Slovenija

Množične odpovedi v Kranju, zagrozili tudi ptujski zdravniki

Ljubljana/Kranj, 01. 04. 2019 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
L.Š. / M.S. / STA
Komentarji
532

Ministrstvo za zdravje na čelu z ministrom Alešem Šabedrom tudi v tem tednu nadaljuje fronto z družinskimi zdravniki. Med prvimi, ki so zaradi problematike preobremenjenosti začeli podajati odpovedi delovnega razmerja, so družinski zdravniki v Zdravstvenem domu Kranj. Brez osebnega zdravnika bi lahko tam ostalo več kot 40.000 ljudi, odpovedi pa napovedujejo tudi na Ptuju, v Celju in Mariboru.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 23 zdravnikov dalo odpoved
    03:17
    Iz 24UR: 23 zdravnikov dalo odpoved
  • Iz 24UR: Množične odpovedi zdravnikov
    01:14
    Iz 24UR: Množične odpovedi zdravnikov
  • Iz SVETA: Igor Muževič o množičnih odpovedih
    05:43
    Iz SVETA: Igor Muževič o množičnih odpovedih
  • Iz 24UR ZVEČER: Začetek formalnega razpada slovenskega zdravstva?
    03:10
    Iz 24UR ZVEČER: Začetek formalnega razpada slovenskega zdravstva?
  • Iz 24UR ZVEČER: Igor Muževič o razpadu zdravstvenega sistema
    05:57
    Iz 24UR ZVEČER: Igor Muževič o razpadu zdravstvenega sistema

Po več mesecih opozoril na nevzdržne razmere je danes po napovedih 23 zdravnikov družinske medicine v Zdravstvenem domu Kranj podalo odpovedi. Informacijo je potrdil direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik.

S tem so se uresničile napovedi zdravnikov, da bodo s 1. aprilom odpovedali pogodbe o zaposlitvi, če pristojni ne bodo poskrbeli za ureditev razmer, v katerih bodo lahko svoje delo opravljali kakovostno in varno. 

Odpovedni rok je po zakonu 60 dni. Če zaplet do takrat ne bo rešen, bodo morali s koncem maja izdati sklepe o odpovedi, je pojasnil Veternik.

"Računamo, da se bo situacija v tem mesecu skušala rešiti. V petek je bil na obisku minister, kjer smo izmenjali mnenja. Sugestije z naše strani so bile, naj skuša minister aprila razrešiti vsaj del pogojev, ki so jih zdravniki postavili," je dodal.

Zdravniki od ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pričakujejo sprejetje standardov in normativov na podlagi strokovnih usmeritev.

Zdravniki družinske medicine zahtevajo takojšnjo ureditev glavarinskih količnikov in uveljavitev zgornje meje dnevnih obremenitev.
Zdravniki družinske medicine zahtevajo takojšnjo ureditev glavarinskih količnikov in uveljavitev zgornje meje dnevnih obremenitev. FOTO: iStock

Med drugim zahtevajo takojšnjo ureditev glavarinskih količnikov in uveljavitev zgornje meje dnevnih obremenitev. Zdravnike je sicer najbolj razjezil zadnji splošni dogovor, po katerem bi morali v Kranju, kjer so zdravniki že sicer preobremenjeni, sprejeti več bolnikov kot drugod, in sicer za 2700 glavarinskih količnikov. Zahtevajo, da v veljavi ostane normativ 1895 glavarinskih količnikov, na daljši rok pa naj se ta zniža na 1500, kakršna je tudi strokovno določena norma.

Če zahteve ne bodo uresničene, bo na Ptuju 16 zdravnikov dalo odpoved 

Zahtevam po ureditvi razmer na področju primarnega zdravstva in pomanjkanja zdravnikov družinske medicine pa so se pridružili tudi družinski zdravniki iz Zdravstvenega doma Ptuj. Če njihove zahteve ne bodo uresničene do 1. junija, bo h kolektivni odpovedi pristopilo 16 zdravnikov, so sporočili iz ptujskega zdravstvenega doma.

Kot so spomnili v sporočilu za javnost, upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ni sprejel predloga Združenja zdravstvenih domov Slovenije, da bi z aneksom k splošnemu dogovoru za letos spremenili pogoje za odklanjanje bolnikov. Združenje je predlagalo, da se kot kriterij upošteva dogovor iz sporazuma o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, ki je že veljal v splošnem dogovoru za pogodbeni leti 2017 in 2018.

