Slovenija

'Eksplozija je podrla steno in hudo poškodovala mladega človeka'

Kranj, 17. 12. 2018 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
/ A.K., Ti.Š.
Komentarji
82

"Spomnim se, da so bili povsod  madeži krvi, najhujši pa je bil pogled na okrvavljene stene in vrata, ki jih je fant poskušal odpreti v stanju, ko se še ni zavedal, da rok nima več. Grozljivo je bilo," se spominja policist, ki je obravnaval eno najhujših poškodb zaradi pirotehnike pri nas. Še vedno, kljub letom ozaveščanja uporaba pirotehnike povzroča hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Črni trg petard cveti
    02:46
    Iz 24UR ZVEČER: Črni trg petard cveti
  • Iz 24UR ZVEČER: Simon Herman o poškodbah zaradi petard
    03:30
    Iz 24UR ZVEČER: Simon Herman o poškodbah zaradi petard
  • Iz 24UR: Naj veselja prazničnih dni ne uničijo poškodbe
    02:16
    Iz 24UR: Naj veselja prazničnih dni ne uničijo poškodbe

Pošteno smo že zakorakali v veseli december, kmalu pa bodo na trgovskih policah tudi pirotehnični izdelki.  Veljavna zakonodaja od 19. decembra dovoljuje prodajo, od 26. decembra dalje pa uporabo ognjemetnih izdelkov, katerih glavna značilnost je pok. Še vedno, kljub letom ozaveščanja, pa uporaba pirotehnike občasno povzroča hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih, opozarjajo policisti.

Povprečje med letoma 2002 in 2017 kaže, da je kar 53 odstotkov poškodovancev starih med 10 in 20 let.
Povprečje med letoma 2002 in 2017 kaže, da je kar 53 odstotkov poškodovancev starih med 10 in 20 let. FOTO: PU Ljubljana

"Naj se raje iskri od veselja, ne od petard", sta na novinarski konferenci na Prešernovem trgu pozvala predstavnika policije – Daniel Jug iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi in Bojan Senčar iz Policijske postaje Šentjur, ki je lani obravnaval eno najhujših poškodb zaradi pirotehnike, ko je mladoletni fant zaradi eksplozije ostal brez obeh rok.

"Vsi, danes zbrani, smo tukaj zato, da vas mlade, predvsem osnovnošolce in srednješolce, opozorimo, da petarde niso igrača, saj lahko povzročijo hude poškodbe, ki vas zaznamujejo za vse življenje," je poudaril Jug iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi.

Da take poškodbe zaznamujejo za celo življenje, iz izkušenj vesta tudi reševalec Boštjan Plahutnik iz Reševalne postaja UKC Ljubljana, ki je oskrbel takšne poškodbe ob nesreči, in asist. mag. Simon Herman, dr. med., iz Kliničnega oddelka za travmatologijo UKC Ljubljana, ki se redno sooča s posledicami ob prihodu poškodovanih v bolnišnico.

Lani so v UKC Ljubljana v prednovoletnem času obravnavali sedem poškodb, zato Herman opozarja, da je pri uporabi pirotehnike potrebna podobna zbranost in odsotnost psihoaktivnih snovi – enako kot pri vožnji.
Lani so v UKC Ljubljana v prednovoletnem času obravnavali sedem poškodb, zato Herman opozarja, da je pri uporabi pirotehnike potrebna podobna zbranost in odsotnost psihoaktivnih snovi – enako kot pri vožnji. FOTO: PU Ljubljana

S poškodbami zaradi pirotehnike pa se srečujejo predvsem zdravniki in reševalci, ki morajo te poškodbe tudi oskrbeti. Boštjan Plahutnik se spominja prvega klica v začetku novega leta. "Štiri minute čez polnoč smo dobili obvestilo in odhiteli v okolico Ljubljane. Gospod je prižgal raketo in jo želel v nasprotju z navodili izpustiti iz roke, a mu jo je še v roki razneslo. Hitro smo ga oskrbeli, vendar bo za vedno nosil posledice. Hkrati je imel precej sreče, namreč skoraj vedno poškodbo okončin spremljajo poškodbe obraza, saj moč eksplozije doseže tudi obraz," pojasnjuje Plahutnik, ki dodaja, da je najhuje, če so poškodovane oči. Reševalci naredijo prvo oskrbo in rano obvežejo. Pogosto tudi fotografirajo rane, saj kirurga zanima, kaj se je sploh zgodilo in fotografija rane pomaga, da zdravnik ve, kaj ga čaka pod obvezami.

