Slovenija

Starši, nadomestilo plače vam pripada, a treba je biti hiter

Ljubljana, 04. 11. 2020 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
38

Ko so 26. oktobra vrtci zaprli svoja vrata, so se številni starši spraševali, ali jim pripada nadomestilo plače za varovanje otrok zaradi višje sile. Nadomestilo jim pripada, pravijo na pristojnem ministrstvu, a starši bi morali delodajalcu podati izjavo o posebnih okoliščinah, delodajalec pa mora vlogo z omenjeno izjavo nato v roku osmih dni od prvega dne odsotnosti delavca poslati ZRSZ. Za odsotnost v prejšnjem tednu je bil rok 2. november, nekateri starši pa so morali koristiti letni dopust, saj postopka niso poznali.

Ker osnovnošolci ta teden ostajajo doma, vrtci pa so odprti le za tiste starše, ki morajo nujno na delo, še vedno vlada zmeda okrog nadomestila plače za varovanje otrok zaradi višje sile. Vrstijo se vprašanja, starši ne vedo, kaj jim pripada. Na nas se je tako obrnila bralka, ki se je znašla v situaciji, zaradi katere je ostala brez petih dni dopusta, čeprav bi ji po PKP5 pripadalo nadomestilo plače za varovanje otroka zaradi višje sile.

Kot je zapisala, je 26. oktobra ostala doma, ker so vrtci zaprli svoja vrata, delodajalec pa ji je rekel, da mora koristiti dopust. Sama je tako začela iskati odgovor na vprašanje, ali ji pripada nadomestilo plače za varovanje zaradi višje sile. Ko je končno ugotovila, da mora, če želi koristiti nadomestilo, napisati izjavo delodajalcu, je bilo že prepozno. Delodajalec mora namreč omenjeno izjavo v roku osmih dni od začetka spremembe poslati na Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ). Bralka je jezna in razočarana, saj je njen otrok moral ostati doma, sama pa je ostala brez petih dni dopusta, ki jih je hranila za božične praznike. "Neverjetno. In to naj bi bila pomoč staršem," je ogorčena.

V primerih, ko je onemogočeno institucionalno varstvo otroka (otroci do vključno 5. razreda osnovne šole), zaradi česar nastopi obveznost zagotavljanja varstva otroka na način, da delavec ne more opravljati dela v skladu s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, se takšna nemožnost opravljanja dela oz. odsotnost z dela v skladu z veljavno delovnopravno ureditvijo presoja v okviru instituta višje sile. Višja sila daje delavcu tako pravico do odsotnosti kot tudi do nadomestila za odsotnost v višini 80 odstotkov osnove.

Kdaj staršem pravzaprav pripada nadomestilo plače za varstvo otrok zaradi višje sile in kakšen je postopek uveljavljanja, pojasnjujemo v nadaljevanju.

Na ministrstvu za delo so uvodoma pojasnili, da je s PKP5 urejena podlaga odsotnosti z dela v primerih, ko delavec, torej eden od staršev ali skrbnik otroka, ne more opravljati dela zaradi višje sile, ki je posledica obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene ali druge zunanje objektivne okoliščine nezmožnosti obiskovanja vrtca, šole ali socialnovarstvene storitve vodenja in varstva ter zaposlitve pod pogoji, ki ni v institucionalnem varstvu.

"V okvir obveznosti varstva zaradi višje sile zaradi odrejene karantene ali druge zunanje objektivne okoliščine nemožnosti obiskovanja vrtca ali šole se šteje otroke do vključno 5. razreda osnovne šole, otroke v prilagojenih in posebnih programih v osnovnih šolah s prilagojenim programom in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter otroke, ki imajo v odločbi o usmeritvi določeno pomoč spremljevalca," so dodatno pojasnili.

Kot so dodali na ministrstvu za delo, mora delavec delodajalca obveščati o bistvenih okoliščinah, ki vplivajo ali bi lahko vplivale na izpolnjevanje njegovih pogodbenih obveznosti. To pomeni, da mora delavec v primeru odsotnosti z dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva najpozneje v treh delovnih dneh od nastanka razloga o vseh okoliščinah, ki vplivajo na nastanek višje sile, obvestiti delodajalca. 

