Slovenija

'Najemnino bom morala plačevati, tudi če bo študij potekal od doma'

Ljubljana, 12. 09. 2020 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
123

Novica, da bo študij vsaj delno potekal na daljavo, je med študenti dvignila kar nekaj prahu. Po naših informacijah naj bi na nekaterih fakultetah študij en teden potekal iz predavalnic, tri tedne na mesec pa naj bi študentje predavanja poslušali od doma. Študente zato skrbi plačevanje najemnine, saj se jim zdi nesmiselno, če lahko predavanja spremljajo od doma. A v obzir je treba vzeti tudi dejstvo, da je študij sicer glavni, ne pa tudi edini razlog, da študentje bivajo v mestu fakultete.

Študij od doma
Študij od doma FOTO: Shutterstock

Kar nekaj fakultet se nagiba k temu, da bo študij vsaj delno potekal na daljavo. Čeprav obstajajo izjeme, je po pogovoru z več študenti jasno, da bi študij iz različnih razlogov raje opravljali v živo. Po naših informacijah naj bi na nekaterih fakultetah študij en teden potekal iz predavalnic, tri tedne na mesec pa naj bi študentje predavanja poslušali od doma. Tu nastane dilema, saj je v Ljubljani, pa tudi v Mariboru, kjer sta največji slovenski univerzi, veliko študentov, ki imajo stalno prebivališče zunaj mesta fakultet. 

Naj torej še naprej plačujejo ponekod zelo visoke najemnine ali je bolje, da se izselijo in se v primeru študija iz predavalnic nekajkrat na mesec peljejo v kraj študija. V primeru izselitve so najbolj negotovi študentje, ki bivajo v študentskih domovih oziroma subvencioniranih stanovanjih, saj se bojijo, da se, ker se bodo odrekli subvenciji, ne bodo mogli več vrniti v tovrstna stanovanja. 

Študentski domovi v Ljubljani prejeli 9.300 vlog

"Subvencijo lahko koristijo študentje, ki imajo stalno bivališče vsaj 25 kilometrov od kraja študija, tako da so praktično vsi naši študentje iz drugih krajev. Obstaja nekaj izjem, kot so na primer študenti invalidi ali študentske družine," so sporočili iz ŠDL. 

Iz Študentskih domov v Ljubljani (ŠDL) so nam sporočili, da v njihovih kapacitetah trenutno biva 6.352 stanovalcev. Za študijsko leto 2020/2021 je ŠDL za 7.027 razpisanih subvencioniranih ležišč v Ljubljani (zasebni domovi, dijaški domovi, ki sprejemajo tudi študente, zasebniki s subvencijo) do zaključka razpisa 17. avgusta 2020 prejel 9.300 vlog. 

Številni bodo namestitev, ker so kapacitete preobremenjene, iskali tudi v zasebnih nesubvencioniranih stanovanjih, še več pa je takih, ki so stanovanje zunaj študentskih domov in brez subvencije iskali že od samega začetka. Točno število študentov v Ljubljani, ki imajo stalno prebivališče zunaj kraja študija, ni znano, saj teh podatkov ne spremljajo ne na ministrstvu za notranje zadeve ne na Univerzi v Ljubljani, s podatki pa ne razpolaga niti Študentska organizacija Slovenije. 

Gotovo pa je, da je študentov, ki potrebujejo nastanitev v kraju študija, že samo v Ljubljani več kot 9.300. 

Za študentske domove med 42 in 127 evrov, za stanovanja tudi do 300 evrov mesečno

Povprečna mesečna subvencionirana stanarina v ŠDL znaša 72,08 evra mesečno. "Najdražje ležišče je samska soba v domu na Litostrojski cesti, za katero mesečna stanarina znaša 127,40 evra, najcenejše sobe pa so v domovih Akademski kolegij in Gerbičeva 59, kjer mesečna stanarina znaša 42,32 evra," pravijo iz ŠDL.

"Stanarina za bivanje v apartmajskem domu na Kardeljevi ploščadi je 68,73 evra, stanarina v domu VII. v Rožni dolini, ki je neapartmajski dom (kuhinje in kopalnice so skupne za cel hodnik) pa znaša 54,84 evra. Vse navedene stanarine so subvencionirane in vse, razen za dom na Litostrojski cesti, se nanašajo na bivanje v dvoposteljni sobi," še pojasnjujejo.