V kolektivu družinskih zdravnikov ZD Ptuj tako zahtevajo popravek splošnega dogovora, da bo meja za prenehanje opredeljevanja bolnikov 1895 glavarinskih količnikov in da se bo meja zniževala za pet odstotkov na leto do končne vzpostavitve 1500 količnikov oziroma 1200 opredeljenih oseb.

"Posamezni tim družinske medicine se v celoti financira skladno z zgoraj omenjenimi količniki, saj bodo zavodi le tako imeli na razpolago sredstva za zaposlitev novih zdravnikov oziroma za plačevanje zunanjih zdravnikov, ki bodo pomagali pri zapolnitvi vrzeli," pa je razvidno iz druge zahteve.

Prav tako pričakujejo čimprejšnjo administrativno razbremenitev specialistov družinske medicine, zagotovitev razmer, v katerih bo družinska medicina postala bolj privlačna za mlade kadre, ter določitev jasne zgornje meje dnevnih in tedenskih obremenitev družinskega zdravnika.

Odpoved so z majem napovedali tudi celjski zdravniki, z junijem mariborski, v ZD Nazarje pa so trije družinski zdravniki že dali odpoved. Grosupeljski zdravniki zavračajo delo prek obremenitve, dogovorjene v stavkovnem sporazumu.

V Kranju odpovedi podalo 23 od 43 zdravnikov

Kot je na novinarski konferenci povedala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura, je odpovedi v Kranju podalo 23 od 34 zdravnikov splošne medicine. Brez osebnega zdravnika bi tako po 60-dnevnem odpovednem roku ostalo več kot 40.000 ljudi na območju občin Kranj, Jezersko, Preddvor, Šenčur, Cerklje in Naklo.

"To je resen alarm, na katerega se moramo hitro odzvati vsi udeleženci. Nujno se moramo usesti ministrstvo za zdravje, vlada, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in čim prej sprejeti aneks k pogodbi," je izpostavila Gantar Žura.

Kot je pojasnila, so zdravniki v odpovedih zapisali, da jo dajejo zaradi pritiska ZZZS k obremenitvam preko normativa in standarda iz modre knjige. To jih sili k delu v pogojih, ki onemogočajo izpolnjevanje temeljnega poslanstva zdravniške stroke.

"Zdravniki ne verjamejo več obljubam in bodo odpovedi pogodb umaknili le takrat, če bodo stvari dogovorjene, zapisane in podpisane," je poudarila Gantar Žura. "Če se situacija ne razreši, bomo morali konec maja izdati sklepe o odpovedi," pa je povedal Veternik.

Računa, da bodo pristojni v tem času poskušali rešiti situacijo in uresničiti vsaj del pogojev, ki so jih postavili zdravniki, da bi bili ti nato pripravljeni preklicati svoje odpovedi. "Mi dejansko računamo, da bodo aprila vsi akterji s pozitivno energijo skupaj s stroko in sindikati poskušali najti rešitve, ki bi zadovoljili zdravnike, da bodo preklicali odpovedi," je poudaril.

Meni, da je ključno, da bi z aneksom spremenili določilo letošnjega splošnega dogovora, ki je dvignil mejo, po kateri lahko zdravniki odklanjajo registracijo novih bolnikov. Lani je veljalo določilo, ki je zapovedalo, da lahko zdravnik družinske medicine odklanja vpis pacientov, ko doseže 1995 glavarinskih količnikov, letos pa se upošteva povprečje v posamezni izpostavi.

Če bodo zdravniki res odšli, sledi razpad sistema, napoveduje Gantar Žura. V tem primeru bi morali vzpostaviti izredne razmere in vse bolnike s tega območja usmeriti v nujne urgentne ambulante, kjer bi obravnavali nujna stanja. To bi pomenilo velik pritisk na dežurne ambulante, katerih nenujne storitve pa so na Gorenjskem za bolnike plačljive.