Delavec, pri katerem je podana višja sila, zaradi katere ne more opravljati dela, je v obdobju, za katerega je podana višja sila, upravičeno odsoten z dela. Nezmožnost opravljanja dela zaradi višje sile pa je treba presojati v vsakem konkretnem primeru posebej, so povzeli na ministrstvu.

Pojasnili so še, da imajo delodajalci po ZZUOOP (Zakon o ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19) možnost, da uveljavljajo povračilo izplačanega nadomestila plače delavcu, ki ne more opravljati dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva. To pa naredi tako, da v osmih dneh od pričetka odsotnosti delavca v elektronski obliki pri ZRSZ vloži vlogo za povračilo izplačanega nadomestila plače, ki ji mora priložiti izjavo delavca o obstoju okoliščin, ki vplivajo na nastanek višje sile.

Vrtec

ZRSZ na svoji spletni strani pojasnjuje, da velja Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 od 24. oktobra letos. Delodajalci lahko tako na podlagi omenjenega zakona med drugim uveljavljajo tudi povračilo celotnega izplačanega nadomestila plače za zaposlene, ki ne morejo opravljati dela zaradi višje sile, ki je posledica varstva otrok. Povračilo izplačanih nadomestil plače lahko delodajalec uveljavlja le za obdobje, dokler veljajo okoliščine višje sile, ki upravičujejo odsotnost zaposlenega. 

Vlogo za povračilo nadomestila plače lahko delodajalec odda elektronsko na portalu ZRSZ za delodajalce najkasneje v osmih dneh od prvega dne odsotnosti zaposlenega. Pri višji sili zaradi obveznosti varstva otrok mora delodajalec vlogi priložiti tudi izjavo zaposlenega o obstoju osebnih okoliščin (primer izjave najdete na spletni strani ZRSZ). "V kolikor delodajalec od delavca predmetne izjave še ni prejel, pri nas še vedno lahko (pravočasno) vloži vlogo brez te priloge, mi pa ga pozovemo k dopolnitvi oziroma, lahko vlogo že sam dopolni kada rkoli do dne obravnave vloge z naše strani," so pojasnili na ZRSZ.

Kako pa je z uveljavljanjem nadomestila plače zaradi varstva, če delavec dela od doma? Na pristojnem ministrstvu pojasnjujejo, da delavec, ki opravlja delo na domu, v tem času še vedno izpolnjuje svoje obveznosti iz delovnega razmerja, le kraj opravljanja dela je drug. "Ob tem poudarjamo, da je temeljna obveznost delavca iz delovnega razmerja, da vestno opravlja delo na delovnem mestu oz. v okviru vrste dela, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi. Efektivni delovni čas je vsak čas, v katerem delavec dela, kar pomeni, da je na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe, ne glede na kraj, kjer delavec opravlja delo. Na podlagi navedenega je primerno zaključiti, da delo na domu ni združljivo z obveznostjo varstva otroka, zato je tudi v takšnih okoliščinah (tj. ko se delo opravlja na domu) primerno, da se v konkretnem primeru presoja, ali so pri delavcu podani elementi višje sile, zaradi katere ne more opravljati dela, in je upravičen do odsotnosti z dela in do nadomestila plače," so pojasnili.

