Slovenija

'Naj si vsak zdravnik določi mejo svojega varnega dela'

Ljubljana, 13. 12. 2022 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Uroš Ferrari Stojanović
Komentarji
79

"Naj si vsak posamezni zdravnik določi mejo svojega varnega dela, torej število obiskov oziroma kontaktov na dan, da bo svoj poklic opravljal kakovostno." To je poziv zdravnikom in zdravnicam družinske medicine, ki ga je direktorica ZD Ljubljana naslovila na vse enote in to v času, ko po celotni Sloveniji zdravstveni domovi ostajajo brez zdravnikov. Nedavno je ZD Ljubljana - Polje zapustilo vseh osem zdravnic, 11.000 pacientov je bilo preusmerjenih na bližnje Fužine, kjer so nedavno prav tako ostali brez treh zdravnikov. Za pojasnilo, kako si direktorica predstavlja sistem, v katerem bi si posamezni zdravnik sam določil, koliko pacientov bo obravnaval, smo prosili avtorico zapisa, a danes brez odziva. Kaj bi takšna ureditev pomenila za pacienta, ki bi presegel številko, ki bi si jo določili zdravniki. Bi ostal pred vrati ordinacije? Zastopnica pacientovih pravic je prepričana, da bo dostop do zdravnika še težji.

V času, ko pacienti tudi v glavnem mestu ostanejo ne le brez obravnave, ampak tudi brez zdravil, je direktorica zdravstvenega doma Ljubljana dr. Antonija Poplas Susič na družinske zdravnike svojih enot naslovila pismo, v katerem jim sporoča, da zaradi pomanjkanja kadra "postaja vaša delovna obremenitev velika in vpliva na kakovost vašega dela ter vas sili, zaradi pomanjkanja časa za posameznega pacienta, v hitre, lahko tudi preslabo pretehtane odločitve. To vam jemlje lepoto poklica, ki ste ga izbrali, in vas sili v delo kot za tekočim trakom".

V nadaljevanju pisma pa sledi nenavaden poziv: "Želim, da si vsak posamezni zdravnik določi mejo (število obiskov oziroma kontaktov na dan) svojega varnega dela, da bo svoj poklic opravljal kakovostno."  

Zastopnica pacientovih pravic v Ljubljani, upokojena zdravnica Duša Hlade Zore je nad zapisom vse prej kot prijetno presenečena."Če se postavim v vlogo pacienta, to ne pomeni nič dobrega, ker s tem bo manj pacientov pregledanih," izpostavlja.  

"Vsak zdravnik ima svoj način dela in bo le-temu prilagodil tudi organizacijo in posledično zgornjo mejo obravnavanih pacientov dnevno, zato ne pričakujem, da si boste vsi določili enako število. Pričakujem pa, da boste določili tako mejo, ki bo varna in kakovostna tako za vas kot za paciente," je še zapisano v pozivu direktorice zdravstvenega doma Ljubljana.    

Ob tem Hlade Zore pravi, dane ve, za kakšne številke se bodo odločili, je pa res, da se bodo čakalne vrste za pregled pri osebnem zdravniku podaljšale. Že tako je težko, pravi, ampak vrste bodo še daljše, dodaja. 

Zdravniki s svojim osebjem že zdaj v nekem obsegu določijo, koliko pacientov dnevno bodo naročili, toda bojazen tistih, ki v čakalnico pridejo s hudo težavo, je odveč - vrat jim ne more zapreti nobena zaporedna številka ali norma."Tega noben zdravnik ne bi smel in to tudi zakon določa. Nujnemu pacientu je treba pomagati, ne pa ga na primer odtriažirati na internistično prvo pomoč," izpostavlja Hlade Zore. 

V pozivu je navedeno še, da bodo pacientom dali največ, če si bodo zanje "vzeli čas, jih osebno pregledali. Zagotovo bodo pacienti razumeli ter posledično sprejeli tudi čakanje na nenujni pregled."

