Slovenija

Nagrada ministra Vizjaka za glasove poslanca Simonoviča?

Ljubljana, 12. 11. 2021 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
1075

Državni zbor bo kmalu – po zgolj treh letih od zadnjih sprememb – odločal o novem gradbenem zakonu. Če bo ta sprejet, bo razvpiti poslanec Desusa Branko Simonovič, kot kaže, z lahkoto legaliziral svojo črno gradnjo v Semedeli nad Koprom. Ali mu je s tem minister za okolje in prostor Andrej Vizjak šel na roko? Zakon namreč ni bil spisan na ministrstvu pač pa – pozor – v zunanji odvetniški pisarni Domna Neffata, odvetnika, ki zastopa Branka Simonoviča.

Če začnemo na začetku. Zelo hitro po prevzemu ministrske funkcije, to je bilo konec lanske pomladi, je Andrej Vizjak na Ministrstvu za okolje in prostor razpustil Službo za sistem okolja in prostora, ki je delovala kot pravna služba ministrstva. Precej nenavadna poteza ministra, so nas opozorili viri, saj je ta kadrovsko zelo močna ekipa, specializirana za pripravo zakonodaje, že pripravljala obstoječi Gradbeni zakon (GZ) in Zakon o urejanju prostora (ZUreP-2), zato bi bilo pričakovati, da bodo sodelovali tudi pri pripravi predlogov nove zakonodaje (tako gradbene - GZ-1, kot Zakona o urejanju prostora - ZUreP-3). Vizjak je po naših podatkih ukinil vseh 12 delovnih mest znotraj te službe, zaposlene pa prerazporedil na druga delovna mesta, ki s pripravo zakonov nimajo nobene veze. 

Namesto tega je za spremembo gradbene zakonodaje le nekaj dni kasneje, Vizjak podpisal pogodbo z zasebno družbo – odvetniško pisarno Neffat d.o.o., ki jo vodi odvetnik Domen Neffat. Odvetniška družba naj ne bi imela referenc s področja gradbene in prostorske zakonodaje. Pogodba je vredna dobrih 19 tisoč evrov. Odvetnike so na ministrstvu za okolje, priznava Vizjak (odgovore ministrstva bomo predstavili v nadaljevanju), našli in k sodelovanju povabili sami.

Bo Branko Simonovič lahko lažje legaliziral svojo črno gradnjo?
Bo Branko Simonovič lahko lažje legaliziral svojo črno gradnjo? FOTO: Miro Majcen

In zdaj tisto, kar najbolj bode v oči – spremembe gradbenega zakona v petem poglavju: Legalizacija objektov omogoča legalizacijo tako imenovanih črnih gradenj. To bo, če bo predlog sprejet v takšni obliki, kot je bil spisan, možno za objekte, ki so bili zgrajeni do konca aprila 2004. Torej tudi za nepremičnino v zaledju Kopra, čigar lastnik je poslanec Desus-a Branko Simonovič. Spomnimo, prvotno kmečko lopo je poslanec sproti in brez dovoljenj dograjeval vse od leta 1997 naprej, kar so pred časom razkrili na TV Slovenija. Danes v Semedeli nad Koprom stoji stanovanjska hiša s prekrasnim razgledom na slovensko Istro, v njej naj bi Simonovič tudi prebival.

Vse lepo in prav, če ne bi prav tega Branka Simonoviča, kar je razvidno tudi na primer iz prijave na Novinarsko častno razsodišče, v pritožbi zoper novinarko RTV Eugenijo Carl pravno zastopala prav odvetniška pisarna Neffat. Torej ista pisarna, ki je pripravljala spremembo gradbene zakonodaje, bo Simonovičevo črno gradnjo spremenila v legalno.

