Slovenija

Požar nad Preddvorom premagalo 1100 gasilcev iz 160 enot

Preddvor, 31. 03. 2022 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
131

Slovenijo je zajel težko pričakovani dež in pripomogel h gašenju požara, ki je od ponedeljka pustošil nad Preddvorom. Še vedno so sicer možna posamezna žarišča, ki so lahko skrita pod zemljo. Glede škode so govorci na tiskovni konferenci povedali, da "lahko govorimo o več milijonskih razsežnostih, ki se verjetno ne bodo pokazale takoj". Tudi policija nadaljuje z zahtevno preiskavo. "Če je šlo za človeški faktor, upam, da bomo to uspeli raziskati in dokazati," je dejala direktorica PU Kranj Melita Močnik.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tekmovanje Hekaton
    02:20
    Iz 24UR: Tekmovanje Hekaton
  • Iz SVETA: Požar nad Preddvorom je pogašen
    06:10
    Iz SVETA: Požar nad Preddvorom je pogašen
Uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da z današnjim dnem razglaša preklic velike požarne ogroženosti naravnega okolja, razglašene 14. marca 2022, na območju celotne države.

Zadnje tri dni se je z ognjenimi zublji nad Preddvorom borilo 1100 gasilcev iz 160 enot iz celotne Gorenjske in sosednjih regij.

"Požar je pogašen, a še vedno obstaja možnost, da tli pod zemljo in ogenj ponovno pride na površje," je na novinarski konferenci, na kateri so predstavili intervencijo, dejal poveljnik Gasilsko-reševalne službe Kranj in vodja intervencije Andraž Šifrer

"Morda je danes bolj modro govoriti, da se bližamo koncu. Ogenj je le ogenj. Ob trenutni količini dežja je speča pošast in upamo, da ponovno ne izbruhne," pa je dejal župan občine Preddvor in predstavnik Občinskega štaba civilne zaščite občine Preddvor Rok Roblek. 

Na terenu ostaja gasilska straža. Enota s petimi gasilci in terenskim vozilom nadzira teren in ga pregleduje. Tako bo ostalo tudi v naslednjih dneh in nočeh. Ob tem Šifrer apelira na občane, naj jih, če opazijo dim ali kakšno drugo dogajanje, takoj pokličejo, da skušajo požar pogasiti v prvi fazi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dostop do območja požarišča je še naprej prepovedan, saj ostaja zavarovano tudi zaradi preiskave. Znova pa se bo odprla priljubljena izletniška točka na sv. Jakobu, pri čemer ljudi pozivajo, naj ne zahajajo proti Potoški gori, kjer je zaradi posledic požara še vedno nevarno, problematično je tudi padajoče kamenje.

Škoda: 'Govorimo lahko o več milijonskih razsežnostih, ki se verjetno ne bodo pokazale takoj'

"Škoda bo verjetno izjemna," je dejal Roblek in pojasnil, da bo ocena škode sicer potekala po dežju. Preliminarni sestanek pristojnih glede ocenjevanja nastale škode bo predvidoma potekal v petek. "Govorimo lahko o več milijonskih razsežnostih, ki se verjetno ne bodo pokazale takoj," pravi Roblek.

Poškodovani so gozdovi, pa tudi gozdna infrastruktura in trije počitniški objekti, ki so v požaru pogoreli. Precej škode pa se bo pokazalo šele kasneje, saj bo območje izpostavljeno eroziji in gozdnim škodljivcem. Pogorel je del varovalnega gozda, ki varuje vas Potoče in tam živečih 250 do 300 ljudi, pred padajočim kamenjem. Zato je treba čim prej sanirati poškodovano drevje in zasaditi novega, da bo koreninski sistem zadržal erozijo, je pojasnil župan.