Študentski dom V-Rožna dolina
Študentski dom V-Rožna dolina FOTO: Studentski svet stanovalcev

Da študentski domovi niso predragi, pravi 23-letni Matej. "Tukaj imam svoj mirni kotiček za študij in neodvisno življenje. V Ljubljani delam in tu imam tesen krog prijateljev," pravi, a poudarja, da si želi študija v živo. "Človeškega stika in razlage profesorjev se ne da nadomestiti s še tako visoko tehnologijo. Prav tako opažam, da študenti študij na daljavo jemljemo manj resno," razlaga. 

"Če se bom zdaj izselil, ukrepi pa ne bodo več potrebni, se ne bom mogel več vseliti"

Govorili smo s študenti, ki se bojijo, da se v primeru izselitve iz študentskega doma – tako jim namreč ne bi bilo treba po nepotrebnem plačevati najemnine – ne bodo mogli ponovno vseliti, če se bodo po spremembi epidemiološke slike fakultete vrnile h klasični obliki študija. 

"Če se bodo razmere spremenile, bomo temu primerno prilagodili izvajanje študijskega procesa," sporočajo z Univerze v Ljubljani."Smernice za izvajanje pedagoškega procesa v študijskem letu 2020/21 se bodo najbrž spreminjale, zato bo potrebno prilagajanje študijskega procesa vse študijsko leto," potrjujejo tudi z Univerze v Mariboru. 

 

Študentka v stanovanju
Študentka v stanovanju FOTO: Shutterstock

Pri ŠDL smo preverili, kako je s ponovno vselitvijo v primeru prekinitve pogodbe o subvencioniranem bivanju.

Stanovalec plačuje stanarino od dneva, ko podpiše pogodbo o nastanitvi v ŠDL, do dneva, ko se uradno izseli oziroma prekine pogodbo o subvencioniranem bivanju ali pa mu le ta poteče, ker ni več upravičen do subvencije. "Če se je študent v študijskem letu 2019/2020 predčasno izselil iz ŠDL ali nehal koristiti subvencijo pri zasebniku, je za študijsko leto 2020/2021 moral oddati vlogo za sprejem in se v skladu s prejetim številom točk na razpisu razvrsti na izbrano prednostno listo," pojasnijo in dodajo, da v letu izselitve študent ni več upravičen do subvencioniranega bivanja.

Če se študent zaradi študija na daljavo odloči, da ne želi več plačevati najemnine in se bo izselil, a pozneje v študijskem letu fakultete študij začnejo znova izvajati na klasičen način, ta študent torej ostane brez pravice do ponovne vselitve v subvencionirano nastanitev.

Vlada je sicer 15. marca, z namenom omejevanja širjenja epidemije koronavirusne bolezni, sprejela Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. Odlok je prenehal veljati 18. maja, študentje, ki so v tem obdobju zapustili študentske domove, so bili za navedeno obdobje oproščeni plačila stanarine.

Iz ŠDL pravijo, da je študentom na voljo tudi možnost začasne izselitve. "Če gre študent na izmenjavo, v primeru daljše bolezni ali drugega vzroka za daljšo odsotnost, se lahko študent izseli začasno in do konca študijskega leta obdrži pravico do subvencije in se lahko vrne nazaj v ŠDL." Dodali so, da je začasna izselitev možna, ko gre za odsotnost daljšo od dveh oziroma treh mesecev ter ko študent za to predloži ustrezna dokazila.

Kot ustrezna dokazila štejejo potrdilo o odhodu na izmenjavo ali zdravniško potrdilo. Če bi za začasno izselitev ustrezalo tudi dejstvo, da bo študij potekal od doma, v ŠDL še ne vedo, saj so tudi za njih razmere nove.

Študentje imajo v kraju študija tudi službe, nekateri v domačem kraju nimajo pogojev za bivanje

Da bi se študentje zaradi hibridnega sistema množično izseljevali iz študentskih domov, se ŠDL zdi malo verjetno. Cene študentskih domov so v primerjavi z običajnimi stanovanji precej nizke, poleg tega so v letošnjem letu prejeli 300 vlog več kot lani. 

Poudarili so tudi, da je študij sicer glavni, ne pa edini razlog, da študentje iz drugih krajev bivajo v ŠDL v Ljubljani. "Veliko je takih, ki opravljajo med letom razna študentska dela, da si zagotavljajo pogoje za študij, veliko študijskih smeri ima tudi obvezne vaje, ki jih študentje lahko opravljajo samo v kontroliranem okolju, nekateri naši študentje doma nimajo ustreznih pogojev za študij ali celo za bivanje," so pojasnili.

"Zagotovo bi raje študirala na faksu. Gre za celotno izkušnjo"

Ker je število subvencioniranih nastanitev omejeno, študentje pa potrebujejo streho nad glavo, morajo najemati tudi stanovanja pri zasebnikih. Da bi znižali stroške, pogosto živijo s sostanovalci, a stroški so vseeno visoki, pravi ena od študentk. 

21-letna Sabina za najemnino v nesubvencioniranem stanovanju, kjer živi s sostanovalkami, porabi med 200 in 250 evrov. "Med iskanjem stanovanja v Ljubljani sem videla že veliko slabših nastanitev za več denarja." Pravi, da večina njenih prijateljev za najemnino v zasebnih nastanitvah prav tako plačuje med 150 in 300 evri, večina živi s sostanovalci, "ker si sami ne morejo privoščiti stanovanja in ker je to del študentskega življenja".

Pravi, da bi se, če bi študij potekal od doma, vrnila domov. "Seveda, saj najemnina predstavlja velik del moje mesečne porabe," pravi. A tudi njej ljubljansko stanovanje predstavlja bolj samostojno in delavno okolje. "Zagotovo bi raje študirala na faksu. Gre se za celotno izkušnjo. Od tega, da se moraš zjutraj dejansko preobleči iz pižame, do kave s sošolci med premori med predavanji. Poleg tega rada uporabljam knjižnico na faksu in spoznavam nove ljudi, tudi nove profesorje, v živo," pravi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolf1
13. 09. 2020 21.05
-3
Tron386
13. 09. 2020 18.00
-2
Če študiraš, plačaj in študiraj. Kje na svetu pa je faks še zastonj!
Pan1
13. 09. 2020 12.52
+0
Predlagam študentom. Naj pridejo čez južno mejo in skrijejo dokumente. Nastanili jih bodo v luksuzna bivališča, žepnina in prosto gibanje povsod. Normalno hodijo na faks in je to to.
Janez_53
13. 09. 2020 15.07
+4
No ja, imaš še kaj bolj butastega na zalogi???
Uporabnik1923750
13. 09. 2020 12.40
-2
Po mojih izkusnjah na predavanja tako ali tako hodijo igrat igrice in izpolnjevat prisotnost...ne vsi, ampak vecina.
Jajajaj
13. 09. 2020 13.04
+0
predavanja so obvezna, drugace ne bi bili tam... na koncu stejejo izpiti
cefre
13. 09. 2020 11.23
+18
Katastrofa je, da fakultete ne vedo, kako bi delale v prihodnjem letu. Torej si študent, ki uporablja študentsko nastavitev mora jasno zavedati, da bo živel v njej ne glede na to ali bo študiral na fakulteti ali na daljavo, torej bival v študentu in delal na daljavo na fakulteto, ki jo bo gledal skozi okno! V opisanem fakultete izkazujejo res "izjemno visoko" kvaliteto in skrb za strokovnost svojih klientov! "Bravo fakultete"
Janez_53
13. 09. 2020 15.11
-4
Čudno, da te niso povabili v vlado ali vsaj za kakšnega svetovalca, ko si tako pameten! Za boga milega, a res ne razumeš, da niti Janša, ki je vsemogočen, ne more z gotovostjo napovedati razpleta zgodbe s korona virusom???
taft007
13. 09. 2020 10.57
-3
To vse bi blagodejno vplivalo na cene najemnin.
cpero
13. 09. 2020 09.53
+3
lastnike stanovanj ki oddajajo studentom ,bi morali obdavcit 100 posto,da jih ni sram pokvarjencev kako izkoriscajo boge studente za 1 sobo okoli 200 eur na mesec ,to bi morala drzava enkrat narediti konec
daiči
13. 09. 2020 11.28
+8
Ja sram jih pač ni, gre za ponudba povpraševanje. Problem je v državi, k zadnjih 30 let ni naredila nič preprostih, poceni3 stanovanj. Drugače maš pa tudi študentske domove, js vem za folk k je bil v študentskih domovih, pa so bili doma precej bogati. Kdo ima sploh prednost za v študsentski dom, vsak bi ga moral dobit k je od daleč.
hotchilipoper
13. 09. 2020 08.42
+17
Imam občutek,da nas hoče država imeti vse v lastnih kletkah,in da za njih delamo do konca življenja
Pan1
13. 09. 2020 12.50
-4
kiropraktik
13. 09. 2020 08.11
