Slovenija

Pravni strokovnjak: Pravne podlage za ustavitev financiranja STA ni bilo

Ljubljana, 08. 12. 2020 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
239

Nadzorni svet STA po seznanitvi s pravnim mnenjem, ki ga je naročilo vodstvo družbe STA, meni, da Ukom nima pravne podlage za samovoljno ustavitev financiranja javnega delovanja STA. Vlado poziva, naj kot edina družbenica STA stori vse potrebno za vnovično vzpostavitev rednega financiranja javne službe STA skladno s podpisano pogodbo. Ukom pa medtem še vedno vztraja pri zahtevah po dokumentaciji STA.

Nadzorni svet STA se je na nujni seji podrobno seznanil z vsemi dopisi med STA in Uradom RS vlade za komuniciranje (Ukom) v zadnjih dveh mesecih in z nastalimi razmerami v družbi STA po neizplačilu oktobrskega obroka izplačila, ki izhaja iz podpisane letne pogodbe med STA in Ukomom, ki ga Ukom ni izplačal ob zapadlosti izplačila konec novembra 2020.

Ob tem nadzorni svet meni, da vodstvo STA v komunikaciji z Ukomom ni ravnalo z nasprotju z veljavno zakonodajo, saj se je izkazalo, da ne obstajajo pravni akti vlade, s katerim bi ta pooblastila Ukom, da nastopa v njenem imenu v vlogi družbenika v razmerju do STA. Ob sprejetih sklepih je opozoril na nerazumljive pritiske na družbo STA s strani Ukoma, ki niso v skladu z veljavno zakonodajo. 

Kot je v izjavi za medije po koncu seje nadzornega sveta STA pojasnil Gorazd Podbevšek, eden najuglednejših strokovnjakov za korporativno pravo pri nas, so na zaprosilo STA pripravili pravno analizo trenutnega stanja in ugotovili, da je financiranje javne službe zakonska obveznost vlade RS. "Ugotovili smo, da je vlada RS pristojna in odgovorna, da deluje kot družbenik STA. Ukom se ni izkazal z nobenim pooblastilom, da bi ravnal kot družbenik. Njegova zaprosila za dokumente so bila posredovana skladno z njegovo argumentacijo znotraj pogodbe o izvajanju javne službe." 

Analizirali so tudi to pogodbo in ugotovili, da je predmet pogodbe izvajanja javne službe, zato se tudi poročanje Ukomu v 6. členu pogodbe lahko nanaša izključno na izvajanje javne službe. "In 4. odstavek 6. člena, o katerem zadnje dni precej poslušamo, omogoča RS, da ne plačuje javne službe, če se ta ne bi izvajala. Pogoj, da se financiranje ukine, bi bilo tako neporočanje STA-ja, da sploh ne bi bilo možno ugotoviti, ali je bila javna služba izvedena ali ne."  

Glede na pridobljene podatke je STA redno in vmesno poročal o izvajanju javne službe, tako da pravne podlage za ustavitev financiranja po Podbevškovem mnenju ni bilo in je bilo to nezakonito. "Kakršna koli druga interpretacija pogodbe, po kateri bi nekdo interpretiral, da se lahko zahteva pojasnilo o čisto vsaki stvari, vključno z uredniško politiko, tržnimi dejavnostmi in podobnem, bi bila nična, ker bi bila direktno v nasprotju s kogentno zakonodajo," je še dejal. 

Gorazd Podbevšek
Gorazd Podbevšek FOTO: STA

Po njegovih besedah lahko nekatere podatke, se pravi podatke o tržni dejavnosti, o poslovanju, ki presega javno službo in podobno, zahteva vlada na podlagi 512. člena zakona o gospodarskih družbah kot družbenik STA. "Pri tem pa je tudi vlada RS s posebno zakonodajo, z zakonom o STA-ju, samostojna in ne sme družbeniške pravice izvrševati na način, da bi se ogrozilo samostojnost, neodvisnost in tudi finančno samostojnost STA. To je kogentno predpisano z zakonom, ker je namen tega člena ravno v tem, da se prepreči podreditev STA-ja katerikoli politični ali drugi opciji. In tudi vlada je po našem mnenju zato dolžna svoje družbeniške pravice izvrševati na način, ki je skladen s to posebno zakonodajo, ki zavezuje STA," je še dejal.

