Slovenija

Odziv župana Bržana na poročilo NIJZ: Kopanje je varno, nekdo hoče škoditi našemu ugledu

Koper, 16. 06. 2021 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
446

Se lahko v Kopru ponovi onesnaženje s fekalijami, ki je zaznamovalo poletno sezono leta 2019? Ob pogledu na delavce komunale, ki so minule dni čistili hudourniško strugo v Žusterni, je mnoge prešinila misel, da je morje znova onesnaženo s fekalijami. Na občini Koper zatrjujejo, da se to ne more več ponoviti in da so delavci komunale zgolj izvajali pranje po sanaciji dela struge. Poročilo ekipe NIJZ, ki si je ogledala zaledje kopališča, pa odkriva drugačno sliko. Na poročilo se je odzval župan Bržan, ki sporoča, da je kopanje v Kopru varno, kar potrjujejo tudi sveže meritve Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Fekalije v vodi
    02:33
    Iz SVETA: Fekalije v vodi
  • Kdo je kriv za zaplet?
    11:30
    Kdo je kriv za zaplet?
  • Aleš Bržan o stanju vode
    04:40
    Aleš Bržan o stanju vode
  • Čiščenje struge hudournika v Žusterni
    00:43
    Čiščenje struge hudournika v Žusterni

Po družbenih omrežjih so zaokrožili posnetki čiščenja struge hudournika v Žusterni, po katerem so leta 2019 v morje s komunalno vodo pritekle fekalije, zaradi česar je lep čas na enem bolj obiskanih obalnih kopališč visela rdeča zastava. Da grozi nova okoljska katastrofa temu priljubljenemu kopališču, opozarja skupina podpornikov nekdanjega župana Kopra Borisa Popoviča na Facebooku. Prav Popovič namreč vztraja, da aktualnemu županu Alešu Bržanu ni uspelo sanirati problema onesnaženja s fekalijami, zato novonastali obalni park že imenuje "korupcijski park in Bržanovo sramoto". Gre za znano rivalstvo in obračunavanje med nekdanjim in aktualnim županom, kjer gre večinoma za pridobivanje glasov in ne toliko za dobrobit občanov. 

Na naše vprašanje, ali je prišlo do ponovnega onesnaženja s fekalijami na območju Žusterne, na Mestni občini Koper odgovarjajo, da informacija, ki se je razširila po družbenih omrežjih, ne drži. "Niti v Žusterni niti kje drugje v Kopru v preteklem tednu ni prišlo do onesnaženja obale ali morja. V tem trenutku Marjetica (komunalno podjetje op. a.) izvaja še zadnja vzdrževalna in ureditvena dela pred uradnim začetkom kopalne sezone, in sicer čiščenje in tlakovanje dna struge iztočnega dela hudournika Žusterna, kjer Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano redno odvzema vzorce vode, jih analizira in o rezultatih obvešča javnost," odgovarjajo na občini.

Vzdrževalna in ureditvena dela v iztočnem delu struge hudournika so napovedali že konec meseca maja, pa vendar so nekateri v ponedeljek ob pogledu na umazano vodo in delavce v polni zaščitni obleki pomislili na najhujše. "Po končanih delih ureditve dna struge iztočnega dela hudournika Žusterna se je v ponedeljek izvedlo pranje, kar ni del priprav na poletno sezono, ampak se je izvedlo čiščenje po izvedenih delih," pravijo na občini in dodajajo, da so takšna pranja običajna in so se izvajala tudi v preteklosti, prav tako je občina za ureditev dna struge iztočnega dela hudournika pridobila vodno soglasje s strani Direkcije RS za vode.

Poginula podgana ob enem od jaškov.
Poginula podgana ob enem od jaškov. FOTO: Bralka

NIJZ na terenu ugotavlja drugačno stanje

Pridobili smo poročilo NIJZ, pod katerega so se podpisale dr. Simona Perčič, dr. Katarina Bitenc, dr. Majda Pohar in dr. Bonia Miljavac. Minuli petek dopoldan si je namreč ekipa NIJZ ogledala okolico kopališča Žusterna in odsek obale Žusterna, kjer se ljudje množično kopajo. Njihovo poročilo razkriva, da bi morala na kopališču viseti rdeča zastava, saj so v zaledju plaže zaznali močan vonj po fekalijah, hkrati so zaznali številne nepravilnosti.