Policija: Če je šlo za človeški faktor upam, da bomo to uspeli raziskati in dokazati 

Vsaka preiskava takšnega požara nepoznanih razsežnosti je sama po sebi zelo zahtevna, predvsem zato, ker vsak požar lahko uniči ali skrije vse dokaze in sledi, je dejala direktorica PU Kranj Melita Močnik. Prve informacije sicer že zbirajo, imajo tudi prve fotografije in izjave. Kar so do zdaj ugotovili, še ni želela razkriti, je pa dodala, da bo preiskava zelo razsežna in dolgotrajna.

Če je šlo za človeški faktor, upam, da bomo to uspeli raziskati in dokazati. Zlasti zato, ker bo materialna škoda ogromna, škoda, ki je bila narejena naravi, pa neprecenljiva," je še dodala. V tem primeru bi šlo za kaznivo dejanje povzročanja splošne nevarnosti, lahko tudi poškodovanja tuje stvari. 

V času največjega boja z ognjem v Potočah so kranjski policisti sicer še v sredo prejeli obvestilo o osmih prijavah požarov v naravnem okolju. "To pomeni, da ljudje niso mogli, znali ali želeli sprejeti navodil, torej prepovedi kurjenja v naravi," je dejala Močnikova in dodala: "Po treh dneh naporov gasilcev so bili nekateri še tako prepričani, da se ne more nič zgoditi, da so še včeraj kršili prepoved kurjenja v naravi".  

Kako je potekal boj z ognjenimi zublji?

Šifrer je spomnil, da se je gašenje začelo v ponedeljek okoli 16. ure, po širih dneh pa so aktivnosti lahko spravili na minimum.  

Ponedeljek – "Ena ekipa je ostala ujeta med ognjenimi zublji"

Ko so gasilci PGD Preddvor okoli 16. ure prejeli klic, se je požar nahajal nad vasjo Potoče. Na teren so poslali 15 gasilcev s štirimi vozili. "Ko smo prišli na kraj, smo ugotovili, da se je požar izredno hitro širil," je dejal poveljnik PGD Preddvor Blaž Pfajfar. Ker je obstajala velika možnost, da bi se požar razširil proti Jakobu, so takoj aktivirali drugi poziv, s katerim je bila aktivirana Gasilsko reševala služba (GARS) Kranj. Ko je GARS Kranj prispela na kraj, so vzpostavili poveljniško mesto, kjer so sodelovali tri vodje. "Iz te lokacije so imeli tudi najboljši pregled nad širjenjem požara," je dodal Šifrer.

Že prvi dan so ugotovili, da je požar zaradi težke dostopnosti izredno nevaren. "Prvi dan je ena ekipa naše enote med vzpenjanjem po cesti mimo Jakoba proti Potoški gori ostala ujeta med ognjenimi zublji. Vse moči smo takoj usmerili v reševanje te ekipe, kar nam je na srečo tudi uspelo," je dejal Pfajfar. 

"Požar se je širil po območju Potoške gore in se v prvi fazi premikal proti območju Jakoba. S pomočjo GARS smo izpraznili in zaprli kočo na Jakobu," je pojasnil Andrej Polajnar iz GARS Kranj. Veter se je nato v popoldanskem času obrnil proti Babi, z gašenjem pa so nadaljevali vse do večera, ko so morali nočne aktivnosti zmanjšati.  

"Teren je izredno nevaren in strm. Po pobočju so se zaradi požara valile skale. Posledice so čutila naša vozila in trije gasilci, ki pa so bili na srečo le lažje poškodovani," je dodal Polajnar.  Že prvi dan je bilo razvidno, da gre za resnično veliko intervencijo, zato je gasilcem na pomoč prihitel tudi helikopter Slovenske vojske. Skupaj je bilo na terenu 45 gasilskih enot in 350 gasilcev. "Aktivirali smo regijski načrt in za pomoč zaprosili še ostale enote po Gorenjski regiji," je dodaj Šifrer in jih pohvalil, saj so vse hitro prihitele na pomoč.

