Slovenija

Nad Mateja z interpelacijo

Ljubljana, 22. 11. 2007 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./S.L./STA
Komentarji
121

Interpelacija zoper ministra Mateja je vložena. V SDS menijo, da vzpodbuja rasno nestrpnost.

Pavel Gantar, prvopodpisani pod interpelacijo
Pavel Gantar, prvopodpisani pod interpelacijo FOTO: Dare Čekeliš
V interpelaciji pa je tudi zapisano, da se nestrokovno delo ministra kaže v politizaciji policije in njeni kadrovski neustreznosti, ki je posledica škodljivih kadrovskih menjav po načelu politične kompatibilnosti in nezakonitega vmešavanja v delo policije. Slednje po mnenju vlagateljev vodi v erozijo standardov varnostnega sistema oziroma v slabšanje učinkovitosti policijskega dela, v slabšo raziskanost nevarnih kaznivih dejanj ter hudo poslabšanje varnosti v cestnem prometu.

Podpredsednik poslanske skupine Zares Branko Lobnikar je predstavil ključne razloge za interpelacijo zoper ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja, ki sta jo Zares in LDS dopoldne vložili v državnem zboru.

Mateju očitajo kršitev šestih zakonskih aktov. Posledice ministrovega nezakonitega in nestrokovnega dela pa se, tako Zares, kažejo v neraziskanosti kaznivih dejanj korupcije, poslabšanja prometne varnosti in slabi kakovosti dela policije.

Poslanec SLS Jakob Presečnik je povedal, da v stranki interpelacije ne bodo podprli, kar so napovedali že ob napovedi Zares o vložitvi interpelacije. Presečnik je še povedal, da interpelacija po vsej verjetnosti ne bo dobila zadostne podpore, da pa jo bodo temeljito preučili.

Podpise za interpelacijo je prispevalo vseh sedem poslancev Zares in poslanci LDS Jožef Školč, Anton Anderlič in Aleš Gulič. Prvopodpisani pod interpelacijo je poslanec Zares Pavel Gantar. V skladu s poslovniškimi določili je bilo za vložitev potrebnih deset podpisov, zdaj pa ima vlada 30 dni časa za odgovor na očitke v interpelaciji.

'Posledice Matajevega dela bodo težko odpravili'

V Zares pričakujejo, da bo vlada svoj odgovor v državni zbor posredovala pred iztekom tega roka in s tem omogočila obravnavo interpelacije še letos oziroma na decembrski seji državnega zbora.

V Zares so prepričani, da so zaradi nekakovostnega dela ministra nastale nepopravljive in težko popravljive posledice, ki se kažejo v alarmantno slabem stanju izvajanja nadzora nad družbami za zasebno varovanje, kar je povzročilo neprofesionalno, nezakonito in včasih tudi za življenje nevarno izvajanje zasebno-varnostne dejavnosti.

V SLS same interpelacije zoper Mateja še niso prebrali, je povedal poslanec Jakob Presečnik. Poudaril pa je, da je v stranki ne bodo podprli, kar so napovedali že ob napovedi Zares o vložitvi interpelacije.

Posledice so po mnenju Zares vidne tudi v nepravočasnem, z zakonom neskladnem in neažuriranem načinu vzpostavitve evidence volilne pravice državljanov Slovenije, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, s čemer je bila resno ogrožena z ustavo zagotovljena pravica voliti.

Lobnikar je ministru očital posledice njegovega nedela v osredotočenem prikritem zbiranju podatkov o posameznikih, ki niso osumljenci kaznivega dejanja, s strani policije, kar predstavlja grobo kršitev človekovih pravic in prekoračitev policijskih pooblastil.

LDS že dalj časa opozarja

Kadrovske poteze v policiji naj bi močno vplivale tudi na delo same policije.
Kadrovske poteze v policiji naj bi močno vplivale tudi na delo same policije. FOTO: POP TV

Pri LDS so Mateju že dalj časa očitali različne nepravilnosti: "To je tudi glavni razlog, da smo se pridružili poslanski skupini Zares pri vložitvi interpelacije in prispevali tri podpise," je pojasnil vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč.

"Če posplošimo in poenostavimo, je minister Mate z različnimi potezami precej politiziral policijo,"
je poudaril Školč. Poleg tega mu pri LDS očitajo, da je premalo storil za nadzor osebnih varnostnih služb ter da je s svojimi potezami in kadrovskimi menjavami poslabšal odnose v policiji in posledično varnost državljanov. V poslanski skupini še opozarjajo, da je notranji minister storil premalo za reševanje vprašanja izbrisanih, opozoril je tudi na ravnanje v primeru Strojan.

