Slovenija

Naj se kuža ne izgubi in ne prestraši!

Ljubljana, 14. 12. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pozimi, ko je debela snežna odeja, se izgubi veliko hišnih ljubljenčkov. Da med njimi ne bo tudi vaš, ga je treba še posebej paziti. Strah jih je tudi petard, zato ob pokanju resnično trpijo.

V letošnji zimi, ko je sneg izdatno pobelil naše kraje, se je izgubilo že več ljubljenčkov. Novomeški policisti so na primer obravnavali dva primera ugrizov psov, ki nista našla poti domov.

Za ljubljenčka je treba poskrbeti.
Za ljubljenčka je treba poskrbeti. FOTO: Reuters
Muca ni stvar, je živo bitje.
Muca ni stvar, je živo bitje. FOTO: Reuters

V izogib tovrstnim dogodkom lastnikom in skrbnikom živali svetujejo, naj med snežnim metežem in ob visokem snegu psov ne spuščajo s povodcev, saj lahko zaradi debele snežne odeje izgubijo sled in ne najdejo poti nazaj. Podobno kot velja za vroče dni, tudi ob nizkih temperaturah ne puščajte živali dalj časa v avtomobilu. Vozilo v notranjosti zadržuje mrzel zrak in ljubljenček lahko zmrzne. Psu, ki ne živi v hiši, zagotovite ustrezne pogoje za bivanje. Pasja uta naj ga varuje pred zmrzaljo in vetrom, poleg ustrezne prehrane poskrbite tudi za svežo vodo. Večkrat se prepričajte, da zaradi nizkih temperatur voda v posodi ni zmrznila.

Poskrbite za lastno varnost in varnost živali. Naj vam zima in praznični dnevi ostanejo v lepem spominu! Policija

Živali se bojijo pokanja

Bliža se konec leta, ko se v primerjavi z ostalimi obdobji v letu občutno poveča uporaba pirotehničnih izdelkov. Vse lastnike in skrbnike živali pozivajo, naj poskrbijo za hišne ljubljenčke. To še posebej velja za lastnike in skrbnike tistih živali, ki jih je strah svetlobnih in zvočnih učinkov. V teh primerih je priporočljivo, da lastniki oziroma skrbniki skrbno izberejo čas in kraj sprehoda.

Policisti svetujejo lastnikom živali, da tudi v mrzlih in vetrovnih zimskih dneh poskrbijo za varnost in dobro počutje hišnih ljubljenčkov.
Policisti svetujejo lastnikom živali, da tudi v mrzlih in vetrovnih zimskih dneh poskrbijo za varnost in dobro počutje hišnih ljubljenčkov. FOTO: Reuters

Enako velja za čas, ko psi ali druge živali ostanejo same v stanovanju ali na dvorišču. Za vse primere daljše odsotnosti je treba zagotoviti kakovostno oskrbo ljubljenčka, prvič zaradi živali, drugič pa tudi zaradi sosedov, ki jih lahko prestrašeni ali poškodovani pes z lajanjem precej moti, še posebej ponoči.

Zaradi efektov pirotehničnih izdelkov je treba zagotoviti tudi fizično varstvo psov, kar pomeni, da so zaprti v pesjaku ali drugem objektu. Poleg zaščite pred negativnimi posledicami pirotehničnih sredstev bodo lastniki in skrbniki tudi preprečili morebitne pobege psov, ki lahko zaradi strahu spremenijo svoje vedenje in postanejo celo napadalni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oleander
14. 12. 2010 20.45
Jaz bi tistim, ki se jih dobi pokat petarde odvzel socialno pomoč. Bi videli kako bi bila takoj tišina.
mickica
14. 12. 2010 12.46
Zakaj teh petard in podobnih pokalic popolnoma ne prepovejo, mi ne bo nikoli jasno! Saj nam še vedno ostanejo svetlobni efekti! Ali res rabimo vojno stanje čez praznike??? Če že nekaterim (beri zakonodajalcu) ni mar za živali, ki imajo lahko stalne posledice zaradi strahu in šoka, ki ga doživijo, naj se usmilijo vsaj dojenčkov, nosečnic in starejših ljudi!
saintjozef
14. 12. 2010 12.35
To so zafrustrirani bedaki, ki si ob poku predstavljajo, da so mačoti.
black1cat2
14. 12. 2010 11.59
Kakršen človek (lastnik), takšna je tudi žival. To primitivno pokanje bi pa že zdavnaj morali ukiniti! Se strinjam - četudi jamrajo, da nimajo denarja niti za osnovno preživetje, tisti ponavadi imajo vedno za nepotrebne petarde in podobno. V največje veselje pa je mnogim od teh metalcev petard, da vržejo petardo nekomu pod nos ali pa kakšnemu psu neposredno pred tace. Res "zelo zabavna" aktivnost!
Alexxsaso@yahoo.ca
14. 12. 2010 09.13
Volodya14.12.2010, 06:5812 Bom zapisal tako,okoli mene živijo povečini socijalno šibki ljudje(podeželje)...ampak za petarde imajo zmeraj denar....in nobenega občutka za živali..... Res cudno kajne? Tudi sam zivim v podobnem okolju kjer jih kao pol nima niti za hrano... Ampak petarde se masovno nabavljajo...
bemtisunac
14. 12. 2010 08.47
+1
eni se bojo spet šli kdo bo bolj pokal in imel večji ognjemet...čez 5 minut bo pa spet dalje revež pa socialni problem...taka je realnost
malodane
14. 12. 2010 08.39
Predvsem pa pazite svoje ljubljenčke pred sprevrženimi rdečimi kmeri.
nejc_o
14. 12. 2010 07.12
petarde b bilo potrebno dobesedno ukiniti, pa rakete katere pokajo, to ni primerno. Tega se bojijo skoraj vse živali, veliko otrok se boji poka,....Skratka jaz sem za ukinitev teh pirotehničnih izdelkov
Volodya
14. 12. 2010 06.58
Bom zapisal tako,okoli mene živijo povečini socijalno šibki ljudje(podeželje)...ampak za petarde imajo zmeraj denar....in nobenega občutka za živali.....
petmar
14. 12. 2010 06.48
Ni potrebno opisovati obnašanje psov, potrebno bi bilo opisati bolano obnašanje lastnikov in predvsem človeka.