Na ministrstvu tudi opominjajo, da je pri izrabi letnega dopusta treba upoštevati potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter njegove družinske obveznosti. Če je vse to upoštevano, se lahko tudi v takih okoliščinah delodajalec in delavec dogovorita o izrabi letnega dopusta, enostransko odrejanje dopusta pa ni dopustno, poudarjajo.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

niicky
05. 11. 2020 10.15
Vedno se govori o tem, da delodajalec dobi povračilo. Dajte novinarji še napisat, da to ne drži vedno. Delavec zaradi višje sile lahko pazi doma na otroke, ampak povračila pa delodajalec ne bo dobil, če nima upada prometa za vsaj 10%. Če delodajalec v tej krizi še vedno dela kolikor toliko normalno in bo promet obdržal na podobni ravni (npr. trgovci , spletne trgovine itd. bodo verjetno imeli še vedno podoben promet kot prej), potem za svoje zaposlene, ki ne morejo delati, ker imajo majhne otroke, ne dobi ničesar. Če pa zaprosi za povračilo, mora pa potem to vrnit. Poglejte 22. člen ZIUZEOP pa napišite en članek o tem. Da ne bodo sedaj delodajalci veselo uveljavljali povračil, potem jih bodo morali pa vračat (sigurno seveda z obrestmi).
231koak
04. 11. 2020 16.07
+4
To bi moglo biti z daljsim rokom
sunmix 1
04. 11. 2020 15.14
+2
guruguru
04. 11. 2020 13.41
+4
Temu se reče debirokratizacija države....
pizzamargerita
04. 11. 2020 13.32
-10
kdor je preneumen, da bi se pravočasno pozanimal (nimate interneta??? funkcionalno nepismeni??), naj pač se bi pripiše. Delodajalec ni dojilja, ki bi te moral ujčkati in ti svetovati, kako NE delati.
Eastman
04. 11. 2020 13.37
+10
Lahko pa bi VLADA, ki se razglaša za državljanom prijazno in ima vsak dan tiskovne konference žrtvovala nekaj časa in POJASNILA to, vsem ki si tega ne znajo sami najti.
pepson99
04. 11. 2020 14.24
+0
guru pa si res guru. Birokratske ovire je pač potrebno poznati, sicer si pripiši sebi svoje neznanje. Ali res? Je to potrebno? Mar ne bi postopke poenostavili mogoče tudi za nazaj? Eh, to pa je prezapleteno našim birokratom.
mackon08
04. 11. 2020 19.46
+2
pizzamargerita dobro si napisal sami so si krivi, ne morejo se izgovarjati na starost če imajo male otroke. Slovencu je treba vse na pladnju prinest.
Kuki_9
04. 11. 2020 12.41
+13
Novinarji dajte takšno pomembno informacijo povedat po TV pri poročilih!
Levji
04. 11. 2020 12.36
+8
Kaj pa pripada dedkom in babicam, ki pazijo otroke, da starši lahko hodijo v službo, ker jih v službi težko pogrešajo ???
Evforija
04. 11. 2020 13.34
+3
In kaj dobimo tisti, ki sicer delamo preko podjemne pogodbe, zdaj smo pa doma zaradi varstva otrok? Nic 😐😐😐.
esteller
04. 11. 2020 16.58
+2
Podjemna pogodba je zaslužek zraven in ni mišljena za glavni vir dohodka.
caspera1
04. 11. 2020 18.53
+3
Ne pametuj, esteller. Vsak se po svoje matra.
borec91
04. 11. 2020 12.00
+4
lopovska vlada ma cas samo nastavljat svoje lopove in krast
maršal Broz
04. 11. 2020 11.52
+12
Ko bo zmanjkalo denarja, bo tudi korona usahnila...
Kritika4
04. 11. 2020 11.52
+7