Nagrada ministra Vizjaka za glasove poslanca Simonoviča?
Nagrada ministra Vizjaka za glasove poslanca Simonoviča? FOTO: 24ur.com

Še več – povezave se tu še ne končajo. Na istem naslovu, kjer deluje odvetniška pisarna Neffat, je tudi sedež podjetja Nebra d.o.o. v lasti staršev odvetnika Domna Neffata. Branka Neffat je v javnosti znana odvetnica, članica ljubljanskega odbora stranke Desusa, ki naj bi se zavzemala, da Desus ostane bližje Janši kot KUL-u; Milan Neffat pa je inženir, član Inženirske zbornice (članica zbornice je tudi sama družba Nebra), kar bi lahko predstavljalo dodaten konflikt interesov. Po domače, gradbeni zakon se je sestavljal v prostorih inženirskega podjetja, ki bi od tega zakona lahko imel neposredno poslovno korist. Sploh ker Ministrstvo za okolje in prostor temu istemu podjetju izposoja javne uslužbence za predavanja na njihovih izobraževanjih.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ministrstvo: O konfliktu interesov bi nas morali obvestiti v odvetniški pisarni

Na Ministrstvo za okolje in prostor smo naslovili številna vprašanja. Na primer, zakaj je minister razpustil Službo za sistem okolja in prostora? Odgovarjajo, da gre za reorganizacijo, ki je bila izvedena zaradi učinkovitega delovanja organa in da razpustitev ni povezana s pripravo prostorske zakonodaje. "Upoštevaje dejstvo, da so za posamezne zakonodajne predloge, razlago in v skladu z usmeritvami funkcionarja za izvajanje politike iz posameznega področja pristojni posamezni direktorati, je bilo ocenjeno, da bo delo potekalo učinkovitejše, če bodo javni uslužbenci Službe za sistem okolja in prostora neposredno vključeni v vse procese posameznega direktorata."

Kot smo že zapisali, so na ministrstvu potrdili, da so odvetniško pisarno Neffat izbrali sami: "Ministrstvo je k oddaji ponudbe pozvalo dva potencialna ponudnika. Odvetniška družba Neffat o.p. d.o.o. je podala najugodnejšo ponudbo, zato je Ministrstvo za okolje in prostor z njo sklenilo pogodbo za izvajanje pravne podpore pri pripravi sprememb zakonskih predpisov na področju prostora in graditve." O tem, kakšne reference imajo pa nič: "Za posredovanje izkušenj in referenc prosimo, da se obrnete neposredno na to družbo."

Nove težave ministra za okolje Andreja Vizjaka?
Nove težave ministra za okolje Andreja Vizjaka? FOTO: Miro Majcen

Glede suma konflikta interesa. Zanimalo nas je, ali je minister Vizjak, preden je pogodbo podpisal, preveril sume … "Ne," odgovarjajo in dodajajo, da je na konflikt interesov primarno dolžan opozoriti tisti, ki vstopa v javno sfero, torej tisti, ki z ministrstvom podpiše pogodbo: "Naročnik ne more biti seznanjen z vsemi okoliščinami, ki bi lahko bile v  konkretnih primerih relevantne za presojo konfliktov interesov." Ob tem so pojasnili, da ne posedujejo podatkov, da bi se posamezni predpis pisal v prostorih inženirskega podjetja. Potrdili pa so, da se javni uslužbenci ministrstva udeležujejo tudi izobraževanj podjetja Nebra in tam tudi predavajo: "Vendar le izven rednega delovnega časa ob soglasju ministra v skladu s 100. členom Zakona o javnih uslužbencih."

Arogantno

Vprašanja smo poslali tudi poslancu Desusa Branku Simonoviču, a nam nanje ni odgovoril. Zanimalo nas je, v kakšni fazi so njegovi postopki z legalizacijo črne gradnje in koliko časa ga že zastopa odvetnik Domen Neffat, pa tudi ali se že od prej osebno poznata.

