Slovenija

Nada Klemenčič: Triglav ni utrpel škode

Ljubljana, 24. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na seji uprave Zavarovalnice Triglav so člani uprave v torek pojasnili svoja stališča do odločb Agencije za zavarovalni nadzor, ki je minuli teden začela postopek za odvzem dovoljenja Triglavu. Razmere v Triglavu je v oddaji 24ur pojasnila predsednica uprave Nada Klemenčič.

Nada Klemenčič
Nada Klemenčič FOTO: POP TV

Se boste umaknili z vodilnega položaja v Zavarovalnici Triglav?

Ta trenutek na to vprašanje težko odgovorim. O tem bomo še razpravljali glede na odločbo, ki smo jo dobili od Agencije za zavarovalni nadzor, in to bo jasno šele čez nekaj časa.

Vse bo torej odvisno od vsebine odločbe omenjene agencije?

Ne, vse bo odvisno od tega kaj se bo nadzorni svet na osnovi dveh odločb – ker je zavarovalnica dobila dve odločbi – odločil. Prav gotovo se podredim odločitvi nadzornega sveta, na vsak način pa se podredim interesom Zavarovalnice Triglav.

Danes ste povedali, da je vaša osnovna plača 849 tisoč tolarjev neto. Koliko znašajo dodatki oziroma kakšna je končna vsota, ki jo dobite?

Rekla bi, da je moja plača bruto 2,14 milijona tolarjev z minulim delom. Drugih dodatkov pa nimam.

Trdili ste, da je vaša plača nižja od plače Franceta Arharja. Še vedno vztrajate pri tem?

Ko je bila objavljena Arherjeva plača, sem to trdila in pri tem vztrajam. Pač takšno plačo imam. Mislim, da je še vedno nižja, ne vem pa kakšno plačo ima zdaj.

Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav FOTO: POP TV

Menite, da je vaše vztrajanje na čelu zavarovalnice tej že škodovalo?

Mislim, da ne vztrajam na čelu Zavarovalnice Triglav. Tu gre morda za poenostavljeno predstavo o tem, kaj pomeni posameznik v neki firmi. V Zavarovalnici Triglav vodimo firmo vsi člani uprave in smo ena homogena celota, v kateri delujemo skupaj nekateri že več kot 20 let. Izpostavljanje posameznika menim, da nima takšne teže. Mi smo zmožni in močni kot ekipa.

Pa je kljub vsemu že nastala kakšna škoda? Imamo namreč podatke, ki kažejo, da je škoda že nastala, da določena podjetja že odpovedujejo zavarovanja.

Tu, na televiziji bi rada odgovorno povedala, da nam še nihče ni odpovedal zavarovanja. V nedeljo smo imeli direktorsko konferenco, kamor so prišli direktorji iz vseh območnih enot, s katerimi smo prav to ugotovili pred dvema dnema.

Zakaj agenciji za zavarovalni nadzor niste želeli pokazati pogodb o sponzorstvu? So obremenjujoče za Triglav?

Ne, niso. Razlogi so bili načelni. Ugotovili smo, da te pogodbe o sponzorstvu, ki v seštevku znašajo 0,03 odstotke ni podatek, ki je relevanten za oceno obvladovanja tveganj. Mi smo pokazali vsako posamezno sponzorstvo v smislu zneska v glavni knjigi. Agencija je videla glavno knjigo, vpogled je imela v vsako sponzorstvo. Pogodbe pa tudi zaradi varovanja podatkov, končno je to pogodba med dvema strankama, ki v tem primeru ni relevantna.

Nekateri menijo, da ste to storili zato, ker bi s pogodbami obremenili še nekatere ugledna osebnosti v Sloveniji. Je to res?

Nikakor ne. To je natolcevanje.

Na podlagi česa trdite, da Ministrstvo za finance diktira odločitve agencije za zavarovalni nadzor?

Jaz nisem trdila, da diktira. Na današnji seji sem rekla, da prav gotovo ima odločilen vpliv. Kar še sedaj mislim. Člane sveta agencije imenuje ministrstvo. Zato lahko rečem, da sta dva člana v službi na ministrstvu, drugi pa so v službi v agenciji. Tako da tisti, ki imenuje, prav gotovo sledi volji tistega, ki ga je imenoval.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni