Slovenija

Stavka sindikata zdravstva in socialnega varstva jutri bo: niso našli skupnega jezika

Ljubljana, 15. 02. 2022 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, T.V., T.H.
Komentarji
264

Reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege tudi ob nadaljevanju pogajanj niso zbližali stališč glede sindikalnih stavkovnih zahtev, med drugim po zvišanju plač. Sindikati zato vztrajajo pri sredini stavki, ki so jo sicer napovedali konec januarja. Vlada je pooblastila tudi posebno vladno pogajalsko skupino za pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev, vendar strani nista našli skupnega jezika. Stavka bo tako v sredo med 7. in 22. uro. Minister za zdravje Janez Poklukar sicer pravi, da po današnjih pogajanjih razlogov za stavko ne vidi. Ta se zdi neupravičena tudi ministru za delo Janezu Ciglerju Kralju.

Stavka sindikata zdravstva in socialnega varstva jutri bo: niso našli skupnega jezika.
Stavka sindikata zdravstva in socialnega varstva jutri bo: niso našli skupnega jezika. FOTO: Shutterstock

"Sindikalna stran si je danes, kot že ves čas od napovedi stavke, prizadevala doseči stavkovni sporazum, ki bi preprečil sredino stavko," je v izjavi za medije po koncu današnjih večurnih pogajanj povedala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič. Po njenih besedah je imela sindikalna stran zelo tehtne in konkretne predloge, predstavnikom vladne pogajalske skupine pa so danes tudi skušali obrazložiti svoje argumente za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Sindikati so sicer od vladne strani danes pričakovali protipredlog, iz katerega bo razvidno, da ima dejansko interes razrešiti njihove stavkovne zahteve, med katerimi je tudi dvig plač za šest plačnih razredov, kot naj bi bil dogovorjeni z zdravniki.

"Vendar lahko z žalostjo ugotovimo, da vlada ni nastopila nasproti niti v čisto minimalnih zahtevah, ki jih je imela koordinacija sindikatov zdravstva in socialnega varstva, zato do sklenitve sporazuma ni prišlo, in jutri bo napovedana stavka v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva izvedena," je napovedala. Ob zaključku pogajanj so sindikati z vlado sklenili dogovor o zagotavljanju minimuma delovnega procesa za zagotavljanje zdravja in življenja prebivalcev Slovenije. Med drugim bodo tako odpovedane vse nenujne storitve, lekarne pa bodo z izjemo dežurnih zaprte med 10. in 16. uro.

Sindikat farmacevtov Slovenije je izpostavil, da je lekarniška dejavnost življenjskega pomena za prebivalce. Slovenija po njihovih navedbah vstopa v tretje leto epidemije covida-19, v vsem tem času pa lekarne niso zmanjševale obsega svojih storitev. Farmacevti svoje delo opravljajo predano in odgovorno, pri plačilu za opravljeno delo pa so obravnavani kot drugorazredni zaposleni v javnem sektorju, so zapisali.

Skrbi jih predvolilno obdobje

Vlada je zjutraj sporočila, da je na dopisni seji sprejela dopolnitev odgovora na stavkovne zahteve reprezentativnih sindikatov, ki delujejo v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva. Sporočili so, da je vlada pooblastila posebno vladno pogajalsko skupino za pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev. Dodali so, da bodo upoštevali sprejeta izhodišča in dopolnjen odgovor na stavkovne zahteve, toda očitno niso našli skupnega jezika. 

Ilešič Čujovičeva je še pojasnila, da so pri pogajanjih upoštevali novonastalo situacijo po začasnem zadržanju dviga plačnega stropa zdravnikom in zobozdravnikov s strani ustavnega sodišča, in sicer so zahtevali, da pogajanja zaključijo do 4. marca. V novembra sklenjenem sporazum je bil ta rok postavljen na 24. april, ko so razpisane državnozborske volitve.

"Vemo, da se potem začne predvolilno obdobje in nas zelo skrbi, na kak način se bomo pogajali. Menimo, da bi tri tedne časa moralo zadostovati za diagnosticiranje problemov, ki jih poznamo," je dejala. Sindikati so ob tem vladi tudi "ponudili roko", da podajo predlog delovnih mest s konkretnimi uvrstitvami, ki jih nasloviti, "vendar je ostalo zgolj pri naših željah in predlogih". Vlada je po besedah predsednice sindikata namreč predlagala, da ostanejo pri prvotnem dogovoru, "ki so ga že enkrat kršili in verjetno ne bi bil problem, da bi ga še kdaj". Kot je dejala, je vlada očitno tudi dogovor o nadaljevanju pogajanj sklenila s figo v žepu. Sindikati so stavko sicer napovedali zaradi vladnega kršenja dogovora o nadaljevanju pogajanj, ki bi se morala začeti najkasneje 15. januarja, a do tega ni prišlo.

