Slovenija

Nebo nad Slovenijo se je umirilo, a razmere so marsikje še vedno resne

Ljubljana, 06. 08. 2023 06.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nicol Vujović, Urša Zupan, Nikita Leban, Maja Pavlin, Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
0

Dan po uničujočih poplavah se do odrezanih vasi počasi prebija pomoč. Pristojnim službam je do Črne na Koroškem iz smeri Šoštanja uspelo vzpostaviti zasilno makadamsko pot, po kateri lahko do kraja dostopajo terenska in intervencijska vozila. Po tej poti bodo potekale evakuacije in nujno potrebna oskrba. Razmere so se do večera ob reki Muri, sicer umirile, a ostajajo previdni. V soboto zvečer je tam popustil del nasipa, ki so ga že sanirali. Na gorenjskem koncu pa številne hiše ogrožajo plazovi, največ na območju občin Žiri in Gorenja vas-Poljane.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Žireh najbolj kritično v Spodnjem dolu
    03:09
    Iz 24UR: V Žireh najbolj kritično v Spodnjem dolu
  • Iz 24UR: V Komendi uničena spodnja nadstropja bloka
    03:12
    Iz 24UR: V Komendi uničena spodnja nadstropja bloka
  • Iz 24UR: Podvozi v Laškem še vedno neprevozni
    03:11
    Iz 24UR: Podvozi v Laškem še vedno neprevozni
  • Iz 24UR: Nasip v Dolnji Bistrici so sanirali
    03:44
    Iz 24UR: Nasip v Dolnji Bistrici so sanirali
  • Iz 24UR: Plaz v Trbižu popolnoma zasul dve hiši
    04:27
    Iz 24UR: Plaz v Trbižu popolnoma zasul dve hiši
  • Iz 24UR: Črna na Koroškem dostopna po tleh
    07:17
    Iz 24UR: Črna na Koroškem dostopna po tleh
  • Poplavljanje Meže (Vir: 24ur.com)
    00:15
    Poplavljanje Meže (Vir: 24ur.com)
  • Posledice poplav v Ljubnem (Vir: Bralec)
    00:50
    Posledice poplav v Ljubnem (Vir: Bralec)
  • Poplave v občini Mežica
    00:21
    Poplave v občini Mežica

Vodostaji rek po Sloveniji počasi upadajo, nekatere pa še poplavljajo. Sava poplavlja v srednjem in spodnjem toku, poplavlja tudi Krka in Ljubljanica. Na običajnih mestih se razlivajo Ledava v spodnjem toku in Dravinja, poroča Agencija RS za okolje (Arso) in napoveduje, da se bodo v ponedeljek pretoki rek zmanjševali.

Reševalne in sanacijske ekipe se skušajo prebiti do še vedno nedostopnih krajev in zaselkov, nadaljevala se bodo prizadevanja za vzpostavitev cestnih povezav in druge infrastrukture. V soboto se je s pomočjo Slovenske vojske reševalnim ekipam uspelo prebiti do Črne na Koroškem, kamor so s helikopterji dostavili hrano in najnujnejše potrebščine. Dan kasneje so vzpostavili tudi povezavo po tleh, a razmere še vedno ostajajo resne.

Zelo slabo je tudi v Mežici. Že v soboto zvečer so izvedli evakuacijo prebivalcev v porečju Meže, s terena poroča novinarka 24UR Žana Vrtačnik. V jutranjih urah je narasla reka Meža, ki je 'požrla hišo' na Prevaljah. Tudi v Ljubnem ob Savinji je vsaj dve hiši odnesel plaz, stanovalci pa so se po naših informacijah pravočasno rešili in nihče ni poškodovan.

Iz Ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da so v akcijah helikopterskih evakuacij v dveh dneh uspeli rešiti več kot 130 ljudi.

Ob reki Muri pri Dolnji Bistrici je v soboto zvečer popustil vodni nasip. Stekla je evakuacija prebivalcev na območju, saj so se bali morebitnega poplavnega vala ob sicer drugem najvišjem pretoku Mure v zgodovini. Zaradi naraslih vodotokov je na območju Pomurja poplavljenih in posledično neprevoznih nekaj odsekov cest. 

Potem, ko je pretok Mure se je v Gornji Radgoni zjutraj še nekoliko narasel, se je popoldan začel počasi zmanjševati, v spodnjem toku pa ima ustaljen pretok in se do jutra ne bo zmanjševal. Zvečer se je sicer stanje umirilo, a še vedno ostajajo previdni.

