Slovenija

VIDEO: Najdaljši skok v Sloveniji: z nihalke na Veliki planini 'poleteli' 300 metrov v globino

Kamnik, 11. 03. 2018 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski gorski turistični biser Veliko planino bosta občina Kamnik in podjetje Velika planina letos temeljito obnovila. Posodobili bodo tudi med turisti priljubljeno nihalko, ki slavo v svetu zadnje dni žanje zaradi spletne serije Fly Guys, v kateri jo s svojim podvigom predstavljajo slovenski akrobati Dunking Devils.

Veliki planini se letos obetajo velika obnovitvena dela.
Veliki planini se letos obetajo velika obnovitvena dela. FOTO: Miro Majcen

Velika planina, ki jo na leto obišče do četrt milijona domačih in tujih gostov, se uvršča med najbolj turistično obiskana območja Slovenije, zdaj pa se ji utegne obisk še povečati. Slovenski akrobati Dunking Devils, ki so svojimi neverjetnimi sposobnostmi prepričali očeta Facebooka Marka Zuckerberga in ustvarili 10-delno spletno serijo Fly Guys (Leteči fantje), so se namreč v tokratni epizodi podali prav v idilično pokrajino nad Kamniško Bistrico.

Njihov podvig je bil opraviti najdaljši skok na slovenskih tleh – 300 metrov v globino pa so se podali kar iz kabinske žičnice Velike planine. Leteči akrobati so znova pokazali, da premagujejo meje gravitacije, med nastajanjem vratolomnih posnetkov pa so bili seveda ustrezno zavarovani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za obnovo bodo namenili več kot pol milijona evrov

Prav zaradi turizma, ki tam cveti, se Veliki planini letos obetajo tudi velika obnovitvena dela. "Velika planina predstavlja unikum slovenske kulturne krajine in je ogledalo tisočletne pašne skupnosti, ki še danes odraža prvotni pašniški in etnografski značaj planote," so povedali na Občini Kamnik, ki bo v obnovo žičniškega sistema in objektov letos vložila 221.000 evrov. Dodatnih 400.000 evrov lastnih sredstev pa bo v posodobitev objektov primaknil upravljavec žičniških sistemov, družba Velika planina, ki je sicer v 100-odstotni lasti kamniške občine.

Večino sredstev bodo sicer porabili za izgradnjo novega objekta pri spodnji postaji nihalke, obnovili bodo turistične objekte in posodobili gostinsko ponudbo. Med investicijsko-vzdrževalnimi deli in pregledi bodo zamenjali napenjalne vrvi in sidrne konuse na vlečni vrvi, izdelali varnostne analize, opravili temeljit statični pregled trdnosti betona zgornje postaje, magnetno-induktivni pregled vlečne vrvi in drugo. Prav tako bodo izvedli redna vzdrževalna dela in nakupili prižme za sedežnico ter sofinancirali izgradnjo infrastrukture za prevoze z žičniškimi napravami v novozgrajenem objektu ob spodnji postaji nihalke na Veliko planino, saj je lani pogorel gostinski obrat Pod žičnico.

Vlaganje v žičniški sistem bo izboljšalo varnost in povečalo obisk.
Vlaganje v žičniški sistem bo izboljšalo varnost in povečalo obisk. FOTO: Miro Majcen

V turistično infrastrukturo v tujini vlagajo drugače kot pri nas

Direktor družbe Velika planina Leon Keder je spomnil, da je v Sloveniji malce drugačen sistem financiranja žičniških naprav kot v tujini, kjer vsi turistični delavci, denimo gostinci, hotelirji, lastniki zasebnih nastanitev, v neposredni bližini smučišč upravljavcu namenijo določena sredstva za razvoj in posodobitev naprav, investicija pa se jim potem povrne s prodanimi vozovnicami.

"V Sloveniji pa smo upravljavci žičniških sistemov prepuščeni samemu sebi, kar pomeni, da od lokalnih hotelirjev in drugih turističnih subjektov neposredno ne prejmemo ničesar," je opozoril na razliko.

Z dosedanjimi dokapitalizacijami je poslovanje družbe tako pomagala zagotavljati občina, ki ji je razvoj turizma ena najpomembnejših panog. "Vlaganja v žičniški sistem zagotavljajo varno delovanje nihalke in drugih žičniških naprav, ki omogočajo ljudem obisk Velike planine. Z vlaganji v žičniški sistem občina posledično zagotavlja ohranjanje te alpske planote z vso njeno pestrostjo in raznolikostjo, pri čemer je posebna skrb namenjena varstvu okolja," so navedli na Občini Kamnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SloG pavelšek
11. 03. 2018 21.35
-3
noroooooo...top!
vicente
11. 03. 2018 20.27
-1
cratos
11. 03. 2018 18.53
+7
Kako se reče temu kar počnejo?? Norost na kvadrat !!
FesterAdams
11. 03. 2018 18.33
-2
Imam na sumu, da jim tudi ta najmočnejši Ariel po vsem tem ni mogel oprati gat...
vsakdanjik
11. 03. 2018 18.10
+24
Pa nui 300 metrov, amak 300 feet (čevljev) kar je cca 100 m a
puspan
11. 03. 2018 17.55
+6
Nič posebnega. Še nihče doslej, ki je bil privezan z elastičnim štrikom in je skočil v globino, se do danes ni ubil. Se pa je ravno včeraj smrtno ponesrečila ženska, ki je v vožnji po pločniku bila preveč nerodna na biciklu.
FesterAdams
11. 03. 2018 18.35
+6
Si predstavljaš, kako stroga kontrola kvalitete mora vladati v tovarni, kjer take štrike delajo..?
sport5
11. 03. 2018 19.33
+6
me zanima,če bi tudi tam zgoraj rekel nič posebnega (posebej če bi bil prvi)
ManOwaR
11. 03. 2018 21.06
+3
Na žalost nimaš prav, se dogaja kar pogosto... Dotrajana oprema ali slabi izračuni... Na podoben način se je ubil legenda free solo plezanja Dan Osman...