Hlade Zore pa zapisano komentira:"Pacienti že danes zelo težko razumejo, da je treba toliko čakati na obravnavo, in pritožbe, ki jih dobivam jaz in moji kolegi zastopniki, so take: ne moremo do zdravnika, odpravijo nas po telefonu, striažira nas sestra, zdravnik nam predpiše antibiotike, kar tako na slepo".

Zastopnica dodaja, da pacienti najbolj pogrešajo osebno obravnavo, do katere pa ne morejo priti. Nekateri tudi po šest mesecev. Zdravniki v domovih, na pleča katerih zaradi odhodov njihovih kolegov padajo tisoči novih pacientov, pa se bojijo, da bi v večji meri zbolevali tudi sami.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AFŽ
20. 12. 2023 12.11
Skorumpirana nakladačica naj najprej zapre svojo zasebno ambulanto Zdravstveni Zavod Multimedicus v Tehnološkem parku Brdo Ljubljana. Naj mi kdo pojasni kako se lahko kot direktor Zdravstvenega doma ukvarja še zasebno s svojo odrinacijo? Kako ji znese časovno. Aja kot tisti otropedi.
dobrabejba35
13. 12. 2022 21.39
+2
Naj se uvede, da morajo vsi zdravniki (sploh pa zasebniki) vsako leto opravit vsaj 200 ur prostovoljnega dela v ambulantah družinske medicine, če želijo obdržati licenco za opravljanje dela. Hkrati pa naj se tudi vsem politikom prepove uporabo zdravniških storitev izven sistema javnega zdravstva.
Aijn Prenn
14. 12. 2022 10.29
Pol boš pa naletela na takega dohtarja na prisilnem delu, pa ti bo ob prehladu predpisal dozo ricinusovega olja... ;-))
iskriv
13. 12. 2022 14.21
+7
Zdravniki tarnajo nad glavarino , češ , da so preobremenjeni , ker imajo na seznamu nekaj tisoč pacientov . Ob tem se postavlja vprašanje ali vsi ti pacienti pridejo k zdravniku naenkrat ali v enem mesecu ali pa jih pride peščica , od tega nekaj resno bolnih , nekaj da dobijo bolniške in nekaj hipohondrov . Zase vem , da sem bil vsega skupaj 4x v svojem kar dolgem življenju pri osebnem zdravniku .
ateistek
13. 12. 2022 15.52
+1
Slišim, da je pri "glavarinah" tako, da jih dobijo plačane NE GLEDE NA TO, koliko pacientov potem dejansko pride.
pojtrarara
13. 12. 2022 11.59
+3
mogoče je pa zadnji čas da se ustanovi sindikat pacientov - in je že zadnji čas,da začnemo pa mi štrajkat in odpovemo plačevanje vseh prispevkov vse dokler ne bodo naše pravice zagotovljene skladno z zakoni - torej dejanski pregledi in ne zdravljenje s strani sestr po telefonu, potem dosledno upoštevanje stopenj nujnosti in tudi dodeljevanje terminov skladno z zakoni in našimi pravicami pa tudi upoštevanje čakalnega časa v čakalnicah, ne pa da nas imajo za bedake in čakamo v tri krasne. Mogoče je v tej državi zdaj pa že skrajni čas da se to zgodi, ker tukaj je pacient že tako v podrejeni vlogi zdravnika - tudi ob upoštevanju vseh zakonov, in da tako ti beli bogovi izkoriščajo paciente in naš denar - je prišel čas da se to konča.
crestor
13. 12. 2022 14.22
+4
Odpoved plačevanja vseh prispevkov? No, pa dajmo izmerit, kdo bo dlje zdržal - zdravnik brez bolnikov ali bolniki brez zdravnikov.
dobrabejba35
13. 12. 2022 21.40
+1
Večina placnikov prispevkov ni bolnilov. Jaz že več let nisem bila pri zdravniku.
