Slovenija

Najhitrejša povezava med Idrijo in Ljubljano bo spet dober mesec zaprta

Idrija, 25. 07. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na cesti med Godovičem in Idrijo, kjer že od konca maja gradijo galerijo, bo med 29. julijem in 1. septembrom popolna zapora. Obvoz v času popolne zapore bo za tovorna vozila prek Nove Gorice in Tolmina, za vozila pod 7,5 tone skupne mase pa po cestah Logatec–Žiri–Govejk–Marof–Spodnja Idrija. Do konca leta bo nato znova vzpostavljena polovična zapora ceste.

Na cesti med Godovičem in Idrijo, ki je glavna prometna žila med osrednjo Slovenijo in idrijsko-cerkljanskim območjem, bo znova popolna zapora. Cesta bo zaprta od 29. julija do 1. septembra, v tem času bodo poglobili cesto, postavili pilote in dodali spodnjo povezovalno gred za galerijo Jelični vrh v Zali, so sporočili iz Direkcije RS za ceste.

Do septembra popolna zapora, do konca leta nato polovična zapora

Prva faza gradnje galerije bo sicer na odseku, na katerem so v preteklih letih večkrat sanirali brežino, trajala do konca leta. Do takrat bo znova uvedena delna zapora z izmeničnim enosmernim prometom, v tem času pa bodo možne kratkotrajne popolne zapore do pol ure, ki pa bodo izvedene zunaj prometnih konic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob koncu prve gradbene faze načrtujejo še dvodnevno popolno zaporo zaradi ureditve dvosmernega prometa. Vozišče bo pred zimo po navedbah direkcije pripravljeno za dvosmerni promet, pozimi pa naj zapor ne bi bilo.

Za tovorna vozila spet 140 kilometrov obvoza čez Novo Gorico, a z izjemami

Popolna zapora glavne idrijske prometnice bo znova močno vplivala tudi na okoliške prebivalce in lokalna podjetja. V času popolne zapore bo obvoz za promet nad skupno maso 7,5 tone čez Logatec in Novo Gorico do Tolmina in Idrije. Pot med Idrijo in Ljubljano se bo tako podaljšala za skoraj 140 kilometrov in za skoraj dve uri. Za vozila do skupne mase 7,5 tone pa je predviden obvoza čez Žiri: Logatec–Žiri–Govejk–Marof–Spodnja Idrija.

Druga gradbena faza je predvidena za prihodnje leto, od 28. marca do 27. septembra. V tem času sta predvideni dve petdnevni popolni zapori (v aprilu in juliju), dve dvodnevni popolni zapori (junija in septembra) ter še ena enodnevna v septembru, ko bodo zaključevali asfaltiranje. V preostalem času gradnje je predvidena izvedba del pod polovično zaporo z enosmernim izmeničnim prometom.

V času popolne zapore bodo, tako kot lani, sicer veljale nekatere izjeme. V smeri Trebija–Sovodenj–Cerkno–Želin bo dovoljen promet tovornih vozil, tudi vlačilcev, od 10. do 12. ure, pri čemer bo v tem času veljala prepoved vožnje v nasprotni smeri za vsa vozila skupne mase nad 7,5 tone, tudi za avtobuse in sicer od 9.30 do 12.30. V nasprotni smeri bo promet tovornih vozil dovoljen od 16. do 18. ure, pri tem pa bo od 15.30 do 18.30 prepovedana vožnja v nasprotni smeri za vsa vozila skupne mase nad 7,5 tone.

Voznikom osebnih vozil svetujejo, da v navedenih terminih uporabijo druge možne poti.

'Treba je nekaj ukreniti in kolikor časa že traja, bi lahko bilo to urejeno že prej.'

Načrtovanje sanacije sta pospešili dve prometni nesreči, ki sta se zgodili lani spomladi zaradi padajočih skal in kamenja. V enem primeru se je voznica zaletela v kamenje, ki je padlo na cesto, v drugem pa je skala padla na armaturno ploščo avtomobila. Voznika sta jo na srečo odnesla brez resnih poškodb.

Na cesti med Godovičem in Idrijo, kjer že od konca maja gradijo galerijo, bo med 29. julijem in 1. septembrom popolna zapora.
Na cesti med Godovičem in Idrijo, kjer že od konca maja gradijo galerijo, bo med 29. julijem in 1. septembrom popolna zapora. FOTO: Občina Idrija

"Gasilci smo velikokrat posredovali, v dveh primerih pa je prišlo prav do padca kamenja in posledično do prometne nesreče. Treba je nekaj ukreniti in kolikor časa že traja, bi lahko bilo to urejeno že prej," je lani o stanju in nevarnosti tega odseka povedal poveljnik PGD Idrija Andrej Bezeljak. Dodal je, da je ta odsek nevaren tudi zaradi neprilagojene vožnje: "Veliko je nesreč zaradi spolzkega cestišča, prehitevanja v škarje ... je tak odsek, kjer se da hitro peljati in je veliko ovinkov. Pravzaprav je cela Keltika proti Cerknemu problematična že od začetka".