Zadnji del pogodbe med MOP in Neffat d.o.o.
Zadnji del pogodbe med MOP in Neffat d.o.o. FOTO: 24ur.com

Je pa na naša vprašanja odgovoril zgoraj omenjeni odvetnik. Njegovi odgovori so milo rečeni arogantni. Glede izkušenj na področju gradbeništva odgovarja: "Ne razumemo vprašanja. Sprašujete nas v smislu, kakšne izkušnje imate pri opravljanju novinarskega poklica. Imamo dobre izkušnje in veliko izkušenj." O očitkih, da so spremembe zakonodaje pisane na kožo poslancu Simonoviču pa: "Kot smo že pojasnili zgoraj, smo zelo trdo delali, da so nas uvrstili na seznam slovenskih najboljših odvetniških pisarn. Na nas se obračajo različne stranke z različnimi zadevami zlasti zato, ker vedo, da varujemo podatke, ki nam jih dajo, ravnamo maksimalno zaupno in znamo varovati njihovo osebno integriteto ne glede na politične, medijske ali kakršne koli druge pritiske. Mi smo tisti v prvi vrsti, ki bomo zaščitili našo stranko, za kar nas obvezuje ne samo Zakon o odvetništvu in Kodeks odvetniške poklicne etike, to je tudi naše temeljno vodilo delovanja. Zato v primeru, če boste potrebovali kakršno koli pravno storitev, vam bomo z veseljem pomagali in vas maksimalno zaščitili." Neffat pojasnjuje tudi povezavo s podjetjem Nebra in Milanom Neffatom, pooblaščenim gradbenim inženirjem: "Poudariti je treba, da je gospod upokojenec, ki še zaradi zdravstvenih razlogov (kar je mimogrede z zakonodajo varovano kot osebni podatek) minimalno dela za potrebe sodišča (sodni izvedenec in cenilec) in še sodeluje pri posameznih investicijskih projektih."

V skladu z Resolucijo o deklarativni dejavnosti (ReNDej), ki jo je sprejel DZ, bi zakonodajne predloge morala pripravljati državna uprava sama.  

 

IV. IZHODIŠČA IN NAČELA ZA PRIPRAVO PREDPISOV
:

Pripravo predpisov je treba v celoti zaupati javnim uslužbencem, ki morajo imeti najboljši pregled nad stanjem na svojem področju, znati predlagati primerne strokovno utemeljene rešitve, obvladati pravila nomotehnike in skrbeti za uspešno izvedbo in spremljanje sprejetih predpisov.

 

V. PRIPRAVA PREDPISOV
:

Priprava oziroma sprejemanje predpisov je poglavitna naloga državne uprave, torej ministrstev. Zato morajo biti ministrstva kadrovsko in tehnično usposobljena spremljati in urejati področja, za katera so ustanovljena.

Predlogi sprememb gradbene zakonodaje so sicer v zakonodajnem postopku od junija letos in bodo, če bodo sprejete, nadomestile gradbeni zakon, ki velja od sredine leta 2018.

 

Na spremembe gradbeno prostorske zakonodaje je ministrstvo prejelo kar okoli 3.000 pripomb. Številne pripombe so v zakonodajni postopek vložile tudi državne inštitucije – na primer Upravno sodišče, več pripomb ima tudi Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora. 

 