Lojze Biber
13. 12. 2022 11.44
+1
Delat se spravite lenuhi
akize
13. 12. 2022 12.20
+4
Me prav zanima kako glasen si ko prideš v ordinacijo cmerat kaj vse te boli
mak0521
13. 12. 2022 11.14
+3
Koga briga za paciente? Če ima on mejo 20 obravnav, lahko tudi umreš pred vrati. In ti se imenujejo zdravniki. :(
pojtrarara
13. 12. 2022 11.00
+7
pa dodam še to - seveda pa lahko jasno vidimo, kako zelo zares so utrujeni (ne v resnici, niso), ker imajo cajt bit po instagramih tud na šihtu, uni zupančič je sred epidemije imel caj vodit ig profil, se snemat, jamrat, prodajat vitaminčke sledilkam seveda za zaslužek, ampak on je tako utrujen od dela,da baje še žvet ne more več, zdej je našel čas in napisal celo knjigo, cel cajt se sonči in svaljka po tvjih - za vse to ima cajt, ampak on ima tako mnemogoče utrujajoče delo, da mu po tem ko pride domo za zvet ni več, nič več ni sposoben - vidimo kako ane... da o onemu, ki se je samoosrečeval v služvi in se snemal in dajal na družbena omrežja sploh ne govorimo - res so grozljivo utrujeni od silnega dela... no pa se družinske omenimo - očitno se ima vsak božji dan en cajt spomnit pisat neko pismo medijem z njihovim jamrom - pa tako so utrujeni od dela s pacienti- ampak za brati izjave ministrice in dnevno pisariti pisma v medije imajo pa blažen čas... en sam jamr jih je. Ko pa prideš v ordinacijo pa vidiš, da nekaj hudo se nihče ne pretegne... čvekajo med seboj in se sprehajajo po hodnikih gor in dol
Mihelij
13. 12. 2022 11.18
+6
Kdor od zdravnikov je utrujen, da odpoved in gre polnit police, če mu je to lažje. "Nedavno je ZD Ljubljana - Polje zapustilo vseh osem zdravnic, 11.000 pacientov je bilo preusmerjenih na bližnje Fužine." Aja ne! Zdravnik je sedaj naš hlapec, ker smo mu plačali šolanje, tako kot vsem v državi?
pojtrarara
13. 12. 2022 11.41
+1
ja jaz bi rekla tako za vsak deficitaren poklic - če ti je država plačala šolanje potem si ga dolžan opravljati, če ne vrni denar... saj to ni nekaj novega - če imaš kadrovsko štipendijo si tudi zavezan z obveznostjo do tistega, ki ti jo je dal... torej če država plačuje šolanje zdravnikov da jih bo imela na voljo v zdravstvenem sistemu - naj imajo ti obvezo vsaj 10 let delati v tem sistemu, če ne naj vrnejo denar -plus prednostno bi razpisala samo deficitarne specializacije.
pojtrarara
13. 12. 2022 10.54
+11
jst sem za to,da si tudi ostali poklici začnemo izbirati koliko bomo naredili - ampak zgolj za dohtarje - pride dohtar v štacuno- tega izdelka je zmanjkalo na polici - oprostite danes sem že dosegla mejo polnjenja izdelkov na police, pridite jutri, ko pride dohtar v hotel oprostiote, danes sem že presegel mejo prijav gostov, pridite jutri, ko pride na bazen oprostite, smo že prekoračili mejo prodanih kart, pridite drugi dan, na cesti - zastoj na cesti, delavec, asfalter, oprostite, zdaj počivamo, smo že naredili današnjih 500 m jutri gremo dalje, in tako naprej... da bo jasno tem zablodam, ki edino oni, edino oni si privoščijo tak luksuz - pa kako grozljivo delajo s človeškimi življenji... to njihovo jamranje je preseglo vse.