Ok, če hočeš dobiti denar potem izpolni obrazce, oddaj vlogo in pika. Vse ostalo je nakladanje. Vam dragi novinarji, če bi se potrudili in namesto kritiziranja in zavajanje ljudem postregli s podatkom, kaj naj storijo, saj vse piše, mar ne? Z vsem ste se ukvarjati, ugibali in danes končno ugotovili, da je najbolje, da se prebere predpis in ugotovi kako je na stvari. Nepoznavanja prava škoduje eno od temeljev prave, ki nalaga, da tudi kaj preberemo vsaj tisto, kar nam koristi, če že dolžnosti ne poznamo, mar ne. In vi, kot se radi pohvalite, da ste 4. veja oblasti, bi lahko ljudem izdatno pomagali, saj imate celo četo strokovnjakov, ki vedo vse o vsem in vseh?
Damjan Diamond
04. 11. 2020 11.29
+22
"Lahko dobiš pomoč, če pravočasno izpolniš vse potrebne zahteve, ki so bile objavljene danes, en dan po zadnjem možnem dnevu zaprositve za pomoč." ... Moram priznati, da me dandanes težko še kaj preseneti, a ta članek je ponovno spremenil moje mišljenje. Pri branju vsebine sem imel in še imam občutek, da sem pijan ali zadet. V bližnji prihodnosti pričakujem naslednji članek z vsebino: "Iz evropskega sklada za pomoč pri reševanju epidemije smo ponovno prejeli finančno pommoč za zaščito našega gospodarstva v višini 6 milijard eurov, ki pa jih slovenci seveda nikoli ne boste dobili."
NLKP
04. 11. 2020 11.28
-1
Kako je država dogovorjena z delodajalcem, kako tam pritiskajo na zaposlene, kaj pa KAPITAL?????
Angelina145
04. 11. 2020 11.08
+3
oddas lahko za 8 dni nazaj.
Uporabnik458403
04. 11. 2020 11.06
-9
A 8 dnevni rok se vam zdi prekratek, a denar pa bi radi imeli v 3 dneh......
V SHESHELJ
04. 11. 2020 11.43
+3
Kaj bluzis...reci da si vedel za to...denar clovek potrebuje ko je doma..v dluzbi ga itak ne mores zapravljati...denar(kdor ga bo dobil) bo sele v roku verjetno 30delovnih dni...katastrofa od zakona
RudiFeler
04. 11. 2020 13.12
-1
cicyy
04. 11. 2020 11.06
+2
In ce grem sele danes na cakanje zaradi varstva otrok, ali grem sploh lahko glede nato da je bilo potrebno oddati do 2.11??? Mi lahko kdo pomaga?
Uporabnik458403
04. 11. 2020 11.09
+5
TEDO84bv0MEDO
04. 11. 2020 11.20
+1
borec91
04. 11. 2020 11.59
-2
pepson99
04. 11. 2020 14.26
-3
Barni3
04. 11. 2020 16.43
+5
napoved je treba doddat za en teden nazaj se pravi ce gres danes moras do naslednje srede oddat
Moncsa
04. 11. 2020 19.38
+2
cicyy umiri se, ne moreš oddati za NAZAJ, za naprej lahko.
mackon08
04. 11. 2020 19.50
-1
Moncsa Preštej si prispevek da ne boš bedarije pisal. Piše delodajalec mora oddati vlogo v osmih dneh od prvega dne odsotnosti. Se pravi za nazaj 8 dni.
Moncsa
04. 11. 2020 20.12
+4
mackon08 preberi si komentar, preden ko pišeš bedarije. Sprašuje za case če gre od danes naprej na varstvo otrok. Rok 2.11. je veljalo za tiste, ki so bili odsotni že od 26.10.
borec91
04. 11. 2020 11.03
+8
se mi dopade da vas kradejo mogoce pa cedalje vec vas sreca pamet in se resimo teh lopvov
Abica
04. 11. 2020 10.49
+11
Samo omenim, da je ministrica kot mejo večkrat navedla starost 12 let, ker je bilo že takoj jasno, da spet ne štima. Meja je 5. razred (vključno).
sam_jest
04. 11. 2020 10.44
+17
Ja nič ti ne pripada ker vrtci niso zaprti.... tako da tole je pesek v oči
nimamvec
04. 11. 2020 10.38
+2
VOYOOT2
04. 11. 2020 10.37
+10
nehajo nej se3 delat norca, to je debirokratizacija države je, stari kr eni obrazci za vse, najbolš., da pošljem na ministrstvoi še obrazec za odobritev sranja
SNOW WHITE
04. 11. 2020 10.48
+3
slim386
04. 11. 2020 11.29
+4
Dobrodošlji v republjik bananistan. Z JJem na ćelu se bo samo še slabšalo