V Ukomu vztrajajo pri zahtevah po dokumentaciji STA 

Predstavniki vodstva, zaposlenih in sodelavcev STA so v ponedeljek opozorili, da mineva že 12. dan, ko ostajajo brez plačila za delo, ki so ga v okviru javne službe opravili v oktobru. Ukom in vlado so ob tem ponovno pozvali, naj spoštujeta zakon o STA in naj v skladu s podpisano pogodbo za letošnje leto Ukom poravna svoje obveznosti do STA.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija je odzivu danes zapisal, da izraža "izjemno zaskrbljenost zaradi položaja, v katero je Slovensko tiskovno agencijo pripeljal" direktor Bojan Veselinovič". "Še posebej nas skrbi, da zaradi svojega nedopustnega ravnanja kot talce očitno želi izrabiti svoje zaposlene, kar je sprevrženo in zavrženo dejanje," je navedel.

Izpostavil je, da je pogodba med STA in Ukomom, ki jo je podpisal direktor, zdaj javno objavljena, iz njenega šestega člena pa je razvidno, katere dokumente jim je direktor dolžan posredovati in kakšne so posledice, če tega ne bo naredil. Opozoril je, da je direktor pogodbo podpisal z bivšo direktorico Ukoma, obenem pa ocenil, da je "izjemno nenavadna, še posebej ob vedenju, da agencija direktorja iz javno objavljenih podatkov plačuje približno 8500 evrov na mesec oz. 102.000 evrov na leto".

Ukom po navedbah Urbanije ne more mimo določb pogodbe, ker bi s tem ravnal nezakonito. "Kar si iskreno želimo, je, da direktor Veselinovič v skladu s pogodbo, ki jo je podpisal, nemudoma pošlje zahtevano dokumentacijo in preneha s prikrivanjem podatkov, s tem pa omogoči tudi nadaljevanje izvajanja podpisane pogodbe," je zapisal.

Obenem Urbanijo vse bolj skrbi, "kako škodljive za STA so šele druge pogodbe, če je že ta osnovna sestavljena tako". Po njegovih navedbah pa delno to pojasni tudi vprašanje, zakaj direktor ne izroči celotne dokumentacije.

Direktor STA Veselinovič je sicer navedbe, da naj bi njegova plača znašala 8500 evrov, že v preteklih dneh označil za neresnične in zlonamerne. Pojasnil je, da je bila njegova plača za oktober 3.552,27 evra neto, in ne več kot dvakrat večja. Objave vidi kot poskus vnašanja nemira v kolektiv STA, potem ko je Ukom ustavil tekoče financiranje STA.

Poudaril je, da so podatki "sicer že v celoti javno objavljeni tako v letnih poročilih STA kot na spletni strani STA". Skupni znesek izplačil direktorju, ki je vsakič objavljen v letnem poročilu STA, predstavlja bruto bruto prejemke in vključuje tudi zakonsko določen enkratni spremenljivi prejemek ter stroške za prehrano in prevoz na delo, je še pojasnil Veselinovič.

Slovenska tiskovna agencija
Slovenska tiskovna agencija FOTO: POP TV

Spomnimo

Vlada se je minuli ponedeljek seznanila z informacijo Ukoma o začasni ustavitvi financiranja STA. Razlog naj bi bilo zavračanje posredovanja dokumentov, iz katerih bi lahko razbrali finančno poslovanje STA. Vodstvo STA je Ukomove navedbe zavrnilo. Po njegovi presoji je Ukom s svojimi zahtevami presegel zakonska in pogodbena pooblastila, do katerih ima po zakonu o STA pravico le vlada.