Mate zavrača očitke

Minister Mate je po izglasovani zaupnici vladi dejal, da bo kos tudi napovedani interpelaciji
Minister Mate je po izglasovani zaupnici vladi dejal, da bo kos tudi napovedani interpelaciji FOTO: POP TV

Minister Mate bo očitke v interpelaciji komentiral, ko jo bo prejel in podrobneje preučil, so sporočili z notranjega ministrstva. Na prve očitke v zvezi z domnevnimi kršitvami zakonodaje v primeru Plut, na področju nadzora nad zasebnim varovanjem in v primeru ažuriranja volilnih imenikov pa minister odgovarja, da so v vseh navedenih primerih uslužbenci ministrstva in policije ravnali v skladu z veljavno zakonodajo in da pri tem ni bilo storjenih nobenih kršitev.

Enkrat predlagatelji interpelacije od ministra zahtevajo ukrepe in posredovanje policije, drugič pa mu očitajo uvajanje policijske države. ...Interpelacija ima samo en cilj, blatenje in diskreditacijo ministra in celo pravnega reda. Rudolf Petan, SDS

SDS: Interpelacija spodbuja kršenje človekovih pravic

Na interpelacijo so se odločno odzvali v SDS. Poslanec Rudolf Petan je dejal, da interpelaciji izrecno nasprotujejo zato, ker spodbuja rasno nestrpnost, kršenje človekovih pravic in spodbuja nasilje ene etnične skupine nad drugo. Pri tem je izpostavil očitke iz interpelacije glede romske družine Strojan.

Petan je pojasnil, da se je zadeva Strojan začela z "brutalnim napadom na domačina na njegovem posestvu". Ob tem je očital predlagateljem interpelacije, da niso pokazali obžalovanja, ko je prišlo do omenjenega pretepa. Poslanec SDS je prepričan, da je Mate s svojim posredovanjem v Ambrusu umiril strasti in tako preprečil še več žrtev.

SD: Interpelacija bo zgrešila svoj namen

Primeri Plut, Lipa in Global so med glavnimi razlogi za interpelacijo zoper notranjega ministra
Primeri Plut, Lipa in Global so med glavnimi razlogi za interpelacijo zoper notranjega ministra FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je v izjavi za javnost dejal, da v njegovi poslanski skupini menijo, da bo interpelacija ne glede na svojo vsebinsko upravičenost zaradi ravnanja koalicije zgrešila svoj namen. Zato so se odločili, da v njej ne bodo sodelovali. "Če pa bodo predlagatelji interpelacije zahtevali, da se o njihovem predlogu, da se minister Mate razreši, glasuje, bomo takšen predlog z glasovanjem podprli," je še poudaril.

Potrč meni, da je ponedeljkova razprava ob glasovanju o zaupnici vladi v državnem zboru pokazala, "da se niti predsednik vlade Janez Janša niti koalicija nočeta resno pogovarjati o objektivnih problemih v tej državi". Po mnenju vodje poslancev SD se čas v naslednjih dveh mesecih ne bo spremenil tako, da bi koalicija resno razpravljala o trditvah v interpelaciji.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je dejal, da interpelacije proti ministru za notranje zadeve niso podprli, ker "je to, kar piše LDS oziroma Zares, nesmiselna stvar". Jelinčič je še dejal, da je najbolj sporen očitek Mateju o delovanju policije v primeru družine Strojan, pri ostalih zadevah pa je še cela vrsta nepomembnih stvari. "Če bi na zahodu interpelacije vlagali na tak način in na osnovi takih zadev, potem zahod ne bi imel nobenega ministra več in tudi ne nobene vlade," je še dejal Jelinčič. V SNS menijo, da je v primeru družine Strojan slovenska policija ukrepala pravilno, je poudaril Jelinčič. Prvak SNS sicer še ni želel napovedati, kako bodo v SNS ob interpelaciji glasovali.

Pojasnil je še, da medstrankarski sporazum o sodelovanju pri pripravi na uspešno predsedovanje EU ne prepoveduje vlaganja interpelacij. "Je pa predsednik SD Borut Pahor obljubil, da stranka ne bo sodelovala pri vlaganju interpelacij," je poudaril.