"Poškodovanega dela telesa se po poškodbi ne more vrniti v enako stanje kot pred poškodbo," pa opozarja asist. mag. Simon Herman, dr. med., iz Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana. Lani so v UKC Ljubljana v prednovoletnem času obravnavali sedem poškodb, zato Herman opozarja, da je pri uporabi pirotehnike potrebna podobna zbranost in odsotnost psihoaktivnih snovi – enako kot pri vožnji.

"Veseli nas, da se število poškodb zmanjšuje," je poudaril a po njegovem mnenju vseeno ostaja posebej zaskrbljujoče, da je med poškodovanimi največ mladih: povprečje med letoma 2002 in 2017 kaže, da je kar 53 odstotkov poškodovancev starih med 10 in 20 let.

V UKC Ljubljana se srečujejo z različnimi poškodbami zaradi pirotehničnih sredstev. Od manjših opeklinskih ran, brez večjih funkcionalnih posledic, žal pa zelo pogosto tudi z obsežnimi in kompleksnimi poškodbami roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami.
V UKC Ljubljana se srečujejo z različnimi poškodbami zaradi pirotehničnih sredstev. Od manjših opeklinskih ran, brez večjih funkcionalnih posledic, žal pa zelo pogosto tudi z obsežnimi in kompleksnimi poškodbami roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. FOTO: Arhiv UKC Ljubljana

V UKC Ljubljana se srečujejo z različnimi poškodbami zaradi pirotehničnih sredstev. Od manjših opeklinskih ran, brez večjih funkcionalnih posledic, žal pa zelo pogosto tudi z obsežnimi in kompleksnimi poškodbami roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. Pri otrocih so poškodovane rastne stike kosti. Rane so umazane, zato je večja nevarnost okužb in zapletov po operaciji. V primeru amputacij pa replantacije največkrat niso izvedljive. Tudi izguba vida in/ali sluha sta lahko del nesrečne zgodbe. Najbolj tragično pri teh poškodbah pa je, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se celo življenje nato spopadajo tako s fizičnimi kot psihičnimi posledicami.

'Kot policist sem videl že marsikaj groznega, vendar se me je ta dogodek resnično dotaknil'

Kako hude so lahko posledice uporabe izdelkov, ki so bili predelani ali kupljeni na črnem trgu, je opozoril Bojan Senčar, policist Policijske postaje Šentjur, ki je lani obravnaval eno najhujših poškodb, ko je mladoletni fant zaradi eksplozije petarde, kupljene pri preprodajalcu, ostal brez obeh rok.

"Lani, v tem času, smo policisti obravnavali izjemno tragično poškodbo s pirotehniko. Mladoletnega fanta je eksplozija zaznamovala za vse življenje. Ostal je brez obeh rok. Kot policist sem videl že marsikaj groznega, vendar se me je ta dogodek resnično dotaknil. Ko sem prišel na kraj so fanta ravno položili v reševalno vozilo. Razgovor z njim zaradi šoka in izjemno hudih poškodb, ni bil mogoč," se tistega dne spominja Senčar.

Podstrešno sobo, kjer je prižgal skrajšano vrvico petarde, imenovane čebula in kupljene od preprodajalca, je moč eksplozije dobesedno razdejala. "Eksplozija je podrla steno, uničila pohištvo in kar je najbolj grozno, izjemno hudo poškodovala mladega človeka. Spomnim se, da so bili povsod  madeži krvi, najhujši pa je bil pogled na okrvavljene stene in vrata, ki jih je fant poskušal odpreti v stanju, ko se še ni zavedal, da rok nima več. Grozljivo je bilo!"