Torek -–"Teren je bil res tako strm, da so se morali gasilci na poti oprijemati cevi"

Drugi dan se je požar še vedno hitro širil, zato so za pomoč ponovno zaprosili Slovensko vojsko, ki je bila zelo odzivna in jih priskrbela tri helikopterje. Teren je bil, kot že večkrat omenjeno, zelo težko dostopen. Do požara je pravzaprav vodila le ena pot, šlo je za ozko cesto prek hriba. Šifrer je na tej točki pohvalil vse voznike velikih gasilskih vozil, da so pot tako spretno zvozili. 

Požar se je razširil proti zahodu, proti Potoški gori. Ker je obstajala verjetnost, da bi se požar razširil vse do vasi, so gasilci obvarovali tudi ta, južni del gore in obvarovali prebivalce. "Na srečo evakuacija ni bila potrebna," je dejal Pfajfar. 

"Teren je bil res tako strm, da so se morali gasilci na poti oprijemati cevi. Če si predstavljate gasilca v polni gasilski opremi, z 20 kilogrami vode na hrbtu, potem veste, da gre za nadčloveške napore," je dejal Šifrer. V torek je bil zato razglašen državni načrt za požare v naravnem okolju, kar pomeni, da so za pomoč lahko prosili vse enote po državi, ne več le iz regije.

Na terenu je bilo 370 gasilcev iz 60 enot. Zaradi nevarnih razmer so morali ponoči aktivnosti zmanjšati. 

Popoldne se je helikopterjem SV pridružil še hrvaški canadair CL-415. Letalo je priletelo iz Zadra, opravilo pet naletov, potem pa se zaradi mraka vrnilo v Zadar. Vodo je zajemalo v Bohinjskem jezeru, v enem naletu pa je odvrglo do 6.000 litrov vode.

Sreda – "Začeli so se kazati prvi znaki, da nam gre na bolje"

Z gašenjem so nadaljevali tudi v sredo. Tokrat so na teren prišli štirje helikopterji SV, ki so odmetavali večje količine vode. "Takrat so se začeli kazati prvi znaki, da nam gre na bolje," je povedal Šifrer.

V popoldanskih urah je bilo na terenu približno 200 gasilcev, požar pa se je začel širiti proti Potoški Babi. "Tam nam ga je uspelo zadržati, obvarovali smo tudi eno od koč," je dejal Pfajfar. A vseh objektov niso morali rešiti. Pogoreli so trije vikendi. 

Po tem, ko so požar zajezili, je sledilo razkopavanje in iskanje manjših žarišč, tudi v noč na četrtek. "Po ocenah, ki jih imamo, je pogorelo okoli 700 hektarjev gozda," je povedal Šifrer. 

Četrtek – "Na pomoč je končno prišel dež"

"V četrtek zjutraj pa je na pomoč končno prišel dež," je še dejal Šifrer. Na terenu je ostalo le še pet gasilcev, ki spremljajo območje s terenskim vozilom. Šifrer je na tej točki pozval prebivalce, naj, če opazijo dim ali druge znake, da se je požar kje ponovno vnel, čim prej obvestijo gasilce. 

Gasilcem so se z risbami zahvalili tudi otroci

Otroci OŠ Matije Valjavca Preddvor so se z risbami zahvalili vsem gasilcem, policistom, nujni medicinski pomoči, gorskim reševalcem, civilni zaščiti, Slovenski vojski in ostalim, ki pomagajo pri intervenciji zaradi požara. "Hvala, da ste nam polepšali dan," so na družbeno omrežje Facebook zapisali pripadniki Gasilsko-reševalne službe Kranj. 