Igor Muževič.
Igor Muževič. FOTO: Kanal A

Muževič: Za stabilizacijo sistema potrebujemo okoli 100 zdravnikov 

Igor Muževič, družinski zdravnik in predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um je v pogovoru v oddaji Svet povedal, da so si z ministrom pogledali zahteve zdravnikov, ki so napovedali odpoved. Ob tem ostaja utemeljen strah, kaj bi se zgodilo z bolniki, ki ne bi mogli najti novega zdravnika. 

"Zato smo predlagali, da se v interventni zakon hitro doda možnost spremembe v inštitut izbranega zdravstvenega zavoda. To pomeni, da bi bili na zavod opredeljeni bolniki, ki ne bi imeli svojega izbranega zdravnika, te bolnike pa bi potem obravnavali zunanji ali notranji bolniki zunaj ordinacijskega časa. To so lahko tujci, upokojeni zdravniki, svobodni zdravniki. Kakorkoli že, poskrbelo bi se za bolnike," je povedal Muževič. 

Kot pravi, jim je minister prisluhnil, občutek ima, da razume problematiko. "V Sloveniji nimamo tega mehanizma, da bi minister rekel, da bo nekaj narejeno, pa se bo to tudi dejansko zgodilo. Več deležnikov je, glavna bosta vlada in koalicijski partnerji in pa parlament, namreč skozi to institucijo mora iti interventni zakon. Upam, da bodo imeli posluh za zdravorazumske rešitve, ki bodo stabilizirale zdravstveni sistem," je povedal. 

Kot je še povedal Muževič, bi za stabilizacijo sistema potrebovali kakšnih 100 zdravnikov. A problem je v tem, kako bi tuje zdravnike privabili v Slovenijo. "V Evropi obstaja približno milijon zdravnikov, samo treba jim je ponuditi pogoje, da bodo radi prišli. Verjetno to ne bodo norveški zdravniki, lahko pa ponudimo dokaj privlačne pogoje za tiste iz bližnjih regij. V UKC Maribor so tako rešili problem pomanjkanja anesteziologov," je zaključil predsednik sindikata. 

Kranjski župan zaskrbljen: Storil sem vse, kar je bilo v moji moči 

V Mestni občini Kranj so z zaskrbljenostjo sprejeli novico o odpovedih pogodb o zaposlitvi s strani kranjskih splošnih zdravnikov. Uresničevanje odpovedi pomeni resno ogroženost za zdravje občanov oz. pacientov, ki koristijo zdravstvene storitve kranjskih splošnih zdravnikov, pravijo na občini in hkrati pozivajo k dialogu med zdravniki, OZG, ZD Kranj, ZZZS ter vlado/ministrstvom, da se nastala situacija začne čim prej reševati.

V občini so videli kot začasno rešitev problema, da bi zdravniki odstopili od namere odpovedi pogodb o zaposlitvi, s tem da bi UO ZZZS sprejel pobudo Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije za nujni sprejem Aneksa št. 1 k Splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2019, ki so ga partnerjem Splošnega dogovora za leto 2019 posredovali v četrtek, 21. 3. 2019.

"Tako smo z razočaranjem smo sprejeli informacijo, da je UO ZZZS predlog aneksa zavrnil. Računali smo na to, da bo UO ZZS sprejel predlog, zdravniki ne bi dali odpovedi, v vmesnem času pa bi se pristopilo k sistemskim rešitvam. Glede na to, da novi minister zagovarja, da bo rešitev tega problema prioritetna, MOK poziva vse akterje, da ponovno preučijo aneks in ga tudi sprejmejo ter da se pristopi k sistemskemu reševanju problematike," so še zapisali. 

Rakovec pravi, da je storil vse, kar je bilo v njegovi moči.
Rakovec pravi, da je storil vse, kar je bilo v njegovi moči. FOTO: Miro Majcen

Župan Kranja Matjaž Rakovec je, kot pravi, storil vse kar je bilo v moči in pristojnosti Mestne občine Kranj, da do nastale situacije ne bi prišlo, tako se je sestal s predstavniki OZG in ZD Kranj, pogovori so potekali tudi v smeri možnosti razpisov koncesij, a v dani situaciji ob pomanjkanju zdravnikov interesa za družinsko medicino tudi v Kranju ni. Pomanjkanje zdravnikov je problem na ravni celotne država in je v prihodnje nujno, da se naredi poklic za splošnega zdravnika atraktiven za mlade, da se bodo odločali za specializacijo (sedaj se ne) in v poklicu tudi ostali.

Podeljevanje koncesij glede na problem pomanjkanja zdravnikov ni rešitev problema, ker ne razbremeni obstoječih zdravnikov, menijo na občini. Koncesije so namreč dopolnilo obstoječi javni mreži in ne institut za reševanje kadrovskih težav javnih zavodov. V danih razmerah se s koncesijo namreč ne pridobi dodane vrednosti, pride pa do tega, da javni zavod izgubi zdravnika, ki se prijavi na razpis koncesije.

Šabeder v petek obiskal 'kritične' zdravstvene domove

Zaradi problematike preobremenjenih družinskih zdravnikov, ki v več koncih države grozijo z odpovedmi ali so prenehali sprejemati nove bolnike, se je novi minister za zdravje Aleš Šabeder v petek odpravil v zdravstvene domove v Celju, Nazarjah in Kranju. Kot je povedal ob robu sobotnega kariernega kongresa študentov medicine, se je želel seznaniti z razmerami in z najbolj "ključnimi kritičnimi elementi".

Minister za zdravje Aleš Šabeder nadaljuje s pogovori z družinskimi zdravniki.
Minister za zdravje Aleš Šabeder nadaljuje s pogovori z družinskimi zdravniki. FOTO: Aljoša Kravanja

Po njegovih besedah so v vseh treh zdravstvenih domovih kot najbolj ključno izpostavili sprejetje aneksa k splošnemu dogovoru za to leto. Analizirali so tudi druge težave, "nekatere so rešljive na kratek rok, nekatere pa so sistemske narave, z njimi se bo treba soočiti takoj", je poudaril minister.

"Dogovorili smo se tudi, da se v naslednjem tednu sestane delovna skupina za reševanje problematike na primarni ravni, v katero so vključeni zdravniki, socialni partnerji in zbornica, tako da nemudoma začnemo delo in reševanje problematike," je napovedal minister.

Minister za zdravje se je danes srečal tudi s predsednikom Sindikata zdravnikov družinske medicine Slovenije - Praktikum Igorjem Muževičem.

