Slovenija

Nad odpadke s pametnimi zabojniki

Koper, 17. 06. 2022 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V novem urbanem obmorskem parku v Žusterni so ob sprehajalnih poteh namestili šest pametnih zabojnikov Solar compacting za odlaganje mešanih odpadkov. S pilotnim projektom želi koprska občina uvesti nove tehnologije na področju zbiranja odpadkov v urbanih in pogosto obiskanih lokacijah v mestu.

Pametni zabojnik Solar compacting
Pametni zabojnik Solar compacting FOTO: Mestna občina Koper

Nov obmorski park v Žusterni ponuja številne možnosti, od urejenih kopališč do gostinske ponudbe in lepo urejene zelenice, skozi katero je speljana sprehajalna pot. Opremljeno je tudi z betonskimi klopmi in sodobno urbano opremo, med slednjo spadaj tudi šest pametnih zabojnikov s prostornino 240 litrov, ki omogočajo boljše ravnanje z odpadki. 

Pametni zabojnik Solar compacting
Pametni zabojnik Solar compacting FOTO: Mestna občina Koper

Zabojniki imajo namreč vgrajeno stiskalnico, ki poveča prostornino za odlaganje odpadkov, celoten sistem pa poganja sončna energija. Opremljeni so z zaslonom, ki označuje stopnjo napolnjenosti, s pomočjo senzorjev zaradi osvetlitve LED pa so opazni tudi ponoči. Pokrovi so izdelani iz nerjavečega jekla tipa 316, ki je odporen proti vsem vremenskim razmeram, za preprečevanje prelivanja se pokrovi samodejno zaklenejo, ko se zabojnik napolni. Poleg tega stopalka omogoča enostavno odpiranje in odlaganje odpadkov, ne da bi se pri tem uporabniki dotikali pokrova z rokami. 

S pomočjo senzorjev bodo v javnem podjetju Marjetica Koper spremljali njihovo napolnjenost, temu pa prilagajali učinkovito praznjenje. Količino zbranih odpadkov bodo analizirali in v primeru dobrih rezultatov bodo zabojnike skušali vključiti v obstoječi sistem ravnanja z uličnimi odpadki, so sporočili s koprske občine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IskraLJ
18. 06. 2022 09.19
Meni se zdi odlična rešitev. Dejte bit mal pozitivni in podpret novosti, plažo, morje, ...
Kr en tam dol
17. 06. 2022 16.43
Pametni zabojniki za neumne
daiči
17. 06. 2022 15.36
+2
Ja upam da nepridipravi ne bojo ponoč z njih solarne plošče dol pošraufal, take stvari grejo dons u dnar.
Uporabnik1899572
17. 06. 2022 15.04
+3
Ti zabojniki so tak pametni, da bi lahko bili nov minister za digitalizacijo
flojdi
17. 06. 2022 14.47
+2
.zabojniki so cisto pametni ze doslej . Ne zmorem pa razumet necesa drugega ..ko smo pred nas blok dobili rjavega ...mi je v njem uspelo videti piksno . in vseskozi eni mecejo ostanke v plasticnih vreckah . jaz moje zbiram za na kompost ..tuje olupke pa nesem v zabojnik v papirnati vrecki od kruha . in ne razumem...a so eni ali popolnoma bu tast i. ..nepismeni ..al samo enostavno zleht ..
17. 06. 2022 16.09
-2
Ločevanje odpadkov....plastenk, pločevink, papirja so fajn pogruntali. Ljudje oz. uporabniki njihovih storitev so postali njihova zastonj delovna sila, pa še plačujejo im ha ha ha. In tako deluje celoten sistem. Pranje možganov. Isto klimatske spremembe, oni jih umetno ustvarjajo, ovce prepričajo da, so oni krivi za to in teror in omejitve so tu. joj joj bog pomagaj.
tech
17. 06. 2022 14.31
+1
Mr.Fill Ultra 240L najem štartna cena 150€ na mesec za smetnjak. Ni tako hudo, če ni še več dela pri ločevanju. Bi blo boljše, če bi imeli ločene za plastenke in pločevinke.
tech
17. 06. 2022 14.12
+9
Boljše da ne povejo ceno zabojnikov. Nimajo kam z denarjem. In na koncu bodo imeli še več dela pri ločevanju prešanih odpadkov.