Gasilcem so se z risbami zahvalili otroci
Gasilcem so se z risbami zahvalili otroci FOTO: GARS Kranj
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka Jack
31. 03. 2022 18.03
+2
Vsa čast gasilcem ampak premagal ga je dež.
PomisliNaSonce
31. 03. 2022 17.46
+2
1.maja se bo spet kurilo za kmetov dež. Kres če bi se kurilo za delavca...niti en nebi gorel
PomisliNaSonce
31. 03. 2022 17.25
+1
1.maja bo spet dež :)
robespierre16
31. 03. 2022 15.50
-5
Nočem žalit nobenega...predvsem gasilcev ne....sam se mi pa skoz poraja vprašanje....da je blo tole gašenje videti tko malo neorganizirano.....predvsem se mi poraja vprašanje če so že videli da jim stvar uhajaizpid kontrole zakaj ni bil takoj vpiklican canadier.....ker tisti trije helikopterji z vrečkami od mercatorja so bili videti zlo bogi.....😂😂😂😂😂
Sokril
31. 03. 2022 15.55
+2
Odločitev o canadieru je verjetno sprejel nek birokrat na položaju ali celo minister. Navadni gasilci in njihove vodje verjetno lahko samo prosijo in predlagajo, odločajo pa višje inštance, verjetno politično nastavljeni kadri. Skratka vlada dela dobro :(
PomisliNaSonce
31. 03. 2022 16.16
+2
PomisliNaSonce
31. 03. 2022 16.21
+3
Vidim da dober opazuješ....ti pa jaz bi verjetno takoj vedla da bo brez aviona čez noč tud z avionom mogu dež pogasit. Kaj pa veš, mogoče je pa moglo tri goret
PomisliNaSonce
31. 03. 2022 16.25
+3
...mogoče je pa moglo tri dno goret in da dež pogasi....da si vsi želimontega dežja in da smo vladarju hvaležni. Ampak elektrika hrana pa ne bosta nč cnej....sj je ogenj pogasilo, ljudstvo veselite se
puspan
31. 03. 2022 16.50
-3
Zapomni si eno! Pametovanje iz kavča je najbolj enostavno in tudi neodgovorno!
Andrew16
31. 03. 2022 15.33
+0
A je Inštitut 8. marec tudi bil kaj na terenu in pomagal gasiti. Nimajo časa zbirajo podpise.
štrekeljc
31. 03. 2022 16.25
+2
A je bil Tonin? Von Smallhausen? Morda celo Janša?
Mor4na
31. 03. 2022 17.13
-3
Ne so pa bili čelavi dolenc, odhojsani in pa ministrant
Andrew16
31. 03. 2022 17.22
+2
Zakaj že? Ponosni nasledniki komunistov, razni NVO-ji bašejo v žepe miljone eurov in so v istem žaklju k gasilci, ki so pravi reveži proti metelkovcem, ki mešajo meglo. Mogoče ti bo zdaj bolj razumljivo. Lahko ti pa še slikovno dopolnem......; Bo šlo?
štrekeljc
31. 03. 2022 18.38
+2
Andrew16, da se ne boš smešil še naprej: obstaja spletna stran Erar. Poišči jo in potem poglej, koliko dobe katere od NVO. Na drugem mestu po prejetem denarju je Zavod Svetega Stanislava, od države je prejel do sedaj 75.873.016,66 EUR. Gasilska zveza je na 15. mestu s prejetimi 30.087.090,91 EUR. In koliko je prejel od države Inštitut 8. marec? Točno 0.00 EUR. "Lahko ti pa še slikovno dopolnem......; Bo šlo?" Linka do podatkov mi admin žal ne bo dovolil napisati....
PomisliNaSonce
31. 03. 2022 14.57
+6
Če bi ta dež veljal za posameznika, bi zaradi povečane vodnadosti rek in namočenosti polj in njih napovedali cenejšo energijo in hrano...nam pa lansirajo novice, kako je dober da bo dež ogenj pogasil. Ja bravo no
Wolfman
31. 03. 2022 14.57
+0
Imamo bore malo financ na voljo za izredne ali tako odsežne požare doma, imamo pa denar za orožje v pomoč Ukrajini! Pregovor pa pravi, da prvo pomagaj sebi, potem pa pomagaj še drugemu.