Celotno poročilo NIJZ si lahko preberete na dnu članka!

Bržan: Ravnanje NIJZ je absolutno nedopustno

Na poročilo se je odzval koprski župan Bržan. "Pravkar smo od Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) dobili poročilo, ki kaže, da so vode skladne s priporočili NIJZ.  Z drugimi besedami, kopalne vode na tem območju so dokazano varne. Kopanje v Kopru je  bilo in je tudi sedaj povsem varno," je v odzivu na poročanje dejal Bržan. V četrtek pričakujejo novo poročilo laboratorija za vzorce, ki so jih vzeli 11. junija, in predhodne ocene po njegovih navedbah kažejo, da je voda primerna za kopanje. Kot je dejal, nimajo težav s tem, da bi morali izobesiti rdečo zastavo, a le, če voda res ne bo primerna za kopanje.

Bržan dodaja, da so šele včeraj dobili informacije, da se je isti dan, ko je NLZOH vzel vzorce, na terenu zadrževala tudi ekipa NIJZ, ki pa je ugotovila čisto drugačno sliko kot za meritve pristojni laboratorij. "To je zelo nenavadno," opozarja župan in dodaja, da gre za zelo nestrokovno poročilo in da vzorci niso bili odvzeti. "Na občini nismo dobili nobenega vabila na ogled, poročilo so podpisali tudi ljudje, ki sploh niso bili na ogledu, saj delajo od doma. Prav tako niso vzeli vzorcev, poročilo pa je še nedokončano pristalo v rokah novinarjev. Ne vem, kaj se je točno dogajalo na NIJZ, ampak imam informacije, za katere upam, da niso resnične, da naj bi navodila za lansiranje informacij dal prav direktor NIJZ, Milan Krek," pravi Bržan.

Župan opozarja, da gre za napade, ki škodijo lokalni skupnosti, gospodarstvu in turizmu, zato bodo sprožili pravne postopke in ugotovili, kdo je odgovoren za to. "Ravnanje NIJZ je neprimerno, nedostojno in absolutno nedopustno," opozarja Bržan. 

Aleš Bržan opozarja, da je poročilo NIJZ nestrokovno in očitno lansirano z namenom, da se škoduje ugledu občine.
Aleš Bržan opozarja, da je poročilo NIJZ nestrokovno in očitno lansirano z namenom, da se škoduje ugledu občine. FOTO: POP TV

Podrobnosti terenskega ogleda NIJZ

Ekipa NIJZ ugotavlja naslednje: iztok meteorne kanalizacije v morje je lociran na obali na razdalji približno 50 m od roba kopališča, prav tako je ustje iztoka v morju in ni zaščiteno, ob ogledu pa je bila količina vode na iztoku visoka, na pogled motna, peneča, prav tako je bil zaznan smrad po fekalijah. Ko so si ogledali zaledje plaže in napeljave kanalizacije, pa so ob speljanih jaških prav tako zaznali močan smrad po fekalijah, poleg enega od jaškov pa je ležala poginula podgana. 

NIJZ v poročilu tudi zapiše, da jih je 14.6. direktor Zavoda za šport Koper obvestil, da je od 10.6. do 12.6. na območju iztoka meteorne kanalizacije potekala sanacija hudournika. Voda je bila zaradi gradbenih del v tem času motna. Hudournik je zdaj dodatno zaščiten s trakovi in označen z oznako prepovedano kopanje.

Pogovorili so se tudi z občani, ki vztrajajo, da imajo najmanj štiri hiše še vedno kanalizacijo speljano v iztok meteorne vode v morje, prav tako občani zatrjujejo, da ob močnejših nalivih voda vdre iz jaškov in poplavlja naselje. Tega ne preprečujejo niti napeljani senzorji, ki so jih vgradili, ugotavlja NIJZ. Kar je najbolj zaskrbljujoče, pa je to, da so ob pregledu in ugotovitvi stanja ljudje kopali v morju, čeprav bi bilo potrebno zaradi razmer, po mnenju NIJZ, izobesiti rdečo zastavo. 

