Slovenija

Naftni madeži v izolski marini: posledica izteka kurilnega olja iz hotela Delfin

Izola, 18. 05. 2023 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, U.B.
Komentarji
19

Na morju v marini Izola so se pojavili naftni madeži. Kot ugotavlja inšpektorat, gre za posledico večjega izliva kurilnega olja iz hotela Delfin decembra lani. Časnika Delo in Primorske novice navajata ocene, da naj bi šlo za 30.000 litrov. Čeprav je hotel Delfin upošteval navodila inšpektorjev, se zdaj, kot predvidevajo, količina olja še vedno nahaja v zemljini in se predvsem v času padavin izpira v morje. V morju so postavili lovilno pregrado in več pivnikov.

Kot poroča lokalni spletni portal Megafon.si, so sprehajalci v Izoli prejšnji četrtek opazili naftne madeže v morju v izolski marini. Ocenjujejo, da gre najverjetneje za posledico večje okoljske nesreče, ki se je zgodila decembra lani. Tedaj se je zaradi puščanja ventila za regulacijo tlaka nafte v Hotelu Delfin ta prek meteornega kanalizacijskega jaška izlila v Marino Izola in povzročila večje onesnaženje morja. Kot pojasnjujejo v Hotelu Delfin, so ugotovili, da je prišlo do večdnevnega puščanja zaradi napake pooblaščenega servisa, ki je izvajal menjavo ventila. 

Marina Izola
Marina Izola FOTO: Bobo

Kot so nam pojasnili na Inšpektoratu za okolje, je bil nadzor uveden takoj po tem, ko so prejeli informacijo o odtekanju kurilnega olja iz Hotela Delfin. Takratni Inšpektorat za okolje in prostor je 30. 12. 2022 prejel informacijo Klicnega centra, da se je po kanalizacijskih vodih za meteorno vodo, ki vodijo do morja, izlilo kurilno olje iz hotela Delfin ter da so bile obveščene vse intervencijske službe VGP Drava, Swom in Gasilska brigada Koper, ki so takoj izvedle intervencijske ukrepe. Inšpektor za okolje je takoj uvedel inšpekcijski postopek in tudi ukrepal. 

V inšpekcijskem nadzoru v hotelu Delfin so ugotovili, da je prišlo do tehnične okvare novega ventila regulacije tlaka kurilnega olja, zaradi katere je kurilno olje pronicalo in se iztekalo v bližnji meteorni jašek, po njem pa je izteklo v morje. Zaradi ugotovitev v tem inšpekcijskem postopku je z odločbo odredil Hotelu Delfin, da mora zagotoviti izvedbo sanacije podzemnega jaška, ki je zgrajen nad nepremičnim rezervoarjem kurilnega olja, na zemljišču ob vzhodni strani Delfin hotela tako, da se ob iztekanju iz cevovodov lahko prepreči nenadzorovano razlivanje nevarne tekočine v okolje. Takrat so ocenjevali, da je izteklo 3000 litrov goriva.

Marina Izola
Marina Izola FOTO: Bobo

Hotel je oba jaška saniral, uredil betonsko podlago, ter ju hidro tesno zatesnili, v jašek so namestili vodno tipalo, ki ob morebitnem zamakanju takoj izklopi črpalke in sproži zvočni in svetlobni alarm. Pokrove jaška so vodno zatesnili, pojasnjujejo na inšpektoratu. 

Ko so se dober mesec pozneje znova pojavili oljni madeži v marini, je Hotel Delfin inšpektorja obvestil, da bodo opravili dodaten pregled terena in izvedli sondacijo terena, saj oljni madeži nakazujejo, da je iz cisterne za kurilno olje izteklo več olja, kot so ocenjevali in da bodo izvedli dodatne ukrepe, da bodo preprečili onesnaževaje okolja.

10. maja prejeli informacijo o novih oljnih madežih

Okoljski inšpektor območne enote Inšpektorata za okolje in energijo iz Kopra je iz Marine Izola 10. maja prejel informacijo o novih oljnih madežih v marini. V izrednem nadzoru, ki ga je opravil na kraju samem, je bilo videti madeže izlitega kurilnega olja v morju v Marini Izola, na lokaciji pomola D. V morju je bila postavljena lovilna pregrada in več pivnikov. V zraku je bilo čutiti vonj po naftnih derivatih.

V času inšpekcijskega pregleda je bil prisoten tudi vodja vzdrževanja Hotela Delfin, ki je pojasnil, da je v okoljski nesreči, ki se je zgodila decembra 2022, iz cisterne verjetno steklo več kurilnega olja, kot so ocenjevali takrat ter da se preostala količina olja se še vedno nahaja v zemljini in se predvsem v času padavin izpira v morje. Pojasnil je tudi, da so takoj po zaznavi oljnih madežev v morju le-te s pregradami zajezili in da se zajezeno kurilno olje odstranjuje s pivniki. Inšpektorju priložijo tudi Poročilo o strokovnem pregledu in analizo stanja onesnaženosti, ki je bilo izdelano v začetku februarja. Takrat opravljen sondažni izkop ni pokazal onesnaženosti zemljine s kurilnim oljem, so še pojasnili na inšpektoratu. 

