sindrom Aicardi-Goutières, ki je lahko tudi smrtonosen, povzroča pa težko, nepopravljivo in trajno poškodbo možganov ter druge hude zdravstvene posledice. Čeprav bolezen pri Nacetu vsakodnevno napreduje, pa obstaja zdravilo baricitnib (Olumiant), za katero so znanstvene klinične študije pokazale, da bi bolezen lahko zaustavilo, a morajo njegovo uporabo dodatno odobriti zdravniki.

Kot pravijo v Skladu Viljem Julijan, je študija iz ZDA pokazala, da se je klinično stanje bolnikov izboljšalo oziroma so se težave zmanjšale ob uvedbi terapije z zdravilom baricitinib (Olumiant), ki se sicer uporablja za zdravljenje revmatoidnega artritisa. Zdravilo je dostopno tudi pri nas, vendar ne za zdravljenje interferonopatije. Zato bi morali pri Nacetu uporabiti baricitinib na način 'off-label', kar pa mu lahko omogoči zdravnik oziroma zavod za zdravstveno zavarovanje, pravijo v skladu in opozarjajo, da je pri vsem tem ključno to, da se zdravljenje začne čim prej, saj bolezen vsakodnevno napreduje in povzroča nepopravljive in trajne poškodbe možganov. Posledice so torej dosmrtne, hkrati pa je lahko bolezen tudi smrtonosna pri zgodnji starosti.

"V strokovni literaturi je zaslediti, da se nepopravljive posledice začnejo že pri otrokovih treh mesecih, Nace pa bo tri mesece dopolnil že čez dva tedna, v začetku aprila, kar je tako rekoč pred vrati," še pravijo. V Skladu Viljem Julijan zato vse zdravnike prosijo, naj Nacetu nujno čim prej omogočijo dostop do zdravila, hkrati pa se jim zahvaljujejo, ker so tako hitro postavili diagnozo in našli možnost zdravljenja.

"Našo družino sta Nacetova diagnoza in bolezen močno prizadeli. Še vedno ne moremo dojeti, obupani smo in zato prosimo za pomoč. Vsa pohvala pa velja strokovnjakom Pediatrične klinike v Ljubljani za hitro diagnostiko, saj je omenjeni sindrom izjemno redek," pa je povedala Nacetova mama.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Skladu Viljem Julijan so stopili v stik tudi s tujimi strokovnjaki za omenjeno bolezen, našli pa so tudi klinične študije. Njihovim izvajalcem so že poslali prošnjo in delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi Nacetu pomagali. "Tako smo odkrili tudi, da obstaja možnost t. i. nenamenske uporabe zdravila, ki bi Nacetu omogočila, da dobi zdravilo, ki je v Sloveniji na voljo. Srčno upamo, da se bo to zgodilo, in za to močno držimo pesti," dodajajo.

ZZZS: Vloge nismo prejeli, ta tudi ni potrebna

Nacetov oče je povedal, da naj bi pediatri že napisali vlogo za odobritev omenjenega zdravila. Zdaj torej čakajo ZZZS, da uporabo zdravila dokončno odobri. Na ZZZS so pojasnili, da se omenjeno zdravilo uporablja le za zdravljenje uradno registrirane terapevtske indikacije: "Za zdravljenje revmatoidnega artritisa pri odraslih bolnikih, ki se niso zadostno odzvali na predhodno zdravljenje z enim ali več imunomodulirajočimi protirevmatičnimi zdravili in zaviralci tumorje nekrotizirajočega faktorja, ali takšnega zdravljenja niso prenašali. Zdravilo lahko indicira revmatolog ali revmatološko usmerjen internist (tega določi Klinični oddelek za revmatologijo) na osnovi izpolnjenih pogojev za uvedbo in prenehanje zdravljenja z biološkim zdravilom in je bolnik vpisan in voden v elektronskem registru BioRx.si."

Kot pojasnjuje Damjan Kos z ZZZS, ima zdravilo še eno registrirano indikacijo, za katero pa ZZZS od proizvajalca še ni dobil vloge za razvrstitev, zato se zaenkrat ne financira iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja: "Zdravilo Olumiant je indicirano za zdravljenje zmernega do hudega atopijskega dermatitisa pri odraslih bolnikih, ki so kandidati za sistemsko zdravljenje". Cena zdravila je 814, 83 evrov brez DDV.