Sicer v poročilu še navajajo, da na samem kopališču ni bilo zaznati vonja po fekalijah in dodaja, da bi kopališče, ker je dolgo, potrebovalo več urejenih sanitarij.

Med ukrepi, ki jih predlaga NIJZ, je uvedba izrednega vzorčenja vode na dveh merilnih mestih vsaj vsak drugi dan zjutraj v času trajanja kopalne sezone oz. dokler vzroki onesnaženja ne bodo odpravljeni. O rezultatih naj se redno obvešča Arso in NIJZ. Pristojne službe lokalne skupnosti/občine naj ves čas skrbijo, da je območje iztoka meteorne kanalizacije Žusterna v kopalno vodo kopalnega območja jasno označeno, da ni primerno za kopanje. Priporočajo tudi, da upravljavec iztoka razišče okoliščine, zaradi katerih prihaja do prekomernega fekalnega onesnaženja in izvede ukrepe za odpravo vzroka onesnaženja. Če vzroka ni možno sanirati, predlagajo, da se neposredni iztok meteorne kanalizacije na obali v morje ukine in odpadno vodo spelje na čistilno napravo.

Rdeča zastava avgusta 2019 na kopališču Žusterna.
Rdeča zastava avgusta 2019 na kopališču Žusterna. FOTO: Facebook

Ogledala si je tudi izliv reke Badaševice v bližini kopališča, ugotovitve pa so prav tako zaskrbljujoče. Iztok reke, ki zbira vodo iz zaledja kopališča, je lociran na obali na razdalji približno 100 m od roba kopališča, prav tako tudi tu ustje iztoka v morju ni zaščiteno. Voda, ki je bila na iztoku, je bila na pogled motna, prav tako se je penila, zaznali pa so tudi močan smrad po fekalijah v celotni okolici. Skupna ugotovitev je bila zato naslednja: "Reka Badaševica se izliva v morje tako blizu kopališča, da je njeno onesnaženje nevarno za kopalce na kopališču Žusterna."

Močan smrad so zaznali tudi med ogledom glavnega zbiralnika kanalizacije s celotnega območja naselja Markovec, prav tako je okrog zbiralnika več smrdečih mlakuž, voda pa motna s številnimi naplavinami blata in mulja. Po besedah občana, so dan pred terenskim ogledom odprli jašek, ki je bil napolnjen skoraj do vrha, razlegal pa se je smrad po fekalijah. NIJZ ugotavlja, da se celotna kanalizacija z območja naselja izliva v Badaševico na tem območju, občane pa skrbi, da bi se kanalizacija zamašila in razlila po naseljenem območju.

NIJZ tako predlaga naslednje ukrepe: "V primeru fekalnega onesnaženja Badaševice in neurejene kanalizacije na območju Markovca, gre za problem, na katerega občani opozarjajo že več let. Smiselno bi bilo, da se v problem poglobijo pristojne inštitucije in najdejo rešitve za dolgoročno sanacijo problema." Predlagajo uvedbo rednega vzorčenja izliva reke za pridobitev podatkov o njeni mikrobiološki kakovosti in morebitni fekalni onesnaženosti, ter uvedbo rednega vzorčenja morske vode med izlivom reke in Kopališčem Žusterna.

Občina Koper je ponosna na nov obalni park.
Občina Koper je ponosna na nov obalni park. FOTO: MOK

Se torej ponavlja scenarij iz leta 2019?

