Slovenija

Naj bodo za zgled

Ljubljana, 02. 08. 2007 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na okoljskem ministrstvu od 15. septembra dalje ne bodo več pili ustekleničene vode ali vode iz avtomatov, pač pa vodo iz pipe.

Ministrstvo predvideva, da bo s tem ukrepom prihranilo 2 do 4 tisoč evrov letno, ki jih bodo lahko namenili na primer za dodaten nakup koles za zaposlene
Ministrstvo predvideva, da bo s tem ukrepom prihranilo 2 do 4 tisoč evrov letno, ki jih bodo lahko namenili na primer za dodaten nakup koles za zaposlene FOTO:
Ljubljana je ena redkih EU prestolnic, ki (še) pije odlično vodo iz javnega omrežja. Menim, da je to pomembna prvina, ki prispeva k kakovost bivanja v mestu. To dejstvo bi morali prepoznati in upoštevati prebivalci oziroma uporabniki mesta, vključno in še posebej zaposleni na ministrstvu za vsaj tako ali še bolj učinkovito upravljanje z okoljem. Državni sekretar na okoljskem ministrstvu Mitja Bricelj

Gre za ukrep, ki je pomemben predvsem iz vidika ozaveščanja o pomembnosti zmanjševanja porabe elektrike, embalaže, transporta in nenazadnje gospodarskega ravnanja, pa tudi prepoznavanja pomena povezovanja prostorskega - okoljskega - naravovarstvenega - tehnološkega vidika pri iskanju lokalnemu okolju ustreznih rešitev ter za izobraževanje javnosti za dejavno sodelovanje za učinkovito upravljanje z okoljem.

K sreči je v Ljubljani voda iz 'pipe' pitna
K sreči je v Ljubljani voda iz 'pipe' pitna FOTO:

Vsi zaposleni in gosti na ministrstvu bodo od tega dne dalje uporabljali vodo iz vodovodnega omrežja v Ljubljani. Kot so sporočili z ministrstva, je to povsem ustrezna pitna voda. To so pokazali rezultati mikrobiološkega preizkusa vode iz vodovodnega omrežja VO-KA, ki jih je po naročilu ministrstva, aprila letos, opravil Inštitut za varovanje zdravja. S temi rezultati analize vode je ministrstvo seznanilo svoje zaposlene.

Ministrstvo je državna ustanova, odgovorna za postavljanje meril in standardov ravnanja z okoljem. K temu poslanstvu sodi poleg pisanja zakonov ter uredb tudi predstavitev primernih ravnanj (dobrih praks), ki znatno prispevajo k zmanjšanju obremenjevanja okolja, pojasnjuje Bricelj in dodaja, da je kot državni sekretar presodil, da je to iz okoljskega, družbenega in ekonomskega vidika lahko primer dobre prakse.

Na Hrvaškem so se problema plastične embalaže in pločevink lotili tako, da je embalaža povratna, kar pomeni, da vsem, ki v trgovino vrnejo embalažo, izplačajo 0,5 kune na kos. Zadeva se je prijela, rezultati pa so več kot presenetljivi.

Na ministrstvu upajo, da bodo z akcijo povečali skrb za celovito upravljanje z vodnimi viri in okoljem v celoti. "Le malokdo se zaveda, da je voda v plastenkah oziroma balonih iz istega vodonosnika kot voda iz pipe,“ dodaja Bricelj.

Z vsakim plastičnim lončkom ali plastenko za vodo "odvržemo" tudi pol lončka nafte, ki je potrebna za njegovo proizvodnjo oziroma transport in predelavo. Kilogram plastike v tehnološkem procesu izdelave porabi 85.000 litrov vode.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matej Rojc
03. 08. 2007 09.35
Naj bodo raje za zgled kako se ne krade in ne uničuje države !!
Prvo Bore
03. 08. 2007 09.31
Kakšno metanje peska ljudem v oči. Prišparal letno 4000 €. Naj ukinejo MS in letno "prišparajo" težke miljone.
kriss714@amis.net
02. 08. 2007 19.33
Zdaj naj si pa še plače zmanjšajo na slovensko povprečje, pa odpoustijo vse odvečne.
wertzu_
02. 08. 2007 16.42
Sigurn bojo pipe na flaše našraufal :D
paulinepu
02. 08. 2007 15.25
phoebus, slišala sem že, a se nisem poglabljala. Je pa plastika je na vsakem koraku. Žal. Npr. jogurtovi lončki. Ker sama delam jogurt doma, se izognem škodljivim vplivom pa vsaj tu.
holenik@yahoo.it
02. 08. 2007 15.23
Le zakaj bi kogarkoli motilo, da ima nekdo s seboj plastenko iz katere pije vodo (kupljeno v trgovini ali iz domače pipe). To se mi zdi res smešno. Me spominja na izjave t.i. wanna estradnic, ki pravijo: "Nisem na dieti, ne telovadim in preziram kolegice, ki cel dan pijejo vodo." RES SMEŠNO.
valfar@gmail.com
02. 08. 2007 15.15
Butasto se mi zdi, da smo ena redkih držav, v kateri ne moreš vrnit embalaže (plastenk in pločevink) v štacuno proti plačilu. To majo pa res že povsod zrihtano...
phoebus@apollonus.net
02. 08. 2007 15.09
Paulinepu: zelo pametno da plastenke uporabljaš večkrat. Najbrž ne več da se plastika luži in oddaja od sebe nič kaj zdravju koristne kemikalije.
vavv
02. 08. 2007 14.57
Mah ne bi zdaj ves ta folk, ki ga vidite na cestah s flaškami, obsojali, saj vsak ne kupi vsak dan treh flašk vode. Večina jih ima noter vodo iz pipe, med njimi tudi jaz, ker se mi zdi bedasto, da če sem cel dan naokoli, za vsako, ko sem žejna, kupovat pollitrsko flašo. Se pa strinjam, da je problem s plastiko še vedno velik. Samo veliko ljudi kupi eno flašo na mesec in jo polni sproti iz pipe.
paulinepu
02. 08. 2007 14.55
Se strinjam, da je revolucija plastenk nepotrebna razvada. Lahko pa dodam samo to, pomito plastenko lahko uporabiš večkrat. Jaz si vanjo nalijem svežo vodo iz pipe in potem hajd na sprehod ali izlet. Tako,da plastenko kupim le nekajkrat na leto.
Šokc
02. 08. 2007 14.37
bravo janša tk se dela. plastiko stran !!!
nintendo64@email.si
02. 08. 2007 14.30
Tonček Balonček: super napisano. Jaz tudi težko gledam folk, ki si od jutra do večera nosi te plastenke z vodo s sabo. Slovenke in zadnje čase tudi Slovenci so po mojih izkušnjah eni najbolj obsedenih s tem na svetu. Osebno mislim, da bi morali pri vsaki plastenki poleg zaračunati kakšnih 50 centov zaradi onesnaževanja okolja.
odkimasin
02. 08. 2007 14.29
To se je razpaslo v Sloveniji v času vladavine komunistov. Bravo Janševa vlada. Tako se dela.
pomi@auspuh.com
02. 08. 2007 14.28
Pije špricar in pivo, kot vsak pošten Slovenc.
polo19sdi
02. 08. 2007 14.14
In tonček, kaj potem ti piješ? Če sploh kaj piješ? Pa še povej mi s katere stroke si, če si se že pohvalil.
Tonček Balonček
02. 08. 2007 14.05
Sam sem od stroke, če se lahko pohvalim. Pri nas se je ta razvada razpasla z zahoda. Polucija s temi plastenkami je neznosna in v Sloveniji ni nobene potrebe po množičnem konzumiranju pakirane vode, saj je stara in še slabša od tiste iz pip, razen izjemoma. Svoje je napravil tudi marketing, ki v vseh revijah ženske prepričuje, da morajo žlampati vodo, da bodo gladke in napete, tako da skoraj ne vidiš več dame, ki ne bi imela kakšne flaške z vodo, in občasno srkala vsebino, kot kakšni kroniki s svojim šnopčkom.... skratka, gre za popolnoma brezzvezno razvado! Še bolj so smešni tisti baloni z vodo in dvema pipicama ter kozarčki, kot da človek ne zdrži, saj vsi pač smo ledvični bolniki!.Malo žeje in lakote zdravim ljudem pač ne škopdi, voda iz pipe je pa praktično povsod v Sloveniji kvalitetnejša od te sh staranih napitkov,. Še slabše so aromatizirane vode, fuj!! Podobnik naj pa raje uredi zadeve z vetrnimi elektrarnami in divjadjo in naj ne šminkira s to vodo, ker je res nepomembno, kaj in od kod pijejo tisti negovi birokrati!
reiki24@gmail.com
02. 08. 2007 13.53
Bravo! Pohvalno. To bo dober zgled za ostale ljudi. Tudi sam že nekaj časa pijem vodo iz pipe in ne več iz plastenk, vendar le tam kjer sem prepričan da je voda čista.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.