Slovenija

Najbolj ranljivi starostniki zdaj 'živijo' v telovadnicah: 'Zagotovo so še druge možnosti'

Ljubljana, 06. 11. 2020 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Samo hrana in plenica še zdaleč nista dovolj," opozarja predsednica društva Srebrna nit. Prizori starejših stanovalcev domov za ostarele v telovadnicah, kamor so jih premestili zaradi epidemije koronavirusa, so pretresli marsikoga. Pa čeprav bi se na drugi val lahko preko poletja bolje pripravili. Zagotovo so še druge rešitve, opozarjajo v društvu, kjer pozivajo, da je treba poskrbeti za dostojanstvo onemoglih. Raziskave iz tujine so pokazale, da so bili starejši med pandemijo v domovih za starejše zanemarjani.

Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti, opozarja na to, da v epidemiji naredimo premalo za starejše: "Takoj ko je bila razglašena epidemija (drugi val), so bili skoraj v celoti ukinjeni vsi obiski v domovih starejših, kar predstavlja eno najhujših travm tako za stanovalce domov kot za njihove bližnje. Skrbno načrtovane sive in rdeče cone so se ob hitrem širjenju okužb v domovih starejših izkazale za nezadostne".  

Prepuščanje starejših na milost in nemilost smrti

"Priča smo gerontocidu," je dejala za STA. Tudi starejši po njenih besedah pritrjujejo temu, da se dogaja gerontocid, torej ubijanje starejših ali prepuščanje starejših na milost in nemilost smrti.

Dom za starejše v času koronavirusa
Dom za starejše v času koronavirusa FOTO: Shutterstock

Prepričana je, da so zato, ker odločevalci preko poletja niso poskrbeli za regijske ali občinske centre, kamor bi lahko namestili ali zdrave ali okužene in bolne stanovalce domov, danes v ospredju telovadnice: "Pričakujemo ohranjanje osnovnega dostojanstva starejših! Zagotovo so še druge možnosti, predvsem za umik zdravih iz domov in ne okuženih ter bolnih."

"Odločevalci so naredili premalo in sramotno je, da se s tisto malo narejenega hvalijo. Domove starejših so ponovno pustili na cedilu. Poleti so pripravili le protokole, namesto da bi se resno lotili ukrepov za obvladovanje epidemije. Namesto, da bi končno podpisali nove kadrovske normative v socialni oskrbi in zdravstveni negi. Namesto, da bi za ves čas dela v nemogočih razmerah zagotovili ustrezno nagrajevanje zaposlenih. Preleti letal, prepevanje na dvoriščih, zahvale  na novinarskih konferencah niso dovolj," je ostra.  

Ko starejši obleži za več tednov, obleži za vedno.
Ko starejši obleži za več tednov, obleži za vedno. FOTO: Dreamstime

Vsi prebivalci imamo enake pravice

Kot opozarja, se zdi se, da poteka tudi tiho triažiranje starejših, saj se je, recimo, direktor celjske bolnišnice na novinarski konferenci 3. 11. 2020 zahvalil domovom starejših, ki so v drugem valu bolje organizirani in v rdečih conah na nek način zadržujejo starejše, da ne preobremenjujejo bolnišnic … Takšne odločitve pomenijo neenako obravnavo starejših, je jasna.  

Takoj ko je bila razglašena epidemija (drugi val), so bili skoraj v celoti ukinjeni vsi obiski v domovih starejših, kar predstavlja eno najhujših travm tako za stanovalce domov kot za njihove bližnje.
Takoj ko je bila razglašena epidemija (drugi val), so bili skoraj v celoti ukinjeni vsi obiski v domovih starejših, kar predstavlja eno najhujših travm tako za stanovalce domov kot za njihove bližnje. FOTO: Shutterstock

"Še vedno vztrajamo, da imamo vsi prebivalci Slovenije enake pravice iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja in enak dostop do ustreznega zdravljenja. In tudi rdeče cone niso bolnišnice."

V Srebrni niti pritrjujejo  vsem tistim, ki pravijo, da maloštevilni zaposleni v domovih delajo toliko kot sploh zmorejo in se jim zato zahvaljujejo, a svarijo, da je to bistveno premalo za kakovostno oskrbo stanovalcev. Saj končno stanovalci plačujejo za dobro in ne za pomanjkljivo oskrbo, izpostavljajo.  

Ko starejši obleži za več tednov, obleži za vedno

Kot je poudarila Maroltova, se je treba vprašati, kako je s starejšimi, ki imajo zdaj slabšo oskrbo. "Ali so strokovnjaki ugotavljali tudi, kako je z gibalnimi sposobnostmi starejših, ki jih ne morejo posedati, ne sprehajati in so obležali v posteljah, zaprti vsak v svojo sobo? Ko starejši obleži za več tednov, obleži za vedno. Mnogi tudi lačni (ker jih nima kdo hraniti), dehidrirani in depresivni. Tega pri nas nihče ni raziskoval."