"Moškega, ki je fantu prodal pirotehniko, smo kmalu po tem tragičnem dogodku prijeli in ga kazensko ovadili ter s tem morda preprečili še kakšno podobno tragično zgodbo, vendar to ne odtehta dejstva, da je petarda, ki jo je prodal fantu, za vse življenje zaznamovala mladega človeka in njegovo celotno družino. Zato opozarjam tako mladoletne, kot tudi njihove starše in nasploh vse, ki se težko uprejo rabi pirotehnike, naj se njeni uporabi izognejo. Ta zgodba naj jim bo v poduk," je dodal policist Bojan Senčar.

Kdaj lahko kupim in kdaj uporabim ognjemetne izdelke, katerih glavni učinek je pok?

Kot so povedali policisti, so nekateri pirotehnični izdelki na trgovskih policah sicer celo leto, prodaja ognjemetnih izdelkov F1. kategorije, katerih glavni učinek je pok (to so pokajoče žabice, pok vrvica, pokajoče kroglice), pa je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Če uporabljate pirotehniko, izberite kraj, kjer ne boste motili drugih

Kot je dejal Daniel Jug, je ognjemetne izdelke kategorije F1, katerih glavnih učinek je pok, prepovedano uporabljati v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, stanovanjskih zgradbah in zaprtih prostorih, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve. Ne pozabite, da se pokov ne bojijo le ljudje, temveč tudi živali, ki jim december prav zaradi uporabe pirotehnike predstavlja izjemno stresen čas v letu. Zato uporabo pirotehnike prilagodite tudi njim.

V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije F1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Predelava pirotehničnih izdelkov je prepovedana in skrajno nevarna

Posamezniki nikakor ne smejo:

- predelovati pirotehničnih izdelkov zaradi večjega učinka (prepovedana je tudi posest takih izdelkov)

- uporabljati pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih,

- sami izdelati pirotehničnih izdelkov ali zmesi in imeti v posesti takih izdelkov,

- preprodajati pirotehničnih izdelkov.

Kateri izdelki so dovoljeni in kateri prepovedani?

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov, kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana. To so petarde različnih oblik in moči.

Prodaja pirotehničnih izdelkov F1. kategorije (kot so tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice, iskrice) ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov 2. kategorije (kot so rakete, rimske svečke) pa ni dovoljena mlajšim od 16 let.

Pirotehnične izdelke F1. in F2. kategorije lahko uporabljajo mlajši od 14 oziroma 16 let, le če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od osemnajst let.

Predvidena globa za prekršek je od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izreče tudi stranska sankcija odvzema pirotehničnega izdelka. Stranska sankcija se izreče tudi, če izdelki niso storilčeva last.

Naj se raje iskri od veselja, ne od petard.
Naj se raje iskri od veselja, ne od petard. FOTO: Thinkstock

Gorenjski policisti že obravnavali prijavi rabe pirotehnike

Tudi gorenjski policisti so minuli vikend že obravnavali dve prijavi rabe pirotehnike na javnem kraju. V soboto popoldne so policisti obravnavali odmetavanje petard v zabojnike za smeti v Škofji Loki, zvečer pa rabo pirotehnike v Srednji vasi v Bohinju. "V dogodku niso nastale posledice, kršitelji pa niso bili izsledeni," so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj.

