Slovenija

'Naj pridejo, ampak ne k nam'

Ljubljana, 06. 04. 2024 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Brigita Potočnik
Komentarji
0

Da se bojijo za svoje otroke, za svoj obstoj, da jih je strah posilstev, tatvin, tako za rubriko 24UR INŠPEKTOR razlagajo tisti, ki se bodo, kot pravijo, do konca borili, da na nekdanjih mejnih prehodih Obrežje in Središče ob Dravi ne bo azilnih centrov, kot to načrtuje vlada. Zakaj so migranti tako osovraženi, zakaj jih nihče noče in kako je danes s solidarnostjo? Solidarnostjo do tistih, ki so prepešačili kilometre in kilometre v iskanju boljšega življenja?

Vse topleje bo, s tem pa ugodnejši vremenski pogoji za pot migrantov. Izkušnje kažejo, da se število ilegalnih vstopov v Slovenijo v tem času veča. Lani sta prišla k nam 60.602 migranta, največ je bilo Afganistancev, Maročanov in Pakistancev. Znak za alarm, da bo treba poiskati dodatne namestitve zanje, pa je predvsem podatek, da se je število migrantov od januarja do konca marca letos v primerjavi z enakim obdobjem lani po podatkih Policije povečalo za 17,9 odstotka.

Vprašanje pa je, kje naj bodo namestitve, lokacije za postavitev azilnega doma, s katerimi se bo lokalna skupnost strinjala. Neuspešno jih je na različnih koncih Slovenije iskala direktorica vladnega Urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. V več kot 11 občinah, pravi Štrukljeva, ne pove pa, katere občine so jo zavrnile.

Protest proti azilnemu domu na Obrežju
Protest proti azilnemu domu na Obrežju FOTO: Luka Kotnik

Proti tudi v Kočevju 

Sredi gozdov v Kočevski Reki je občinsko zemljišče, ki je bilo lani poleti v igri kot lokacija za začasni azilni dom. Njegova prednost je, da gre za odročno območje, v bližini je vojašnica, kar je pomembno z varnostnega vidika, razlaga kočevski podžupan Gregor Košir. A ko je šla podpredsednica Krajevne skupnosti Kočevska Reka Urška Škodnik na teren preverjat ozračje med domačini, je niso želeli niti poslušati. Kot pravi, so vsi nastopili odločno in agresivno proti tej ideji.

Postavitev azilnega doma v Kočevju je tako padla v vodo. 

Celo strah pred mladoletnimi otroki

Tudi leto 2016 so zaznamovali upori proti migrantom in azilnim domovom. Zgodili so se na različnih koncih Slovenije, tudi v Šenčurju. V sosednjem Kranju je pravo histerijo povzročila namera, da bi v dijaškem in študentskem domu namestili šest migrantov, mladoletnih otrok brez spremstva. V tistem času je bila ravnateljica doma Judita Nahtigal. Ker je otrokom ponudila streho nad glavo, je doživela pravi revolt z vseh strani, krajevne skupnosti, občine, staršev in učiteljev. "Jaz nisem mogla takrat razumeti, kako lahko ti kot človek zanemariš ta vzgib, da bi pomagal človeku, sploh mlademu človeku," pravi danes Nahtigalova, ki je na koncu zaradi pritiskov popustila. Otroci so morali drugam. 

Šli bomo do konca

"Tukaj ne bodo, kdor jih rabi, naj jih vzame za pomagati, za vrt štihati, nohte ščipati, lakirati kakšni gospe, tukaj pa ne bodo, ker mi ne bomo odnehali," je izjava enega od protestnikov proti napovedani postavitvi do 25 bivalnih kontejnerjev na območju nekdanjega  mejnega prehoda Obrežje. V Središču ob Dravi, kjer sicer še ni odločeno, koliko bivalnih kontejnerjev naj bi začasno postavili, eden od domačinov celo napoveduje, da bo azilni center požgal, če bo tam. "Mogoče delno razumem nekatere, ki niso za iz takšnih ali drugačnih razlogov, ampak če že niste za, potem vsaj ne bodite tako hudo in tako sovražno proti," odgovarja nasprotnikom azilnih domov Judita Nahtigal.

Več o burnem odzivu na napovedano postavitev dveh začasnih azilnih centrov nocoj v rubriki 24UR INŠPEKTOR. Pa tudi, kako upravičeni so njihovi strahovi, so migranti res tako nevarni in je med njimi veliko kriminalcev, kot trdijo nekateri.

24UR Inšpektor: Migranti
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou