Slovenija

Najbolje kaže štirim strankam

Ljubljana, 05. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rezultati zadnjih javnomnenjskih raziskav kažejo, da naj bi bili v evropski parlament izvoljeni poslanci LDS z Desusom, SDS, NSi in Združene liste.

Anketa Večera: LDS+Desus, SDS in NSi najbolje kaže

Javnomnenjska anketa, ki jo je v sredo in četrtek po naročilu slovenskega dnevnika Večer izvedlo Podjetje za tržne raziskave in marketing RM Plus, je pokazala, da se bi volitev v Evropski parlament prihodnji teden udeležilo 63 odstotkov vprašanih, največ podpore pa bi dobile LDS+Desus (28,2 odstotka), SDS (17,6 odstotka) in NSi (16,7 odstotka), sledile pa bi jim ZLSD (12,5 odstotka) in SLS (7,9 odstotka), vse ostale so močno pod evropskim volilnim pragom.

V primeru, da uspe volilni prag preseči le LDS+Desus, SDS in NSi, bi imela lista LDS+Desus od sedmih slovenskih tri poslance, SDS in NSi pa po dva. V nasprotnem primeru bi SDS in NSi izgubili po enega poslanca.

Anketa na vzorcu 700 naključno izbranih telefonskih naročnikov v Sloveniji je merila tudi podporo posameznim kandidatom. Izkazalo se je, da imajo najboljše možnosti za izvolitev v Evropski parlament Jelko Kacin (LDS) (21,1 odstotka), Lojze Peterle (NSi)(17,2 odstotka) in Miha Brejc (SDS) (14,4 odstotka). Če bosta volilni prag premagali tudi ZLSD in SLS, bi bila to zelena luč za šefa strank Boruta Pahorja (9,8 odstotka) in Janeza Podobnika (4,7 odstotka), poroča Večer.

Za SLS so se po naslednjem vrstnem redu uvrstili SMS+Zeleni (4,5 odstotka), SNS (4,3 odstotka), Slovenija je naša (3,1 odstotka), Glas žensk Slovenije (2,1 odstotka), Nacionalna stranka dela (1,1 odstotka), Stranka slovenskega naroda (en odstotek), Demokratska stranka Slovenije (0,6 odstotka) in Stranka ekoloških gibanj Slovenije (0,6 odstotka).

Anketa Dnevnika: Štiri stranke že imajo vozovnice za EU

Velik del volivcev še vedno ne ve, koga bodo volili na volitvah v Evropski parlament 13. junija, kažejo podatki telefonske ankete, ki jo je za časnik Dnevnik opravila agencija Ninamedia, dober teden pred volitvami je namreč še vedno neopredeljenih kar 48,9 odstotka.

Po podatkih Dnevnikove ankete naj bi torej skupna lista LDS in DeSUS v Evropski parlament poslala kar tri izmed svojih kandidatov, dva sedeža naj bi čakala evropska poslanca SDS, poleg teh pa naj bi v Evropskem parlamentu sedela še po en predstavnik ZLSD ter NSi.

Sicer pa bi 30,5 odstotka vprašanih volilo za skupno listo LDS in DeSUS pod vodstvom Jelka Kacina, 22,1 odstotka vprašanih za listo SDS in njenega nosilca Miho Brejca, za listo NSi na čelu z Lojzetom Peterletom pa bi se odločilo 14,9 odstotka vprašanih. Za dve parlamentarni stranki, SLS in SNS, pa trenutne ankete ne kažejo najbolj rožnate slike; obe namreč po rezultatih anket trenutno stojita še "na pragu" Evropskega parlamenta.

Največ preferenčnih glasov pa so v Dnevnikovi anketi prejeli štirje kandidati, in sicer trije nosilci list - Lojze Peterle (NSi), Miha Brejc (SDS) ter Jelko Kacin (LDS in DeSUS) - poleg teh pa naj bi si s pomočjo preferenčnih glasov mesto v Bruslju zagotovil tudi Borut Pahor (ZLSD), ki je v anketi prehitel nosilca liste ZLSD Aurelia Jurija.

V Dnevniku na podlagi podatkov iz ankete tako napovedujejo, da bodo, tudi s pomočjo preferenčnih glasov, naslednjo nedeljo vozovnico za Bruselj zanesljivo prejeli Kacin, Brejc, Peterle ter Pahor. Agencija Ninamedia je anketo za časnik Dnevnik opravila med 1. in 3. julijem na vzorcu 1011 oseb, starejših od 18 let.