JApajaDAja
13. 12. 2022 09.53
+13
..še samo želje katere paciente bi zdravili manjkajo...eni bi politične vplivneže, eni samo mlade ženske/moške,eni bi sindikaliste, eni bi farovž........
Pia235
13. 12. 2022 09.46
-3
Odpraviti sistem osebnega zdravnika, ker ne funkcionira. Ko zboliš, greš v najbližji ZD, tisti, ki dela, te obravnava. V čem je problem? Aja, v takem sistemu bi dejansko zdravili, ne pa pisali potrebna in nepotrebna zdravila kao kroničnim bolnikom, brez pregledov in kar tako, da služi farmacija. Brez osebnih zdravnikov, pa bo za vse dovolj.
Ivar The Boneless
13. 12. 2022 09.33
+9
Zdj je pa dost teh šarlatanov. Čakalnice ves čas prazne. Ja prazne. Na 20 minut en pacient, odpravi te pa v 3 minutah. Ljudje zbudite se. Ta barabija v belem izsiljuje. Sramota za Hipokrata!
akize
13. 12. 2022 09.55
+7
Nebodijetreba
13. 12. 2022 09.25
+13
Res ne vem, zakaj se noče uvesti način plačevanja zdravstva po učinku/opravljenih obravnavah. Takrat bi se ditro našle luknje, pa tudi preobremenjenost bi bila dokazana. Kdo to odklanja/se temu načinu upira? Zdravstvo pa katastrofalno drsi navzdol. Trpijo bolniki, pa tudi nekateri zdravstveni delavci. Izgleda, da se zdaj ustvarja vojna med zdravniki in bolniki, da se pozabi na napake z vrha.
Pia235
13. 12. 2022 09.49
+8
Število posegov, koliko denarja se bo porabilo in za kaj odrejajo zavarovalnice. Trpijo pa bolniki, se strinjam. A vzrok je povsem drugje. Plačujemo premije, ki pa ne gredo direktno v zdravstvo, ampak se jih porablja kdo ve kako.
Nebodijetreba
13. 12. 2022 10.13
+6
O tem se strinjava. Nekako razumem zavarovalnice, da se iz raznih razlogov otepajo drugačnega načina vrednotanja. Ne razumem pa ministrstva. Zakaj minister od zavarovalnice ne zahteva oz. ji predlaga drugačnega načina financiranja? V njegovem interesu bi moralo biti, da se vsaj poskuša urediti, morda ravno na ta način.
User1832247
13. 12. 2022 09.16
+7
eni smo bili butasti da kljub temu da bi morali izpreči,smo še naprej vlekli voz!mladi pa se zavedajo da je zdravje na prvem mestu!
ii
13. 12. 2022 09.10
+7
Vsak zase ve, kdaj je nujno it na pregled in mora ti tudi dobiti. Težava je, ker se eni hodijo v ambulante pogovarjat in tako kratijo dragocen čas ostalim.
Stolček
13. 12. 2022 09.21
+5
ii, morali bi ga dobiti ( pregled), pa ga očitno ne. Saj pa zdravniki so tisti, ki bi morali vedet, kaj in kako.
Defragment
13. 12. 2022 08.57
+7
Dragi politiki, če nimamo dostopa do zdravnika predlagam, da takoj ukinemo obvezno plačevanje zdravstvenega prispevka. Prispevki naj se vplačujejo samo še zavarovalnicam na privatni bazi. Ni pravično, da država zaračunava za uslugo, ki je ne dobimo.
akize
13. 12. 2022 09.57
+6
Še dobro, da politiki vestno berejo komentarje in že diskutirajo o tvojem! Bravo!
Defragment
13. 12. 2022 10.20
+1
akize, najlažje je samo jamrat pa se pritoževat. Kot na kakšni balkanski tržnici. Politiki? Pa,a znajo oni brat?
zelen
13. 12. 2022 08.53
+9