+24
Ustanoviti center za take študente po vzoru azilnega doma _ vse zastonj in še žepnina! Pa zdravstvo zastonj brez čakalnih vrst!
b0nf3ti
13. 09. 2020 08.03
+18
Odpovedati vse najemnine. Itak se bo celo leto delalo od doma........
cefre
13. 09. 2020 11.26
+5
V tem primeru je potrebno ukinit fakultete, za čas ko se ne dela na fakultetah! Delo od "doma" ali bolje na daljavo je ravno tako, kot vonjati omamen vonj vijolice skozi trislojno steklo!
IanNow
12. 09. 2020 20.51
+8
Pravilno.. Ljubljana je polna ljudi.. Zivimo v letu 2020..na daljavo je lahko ze vecina zadev.. To js prihodnost..v lj je vse pijano..namesto studija delajo cenena dela.. Daljsanje statusov.. Itd..
BroNo1
12. 09. 2020 20.28
+33
Država namesto da spodbuja samostojnost, jih pošilja domov na studij na daljavo. Najbolj pr mamici do 40.
IanNow
12. 09. 2020 20.51
+25
Res so zelo samostojni v lj!.. 🤣.. Vsak vikend pri mamici.. Perejo jim mamice.. Hranijo jih mamice..
cefre
13. 09. 2020 11.30
+2
Odvisno od mamic! Vsekakor pa za pet dni študija na fakulteti finančno ni znosno cel mesec plačevati študentsko nastanitev! Seveda je razlika če se študentsko življene porabi za vse drugo kot študij!
cveto?alimona
12. 09. 2020 19.38
+33
stari prfoksi (zdr. ogrožena skupina) imajo čez samo predavanja, ki so z lahkoto pač na daljavo, namesto v tanajvečjih predavalnicah. vaje pa v večini vodijo mladi asistenti in ne vidim razloga zakaj za vaje ne bi mogli bit normalno po učilnicah (ponavadi so skupine sestavljene le iz po cca. 15-25 študentov)
Et54678
12. 09. 2020 19.26
+56
ma študente spustite na fakse no, če so ostale šole odprte, ne vem zakaj faksi ne bi bili. predavanja, ki so za cel letnik v tavelikih predavalnicah, naj bojo na daljavo, vaje ki so razdjeni na manjše skupine pa lepo na faksu, ne vidim razloga, da ne bi... pustite študentov vsaj malo študentske izkušnje, ne da so 8 ur na dan prilimani za ekran v sobi.
peT99
12. 09. 2020 18.21
+55
LOL ? Pa saj študij od doma ne pomeni, da mora nazaj v zgornjo kungoto, pomeni zgolj to da poteka od doma, torej v tem primeru iz najtega stanovanja...
Et54678
12. 09. 2020 19.28
+51
samo zakaj bi plačeval sobico, če si na računalniku lahko lepo od doma (fora študentov ki pridejo v najem v Lj je ravno to, da prihajajo iz drugih koncev Slo in bi bila vožnja nesmiselna in predolga)
BroNo1
12. 09. 2020 20.29
-13
cefre
13. 09. 2020 11.33
+3
Finančna logika zdrave kmečke pameti ne prenese mesečnega stroška zaradi kakšnega dne dela na fakulteti!
Žan Nagli?
13. 09. 2020 11.36
Common_sense
12. 09. 2020 18.19
+48
Kdor je v studentskem domu, je to itak na pol zastonj. Kdor pa je v najetem stanovanju, je pa to luksuz. Luksuz se pa vedno placa.
devote
12. 09. 2020 18.16
+2
jasno, da pomeni korona orodje za premodeliranje tudi akademskega podrocja. nihce od javnosektorasev ne bo vec drzava v drzavi in prav je tako. se noben cesar v zgodovini ni trpel svojevoljnih osabnih povzpetnih grascakov znotraj svojega ozemlja . tokrat tudi 10 strukjevih sindikatov ne bo pomagalo... in prav je tako.
Rommy Cerar
12. 09. 2020 18.04
+33
odselili so se od doma in šli v najem...tukaj je zdaj njihov dom...in kaj jim ni jasno da študij od doma ne pomeni da morajo biti doma pri mamicah
Mr Mojo Risin
12. 09. 2020 17.52
+11
Ta članek so jim pa kar na ministrstvu napisali!
SlobodaNE
12. 09. 2020 17.49
+24
Študira naj tisti ki je nadarjen, ostali naj se spokajo v industrijo. Slovenska smer je res nekaj posebnega.
daiči
12. 09. 2020 17.52
+27
dons ni treba glih v industrijo, lahko si tudi vplivneš ...
Common_sense
12. 09. 2020 18.20
+19