Kot je v petek dejal Školč, so v pogovorih z Zares dosegli dogovore o vseh razširitvah besedila interpelacije, ki jih je zagovarjala LDS. Niso dosegli zgolj dogovora o vključitvi Matejeve odgovornosti za nereševanje položaja t.i. izbrisanih, je še pojasnil. "Vendar je drugih Matejevih kršitev dovolj, da je smiselno in potrebno interpelacijo vložiti in zagovarjati," dodaja Školč.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

female
24. 11. 2007 16.37
Se opravičujem za napako: opozicija!
female
24. 11. 2007 16.31
Interpelacija zoper ministra Mateja??Mar je on kriv za to kar se je zgodilo pred Globalom in Lipo?Interpelacija je nesmiselna in neutemeljena, saj ni ključnih razlogov zanjo! Lahko bi potemtakem vložili tudi interpelacijo zoper Zofijo Mazej Kukovič z obtožbo, da je ona kriva za smrt pacienta, ker je ministrica za zdravstvo! Opozija želi vlado le ispodriniti in ji otežiti njeno delovanje. Sploh ker se bližajo državnozborske volitve, kjer lahko SDS ponovno zmaga!Kar seveda tudi bo!
siFBI
23. 11. 2007 12.33
Tudi JJ izkorišča osiromašeno ljudtvo ter pobožno slovenijo za doseganje svojih ciljev. Kaj je MNZ naredilo za ljudi. NIČ, popolnoma nič. Nesreč je čedalje več, kriminala tudi, odkritih krivcev za kriminal tudi, gospodarski kriminal se veča in še... Če je za njih uspeh, da so naprimer v soboto v Novem mestu pobrali 23 vozniških dovoljen uspeh, pol pa kur*. Na lastne oči sem videl, kako je policaj pomagal ciganu nalagat drva (ukradena) na neregistrirano prikolico (razpadlo), ker jih je stresel po glavni cesti. Še danes mi je žal, da nisem imel fotke sabo in vse skupaj posnel. Taka je današnja policija, da pomaga kriminalcem, nas davkoplačevalce pa še bolj jeb* in tlači.
politik70
23. 11. 2007 11.51
exim kaj ko bi ti šel raje polže prekontrolirat.Veš je toplo zunaj in lazarji ti nasad obdelujejo. Na jagode in tržnico se bolj spoznaš sploh ko je treba dohodnino prijavit!
karol290@siol.net
23. 11. 2007 11.48
Bravo Mate pravilno si se lotil ciganov in takoimenovanih izbrisanih , interpelacijo so sestavili tisti, ki so leta 2004 ravno zaradi ciganov in izbrisanih izgubili na volitvah. Nisem za desnico, ker bi rada vse dala RKC bojim se pa , da spet zavladajo tisti, ki zagovarjajo tisti dve skupini lumpov, hvala za razumevanje.
exim@t-2.net
23. 11. 2007 10.38
Komu ni jasno, da je Zakon napisan proti zločincem in za zaščito normalnih ljudi?! Srž je v tem, da je treba zaustaviti cca 20% barabinov, ki delajo zgago tudi na konto ostalih 80% normalnih ljudi. Če namreč nimaš pooblastila, da lopova lahko zaustaviš, potem bo teh 20% ustrahovalo vseh ostalih 80%. Kar se pa korupcije tiče, ljubčki, poglejte si Kosa. Komentar ni potreben!!!! Sicer pa je takole: če interpalacijo vlaga podhranjeni Gantar, je pa sigurno in zares samo zaj.... Vsem nam, malo starejšim, je sigurno znana fraza: tud' če meni crkne 9 krav, ni nič narobe, glavno je, da je sosedu crknila ena. In točno to delajo Kučanovi mladiči - izkoriščajo državo kot sredstvo za dosego svojih blodenj in podlih narčtov. In narod: pod vplivom tajkunskih medijev rezgeta in meketa in dela škodo sebi, predvsem jo pa dela svojim zanamcem. In, Kučan in tvoji mladiči: tega ti narod in jaz nikoli ne bom oprostili !!!!!!!!
doki007@email.si
23. 11. 2007 10.19
manjakranjc ,......končno ena pametna da prizna ,.....za to so usposobljeni ,....pol majo pa res nizko izobražene ljudi ,....ker drek puca lahko vsak ,....!!!! ----dost je 5 razredov OŠ.......