zelo dober predlog,ki pa naj velja za vse.verjamem da bomo tako,da bo vsak delal po svojih zmožnostih potrebovali manj zdravniške pomoči.
Digitalni
13. 12. 2022 08.52
+8
Naj gredo za tekoči trak, tam se dela kolikor stroj da. Lahko pa metlo v roke in vaša....
Denisovans
13. 12. 2022 08.57
+0
Zdravniki imajo 12 let univerzitetnega študija na svojih plečih, tako da lahko metlico sučejo tisti, ki se v OŠ niso želeli učit. Jih je dovolj v Slo takih.
ii
13. 12. 2022 09.06
-1
Denisovans
13. 12. 2022 09.12
+4
Izražanje mnenja je ustavna pravica vsakega. Nihče, niti ti, nimaš pravico tega prepovedat.
Koce62
13. 12. 2022 09.23
-1
Če bi vsakič, ko nekdo omeni stavek "Naj gre delat za tekoči trak", padlo 100 eur v državni proračun, bi lahko vzpostavili vse fabrike s tekočim trakom, ki so jih grabežljivi direktorji spravili v bankrot. Bi pa zraven priložil še jaz 100 eur, da vsakega fajn oklofutajo, ko delajo primerjave delavca za tekočim trakom, ki je dosti lažje on npr. delavca na gradbišču, s strokovno usposobljeno osebo, ki oddela istih 8 ur na dan, če ne celo še več.
Stolček
13. 12. 2022 09.25
+9
Preberi, kdo pa jim je plačeval študij? So šli zavestno v ta poklic? Kje je zdaj ta njihova solidarnost, ki so nam jo 2,5 leti nabijali? Če ni za bit, pa je za it. Če se gre zdravnikom samo za € in ne za moralo in ne etiko in ne za solidarnost, pa tako, niso primerni za ta poklic. So potem zgrešili študij.
Digitalni
13. 12. 2022 09.28
+6
Miško, niso se kot kaže odločili prav, lahko se preizkusijo tudi drugje, ne pa da izsiljujejo in sistem še bolj potonejo...
za resnico
13. 12. 2022 09.31
+2
studija res znanja pa bol maro se manj vesti in morale le velik pohlep
za resnico
13. 12. 2022 09.34
+2
jaka strokovnost jih je znajo pozivat na cepljenje in pisanje receptov za tablete od cesar jim dodatno kapne znanja pa bore malo sramu pa sploh ne poznajo
Digitalni
13. 12. 2022 09.38
+0
Je res, takih z 13 letno izobrazbo? Je daleč preveč zato pa je tako kakor je 42milijad minusa
Defragment
13. 12. 2022 08.51
+9
Bodimo pošteni. Tole z zdravstvom je podedovan problem. GS za tole ni še neposredno odgovoren. Jim pa zamerim, da ne zarežejo v potice zavarovalnic in naredijo red pri koncesijah. Imajo večino v DZ in enkratno priložnost. Če ne bodo ustrojili hitro javne uprave, na pomlad te vlade ne bo več. Janša je pa toliko kriv, kot vse vlade pred njim, ker NISO naredile nič in so pustile, da kapital razsuje sistem.
Andree
13. 12. 2022 09.15
+4
Strinjam se. za ta problem do krive vse vlade isto
Pia235
13. 12. 2022 09.53
+4
Točno tako. Zavarovalnice in farmacija. Porezat, potem pa naprej.
Kamikaza1985
13. 12. 2022 08.43
+10
Dragi moji zadeva je preprosta..zasebnike oglobit z davki maksimalno ker delajo za dobicek..nabran davek razdelit v javno zdravstvo enakomerno..tistim zdravnikom ki ni nikoli dovolj pa odpoved...naj se pol zaposli na wall streetu
Primula1
13. 12. 2022 08.53
+7
Denisovans
13. 12. 2022 08.59
+6
Tako kot vsi drugi, ki so zastonj študirali v Sloveniji
vvvilice
13. 12. 2022 08.43
+14
Ja, se vidi popolna nesposobnost obvladovanja predvsem primarnega zdravstva