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije pa je med drugim opozorila na prevelike pristojnosti inženirjev, ki jih prinaša nov zakon, gradnjo bodo namreč lahko vodili le predstavniki iz strok, ki jih zastopa Inženirska zbornica Slovenije: "Gre za veliko spremembo, ki lahko v prihodnjih letih naredi ogromno škodo gospodarstvu, saj je v prihajajočih generacijah premalo študentov gradbeništva, ki bi lahko pokrili vse zahteve slovenske gradbene industrije za vodje gradnje, s čimer bodo v izraziti prednosti tuje gradbene firme, na kar smo večkrat opozarjali.” Zaradi tega so vlado in ministrstvo za okolje pozvali, naj končni predlog zakona ponovno vrne v javno obravnavo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1075)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
06. 05. 2022 08.20
Koliko milijonov € prejmejo mediji medijskega tajkuna Martin Odlazka za "neodvisno KUL" porocanje zadnji 2 leti? Mediji tajkuna Odlazka bodo koncno prejeli milijonske injekcije zahvale od slobode.
muci007
06. 05. 2022 08.15
+1
Kakšna nagrada bo šla blažu zgagi za načrtno blatenje Slovenije v EU medijih? Koliko prejmejo ostali pljuvači po Sloveniji?
SOKI
18. 11. 2021 19.59
+1
DESUS se poslavlja in to na zelo neslaven način. Pokopali so ga poslanci, ki so od stranke dobili največ.
rstepec
16. 11. 2021 14.43
Tem arhitektom gre samo za denar,in hvala bogu ,da ne morejo biti vedno v prvih vrstah tako ,da tudi tisti,ki imajo malo manj denarja lahko zaprosijo za pomoč,pri gradbenih zadevah ; da jih ta ELITA za katero se imajo ne ožame do kosti !
scernig
15. 11. 2021 13.08
+2
Mafija to je že bolano...
provni
13. 11. 2021 17.31
+6
Menda pa, da je Vizjak že na Dobu ? Menda pa da je Simonovič na čakanju. Ne vem pa koliko ke tu resnice.
provni
13. 11. 2021 17.22
+6
Oba je treba odmakniti z naslovne strani, ker jih ni za gledati.
miha Sentvid
13. 11. 2021 16.40
+5
Modela Vizjak in sta se našla po pregovoru: Iste sorte tiči skup letijo, no ja ne čisto . Eden razlaga kako obiti davčno, drugi pa kaže nekakšno diplomo s katero si lahko obrišeš r.t
SON?EK 12
13. 11. 2021 16.05
+6
TIP SI BO LEGALIZIRAL VIKEND 100M2 A JAZ NE MOREM 25M2 STANOVANJA ZA ŽIVET.NEVERJETNO
pravičnež
13. 11. 2021 15.39
-5
Vse to je delo EVGENIJE.Zakaj se ne spotakne v Turkovo sušilnico sadja.
MladInPerspektiven
13. 11. 2021 17.54
+4
Ja zakaj Turk je podpornik SDS ...evo vse bo rešeno za njihove
Desna FRONTA
13. 11. 2021 14.50
-7
Zanimivo, če Simonovič ne bi bil na strani vlade, da bi bil - ostal v opoziciji, teh problemov sploh ne bi bilo .... vse bi bilo legalno bi nas prepričevali Nemec, Židan, Mesec, Bandrlli, .... 🤣😂🤣😂
srebrnibreg
13. 11. 2021 15.14
+8
Svečka takrat problemov ne bi bilo, ker s ne bi sprejemali zakoni po meri sds sektaških kriminalcev.
štrekeljc
13. 11. 2021 15.33
+7
Seveda ne bi bilo teh problemov, ker ne bi bilo spremembe zakona Simonoviču v prid!
zavetnik
13. 11. 2021 14.05
+7
Ta palček bo slej ali prej našel svojo sneguljčico, vendar zaudarjanjje vedno zaudarja naj uporablja še tako drag parfum.
Walter Pravicek
13. 11. 2021 12.18
+8
Simonović je tožil novinarskemu razsodišču novinarko,katero je imenoval twiteraš odcvetela prostitutka,ter to tožbo izgubil.Ostane mu le,da pomaga z glasom podpreti Vizjaka,ta "uredi"zakon,zakon pa "ugodi"Simonoviču ,da bo na črno gradnjo legaliziral.20 let direktor hotela,pa ni zaslužil za vse legalne dokumente?