Sokril
31. 03. 2022 15.34
+1
Janša dobiva volilno podpor z potovanjem v poljski "Kijev", ne pa z gašenjem nekega požara.
PomisliNaSonce
31. 03. 2022 16.07
+4
Vprašanje je tudi, če je bil interes da se prehitro pogasi
PomisliNaSonce
31. 03. 2022 16.08
+2
Normalno glede ba situacijo bi blo, da bi letalo priletelo takoj
taurus111
31. 03. 2022 14.31
+1
Bravo Hrvati za canader in pomoč, v stiski spoznaš prijatelja, soseda !
valkirie
31. 03. 2022 14.29
+1
nekdo bi moral poiskat tele komentatorje ki se posmehujejo gasilcem in drugim nesrecam ker garant ni vse ok z njimi. drgac si pa poglejte film only the brave pa se mal zamislte kdo v ogenj laufa k vsi ven bezijo
valkirie
31. 03. 2022 14.31
-1
in ja tud gasilci so sam ljudje sam so pa tisti ki vam zastonj resujejo ri... k jo noben drug ne bi!
PomisliNaSonce
31. 03. 2022 14.37
+3
Če se kdo z njih norčuje je sistem....a misliš da gori po naključju
valkirie
31. 03. 2022 14.41
-5
PomisliNaSonce
31. 03. 2022 14.48
+6
Napisal sem, da če ne bo dežja....bodo pa gozdove požigal, da bo...al ti naivnež misliš da je gorelo vse po naključju
Bolfenk2
31. 03. 2022 14.17
+4
Bodimo pošteni, požar je premagal dež. Pa vsa pohvala gasilcem.
Chrome
31. 03. 2022 14.28
-3
Kako veš? Še vedno dežuje, torej dež še ni premagan...
All4KissMyAss
31. 03. 2022 14.16
+3
No vidiš Toninček! Namesto tistega avijona, ki ste ga (za)kupili kao za vojsko bi raje kupili kakšnega kanaderja ali pa traktor ali pa več helikopterjev. Ampak potem ne bi mogli hoditi v tujino služiti mastne denarce, a ne???
theso2012
31. 03. 2022 14.56
+4
Ceneje da nam hrvati pošlejo kot pa da novega kupimo in vzdržujemo potem pa če leti ali ne
Delavec_Slo
31. 03. 2022 14.14
-3
No tistih dodatno 10.000 dodatno zaposlene žlahte, bi lahko poslali gasit, da bi vsaj v teh 4letih naredili kaj koristnega!
All4KissMyAss
31. 03. 2022 14.13
+8
....In država bo spet nagajala gasilcem, ko bodo na veselicah hoteli zbirati denar za nova vozila.... Samo kadar jih gasilce potrebuje jih državni aparat hvali v nebo...
Wolfman
31. 03. 2022 14.06
+2
Hrvaški piloti so bili bolj koristni kot naša država v tem primeru!
Rookoko
31. 03. 2022 14.04
+3
Tonin je pomagal? Hahaha
All4KissMyAss
31. 03. 2022 14.16
+2
S takim malim pimpekom še požara v pepelniku ne pogasi....
Rotter80
31. 03. 2022 13.57
+10
cestitke nevladnikom. tistim pravim!
PomisliNaSonce
31. 03. 2022 13.43
+3
Dokler vidiš kmeta revnega, si lahko miren. Ko mu gre predober, ne misli da bo kj sonca viška
Klavdij Mervi?
31. 03. 2022 13.34
-1
Js bi rekel da ga je dez premagal
lipov list
31. 03. 2022 13.30
+1
ne dež ga je
mackon08
31. 03. 2022 13.25
+14
To so gasilci, ki jim je Bratuškova odvzela dober del sredstev, to se spomnite na volitvah.
Wolfman
31. 03. 2022 13.41
+5
Ta ženska je taka negativa, da ji ni para.
štrekeljc
31. 03. 2022 14.29
+0
Janša jim je odvzel še gasilske veselice!
Bolcn
31. 03. 2022 15.54
+1
Pa še vedno ma podpornike nemorš verjet...
štrekeljc
31. 03. 2022 16.27
+2
Ta hip jih je 5 (pet) , ki prepoved veselic celo odobravajo. Gasilci, njim ne hodite gasit!