Janez Poklukar vabi vse sindikate, ne le zdravniške, naj sedejo za isto mizo in se pogovorijo, kako naprej.
Janez Poklukar vabi vse sindikate, ne le zdravniške, naj sedejo za isto mizo in se pogovorijo, kako naprej. FOTO: 24UR

Poklukar razlogov za stavko ne vidi

Glede na dosežene rezultate današnjih večurnih pogovorov pa zdravstveni minister Janez Poklukar ne vidi razlogov za stavko. Po njegovih besedah je bil na koncu problem spreminjanje rokov v že doseženem lanskoletnem dogovoru. "Če sprejemamo neke dogovore, je potem seveda praviloma najbolj korektno, da se jih vsi držimo, sicer se lahko sprašujemo o smiselnosti slehernega dogovora, ki ste ga kdaj sprejela vlada in sindikati," je dejal.

Po njegovih besedah je bil na koncu problem spreminjanje rokov v že doseženem lanskoletnem dogovoru. Kot je dejal minister, obžaluje, da ob obremenitvah zaradi epidemiološke situacije do roka niso uspeli pripraviti izhodišč. A tudi izhodišča, sprejeta konec januarja, po njegovih besedah dajejo podlago za pogajanja ter možnost širokega dialoga in iskanja konsenza.

Cigler Kralj o roki dialoga

Tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ocenil, da stavka ni upravičena in izpostavil, da vlada še vedno ponuja roko dialoga. Ob današnji napovedi stavke je sporočil, da ta v trenutni situaciji predstavlja tudi neodgovorno ravnanje. Sindikate poziva, da se čim prej vrnejo za pogajalsko mizo, saj meni, da prekinitve pogajanj in stavka pomenita le to, da bodo nujno potrebne rešitve sprejete pozneje.  

Na njegovem ministrstvu ob tem navajajo, da so novembra lani skupaj z reprezentativnimi sindikati v prvem krogu zagotovili višje plače, poskrbeli, da se dvig plač ni prelil v povišanje oskrbnin stanovalcem, in se zavezali, da bodo s pogajanji za drugi krog zaposlenih v socialni oskrbi nadaljevali.

'Plačna nesorazmerja iskalce zaposlitve odvračajo od dela v domovih za starejše' 

Toda tudi Skupnost socialnih zavodov Slovenije podpira stavkovne zahteve za sprejem standardov in normativov, boljše vrednotenje delovnih mest in odpravo plačnih nesorazmerij. Kot so med drugim navedli v današnjem sporočilu za javnost, so veljavni standardi zastareli, saj se niso spremenili že desetletja, in že dolgo ne ustrezajo več potrebam stanovalcev, ki so vse starejši in potrebujejo vse več storitev zdravstvene nege in oskrbe.

Večina jih namreč pride v domove za starejše zaradi zdravstvenih razlogov, številni potrebujejo tudi najzahtevnejšo zdravstveno nego, kar pa domovi z obstoječimi viri vse težje zagotavljajo, opozarjajo v skupnosti in dodajajo, da si že vrsto let prizadevajo za dvig vrednotenja vseh delovnih mest v zdravstvu in socialnem varstvu ter odpravo plačnih nesorazmerij.

Ta so nestimulativna, iskalce zaposlitve pa odvračajo od dela v domovih za starejše in posebnih zavodih za odrasle, so prepričani. Tudi zaradi odsotnosti razumevanja odločevalcev se po mnenju skupnosti socialnovarstveni zavodi že dlje časa soočajo z veliko kadrovsko krizo zaradi neuspešnih razpisov za zapolnitev prostih delovnih mest, preobremenjenostjo delavcev in številnimi odpovedmi delovnih razmerij.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