"V primeru, ko gre za otroka z redko boleznijo, lahko lečeči zdravnik v primeru, da ni druge možnosti zdravljenja, obstaja pa dovolj strokovnih podlag (smernice, študije, posamezni uspešni primeri zdravljenja, itd.), uvede tudi zdravilo, ki nima odobrene indikacije. To mora v medicinski dokumentaciji ustrezno dokumentirati. V konkretnem primeru nismo prejeli nobene vloge - to tudi ni potrebno, če zdravnik zdravilo predpiše na recept v breme ZZZS," je še pojasnil Kos.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
23. 03. 2021 09.44
Ni problema dati za vojsko 800 milijonov,ampak za boge ljudi ,to pa ne
Roman M.
23. 03. 2021 09.18
+4
Dohtarji, ne čakajte predolgo ! Držim pesti za Naceta !!!
Vlasta Kobal 1
23. 03. 2021 08.41
+1
Ja, HALO STROKA?!?!?!? A se bo kdo zmigal, al' imate premale plače in provizije?????
Viktor Rosta
23. 03. 2021 08.09
+5
ZZZS-sramota!
hotchilipoper
23. 03. 2021 09.43
+1
123maradona
22. 03. 2021 18.44
Če je eno zdravilo predvideno in ustvarjeno za npr. Angino, ne more se kar tako predpisat za sladkorno bolezen? Težko je zdravniku narediti nekaj takega, hitro se pristane v zaporu.
luna.3
22. 03. 2021 18.13
+3
Blade90, lahko te je v dno duše sram za tak komentar. Pozvali bi slavnega MODERATORJA, da tako žaljive, nehumane, nesrčne komentarje, BREZ POMISLEKA IZBRIŠE.
Nin?a1229
22. 03. 2021 18.01
+6
In zakaj se mormo mi tle o tem pogovarjat, če je tako zelo preprosto, samo zdravnik mora odobrit.
Resni
22. 03. 2021 17.41
+3
Blade90, mene briga pa ne poznam, ne otroka, ne starše. Hkrati te prosim in močno upam, da nikoli ne boš mel otrok, ker si nobeden otrok ne zasluži živeti z takim osebkom kot si ti. Lp
yanay
22. 03. 2021 17.25
+3
Odgovorni, če ne boste otroku pomagali takoj, potem je z vašo razsodnotjo nekaj hudo narobe. Birokratske ovire je potrebno v takih primerih preskočiti, ne pa se na njih spotikati v nedogled!
silva-d
22. 03. 2021 17.11
+2
zdravniku je samo pomembno koliko evrov na mesec v žep pospravi
Iqos
22. 03. 2021 17.04
+3
Saj ni čudno ,da se narodu scufa. Zgleda bo prišel čas, ko bo za vsako normalno stvar treba grožnjo uporabit.
MamaRezi
22. 03. 2021 17.28
+3
Killing floor
22. 03. 2021 18.58
+2
Sej se bomo zrelec mal med sabo in mal z elito😉
silva-d
22. 03. 2021 17.04
+6
in v čem je sedaj problem če je zdravilo v Sloveniji aja ne morejo se zmenit kdo napiše recept sramota za naše zdravstvo
BeGood
22. 03. 2021 17.00
+2
Ko prebereš, kaj vse je z otročkom narobe, pa žal ni edini, se lahko samo vprašaš, kaj je narobe s človeštvom, od kod toliko bolezni ... Očitno je napake zakrivil človek. Onesnažena hrana, voda, zrak, prekomerna uporaba plastike, zdravil, elektromagnetna sevanja ... Držim pesti, da se za malega Naceta ta zgodba srečno zaključi.
Ajlina
22. 03. 2021 17.18
-2
BeGood, saj se strinjam, da nam tehnologija lahko pogosto škodi, a če smo pošteni - včasih vsega tega res ni bilo. Je bilo pa na vsakem pokopališču polno otroških grobov ter grobov petdesetletnih starčkov. Devetdesetletniki pa so bili že prava redkost.
luna.3
22. 03. 2021 15.57
+12
Pomembni so razno-razni dodatki na covid, od % na urno postavko, do dodatnih počitniških bonov, dodatka v pokojninski sklad..., ni pa pomembno človeško (v tem primeru otroško) življenje. Sramota! Denar za take primere, za razne nujne aparate v bolnišnicah... pa dobrosrčno zbira "raja" z veliko manjšimi finančnimi sredstvi, a s srcem. Denar pokvari človeka in to je čista resnica, več imaš, več hočeš... , nimaš -jo pa posluha za uboge tiste, ki komaj životarijo (tako z denarjem kot z zdravjem).
McGregor---
22. 03. 2021 15.46
+15
Enkrat se bo našel kakšen starš, ki bo ob podobni zgodbi izgubil otroka in bo uletel na ZZZS ....... , ker zgubiti tako nima več kaj. V ZDA so že bili takšni pripetljaji 😏
pojtrarara
22. 03. 2021 16.43
+5
in potem se bodo čudili, kot so se v primeru Izole pred leti... pa ne odobravam nasilja nikakor... ampak ti ljudje so na položajih in v belih haljah za resne življenjske stiske pacientov , ki si življenjsko ogrožujoče, popolnoma gluhi...
mishelle58
22. 03. 2021 15.32
+0
11 let nazaj in pri nas smo imeli komikacije, birokratske. Danes hčerka ima 11 let.
an2000
22. 03. 2021 15.26
+15
Alo birokrati, zmigajte svoje lene r**i!
pojtrarara
22. 03. 2021 15.21
+19
evo zdaj se bodo pa birokratsko hebali kaj je potrebno, kaj ni, kdo je za kaj odgovoren in kdo ni... ajmo dohtar, staršem povej kaj in kako je z zdravilom, predstavi vse možnosti, oni so skrbniki, če se strinjajo, napisi v dokumentacijo da se in da ti to priporočaš in daješ in zakaj in da je odobritev s strani dana in viola mirna bosna... ASAP!... če se lahko s temi zvarki za korono zafrkava na ljudstvu, boste pa že dali eno zdravilo za katerega so dokazi,da pomaga, sploh če ni nobene druge možnosti in je brez zdravila garantirano lahko samo še slabše... jaz ne vem kaj je z zdravo logiko in razumom teh naših dohtarjev pa za tako študirane se imate... to je živa groza res...
Important notice
22. 03. 2021 15.21
+15
Če bi se šlo za cepljenje, bi bilo takoj odobreno!
piron
22. 03. 2021 15.13
+18
Dohtarjem ukinit kovid dodatke, bolnicam plačat mas jurja na kovid paciente in se kot država usmerit v celične in genske tehnologije. Če naši pajaci v belem nočejo, naj pa drugi. Jih je po svetu dovolj. Pa ukint mastodonta ZZZS takoj - ker v njegovem UO sedijo ljudje, ki SEBI rihtajo posel. MARŠ!
piron
22. 03. 2021 15.14
+3