Za onesnaženje s fekalijami leta 2019 so bili krivi številni nepravilno izvedeni priklopi, so takrat opozarjali občinski veljaki in obljubljali takojšnjo sanacijo, da se prepreči ponovna katastrofa. In, kot zatrjujejo na koprski občini, so to tudi storili. "Problem nepravilno izvedenih priklopov na fekalno kanalizacijo je občina rešila že lani, ob tem smo temeljito očistili vse hudourniške kanale, odstranili večletno zarast in naplavine ter sanirali večje erozijske poškodbe brežin. Na vse prelivne jaške smo namestili posebne senzorje, ki omogočajo popolni nadzor in takojšnje ukrepanje v primeru napak v sistemu odvajanja komunalnih voda," pojasnjujejo na občini. Vodja urada za gospodarske dejavnosti, okolje in promet na koprski občini Raf Klinar je dejal, da so pregledali tudi, ali so rešili priključke hiš, za katere so leta 2019 ugotovili, da imajo kanalizacijo speljano v iztok meteorne vode v morje. Kot so zagotovili, je pregled pokazal, da so rešeni vsi priključki. Tako kažejo tudi analize, ki jih dvakrat mesečno izvaja laboratorij za zdravje, okolje in hrano. 

Če je res vse sanirano, zakaj potem takšne zaskrbljujoče ugotovitve? 

Nova plaža na starih grehih?

Na tem območju je občina uredila obmorski park, kar so mnogi pozdravili z navdušenjem. Dolga obala že privablja prve kopalcev, še več se jih bo tam trlo naslednje vroče dni, saj je kopalna sezona tudi uradno odprta.

Ker uradno ne gre za kopališče, pač pa za obmorski park, ki je namenjen za uporabo skozi celo leto in ne le v času kopalne sezone, v tem parku ni infrastrukture, ki je nujna tam, kjer gre za kopalno območje s statusom kopališča, pojasnjujejo na občini. Kopanje tam je zato na lastno odgovornost. Bo pa občina kljub temu v času kopalne sezone zagotovila tudi reševalce in začasne sanitarije, pojasnjujejo na občini.

Pa bo zagotovila tudi kopanje v neoporečni vodi? Na vprašanje, ali lahko na občini in komunali 100-odstotno zatrdijo, da kopalna voda ni onesnažena s fekalijami, odgovarjajo, da vzorčenje kopalnih voda in analize izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki je edina institucija v Sloveniji, ki sme dajati zagotovila o ustreznosti kopalnih voda. Očitno so od njih pridobili zeleno luč, da se je kopalna sezona včeraj lahko začela, ni pa jasno, kakšno vlogo bodo imele ugotovitve NIJZ na nadaljne odločitve. Vprašanja smo že naslovili na NLZOH, odgovore še čakamo.