STRELA-10
16. 02. 2022 07.23
+1
ja to lahko samo pri nas delajo pokvarjeni sindikati,bi jim reku vzemite knjižice ali pa delajte pa bo hitr mir,tiste ,ki garajo za minimalca na mrazu ali vročini nobedn ne vpraša kako mu je
Betuul
15. 02. 2022 21.28
+4
Stanje na stavkah vrnit s plačo ! To je nedelo! Isto kot socialno pomoč ! Če ni kaj v redu ali si kaj zamudu nema socialke ali pa vrnit
Betuul
15. 02. 2022 21.25
+7
Pa kje si vidu stavkat zaposlene z redno mesečno plačo in ne tako slabo?! To bi morala država takoj ukint!
Betuul
15. 02. 2022 21.26
+4
Nekaj drugega so bile stavke v 90tih, ko ljudje niso prejeli po tri mesece in več plače !
Googlebot
15. 02. 2022 21.06
+8
Zaj ko je pandemije konec in bi mogli začet delat da nadoknadijo zamujeno. Ovi lepo grejo stavkat vse bi naredili samo da nebi rabli delat. Zaj so se razvadli 2leti in pol brez pacientov.
kure bedne
15. 02. 2022 21.05
+8
Zdravstvo in csd ste v teh dveh letih tiranije popušili na celi črti in sram vas je lahko, da sploh upate omenjati besedo stavka. Lenuhi frddamani še na telefone se ne javljate več.
kapljač1
15. 02. 2022 20.53
+4
Vsak Kaos v državi , odgovarja Janši najbolj ! Drugače bi bilo da se stavka ,da vlada mora odditi. Zdaj!
_endrug
15. 02. 2022 20.35
+4
A bo kakšna razlika od danes?
kle21
15. 02. 2022 19.53
+10
Se v gospodarstvu vsakemu ca. 500 eur zraven, pa je roka.. Ker, kdo vas bo drugace financiral??
yanay
15. 02. 2022 19.48
+12
Vlada je določenim zdravnikom močno povečala plačo. In to tistim, ki poleg svojega rednega dela, dodatno dobro zaslužijo tudi v zasebnih praksah. Mlade zdravnike je pa prezrla. Sedaj pa nagradno vprašanje za vlado, na čelu z Janezom. Ko boste enkrat onemogli, a mislite, da vam bodo ti zdravniki riti brisali? Niti slučajno! Tega dela se bodo lotili negovalci in negovalke ter medicinske sestre, katerih požrtvovalno delo gladko prezrete. Vem, da vas zato ni nič sram, saj tega elementarnega čustva sploh ne premorete.
Nikdar več
15. 02. 2022 19.31
+10
Višje plače tistim, ki si jih res zaslužijo. Ne razumem nekoga, ki zahteva višjo plačo zaradi izgorelosti..? Bolj smiselno bi bilo povečati kader, tako razbremeniti zaposlene, ki ustvarjajo nadure, dežurstva, plače naj ostanejo kot so. Dvignejo naj jih tistim v zdravstvu, ki komaj preživijo z drobižem, ki ga dobijo za poln delovnik npr. strežnice, nevovalke,...
Triindvajseti December
15. 02. 2022 19.19
+16
...najbolj nagravžno pri vsej stavki je pa to, da stavkajo zraven še "delavci" CSD 🤮🤮🤮 oz. uslužbenci CSD, ker delali oni še nikoli niso! Vsaj kot bi bilo treba ne!
afna
15. 02. 2022 19.08
+13
Dokler ne dobim oskrbe kakršno plačujem, predlagam, da se neto plačniki v zdravstveno blagajno združimo na ulici in zahtevamo svoje pravice…
anatomija
15. 02. 2022 19.08
+7
Nekatere zaposlene v javnem sektorju in s tem mislim na šolnike, zdravnike in razne uradnike naj se najprej ko zahtevajo višjo plačo ponudi enake pogoje kot zaposlenim v gospodarstvu . , največ 30 dni dopusta ( počitnic )na leto. Izobraževanje izven delavnega časa. ...
V SHESHELJ
15. 02. 2022 19.06
+2
Kako pa to ce so nasi vodilni tako jezikavi...malo cudno...da ne najdejo svetle tocke za boge delavce? To me pa res cudi
Kostorog
15. 02. 2022 18.56
+8
Vsi stavkat, tudi gospodarstvo, pa da vidimo to gnado, kaj bodo naredili.
superjezek
15. 02. 2022 18.46
+7
Stavkajo vedno pred volitvami.., Zakaj? Ja zato ker vedo, da so politiki takrat najbolj ranljivi in jim bodo za glasove vse odobrili. Malo se bodo sem in tja vlekli na koncu pa se bodo vse dogovorili boste videli. :))))
superjezek
15. 02. 2022 18.50
+8
To je drugače seveda navadno izsiljevanje ampak ne političarja, ki bo zaradi volitev popustil, ampak davkoplačevalcev, tistih, ki garajo in večina jih je na minimalcu, da se oni gredo povišico. Poznam kar veliko ljudi v javni upravi, ki imajo nove hiše, stanovanja in dobre avtomobile in vse to zaradi na drugi strani zgaranih delavcev ja tistih manj vrednih, ki jih nihče ne ceni.
Gutenberg
15. 02. 2022 18.40
+7
Edino kar je smiselno, je povišati plače tistim v JS, ki prejemajo manj od minimalne plače. Ti naj dobijo minimalno, ostalim se pa itak smeji do ušes ... pa bi še +25% pogoltneži.
zibertmi
15. 02. 2022 18.36
+6
24.4. bo plebiscit in ne samo volitve upam ,da se znebimo tega plevela ,ki je na oblasti
jbtjbt
15. 02. 2022 18.23
+13
🐑za koga plačujemo dodatno zavarovanje,če ze 2 leti ne delajo,banda
jbtjbt
15. 02. 2022 18.21
+8
Glavnega krivca Pokvekarja zapret že enkrat.Prodana duša