euro
23. 11. 2007 10.16
Janša lahko zaščiti vsakega ministra pred interpelacijo s tem ko jo veže na zaupnico vladi. Potem bodo levičarji spet jokali in paničarili, da nimajo mandata volivcev prevzem vladanja.
Prvo Bore
23. 11. 2007 10.14
manca pazi, da ne boš manjakranjc LOL Si videla ta zakon ?? Nisi !! Kako lahko komentiraš ta zakon ?? A veš, sam sem sin od pilicaja in sam sem želel biti miličnik, ker takrat je bil to spoštovan poklic. Danes ?? JOK, brate odpade !! Poznam kar nekaj policajev in vem kako je v Policiji. Na vrhu se vse zaustavi !!!!!!!!!!!!!!!! Kdo je na vrhu ??? Jaz že ne !!
pahor?ek
23. 11. 2007 10.13
manjakranjc...boljše nisi mogla odgovoriti....
manjakranjc@hotmail.com
23. 11. 2007 10.11
veš kaj počne doki007, puca drek za vami :))
doki007@email.si
23. 11. 2007 10.10
manjakranjc ,...... po vaših komentarjih ta vlada in ministerstva niso nič kriva kar je slabega ,....češ da je to še od prejšnjih vlad in kučana ,..... ------kaj pa ta vlada počne že več kot tri leta ?????'
manjakranjc@hotmail.com
23. 11. 2007 10.10
Oprosti izražanju, a za vsak drek ne more odstopiti minister. Kot je že večina omenila in ima prav, da odgovornost je na tistih, ki so zavrnili zakon o zasebnem varovanju in amen.
Prvo Bore
23. 11. 2007 10.05
Zapomni si nekaj : V redarskih službi so šefi bivši policaji, ki jih je Policija vrgla ven iz službe. Gnoj je gnoj in gnoj bo ostal. Dali so mu tisto licenco, kot " malo delaj " sedaj pa so se malo razpasel. Tukaj mora poseči minister in ne kakšen mali polcaj. Po nočnih lokalh , pa ne hodim, čeprav hvala za povabilo.
manjakranjc@hotmail.com
23. 11. 2007 10.00
dokić, a ti to ne ustreza saj si za Turka mar ne? Enkrat cenite ljudi po dejanjih drugič obratno, jao tok konstruktivni k naša opozicija.
doki007@email.si
23. 11. 2007 09.56
pahorček,.......KAJ PA PRAVIŠ NA TO DA ON NI NAŠE GORE LIST ,....????' ----je hrvatar
senimurg@gmail.com
23. 11. 2007 09.56
Ta interpelacija je tipično politično dejanje brez osnove. A zdej je pa en minister kar naenkrta kriv za vse! Še zato, da je Plut moril! Pa ne moreš, da se ne smeješ kere bedne fore imajo. Minister Mate je hotel zakon o zasebnem varovanju pa je bil zavrjen s strani opozicije. Kaj zdej javkajo pa si v lastno skledo pluvajo!!?? Take nepremišljene fore imajo, da jih lahko vsak otrok pogrunta. Interpelacija ne bo uspela, bilo bi zelo krivično če bi uspela.
pahor?ek
23. 11. 2007 09.50
doki wrote: " ZADN ČAS JE DA SE TEGA MATEJA MAL ZASLIŠI V NJEGOVEM DELOVANJU" se popolnoma strinjam, kajti le tako bo dokazal svoj prav in enkrat za vselej zapečatil usta nekaterim zahec in propadlim poslancem...
manjakranjc@hotmail.com
23. 11. 2007 09.48
No sej delno si odgovoril, veš redarske službe oz. njihova vodstva so podaljšana roka bivših mnzjevcev; ne verjameš..preveri. To ne govorim prvič. Drugače pa te sama povabim enkrat v kakšen nočni lokal in boš na lastne oči videl primitivnost redarjev. Mate pa je le žrtev teh omejencev in noben ukrep ali pa tudi drugi minister nebi rešil tega. ČE si omejen si omejen, in večina rdarjev je.
Prvo Bore
23. 11. 2007 09.45
Manca sem stara šola in pravim takole : Lokali , ki potrebujejo redarje, so leglo mafije. Koga se bojijo ?? Nimajo vse uštiman, kakor je treba. Zakaj ni bilo redarskih služb ( toliko v prejšnji Sloveniji ) ?? Ker je bila MIlica, ki je delala svoje delo in tudi RSNZ. Tukaj , pa VSI delajo po principu demokracije, denar v žep in bom tiho.