Inšpekcijski postopek še poteka. 

Odziv hotela Delfin: Nemudoma smo ukrepali

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v Hotelu Delfin, se je konec decembra 2022 zgodil neljubi dogodek izlitja kurilnega olja iz ventila rezervoarja Hotela Delfin: "Nemudoma smo ukrepali in puščanje odpravili takoj, ko je bilo odkrito. O tem smo obvestili vse pristojne inštitucije, gasilce, inšpektorja za okolje, civilno zaščito, Sektor za varovanje obalnega morja (SVOM), Dravo in policijo."  Naknadno so ugotovili, da je prišlo do večdnevnega puščanja zaradi napake pooblaščenega servisa SRM Pečar d.o.o., ki je izvajal menjavo ventila. Napaka je povzročila izlije večjih količin kurilnega olja od prvotnih predvidevanj in podanih ocen, pojasnjujej in ocenjujejo, da je bilo lahko izlitega do 30.000 litrov kurilnega olja: "Takoj smo pristopili k reševanju problema. Angažirali smo neodvisne strokovnjake, s pomočjo katerih smo izdelali plan aktivnosti, ki smo ga predstavili pristojnim službam in pridobili pozitivno mnenje. Ta plan dosledno izvajamo, hkrati pa z angažiranjem novih strokovnjakov ves čas iščemo dodatne rešitve in ukrepe, s katerimi bi omejili oz. preprečili nadaljnje posledice izlitja olja." 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nežna dušca
05. 06. 2023 16.56
+1
Kakšni nevedneži. Lahko je3000 litrov ali pa 30000.
ćžšq
20. 05. 2023 09.00
+1
Nekdo je malo nalašč spustil gorivo po najlažji poti z ročnim odpiranjem ventila, pa ni nič kriv ker ga skrivajo, ker so sami tudi krimiči
Darko32
18. 05. 2023 18.44
+1
Tukaj jew vseskupaj malo čudno, da bi ventil spuščal. Prej bi rekel, da imajo cisterne preparete in spušča kje ali pa kakšna dodatna cev. Sedaj poskušpajo najti dežurnega krivca.
slovenka62
18. 05. 2023 15.42
+3
Sramota katastrofa od enih in drugih!!
melhijad1
18. 05. 2023 14.56
+7
30.000 litrov in v hotelu sploh niso opazili?
BlaBlaCat
18. 05. 2023 14.37
+11
Zgodilo se je decembra, izvemo pa maja. Dobro, super!
mertseger
18. 05. 2023 13.52
+10
30.000 litrov kurilnega olja.....to je polna cisterna....
Hulk Zalepi
18. 05. 2023 13.51
+8
ce z ladje ne uide kateter pol pa s hotela...hahaha
FIRBCA
18. 05. 2023 14.27
+1
Za Ladje je najstrozji zakon glede cistoce to je dejstvo. pustimo azijske in te ne smejo v nase vode tako, da vsak dezen naliv odplakne milijon krat vec svinjarije kod jo naredi turisticna ladja v nasem morju.
LevM
18. 05. 2023 13.38
+7
Avtorico članka bi opomnil da ni Swom kot bi rekli SWAT ampak SVOM kot sektor za varovanje obalnega morja in bi prosil če lahko popravi
Želko Kacin
18. 05. 2023 13.31
+5
pejte malo v lounge bar svetilnik pogledat
Delavec_Slo
18. 05. 2023 13.25
+3
A ni to na hrvaškem!
Leon Rupnik
18. 05. 2023 13.20
+10
Nafta,fekalije,smeti,itd...in potem se se kdo cudi zakaj nobeden ne hodi na slo obalo?!
Hugh_Mungus
18. 05. 2023 13.46
+0
Taka nesreča se lahko zgodi kjerkoli. Pohvalbo je, da so hitro in temeljito ukrepali
stoinena
18. 05. 2023 17.16
+1
taka bedarija se zgodi samo otroku ki vrže vžigalico v alkohol. taka malomarnost okoli nafte ni normalna. če bi se mleko razlilo bi še lahko govorili o tem da se zgodi.
stoinena
18. 05. 2023 13.17
+18
konstanto trobimo o varstvu okolja in podnebnih spremembah... tile pa tako malomarno. pa ja je menda rezervoar za nafto za tak objekt ultra zaščiten pred čemerkoli? aja, v sloveniji ni. ubogi mi.