O sporu med Ukomom in STA je v petek med drugim razpravljal tudi odbor DZ za kulturo, pri tem pa sprejel tako koalicijske kot opozicijske predloge sklepov, povezane s financiranjem STA. Med drugim je pozval vlado, naj nemudoma izplača že zapadle obveznosti do STA, po drugi strani pa pozval STA, naj v skladu s pogodbo Ukomu kot predstavniku ustanovitelja posreduje zahtevano dokumentacijo. Vlado pozivajo še, naj ustavi pritiske na STA in se vzdrži blatenja agencije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (239)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bonimar123
29. 12. 2020 16.42
Kar pride do evrope vse
Težeklojz
09. 12. 2020 17.36
+1
Lahko, da mamo pravnike...nikakor pa nimamo pravnih strokovnjakov. Le kako po temtakem izgubljamo vse po vrsti na sodiščih?...
User300173
09. 12. 2020 10.07
-1
Vlada nekatere svoje pristojnosti prenese zgolj z Zakonom, nekaterih pa sploh ne more prenesti. Je vlada del svojih pristojnosti z Zakonom prenesla na Ukom, ali pa je Ukom zgolj vladni servis? Med obema je velika razlika, ki se lahko meri tudi kaznijo ali celo z zaporom. Prekoračitev in zloraba službenega položaja ni šala, lahko se konča z arestom. Urbanija naj dobro premisli kaj dela.
User300173
09. 12. 2020 09.55
-2
Ko poslovne odnose preneseš na osebno raven, ne more biti nič drugega, kot navadna "štala". To je v tem primeru več kot očitno. Minister zadolžen za oba področja oba poklicati v pisarno in karte na mizo. Iz pisarne se gre, ko je stvar rešena in nič prej. Zakaj se to ni zgodilo, čeprav je čisto preprosta logična stvar? Ker nekomu (Janši) odgovarja in uživa v stanju napetosti in sovraštva, v nasprotnem bi že ukrepal. Obstaja tudi možnost, da je Janša to namenoma naročil Ukomu, kar je velika verjetnost. Če ocenimo ponašanje Janše od marca do danes, je to zadnje skoraj verjetnost. Kako poimenujemo nekoga, ki namerno podpihuje sovraštvo in kako se ukrepa?
bonkintos
09. 12. 2020 10.19
+2
si na ič kot veselinovič---potem je tvoje brezvezno nakladanje razumljivo..
yanay
09. 12. 2020 09.25
+1
Afera STA še zdaleč ni edina, ki lahko pokaže, kakšno šlamastiko se gre vlada. Svojih pravnikov sploh ne uporabljajo, ko je treba njihove sklepe zaviti v zakonitost. Uporabljati jih začnejo šele takrat, ko je mnogo prepozno, ko je škoda že storjena, pa še to s stisnjenimi zobmi.
bonkintos
08. 12. 2020 21.34
+1
A se je ZOPET pojavil novi Pirnat...To mnenje ni bilo poceni čeprav je za STA pomembno ,da jih nekdo podpira ..LEVNUHI VI BI ZA ZAGOVOR KRAJE PLAČALI HUDIČU.
ValterUdovernik
08. 12. 2020 21.00
+4
Kaksen pravni strokovnjak, ce ni clan SDSa?
iga_biba
08. 12. 2020 20.41
+0
Ta vlada ne potrebuje pravne podlage. Dovolj da IJJ tvitne. Niti UL ne rabi po Hojsovo.
toti mišek
08. 12. 2020 19.49
+1
Pravni strokovnjak socialističnega prava...to povdarite!!
User300173
09. 12. 2020 09.59
+1
Pravni strokovnjaki "socialističnega" prava so nekoč take, ki danes kradejo, lažejo, podkupujejo...spravili za rešetke in ne na zaporniški "vikend paket". Danes se "pravniki" ne morejo pohvaliti, da so soustvarili "pravno" državo, kvečjemu nasprotno.
riss
08. 12. 2020 19.40
+3
Koliko pravnikov, toliko mnenj. Ta je bil angažiran od STA. Zdaj pa še enega od vlade in bomo na začetku. Vlada je ustanovitelj STA, predlaga nadzorni svet (NS) in menja ljudi v NS. Nadzorni svet imenuje in razrešuje direktorja. STA poroča vladi o svojem delu in o porabi sredstev. Če je vlada za to določila svojo agencijo Ukom, potem poroča njim. PA KOMU TUKAJ NI KAJ JASNEGA? Pojdite v osnovno šolo podjetništva. S komunizmom in socializmom je konec. Po vsem kako se je postavil direktor STA-ja, ga noben lastnik ne bi več gledal na najbolj odgovorni funkciji. Samoupravljanja ni več. Jugoslavije ni več, sedaj gre za Slovenijo, je rekel Pučnik, ampak to je bilo leta 1990. Mi pa po 30-tih letih še vedno v SsTMarksizma.