Kot pojasnjuje, so v tujini na to temo objavili več člankov. "Vladi Velike Britanije je Amnesty International poslal 50-stransko poročilo o zlorabah starejših v času pandemije. Ugotovili so, da so bili starejši med pandemijo v domovih za starejše zanemarjani. Po mnenju Inštituta Frameworks, ki je objavil članek v Stanford Social Innovation Review, se je v času pandemije razbohotil starizem." 

Pridružujejo se pozivu državnega sekretarja Uršiča, naj direktorji domov starejših blažijo stiske stanovalcev in jim omogočijo ne samo telefonske in video klice, ampak tudi obiske sorodnikov, ki tudi pomagajo pri njihovi oskrbi. Zagotovo pa to velja za umirajoče starejše, ki si zaslužijo prijazno besedo in stisk roke ne samo  duhovnika, ampak tudi od sinov in hčera. Seveda ob vsem upoštevanju nujnih varovalnih ukrepov. Spoštovanje ukrepov je nujno za vse: zaposlene in prostovoljce, ki so nujno potrebni v teh dneh, dodaja. "Pričakujemo, da NIJZ temeljito razmisli o ukrepih, ki jih predlagajo ob ponovnih pojavih okužb v domovih. Samo hrana in plenica namreč še zdaleč nista dovolj."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan z Doba
07. 11. 2020 15.50
+2
Svinjarija. Po pol leta so zopet najbolj na udaru varovanci DSOjev. Pri vseh zaprtih hotelih, počitniških domovih. Medtem se vlada praska po mednožju, lastniki DSOjev pa štejejo denar iz dobičkov na račun starostnikov.
walter2
07. 11. 2020 10.52
+4
Sramota za"pravno in socialno"državo katero rade propagirajo vse dosedanje vlade!Tako leve in desne!
55bojan
07. 11. 2020 10.10
+1
Poglejte si rezultate sistemov ta levih in ta desnih vključno z sredino
mosqito
07. 11. 2020 09.27
+0
Tale portal,ne more iz svoje kože... neumorno pljuvanje..... posredno, neposredno....vse ZA Šarca,Fajonovo, Kordiša...
Luka Zeleznik
07. 11. 2020 08.33
-6
zakaj ne napišete točno v katerih telovadnicah??? iz tega hujskaškega članka je razbrati da po vsej Sloveniji!!!!!!
mosqito
07. 11. 2020 08.23
-3
Ja...dejmo hitro popljuvat ukrepe,ves trud, denarne vložke.....SAMO ZATO,KER IMAMO JANŠEVO VLADO. Pisunčki, AKTIVISTI,....bo treba kmalu spet kaj najdit, jutri je nov dan.
Uporabnik1515261
07. 11. 2020 08.18
-3
Takoj ko je bila razglašena epidemija (drugi val), so bili skoraj v celoti ukinjeni vsi obiski v domovih starejših, kar predstavlja eno najhujših travm tako za stanovalce domov kot za njihove bližnje. Ja, za božjo voljo, gospa draga! A naj bi jih še kar obiskovali in jim prinašali virusa??? In to so prav mladi, kot vidimo je med njimi največ okuženih. Kaj ni bolje nekaj tednov potrpeti magari v telovadnici, kjer je vsa možna oskrba, da ostaneš živ??? Malo poglejmo, v kakšnih razmerah živijo številni stari doma. Nihče ne skrbi zanje, niti ne vemo zanje! So povsem sami in spregledani!!! Žalostno, še veliko bolj kot "telovadnica", kjer imaš vse, tudi družbo in prijazno osebje.
enakatalena
07. 11. 2020 08.44
+3
Raje umrem od korone kot od dolgčasa. S starostniki ravnajo slabše kot z govedom.
nostalgik
07. 11. 2020 08.15
-4
PREDLOG: METELKOVARJE, KAO KULTURNIKE , NARKOMANE IN OSTALO DERHAL ODSTRANITI IZ PROSTOROV , JIH PREUREDITI IN NAPRAVITI DOM.
nostalgik
07. 11. 2020 08.07
-5
NOVINARJI POP, NE PODPIHUJTE LJUDI Z DRUGIMI MOŽNOSTMI, SMO V ČASU IZREDNIH RAZMER IN MORAMO SE PRILAGODITI NASTALIM RAZMERAM. PAMET V ROKE!!!!!!!!!!!!!!!!
Uporabnik1515261
07. 11. 2020 08.18
-2
MucaNeGrize
06. 11. 2020 21.59
+3
Ptekleta banda . Maja so napovedovali drugi val in v več kot pol leta NISO bili sposobni narediti nič za najbolj ranljive , ki se jim izteka življenje in bi NAJBOLJ potrebovali najboljšo oskrbo ravno zaradi tega . Tudi vaš čas bo prišel in boste tako , kot tej nemočni starejši ljudje . Groza .
dajno
06. 11. 2020 21.54
-1
Kje so pri nas v telovadnici?
Bukovlist
07. 11. 2020 09.15
-2