Od konca novembra do minulega vikenda so policisti na številko 113 sprejeli še več drugih, s pirotehniko povezanih prijav. Novembra so neznanci v Britofu odvrgli močnejše pirotehnično sredstvo, v Kranju pa so se po uporabi pirotehnike vneli odpadki v opuščenem zaklonišču. Decembra pa naj bi mlajše osebe na igrišču v Kranju metale petarde in ogrožale druge. Prav tako decembra je v Šenčurju petarda poškodovala osebni avtomobil, v Lescah pa so policisti obravnavali motenje javnega reda z rabo petard.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
17. 12. 2018 22.49
+42
Vsak mulc iz osnovne sole se tocno zaveda,da je to nevarno. Zato me ne zanimajo poskodovanci, sori. Marsikdo ima neumne starse, to je res. Ampak sola ti vseeno da podatek, da so petarde nevarne. In ce se kljub temu odlocis.... vsak si sam kroji svoj lajf. Pa bodi brez rok, ce hoces.... Ni moj problem
cirenij
18. 12. 2018 09.50
-3
Ni tvoj problem. Je pa žalostno in tragično. Imaš otroke? Da se ti zgodi nekaj takega ali podobnega? Npr. prometna nesreča .......s trajnimi, invalidnimi, katastrofalnimi posledicami? Ti ne privoščim. Žalostno, da vsak skrbi samo za svojo r....... Ostali ga ne zanimajo.
Barskistol
18. 12. 2018 11.04
+9
Kaj pa ima prometna nesreca s prostovoljno uporabo petard!?
Maja Kajza
25. 12. 2018 12.06
+3
za te katastrofalne posledice vsi placujemo za piskodovance zdravljenje, operacije, terapije, okrevanje, protetiko in denar za invalidnost....toliko.
1230ab
17. 12. 2018 22.48
+17
Ma jz nebi . Eno čez rit.
akmt
17. 12. 2018 22.45
+3
Ko tudi zdravstveni tehniki (mame) iz ukc dovolijo otrokom petarde "malo pa morajo pokati", takrat vemo, da se ne da dosti storiti v smislu ozavescanja.. Tudi letos bo nekaj hudih poskodb. Starsi poskodovanih otrok:najvec srednjesolska izobrazba. Tako kot moja bivsa sodelavka zdravstveni tehnik, ki sinu dovoli petarde na vasi.... Pa lepe praznike
HellWolf
17. 12. 2018 22.37
+51
Že dolgo ne kupujem pirotehnike. Namesto da zabijem 100 evrov pod nebo raje natankam avto in med vikendom skočim na izlet.
1230ab
17. 12. 2018 22.11
+8
Zdej se spomnim kako je enkrat nekdo za praznike vrgel petardo v bližini nosečnice.
Ramzess
17. 12. 2018 21.16
+2
Zavajajoč naslov, nima zveze z vsebino prispevka.
haaaahahahaha
17. 12. 2018 20.57
-20
jest sem za to , da se prepove metanje petard in ognjemetov , ampak bi namest tega uvedu novo panogo , metanje steklenic v ljudi , bi blo bolj varno , sam čelado daš na glavo pa bos greš v center Ljujbljane
Barskistol
17. 12. 2018 20.53
+13
Otroke se ze v osnovni soli uci kaj se z lahkoto zgodi zaradi uporabe petard. A mulci kljub temu mecejo petarde. Torej mu je vseeno, ce sam, ali zaradi njega kdo drug utrpi poskodbo. Zato pa tem ignorantnim frajerjem prav privoscim izgubo kaksnega uda. Bodo vsaj nehali.
Blackhawk
17. 12. 2018 20.48
+33
Jst osebno sovražim petarde ker vidim kake poškodbe so nastale in mi je brez veze za to dat denar da mi lahko pou roke odstreli na 300 koščkov in upam da najstnike pogljejte si od picija in perota vlog o petardah na yt za moje pojme te edino tko izuči da to doživiš
fairplayy
17. 12. 2018 20.35
+22
Ognjemete in poksnje treba prepovedat namesto tega svetlobne ucinke koncerte veselje vriskanje k srevi v nekaterih mestih kjer so ozavesceni bo tako
fairplayy
17. 12. 2018 20.32
+32
Pirotehnika mocno onesnazuje se posebej rakete in baterije ker je vec polnila in vec kemikslij zaradi barv in strasi zivali
Apostol1
17. 12. 2018 20.32
+20