Koronavirus pasica nova
Poročilo NIJZ o kopališču Žusterna
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (446)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CIGU MIGU
17. 06. 2021 09.49
+2
nova plaža se imenuje ,,pri slavniku,,tako,da ne se bat saj avtobusov ni več že 30 let,je vse ok
lumpkkk
17. 06. 2021 09.38
+1
...namesto novonastalega obalnega parka, bi lahko izgradili moderen vodni park in sigurno bi se investicija povrnila zelo hitro. To bi bila res velika pridobitev za Koper in obalo nasploh...
scipio
17. 06. 2021 09.33
+1
Morala te koprske basni je, da ena crkjena podgana še ne prinese Copacabane. Pa tudi Zrć, Sakaruna ali bolskega Zlatega rta ne. Ne glede na to, čestitke Kopru! Vsak centimeter nove plaže v Sloveniji je vreden zlata za tiste naše ljudi, ki se iz principa nočejo iti kopalnega turizma izven naših meja. Jaz sicer ne spadam mednje, jih pa razumem,da ima vsak pravico do svojega prepričanja o tem, kje je zanj najlepše. Je tudi res, da vsi ti pač ne morejo ležati v Zaki, ko udari poletna vročina.
CIGU MIGU
17. 06. 2021 08.49
+3
koper kot mesto nima sploh bazena,ki bi ga lahko naredili na bonifiki z morsko vodo in ogrevalnim sončnim sistemom,tako,da se ljudje nimamo kam it kopati,vse je v glavnem odvisno od ljudi ki odločajo,ti pa capljajo za razvojem vsaj za 50 let
morfo
17. 06. 2021 16.32
Kaj sem kaj prespal, ali so bazen na Bonifiki ponoči ukradli? 🤔🤔
DianaMul
16. 06. 2021 21.41
+4
Nehajte nakladat sirjete direkt v morje, kot vsa obala..računate čiščenje deževnice, si delate norca in tako ste leni da ne morete cevi povleči saj 100 metrov v morje..Cela Slovenska obala je ena sama septična jama..(( greznica..
DianaMul
16. 06. 2021 21.42
-2
Turistična taksa...Halo kaj i greste..Promocijska taksa ali promovirate drek v morju, Sam prašam..
Želko Kacin
16. 06. 2021 21.26
+2
ta bržan še trave nezna pokosit
DianaMul
16. 06. 2021 21.11
+0
Vsi sirj-ejo v morje kam pa naj, in vsi so delajo NORCA iz državljanov ker mu računajo (( čiščenje deževnice alo čistijo DEŽ ?? pamet v glavo pa saj niste De-bili , da bi to prenašali..
Žac
16. 06. 2021 20.36
+0
Koliko vidim je Dubrovnik oaza spram tega. A delali sta se norca prejsnje leto.
qtvzk
16. 06. 2021 20.29
+26
Tistim ki poznamo/jo situacijo v kopru, je pač jasno, da je tukaj namen popoviča potunkati bržana. Tam kjer je ta plaža pa je bil dobesedno drek že 20 let in popovič toliko kot je sedaj glasen, glede tega v 12 letih ni naredil NIČ.
awontuwej
17. 06. 2021 08.09
+4
ElectroVoice
16. 06. 2021 19.51
-10
Bržanu se vidi, da mu je glavna "ekonomija". Spominja me na brezbrižnega župana iz ene izmed epizod "Čeljust", ko je zaslepljen z denarjem ljudi prepričeval, da nevarnosti napada morskega psa ni. Pa je bila. Kar nekaj jih je zato umrlo, na srečo pa tudi tisti župan. Ne bi me čudilo, če bi se odkrilo, da so laboratorijski rezultati bili naročeni in diktirani. Bržanu bi kdo normalen in z razvitim vohom še morda verjel, če bi se on osebno tam po več ur tedensko kopal. Tako pa lahko samo rečem, dragi Koperčani, sami ste si krivi. Olga Franca se sigurno ne bi dala voditi za nos...
morfo
16. 06. 2021 19.58
+15
Ja res je rezultati NIJZ so sigurno bili diktirani.....pardon sploh jih ni bilo...🤣 so ugotavljali oporečnost vode z nosom. Vemo pa kdo ima največji nos v Kopru in rad meša drek. 🤣🤣🤣
gnoj222
16. 06. 2021 21.02
+6
Ko je popo na oblasti beremo in poslusamo iste nebuloze kot pr jajotu. V tujini mamo mafijske kartele v slo taki glumijo politike.
piu
16. 06. 2021 19.49
+4
namesto na kanalizacijo priklopiš wc na hudournik?
no-future
16. 06. 2021 19.38
+0
Celo je veliko ljudi povedalo da vedno ko pridejo iz te plaže domov se zredijo
Dusan21
16. 06. 2021 20.32
+4
Sosed se je tudi zredil po obisku Kopra, pa pravi, da bo čez čas priplavala vsa Popovićeva svingerija na plan, .
no-future
16. 06. 2021 19.28
+0
Zapret plazo in bar dokler se ne uredi to s fekalijami. To je nevarno za zdravje ljudi Zdaj si samo zamislite da se vas otrok tam kopa in se ve da pri kopanju se tudi vedno pogoltne veliko morske vode fuuuj tragedija Ni čudno da vsi pravijo ko pridejo iz te plaže domov da niso nikoli lacni
tutp
16. 06. 2021 19.28
+7
Epidemija je končana. Slovenci ne smejo čez nobeno mejo zastonj. Malo načrtujte odprtje.vsaj sosednjih držav. Vsi nimamo 100 eur za pcr test. Pa.nikamor ne bom šel...pa cepil se ne bom pa če nikoli ne odprete. Žal mi je Slovenskih družinic. Njih izsiljujete. Sram Vas je lahko. Bljak....
dakoto
16. 06. 2021 19.23
+2
Lepo se naj za rokice prometa, pa nagnat oba v to svinjarijo se kopat... Če se bosta upirala, pa z baseball palco pomagat...
blondinka70
16. 06. 2021 19.12
+5
v kopru so svetovni bolniki.imajo dva kopalisca.eno je pri vhodu v luko koper in zraven je se marina .tam se koperska raja ze desetletja kopa v mesanici nafte, olj in tezkih kovin.sedaj pa so genialci naredili plazo dobesedno na izlivu "reke" badasevice.to je v resnici skoraj mirujoca voda katero plima in oseka lepo zadrzujeta na izlivu.v badasevico ze desetletja izlivajo fekalije iz vecine kopra in ze ce greste mimo to lepo zavohate in lahko v lepsih dnevih obcudujete nutrije kako se pasejo in soncijo ob bregovih te greznice.na izlivu pa so tudi privezi za colne domacinov, potem pa takoj plaza.se pravi da se kopercani (tisti dovolj nori da se tam kopajo)dobesedno kopajo v fekalijah.ta plaza je bila planirana ze s strani zupana borisa popovica, ker ima "njegovo"podjetje v lasti zemljisce ob novi plazi tako da je infrastrukturo placala obcina in bo vrednost parcele tako zrastla, oziroma bo vse pripravljeno zastonj da se potem tam zgradi kak hotel, ceprav se bodo ljudje potem kopali v fekalijah.novi zupan brzan je pa izgleda tako kratkoumen, da je ta nori plan izpeljal in sedaj se s pridobitvijo hvali na tv :):).ampak kaj hocemo raja sve pozlati:):)
ElectroVoice
16. 06. 2021 19.55
+5
Dobro zamišljen komentar- Žal pa ne znaš pisati. Dal sem ti vseeno plus.
CocoLoco
16. 06. 2021 19.12
-1
To je zdravilna voda, zato je nekoliko neobičajnega vonja...🏖️
CocoLoco
16. 06. 2021 19.14
+0
Baje bodo krepke cene za kopanje v tej zdravilni vodi... 🙃
morfo
16. 06. 2021 19.12
+7
Gospa ki daja izjave v lepi oblekci in s telefončkom na plaži se mi ne zdi kopalka ali po naključku tam, je bolj nastavljena. Ma kaj ni to znana frizerka z Markovca podpornica Popota ki je zbirala podpise za fantomski referendum?
Curie
17. 06. 2021 08.52
+1
Gospa s tel.je dr.morske biologije in ne frizerka. Je pa moja soseda in vem,da je skoraj vsak dan z otroki v Zusterni na plazi.
tutp
16. 06. 2021 19.08
+2
SLOVENCI EVO GA...zdaj dekle 17 let po šmartinski cesti...sama z masko...sama zunaj...33 stopinj. Včeraj na fitnesu pride novi fant. Kaj naredi? Sam z masko tekel na tekaču. V Ljubljani se ljudje sami vozijo z masko v avtu. Ljudje božji dobro Vas je oblast oprala. Epidemije je konec. POMOČI VAM NI. Hehe...
Blallka
16. 06. 2021 19.01
-1
Kva majo ti ljudje v glavi? A majo ljudi za imbecilee? A to, če se Slovenci kopajo v fekalijah, pa ni noben problem? Namesto, da bi enkrat končno že rekli, problem mamo, rešimo ga enkrat za vselej in javno objavili ljudi, ki spuščajo fekalije v meteorne jaške,.... ne, to so ti ko turččine, ne, ni problema, laganje in laganja in pometnaje pod preprogo in sedaj že otroci zbolevajo od drekka pod preprogo, ker je mera polna in je drekk že na preprogi, pa še kar lažejo. Pa naj občina da denar, če so posamezniki preveč škrti, da bi si uredili kanalizacijo.