Škofja Loka. V telovadbnici OŠ Jela Janežiča,ki se nahaja nadproti Centra slepih in doma upokojencev. Z tem ukrepom je lokalna skupnost zajezila dodatno okuževanje ostalih stanovalcev. Neprijetno vendar uspešno ukrepanje.
Periot222
06. 11. 2020 21.14
+5
ZNATE JIH OKUZITI NE ZNATE JIM POMAGATI BANDA!
borec91
06. 11. 2020 20.52
+7
JANSIZEM JE ZLO SLOVENIJE
borjac
06. 11. 2020 20.44
+3
Kaj pa tiste prostore v kleti UKC so že končali, ali pa bodo za Božič, kot je rekel Počivavšek, preverite to malo novinarji, saj tako ali tako boste krivi vi za vse.
akmt
06. 11. 2020 20.41
+2
Naslednje leto bo pac nek drug virus. Tako da vsak, ki je sedaj proti resitvi s telovadnico, naj za naslednje leto ze premisli, kam bo dal starsa. Ali k sebi domov raje ali....? To bo ocitno nov nacin zivljenja za nas vse. Zivljenje z virusi.
Uporabnik1515261
07. 11. 2020 08.22
-3
Točno tako. Kaj pa vsi "zaprti" otroci? Gospa Marolt a vi sploh veste, v kako obupnih razmerah živijo nekateri? Nimajo niti dovolj za jesti! Kakšna je njihova bodočnost? Ste se kdaj vprašali? Vas pa najbolj skrbi generacija v odhajanju po naravni poti, z virusom ali brez njega. Tega ne moremo spremeniti.
SKRIPT
06. 11. 2020 20.38
+5
Najboljse je lapati, kot Biserka, kaj pa naredila za starostnike, nic, edino pise, brez ucinka, samopromocija, a ja pa vedno kopira strokovne izraze, ki jih se sama ne razume, groza
Uporabnik1515261
07. 11. 2020 08.23
-1
Glotis
06. 11. 2020 20.28
+1
Kaj pa otroci naredijo za svoje starše? Poberejo jim imetje in jih nato strpajo v domove. Lato pa lajajo, kako država ne poskrbi za njihove starše.
akmt
06. 11. 2020 20.47
+7
Res je. V domovih ima mogoce 10%ta nepokretnih obiske 1x na mesec. Ze to je ogromno. V glavnem vsak ostane sam. V dso pride s 3 pulovarji in 2 dolgimi hlacami, 3 pidzamami in mogoce se s kaksno malenkostjo. Ce prides nepokreten v dso.... je izredno zalostno. Zdis v sobi in vsak dan je enak.... Izjeme imajo obiske. Nekateri imajo svojce z nemogocimi zahtevami.... In ti ves cas grozijo z odvetniki. V dsoju se imajo zdalec najboljse tisti, ki se hodijo. Da grejo lahko malo ven, na sprehod,malo posedet v kavarno,.... Vse drugo je pa ena velika zalost. Ce ze kaj, bi ostareli potrebovali druzbo. Nekoga za klepet. Nekoga, ki mu je mar.
Periot222
06. 11. 2020 21.18
+4
Ljudje v domovih so za vas predmet in zasluzek govorim iz lastnih izkušenj razen ce bi taksen clovek imel kovcek z denarjem potem bi se mogoce kaj vec potrudili zanj!!!!!!!!!!!
Uporabnik1515261
07. 11. 2020 08.25
-1
Ja, za takega b i se že "potrudili" otroci.
akmt
06. 11. 2020 20.27
+2
Kot je ze nekdo spodaj zapisal-telovadnica je dobra zaradi boljsega zracenja. Vecji volumen zraka jev prostoru je sedaj nekaj, kar bi si vsi zeleli. V dsoju sedaj jeseni NIHCE NE ZRACI SOB. Jedilnica se zraci manj od minimuna, sobe pa NIC, pa se zelo majhen volumen imajo.Sem delala v dso, vem, kako se zraci. Vsaka bolnicarka in sestra bosta rekli, "da se zraci (zelo)." Zal to ne drzi. Predvsem se ne zraci tam, kjer so dementni. Okna so tam zaklenjena ("zaradi varnosti"), sestram se pa NE DA ODKLEPAT OKEN. Npr.Dso Siska. Tako so nepokretni prepusceni usodi. V telovadnici jim bo zal boljse. Vsaj glede zraka. V hotelu jim spet ne bi nihce zracil. Svez zrak brez bacilov je pa sedaj zlata vreden.Ps :tudi to je res, da marsikateri starostnik NOCE svezega zraka in pika. Na koliko vizitah po sobah mi je postalo slabo zaradi zraka.... Pa niso hoteli prezracit. Niti osebju z ostarelim zdravnikom vred se ni zdelo potrebno prezraciti. Zato pa je toliko okuzb vdsojih. Nehigiena.
slo_veter
06. 11. 2020 20.24
-9
ne razumem, kaj je cilj teh starostnikov .. da bodo v formi kot Luka Dončič ? In edino prav da so jih dali v telovadnico! Naj pridejo mal v formo.
hrvat_Ante
06. 11. 2020 20.16
-11
Spustite kose in jim dajte zoge