Srečanja z zdravniki v petek sicer ni bilo, ker Šabeder na njem ni želel predstavnikov sindikatov. Šabeder je poudaril, da nikakor niso zavrnili sodelovanja s sindikati. "Tudi na samem sestanku smo prosili vodstva posameznih zdravstvenih domov, da se nam pridružijo tako zdravniki kot predstavniki socialnih partnerjev," je pojasnil. Priznal je sicer, da razburjenja sindikatov ni pričakoval, in izrazil upanje, da bodo z vsemi deležniki v zdravstvenem sistemu sodelovali korektno.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (532)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SRKI123
02. 04. 2019 16.23
-3
Vsako leto bi morali imeti cca. 150 novih zdravnikov, a vsi grejo nekam ven, jasno saj je plača višja. Na medicino se vpišejo takšni, ki težijo k zaslužku. Pa saj je bil decembra objavljen članek, da je 90% od 1000 najbolj plačanih v javnem sektorju zaposlenih v zdravstvu. Veliko zdravnikov je najverjetneje razočaranih, ker denar ne pada z neba, kakor so mislili, da bo ko so se vpisovali na MF. Res je da nekateri oddelajo ogromno ur, kar je posledica tega, da doštudirani medicinci bežijo iz Slovenije. Če ne bi bilo nadur, dežurstev in podobnega, bi bile plače dosti nižje. To pa ni ravno sanjsko življenje, ki si ga predstavljajo nadobudni maturanti ob vpisu. Vsekakor pa ne bi smela biti matura omejitev za vpis, ne samo na MF, ampak tudi na druge fakultete. Sama sem se želela vpisati, ampak mi je na maturi zmanjkal en procent pri angleščini. Ni bilo važno, da sem kemijo in fiziko pisala 5/5. Važno, da se je nekdo naučil umetnostno zgodovino kot lahek in nepomemben predmet in kemijo, ki z leti postaja ''mačji kašelj' na maturi. V Zagrebu, kjer imajo sprejemne izpite se piše vse tri naravoslovne predmete, v povezavi en z drugim! Ampak sedaj se ne želim več priti na MF, poznam dve dekleti, ena je bila čisto obsedena z medicino, druga je v konec srednje šole spala po 2h na dan in ne more videti krvi, ampak bo zdravnica, ker to daje določen status. Začela sem prezirati te ljudi in sem globoko razočarana. Sama bi bila pripravljena delati kakor družinski zdravnik, ali pa pediater, itd. Ker me veseli delo z ljudmi in to, da lahko nekomu pomagaš, ker je to pomembno. Če štejemo malico so traja delovnik 9h, ne vem kdo potrebuje 1h za malico. Vsak dan ura in pridobi se veliko časa. Če delaš s poslanstvom ne sme biti visokih ovir. Če pa plača ni takšna kot so si želeli, žal. Če so tako visoke omejitve in oni tako sposobni, zakaj niso šli študirat računalništva, 3 leta šolanja, plača visoka, ni nadur, lahko delaš celo doma. Sploh pa kaj bodo delali kot brezposelni, ta poteza danes je zelo pretkana.
kr--en
03. 04. 2019 14.14
migi
02. 04. 2019 11.47
+7
Še pomnite tovariši!!!! 25 let nazaj ni bilo nobenega aneksa,si prišel zdravniku, dobil napotnico za laboratorij pa še kakšno za specialista, pa si bil v tednu dni vse opravil, pa še dodatnega zavarovanja nismo plačevali.....kaj se to dogaja? Bi radi bili podobni Ameriki, kjer moraš vse plačat? Vse se vrti v to smer..........
migi
02. 04. 2019 11.43
+3
Aneks na aneks...plače pa v nebo..!!!!!
Cisto na hitro
02. 04. 2019 11.19
+0
A ne bj rajsi kaksne s Kosova uvozili? Aja oni gredo vsi v Svico, kjer jer red in so reci urejene.
xyxyxyxyxyxyxy
02. 04. 2019 11.10
+2
In kam bodo šli? Zavod jim ne pripada, ker bodo dali oni odpoved, privatniki jih pa toliko ne bo moglo zaposlit.
laycan
02. 04. 2019 11.03
+1
A ni nek komik rekel,da se nimamo kej bat,vse teče kot namazano
hotchilipoper
02. 04. 2019 10.35
+4
V bistvu jih pa razumem,ne more imet en brezvezni poslanec brez šol 3500 evrov toliko kot en zdravnik
staridida
02. 04. 2019 10.13
+3
Bogovi v belem.....
belaroza
02. 04. 2019 09.32
+25
Tistih 11 zdravnikov, ki res delajo-garajo niso dali odpoved. To pove vse! Samo izsiljevanje. Počakati je treba 2 meseca, da jim preneha delovno razmerje, s tem bodo zgubili kar nekaj pravic, bodo morda potem na novo zaposleni. Delodajalec določa pogoje dela v dogovoru z delavcem. Nikoli več ne bodo izsiljevali, se bodo vsaj normalno dogovarjali z Muževičem na čelu.
emilzapata
02. 04. 2019 09.41
+6
se strinjam, Rusi imajo pregovor: nikoli ne hodi v samostan s svojimi pravili.
emilzapata
02. 04. 2019 09.20
+7
povprečna plača v družinski medeicini v Ukrajini je 500-600$, v Rusiji 50.000rubljev, to je okrog 700$,povabite jih in bodo radi prišli, in jim omogočite enoletno došolanje. Številke so preverjene iz prve roke. Pa še to: pokojnine njihove pa znašajo okrog 300$.
staridida
02. 04. 2019 10.18
+4
V Moldaviji zdravnik, kirurg 200€-preverjeno...
brabusednet
02. 04. 2019 09.15
-4
To je rezultat 24 letne vladavine socjal kapitalistične levice.Že dve desetletji mnogi sposobni v zdravstvu so opozarjali na respad zdravstva.Pa so levičarske vlade glavo tiščale v pesek ter politično kadrovale v zdravstvu.Ignorirali so vsako interpelacijo zd.ministra ni jih bilo malo.Sedaj pa žanjejo svoje nesposobnosti na vseh področjih.Samo za svoje privilegije in dobre plače delajo in je prišel čas,ko se vse sesuva.Sreča,da so in bodo prizadeti tudi tisti,ki volijo nesposobne levičarske idole.Da pa podpora vladi tako raste v takih razmerah je pa svetovna norost.Za neumno vlado pač mora bit tudi neumnih volilcev.
oježeš
02. 04. 2019 09.42
+5
Seveda. Ko je bil na oblasti Janša, je pa rešil zdravstvo, nakar so ga spet zafrknili. Vsak, ki pride na oblast skrbi le za svoj imidž, za ostale mu ne ostane časa. Pa naj bo to levi, desni, srednji, spodnji, zgornji, itd. Bodi saj toliko objektiven, da boš lahko verjel sam sebi!
lakala28
02. 04. 2019 12.47
+0
Pogrom zdravstva se je začel z Janševo vlado, ko so podeljevali koncesije za zasebno prakso po tekočem traku (minister Bručan). Umazano delo je dokončala Kukovička pri 2. drugi Janševi vladi. In zdaj isti ljudje trdijo, da so pa drugi krivi ali kaj? Kaj pa ti ješ, pravzaprav?
Nilce
02. 04. 2019 09.10
+1
Prideš pred zdravnika in mu rečeš v prsih me stiska...in on kaj naj..Lahko je 100 in ena stvar. Zdravniki v ambulantah družinske medicine imajo eno najtežjih del. In zavarovalnica jih stiska..To je podobno kot če ti delaš za strojem in ti vsak dan naložijo več dela. Enkrat ti film poči.
Nilce
02. 04. 2019 09.10
+2
Prideš pred zdravnika in mu rečeš v prsih me stiska...in on kaj naj..Lahko je 100 in ena stvar. Zdravniki v ambulantah družinske medicine imajo eno najtežjih del. In zavarovalnica jih stiska..To je podobno kot če ti delaš za strojem in ti vsak dan naložijo več dela. Enkrat ti film poči.
Whisky1981
02. 04. 2019 09.14
+9
Vse kar naredijo je to, da ti napišejo napotnico za slikanje. To je 5 minut dela, ki jih načeloma opravi medicinska sestra. Ko pa pridejo izvidi porabi zdravnik še 5 minut za ti povedati diagnozo...ali ti ni nič in greš domov ali ti izda naslednjo napotnico za specialista. To je vse. In zakaj se že bunijo? Aja, so preobremenjeni. Ma daj te prosim.
oježeš
02. 04. 2019 09.47
+3
Ni povsod tako. Zato meni ne bo vseeno, če bo moja zdravnica med tistimi, ki bo dala odpoved. Se zavzame za bolnika, res pa je, da hodijo k zdravnikom hipohondri, ki jim brez potrebe jemljejo čas in umetno ustvarjajo nepotrebne vrste.
Whisky1981
02. 04. 2019 09.03
+13
Britanci imajo Brexit, mi imamo zdravnike. Vsak dan poslušam kako so nezadovoljni. In še vedno zasedajo vsak dan prve novice časopisov in informativnega programa. Dovolj! Britanci ven iz unije in zdravniki na cesto po lastni volji. In nehajte nas posiljevati z vašimi namišljenimi težavami.
NoLiesYesTruth1
02. 04. 2019 08.59
+1
Oni se tak zažvižgajo na to, ker bojo tak jug poklicali gor...full izobražene pa to...saj vete kaj mislim...fake papirji pol pa še bo več površnosti v zdravstvu
grozjak
02. 04. 2019 08.52
+2
uresničuje se scenarij, ki se zgodi vsakič, ko se oblast zmoti in se spravi na najbolj izobražene ljudi v državi. Že vnaprej se ve, kako bo potekala bitka in kdo bo zmagal. Ti ljudje so se predolgo šolali, da bi jim politiki z kupljenimi diplomami ter sobotnimi tečaji lahko odrejali delovni čas in plačane popoldanske aktivnosti. Žalostno je, da so se tu prvi dvignili splošni zdravniki, ki te praviloma ne zdravijo, ampak ti samo predlagajo, kdo naj bi te zdravil. Torej so nekakšni receptorji v zdravstvu, seveda pa imajo že v osnovi vsaj trikratno plačo nekoga, ki je manjši šef v kakšni firmi. Čakam, da poda odpovedi še trikrat toliko policistov, učiteljev in gasilcev itd............Očitno nihče ni zadovoljen......
oježeš
02. 04. 2019 09.50
+0
Fajn bi bilo, ko ne boš vedel kaj ti je, da bi šel namesto k zdravniku k kakemu mazaču. Sigurno ti bo podal takoj točno diagnozo in po možnosti še bolj zašuštral.
janez Kovač 1
02. 04. 2019 08.50
+17
Jaz bi jim dopustil da se jim odpoved uresniči,kaj bodo potem odšli na borzo,cel javni sektor samo izsiljuje ,raja pa dela in preklinja!
komarec
02. 04. 2019 09.14
+10
Točno tako in ko bodo odpirali svoje privat ambulante ne jim dati dovoljenja. Ti bogovi v belem se imajo res za bogove, ki pa še zdaleč to niso. Naučili so nas, da so pomembni, pa ni tako. V zdravstvu je 70% posel ne pa pomoč.
kr--en
03. 04. 2019 14.19
Whisky1981
02. 04. 2019 08.48
+14
V glavnem samo za denar se jim gre. Drugo jih sploh ne briga. Radi bi imeli 5k EUR na mesec, 2 pacienta na uro in 1 uro pavze za kosilo. To jim je cilj. Naj se kar poberejo. Jaz itak zdravnika rabim samo zato da mi 1x na leto napiše bolniški list zaradi odsotnosti z delovnega mesta. Pa še to pisanje bolniških je živa oslarija, to bi lahko sam delodajalec opravičil.
scipio
02. 04. 2019 09.07
+2
Ti raje malo glej, kaj bo s teboj čez toliko let, ko ti bo kaj uplahnilo. Še vsak nad 65 je najbolj potreboval zdravstvo v zadnjih 5 letih svojega življenja in takrat porabil vse, kar je imel za porabit, če pa mu ni bilo treba in je samo šel, je pa lahko toliko bolj hvaležen.
Whisky1981
02. 04. 2019 09.21
+4
In koliko % prebivalstva Slovenije je nad 65 let? A ti res misliš, da so ti zdravniki tako grozno obremenjeni? Veš kje je težava...ne da se jim poslušati starejših pacientov, ker nimajo nobenega sočutja do sočloveka, to je glavnina njihove preobremenjenosti.
kr--en
03. 04. 2019 14.25
Škoda, da država nima možnost, da bi takim patronom vrnila vse kar so do zdaj vložili v zdravstvo. Seveda bi jim tudi odšteli stroške, ki so jih zdravstvu do tistega trenutka naredili. Postavil bi jim en sam majčken pogojček: podpisati bi morali, da nikoli ne bodo zahtevali vrnitve v prejšnje stanje.
vinogradnik33
02. 04. 2019 08.46
+14
Zdravniki samo izsiljujejo ljudi in državo ! Zdravnik ima lahko na seznamu 2000 pacientov , ali veh 2000 pride dnevno na pregled , če ne , koliko od teh ? Zato menim , da zdravniki s pomočjo sindikatov izsiljujejo državo za enormne plače , ki so že sedaj previsoke ( ne za vse , so častne izjeme !) . Če mislijo , da se v tujini cedita med in mleko in da jim ne bo treba delati , naj gredo , kolobarna migracija poklicev je vedno bila in bo !
scipio
02. 04. 2019 09.08
-2
Ti vinogradnik raje napiši koliko traktorjev maš doma, koliko ga narediš in po koliko ga narejenega prodajaš.
mijav
02. 04. 2019 08.29
+3
ne razumem politikov kako si zamišljajo zdravstvo brez zdravnikov. ne vidijo, da jim je kura z zlatimi jajci umrla. enako se dogaja v ostalih panogah kjer je država večinski lastnik, od bank do energetike.
grozjak
02. 04. 2019 08.56
+4
Splošni zdravnik ni neko čudo znanosti, saj ponavadi, ko ga rabiš, že kar malo veš, kaj ti je in kako boš to pozdravil, seveda pa rabiš papir za zdravila in bolniško.....Delo tajnice za 1000€ na mesec? Če bo kriza, zakaj pa ne......
scipio
02. 04. 2019 09.09
+0
Si ti preveč gledal mojo malo kliniko, kjer jih je pokojni veso vse pozdravil?
kr--en
03. 04. 2019 14.27
A mala klinika ni bila dokumentarna serija?