Hidria: Škoda bo težko nižja od lanske, ki je znašala več kot 100.000 evrov

Vodja za stike z javnostjo pri idrijskem podjetju Hidria Erik Blatnik v zvezi z novo zaporo glavne idrijske prometnice pravi, da v primerjavi z lansko zaporo ni prav nič drugače, razen tega, da letos niso bili več predstavljeni pred dejstvo.

Skala, ki je padla na armaturno ploščo avtomobila.
Skala, ki je padla na armaturno ploščo avtomobila. FOTO: PGD Idrija
Škoda je v lanskem primeru znašala več kot 100.000 evrov, kar je veliko delavskih plač. Gre torej za nek nepredviden strošek, ki ti ga povzroči država, niti ne kakšna ekonomska situacija v svetu, temveč lastna država. Seveda s tem nismo zadovoljni. Hidria

"Če smo bili lani postavljeni pred dejstvo, leto nismo bili – dejstvo je samo to, da to morajo narediti," je povedal in dodal, da so se s pristojnimi pogovarjali in usklajevali, kje in kako bodo potekali obvozi, izpostavil pa je problem kritja škode.

"Morali se bomo posluževati vseh možnih variant prevoza. Ceste pač so, kjer so in kakršne so. Problem je po našem samo vprašanje kritja škode, ki jo še vedno moramo kriti sami. V tem vidimo problem, ker so to dodatni stroški, v katere smo bili prisiljeni in moramo najti rezerve".

Kot še trdi, so se v podjetju prilagodili na situacijo. "Konec koncev smo v gospodarstvu in smo vajeni vzponov in padcev," pravi in pojasnjuje, da škodo lahko omejijo le z notranjimi prerazporeditvami in prilagoditvami. "A glede na izkušnje bo škoda težko nižja kot je bila lani".

V podjetju še upajo, da se bo zapora odpravljena v obljubljenem roku. "Upamo, da se bodo spoštovali roki in bo stvar čimprej končana, da ne bo prihajalo do kakšnih dodatnih zapletov," je zaključil Blatnik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bikoborec69
21. 08. 2019 15.28
+1
Dajte to šiviljo že enkrat odstranit iz javnega življenja. Njeno lopovsko stranko pa ukinit
Recenzor
25. 07. 2019 13.16
+5
Na tej cesti funkcionirajo samo semaforji ki že enkaj let prinašajio lastnikom dobičke. To cesto obnavljajo ko egipčani piramide,
chmod
25. 07. 2019 10.33
+2
User1538643
25. 07. 2019 09.48
+5
Da so, v novejši zgodovini, naredili kakšno novo cesto in asfaltirali kar nekaj obstoječih makadamov, bi zdaj z obvozi bilo veliko bolj enostavno.
sandi101
25. 07. 2019 09.43
+7
Nobenmu od vodilnih ni za razvoj hitrih povezav kot samo za lastne žepe in čas, ki teče v prid njim zato tudi tako polžje vse v tej Sloveniji, vlada pa nič od nič, da bi to pospešila kot da so na njihovih bregovah kar dejansko so, samo na drugi način...
sam250
25. 07. 2019 09.43
+10
pri nas so začeli delati pločnik in kolesarsko stezo,so ogradili, požagali dva drevesa,in že en teden ni nobenega blizu tako se dela pri nas,končano bo pa novembra,približno 50 m
METKA102
25. 07. 2019 08.15
-2
Če bi živeli v Vojvodini ali vsaj v Prekmurju teh težav ne bi bilo.
mojcd
25. 07. 2019 07.53
+50
Kitajci bi v tem casu naredili AC in dvotirno zeleznisko progo, pa se letalisce v Idriji na tej relaciji.
asgard
25. 07. 2019 08.13
-6
Ozkotirno so začeli delati Italjani, pa so jih pregnali ( hvalabogu ), letališče pa Idrija tudi že ima. Pa tudi če samo za avijone nekje do 2.5m čez krila :)
Franci Luzar
25. 07. 2019 08.40
+5
Franci Luzar
25. 07. 2019 08.41
+10
če bi šlo pri nas vse kot naj bi šlo nebi bila slovenija.
Homer.Simpson
25. 07. 2019 07.33
+59
To cesto ''popravljajo'' že 30 let in jo bodo še vsaj nadaljnjih 15 let! V tem času so porabili na tone davkoplačevalskega denarja. Za polovico porabljenega bi lahko že zdavnaj izvrtali dva tunela, enega do Godoviča in drugega do Ajdovščine in bi bile danes cestne povezave na nivoju. Tako pa smo še vedno na začetku. A se kdo vpraša, komu je to v interesu?
asgard
25. 07. 2019 08.14
+20
Tudi tunel je bil že v načrtu, pa je nekako padlo v vodo. Zala je le varovalka pred begom možganov. Vsakemu se pač ne ljubi vsak dan vozit po Zali sploh pozimi. Tako ostaja izučen kader v dveh koncernih ...
Franci Luzar
25. 07. 2019 08.47
+12
če so porabili za tunel v Kopru več kot 15 let,pa bi vi radi da bi bilo v tridesetih letih zgrajena kar dva,in to na takem terenu,Ja a mi lahko poveste kako treba izbrati Izvajalca? narediti Maketo? potem še začne Referendum, pa Oslo sodnije, in potem vse znova, Ja dragi Primorci to negre kar tako, to ni Ljubljanska obvoznica?