Ko sem bil star 15 let , se pravi nekje 1971 so bile petarde sila redke . V eks YU se jih ni dalo dobiti in hodili smo ponje v Italijo ali Avstrijo , mislim ,da so bile v glavnem piratke . smo pa pokali veliko z verjetno že pozabljeni sredstvi , na primer ,glavico od vžigalice si ogulil in vsebino stresel v ključ z luknjo in žebelj ter vrvica , žebelj se je vtaknil v ključ in udarec po zidu ali ob tla ,seveda še zdaleč ni tako počilo kot petarda, bilo pa je povsem nenevarno , potem karbid , ta je pa bil nevaren , vendar so nas mlajše podučili predvsem starejši fantje in lahko rečem , da ni bili ne individualnih nesreč in ne mučenja živali. Osebno nimam prav nič proti petardam , sovražim pa bedake ,ki nimajo po domače povedano zdrave pameti in na žalost ravno ti ponavadi doživijo nesreče. Absolutna prepoved je nesmiselna in takole kot je mislim ,da ni tako slabo , omejitev samo na praznike in čimveč po medijih opozarjati na neumnosti v zvezi s pirotehničnimi sredstvi , ki se lahko zgodijo. Brez nesreč pa verjetno ne bo šlo nikoli več , ker to je veliko bolj dostopno kot nekoč ,vendar ,če jih bo manj kot lani potem je vse skupaj na dobri poti.
Apostol1
17. 12. 2018 20.34
+5
Če pa pogledam sliko zgoraj sicer sem že malo star ampak mislim da so na sliki piratki in prižigajo jih z vžigalnikom , mi smo jih vedno podrgnili ob škatlico z vžigalicami in ne spomnim se ,da bi bilo kdaj kaj narobe.
FIGEC
17. 12. 2018 20.31
+48
Priložene slike so za mladostniški um privlačne. Izbrali bi raje nazorne slike poškodb rok s petardami. Tiste so bolj zgovorne.
nuris
17. 12. 2018 20.16
+26
Te domače pridelovalce raznih eksplozivnih zadev bi počas lahka obožil kakega blagega terorizma, mogoč bi se pol počas umiril mulci :)
Neprijatelj
17. 12. 2018 19.58
+24
V Slo se veseli december proslavlja z avt...puško, tipa kalašnikov, je bolj varno. Lp
Mi Ha 1
17. 12. 2018 19.56
-29
Če prižgeš in vržeš ni nič...Mi smo jih na tisoče zmetal pa smo vsi celi. Od čičol do kobr
Quatflow
17. 12. 2018 19.59
+20
Problem je ce petardo vrzes prevec zadet..:P
FIGEC
17. 12. 2018 20.32
+18
fairplayy
17. 12. 2018 20.36
+15
Res dober zgled si otrokom cr jih mas seveda statistika ne izbira do zdaj si mel sreco
zemljan10
17. 12. 2018 19.50
+54
A pirotehnike pa ne bi prepovedali,ker potem ni več biznisa a ne? Se pravi,da je kolateralna škoda zanemarljiva,glede na denar,ki ga država pokasira od prodaje. Kakšna roka ali prst tu in tam.Ah kaj bi to.
fairplayy
17. 12. 2018 20.25
+19
Bravo res je v vsaki stacuni je stant zslostno
FIGEC
17. 12. 2018 20.46
+26
Denimo da grem v Lidl in kupim cel zaboj (kubični meter) pirotehnike. Dam ga v avto in vse peljem na "bojišče". Spotoma me ustavi policija. Piham - nič. Dokumenti v redu. Brez prekrška. Potem mi najdejo poln prtljažnik in še zadnjo klop pirotehnike. Čeprav imam račun mi vse zaplenijo, ker so tako naštelani. Pa nič jim ni treba nadoknaditi mojega izdatka, le okoli njihovih hiš potem vidiš ognjemet. Tudi to je Slovenija. Da bi prepovedali prodajo in uporabo te nesnage.., to pa ne. Je očitno preveč donosno. Ampak kdorkoli s tem ne sme služiti, ker je takoj obdolžen kriminala. Tista, ki na najbolj rafiniran način trajba kriminal legalno, je država. Od nje se mafija lahko samo uči. Pri vsej tej noriji pa se mi ne smilijo najbolj ponesrečenci, ampak živali. Prestrašeni in panični pogledi muc in pesov povedo vse. Rešil bi jih te norije, a jih sam ne morem. Je pa jasno, da tudi nobeni vladajoči eliti do tega ni.
Skankhunt42
17. 12. 2018 19.48
+40
petarde so tko kokr vožna pod vplivom alkohola.. vsi vemo da se ne sme ampak dokler posameznik nima slabe izkušne misl da se njemu nč ne more zgodit
periot22
17. 12. 2018 19.46
+39
Zakaj pa ne prepovedati pirotehnike ker kdo si želi pokat naj gre v vojsko na misijo!!!!!!!
KamnitaPolica
17. 12. 2018 19.43
+29
Namesto slik protetike naj bo slika rezultata poka, roke, ki je ni več. Mogoče bo katerega mladeniča prepričala. Upam.