User300173
09. 12. 2020 10.02
-2
Vlada nekatere svoje pristojnosti lahko prenese zgolj z Zakonom, nekaterih pa sploh ne more prenesti. Je Ukom pooblaščen z Zakonom, ali je zgolj servis vlade?
yvinega
08. 12. 2020 17.02
+6
Vak malo bolj pismen je lahko razumel kaj piše v pogodbi, ki je bila javno objavljena, to naročeno pravniško mnenje si lahko nekam zataknejo. Ne evrov na letonas imeti za norca, mi jih plačujemo, tudi tisti z najnižjimi plačami in pokojninami, oni pa služijo po 102.000 evrov letno. Toliko penzije večine ne prejme v vsej dobi. Sram jih je lahk!
slovenc59
08. 12. 2020 17.01
+2
To vam bi jaz povedal zastonj !
silly
08. 12. 2020 16.48
+2
Ko slišiš beseda agencija pol veš, da je to napajalnik brez dna
aaeedda
08. 12. 2020 19.39
+0
Ali to velja samo za vam nevšečne agencije - ali za vse? Imate pregled, koliko javnih agencij imamo? In kdo oziroma kaj vse dobiva denar iz državnega proračuna - torej naš denar?
Boris Kavčič
09. 12. 2020 08.10
+2
nikhrast
08. 12. 2020 16.06
+1
Sramota da STA ni privatna institucija, tako bi res lahko bila neodvisna.
Streznitev
08. 12. 2020 16.52
+2
Oni so svoje delo opravili in hočejo biti plačani. Opravili kot njim paše in objavili ravno v tem stilu.
Blokiran Drugi Človek
08. 12. 2020 17.07
+2
Sepravi problem je v tem da vladi(beri: Janši) ni všeč da sta ni podrejeno trobilo?
aaeedda
08. 12. 2020 19.42
-2
Kaj pa je to: njim paše? In komu njihovi članki in poročila NE pašejo? Saj vendar samo poročajo in vesti ne komentirajo.
gekados
08. 12. 2020 16.02
+6
Ta pravni štručko nas krmi, da smo butasti.....
Streznitev
08. 12. 2020 16.57
+1
Ta nas preprečuje, da so pogodbe le nepotrebno zlo, ki se ga obvezno krši. Poskusite oddati v najem stanovanje, pa boste videli kdo ima večje pravice vi ali podnajemnik, ki vam ne plačuje najemnine.
Anti SdS
08. 12. 2020 15.43
-7
Pa je diktator maršal Twito spet dobil po smrčku.
gekados
08. 12. 2020 15.57
+1
Izkrivljas resnico, pač kot zadrti Levičar.
Andrejs
08. 12. 2020 16.11
-3
Takih pravnikov se je treba bati prodali bi tudi dušo za pet minut slave. Ni edini!
revirji
08. 12. 2020 16.16
+4
Matoza in glavnega orožarja se je za bati.
plavimil
08. 12. 2020 16.28
+2
Boris Kavčič
09. 12. 2020 08.13
+1
si slišal govor Spomenke..kdo je glavni orožar? Kučko s pručko...ajde Modedrkar
Peter.Klepec
08. 12. 2020 15.43
+8
Kdor naroči pravno mnenje ponavadi tudi naroči, kakšno naj bo. In potem objavljeno kot velepomembna novica na 24 ur ... Za Pulitzerjevo nagrado je tole! Ops, hecam se, tukaj bo kdo to še zares vzel ...
piljan
08. 12. 2020 15.55
+1
main
08. 12. 2020 15.40
+8
STA, brezvezna spletna stran....nezanimive novice. Zapret to gnilo jajce. Tega državljani ne potrebujemo.
Anti SdS
08. 12. 2020 15.42
+1
M kateri ne verjamemo noratv in Demokraciji verjamemo.
Berenika
08. 12. 2020 15.33
+6
'Najboljša' "nekateri pravijo, da gre za leve desne in komuniste in nekomuniste-bedarija!!! Ne gre za NOBENO ideologijo. Gre samo za DENAR, veliko denarja, našega davkoplačevalskega." Lahko sklepam, da bo naša klerikalka pobarala Janševega Janezka o izvoru premoženja. :))
mlutherking
08. 12. 2020 15.32
+2
To je delo Ivana Groznega ups Ivana Blaženega.