Slovenija

'Nadzor in varnost letenja z baloni sta se po nesreči izboljšala'

Ljubljana, 16. 11. 2018 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
1

Področje komercialnih poletov s toplozračnimi baloni je danes drugače regulirano kot pred balonarsko nesrečo, ki je leta 2012 pretresla Slovenijo, je zagotovil preiskovalec letalskih nesreč in incidentov Toni Stojčevski. Poudaril je, da je bil namen njihovega poročila po takratni nesreči le opozoriti na sistemske napake.

Namen poročila službe za preiskovanje letalskih nesreč je bil zgolj opozoriti na sistemske napake, ne pa pokazati na koga s prstom, to je naloga sodne veje oblasti, je dejal  preiskovalec letalskih nesreč in incidentov Toni Stojčevski.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so izrekli sodbo Miru Kolencu, pilotu toplozračnega balona, ki se je avgusta 2012 zrušil na Ljubljansko barje.

Naloga preiskovalne službe je bila zgolj ugotavljanje okoliščin, ki so pripeljale do nesreče, z namenom zmanjševanja možnosti, da bi se taka nesreča še kdaj zgodila. Stojčevski je poudaril, da je balonarska nesreča le potrdila, da so bile sistemske zadeve v državi in širše v Evropi tedaj slabo urejene.

Nadzor ni sledil razvoju tehnologije na področju letenja z baloni

Kot je še pojasnil, je po letu 2000 razvoj tehnologije na področju letenja z baloni v svetu napredoval, na voljo so bili vedno večji baloni, regulativa in nadzor tega področja pa temu ni sledila. Predlogi za spremembe so bili, a odziva nanje ni bilo, zato tudi nesreča na Ljubljanskem barju ni bila popolno presenečenje. Se je pa ravno v času po nesreči tudi na ravni EU začelo pripravljati novo regulativo.

Danes tisti, ki lahko opravljajo prevoze potnikov s toplozračnimi baloni v komercialne namene, morajo izpolnjevati popolnoma drugačne kriterije.
Danes tisti, ki lahko opravljajo prevoze potnikov s toplozračnimi baloni v komercialne namene, morajo izpolnjevati popolnoma drugačne kriterije. FOTO: 24ur.com

Približno v času nesreče na Ljubljanskem barju pa so na ravni EU začeli pripravljali novo regulativo za to področje in danes so zadeve drugače urejene, je dejal Stojčevski.

Sistemsko sta se nadzor in varnost po nesreči spremenila

Danes tisti, ki lahko opravljajo prevoze potnikov s toplozračnimi baloni v komercialne namene, morajo izpolnjevati popolnoma drugačne kriterije. Drugačne so zahteve za balone in tudi lokacija, s katere se leti, mora izpolnjevati določene varnostne pogoje. Ko so izpolnjeni vsi našteti pogoji, lahko izvajalec letov za nek določen čas dobi dovoljenje za izvajanje poletov. Organizacije, ki se ukvarjajo s tovrstnimi poleti, morajo dandanes izpolnjevati tudi druge varnostne standarde, tako morajo imeti na primer urejen notranji nadzor, je naštel Stojčevski.

Približno v času nesreče na Ljubljanskem barju so na ravni EU začeli pripravljali novo regulativo za to področje.
Približno v času nesreče na Ljubljanskem barju so na ravni EU začeli pripravljali novo regulativo za to področje. FOTO: Kanal A

V Sloveniji je po njegovih besedah že nekaj ponudnikov, ki vse te pogoje lahko izpolnijo.

Kot je spomnil Stojčevski, je Agencija za civilno letalstvo po balonarski nesreči za nekaj časa prepovedala polete s toplozračnimi baloni v komercialne namene. To je bila po njegovih besedah sicer škoda za kulturo letenja z baloni, a sistemsko sta se nadzor in varnost tega področja po nesreči spremenila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
16. 11. 2018 16.29
+0
Krivcev ni in jih ne bo, takšno je povelje! Vsakemu povelju se (u)klonim in (pri)klonim. Samo malce me zaskrbi, ker morajo nekateri postati žrtve, da se kaj spremeni. #rimaštima