pravičnež
13. 11. 2021 11.59
-6
To je maslo EVGENIJE.
štrekeljc
13. 11. 2021 13.39
+2
Saj Turk s svojo sušilnico tudi ni na strani "pravičnežev"!
Zverina56
13. 11. 2021 10.31
+11
Ko pravna država zataji, ko zataji naše sodstvo, tožilstvo, preiskovalni urad, me resno zanima Primorci...ali se ne najde noben tak, kateri bi v tem primeru vzel pravico v svoje roke in požgal to črno gradnjo do temeljev?!?!?!
cool1
13. 11. 2021 10.28
+11
Vsi ti poslanci, ki so dajali tako poceni svoje glasove nasprotni politični opciji, in vladi, vsi ti poslanci so nekaj dobili. Torej so bili na nek način podkupljeni, pa lahko oni govorijo kaj hočejo, ker je to dajanje glasov bilo preveč očitno, dajali so glasove vladi tudi za take stvari, ko sploh ne bi smeli, če bi samo malo mislili na svoje ljudi in volilce !
Jožajoža
13. 11. 2021 10.21
+5
lopov Vizjak: »Tisti, ki je brez greha, naj prvi vrže kamen"joj,vizja in ostali izdajalci ,ki mu sledite.bil bi presenečeni,koliko slovenvev nas levih je brez greha.
Cervantes Saavedra
13. 11. 2021 10.38
+7
za Joža: Pogrešam ogorčeno izjavo z desne strani, da je tudi tam veliko Slovencev brez greha.
tovarišinajuriš
13. 11. 2021 10.19
+9
...lažnivi,lopovski izdajalci domovine in sodržavljanov,kar vam ne bomo ne pozabili in ne odpustili...
krmeki
13. 11. 2021 10.10
+13
Dajmo vsi na kmetijskih zemljiščih graditi hiše. Če lahko priviligiranci na oblasti ne vem zakaj ne bi smeli mi. Ali ne inšpekcija....
Narcisa318
14. 11. 2021 16.09
ZAČNIMQ NAJ KAKŠEN PISNE NA NAŠQ ČRNO GRADNJO . GREMO VSI NA VIZJAKOVO TRAN PA BO DO VSI GLUPI DAVKI .SAJ TAKO KOT JE ŽE REČENO ,DA NE RABIMO VEČ STRANKE DESOS ,KOT NE STRANKE SNS TO NAM SAMO MEGLO MEŠA .SKRBIJO SAMO ZA GLAS NA TIPKI DRUGAČE JE PA VSE PODEN OD PODNA .SIMONOVIČ NAJ GRE V HOTEL JELINČIČ PROTEZE DELAT.BOMO PA VIDLI KAKO BOSTA GLASNA . PROTI POMOČI POTREBNIM GLUPI DAVKIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
Zverina56
13. 11. 2021 10.02
+9
Ali bo on tudi prepisal vso lastnino na teto iz 50. kolena? Ter spet ne boste mogli nič storiti! In še nekaj, ko se tako radi smejite Srbiji in Srbom, kak narod so....samo nekaj, če v Srbiji NE dokažeš, od kje ti vso premoženje, vse nepremičnine, če ne nimaš dokazila črno na belem, ti ne pomaga, če tudi prenakažeš/prepišeš vse to na svoje bratranec, sestrične....bo pač država njim rubila...simpl ko pasulj....pri nas pa prepišeš nekomu v sorodstvu in si lahko brez skrbi, da obdržiš to protipravno, peotizakonsko pridobljeno premoženje!
Narcisa318
14. 11. 2021 16.39
TO JE SAMO POD TAKTIRKO JJ ,TUDI ON NE VE OD KJE DOBIVA NAKAZILA NA TR SO TUDI GLUPI DAVKI .PA DRAGI SLOVENCI NA KONCU SMO ,ČE NAS NEBO POSLANA KORONA POKONČALA NAS BO POGUBNA VLADA JJ.KDO ŠE VEJAME TEJ GLUPI POLITIKI JJ TA NIMA RAD SVOJIH OTROK ,STARŠEV PRIJATELJEV KI NAS JE TAKO UNIČUJE .RAVNO PRAV BI BILO ,DA BI SE ROŠKA NADALJEVALA BILA BI ŠE NAŠA POJETJA,TOVARNE OD ISTRA BENZE,EM0NA PA ŠE INŠE.NE REČEM DA NISO KRALI ZA ČASA JUGOSLAVIJE AMPAK NISMO VEDELI UZELA DONAVA A SEDAJ KRADEJO PRED OČMI ,DA BI ŽE OŠ OPAZIL. NAJBOLJ ME PA MOTI KAKŠNO VEST IMA ČLOVEK KOT POLITIK KO GRE VNEDELJO V CERKEV . A SE MORDA SPOMNI 10 ZAPOVEDI,7 NE KRADI 8 NE PRIČAJ PO KRIVEM .TAKO SVETO VERJE V BOGA A SE NE BOJI ,DA GA BOG KAZNUJE . BOG DOBRO PLAČUJE HUDO KAZNUJE . A SE NE BOJI ,DA BI PADEL ČEZ SVETI PRAG KO IZTOP A IZ BOŽJEGA HRAMA.