Omogočen dostop do Zgornje Savinjske doline, vojska dostavlja pomoč 

Janez Melanšek, poveljnik Civilne zaščite za Zahodno štajersko regijo, je sporočil, da se je v Zgornji Savinjski dolini začela sanacija. 

Reševalne ekipe so se po cesti ali po zraku uspele prebiti do vseh ljudi, ki so bili še odrezani od sveta. Vojska in policija na to območje s helikopterjem dostavljata hrano, vodo, zdravila, sanitetni material, zdravila, tudi gorivo.

Na terenu so bili tudi strokovnjaki za mostove in plazove. Večino cest so očistili, do Luč je sicer preko Črnivca in Podvolovjeka ostalo še okoli tri kilometre neočiščenega območja. Internet in mobilno telefonijo imajo vzpostavljeno tudi v Lučah in Solčavi, tamkajšnje trgovine se trudijo, da bi se čim prej odprle. V ponedeljek bo odprta tudi cesta do Laškega.

Velika škoda je tudi pri podjetnikih, ki prosijo za pomoč pri zagotavljanju cistern z vodo, da bi lahko proizvodne hale in skladišča oprali in sčistili. Marsikje se bodo zaposleni priključili sanaciji, da bi lahko čim prej začeli z normalnim delom, je sporočil Melanšek. 

V nedeljo je stekla še evakuacija tujih turistov iz Zgornje Savinjske doline, domov so se že vrnili turisti iz Avstrije, zvečer ob devetih se bodo z dvema avtobusoma domov vrnili še Nizozemci. V dolini zaenkrat ostajajo turisti iz Belgije, Nemčije in Češke, ti se bodo domov predvidoma vrnili v ponedeljek.

Na območje zahodne štajerske regije bo Dars poslal tudi gradbeno mehanizacijo, da bi prizadete kraje čim prej sanirali. 

Javlja se Zadrečka dolina: Zalite hiše, uničeni mostovi, brez vode in elektrike

Javilo se nam je več prebivalcev Zadrečke doline. Kraji ob reki Dreti so močno prizadeti, pričajo prebivalci in fotografije, ki so nam jih poslali. Zaradi poplavljenih cest so še vedno odrezani od sveta, prav tako od elektrike in vode. Prebivalci poročajo, da je več hiš zalitih do stropa, več družin je ostalo brez vsega. 

Gasilci, krajani, občina, civilna zaščita in ostali se borimo, da bi čim hitreje vzpostavili najnujnejše povezave in pomagali vsem, ki jim je potrebna pomoč, poročajo gasilci iz PGD Nova Štifta. "Danes nam lahko pridete pomagat pri odpravi poplav, ob 8. uri zbor pri gasilnem domu."

"Težkega kroničnega bolnika so morali evakuirati s t. i. bagerjem in ga naložiti na 'kiblo'. Porušeni so mostovi, prav tako smo brez vode. Porušen je skoraj narejeni most obvoznice. Po reki Dreti so odplavali avti. Da o uničenih domovih, kleteh, vrtovih in njivah ne govorimo," pa nam je sporočila ena od prebivalk Gornjega Grada. 

Hidrolosko opozorilo Arso za nedeljo, 6. avgust
Hidrolosko opozorilo Arso za nedeljo, 6. avgust FOTO: Arso

Na terenu tudi politiki, Golob ljudem zagotavlja pomoč

Na terenu pa niso bili le gasilci, civilna zaščita, vojska, policija in druge interventne službe. V več opustošenih krajev so se v nedeljo odpravili tudi politiki, ki so na terenu preverili stanje ter se pogovorili s pristojnimi in lokalnim prebivalstvom. Premier Robert Golob je obiskal Škofjo Loko, Radovljico in Medvode. Ljudem je zagotovil, da bo vlada naredila vse, kar lahko, da bi jim pomagala, ter da ne bodo ostali sami.

Ob tem je Slovenija zaprosila za mednarodno pomoč zaprosila sosednje države, Nato in Evropsko unijo. Slednja ji je prek mehanizma za civilno zaščito pomoč tudi že odobrila.

V večernih urah je minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer obiskal Celje in s predstavniki občinskih služb spregovoril o sodelovanju pri intervencijah ob ujmah, o oskrbi Celja in regije z elektriko in zadnjih sklepih vlade glede odpravljanja posledic ujm, so pozno zvečer sporočili s celjske občine, kjer so se razmere do večera sicer umirile.

Tudi v kamniški občini huda ura še ni minila. Bralci so nas obvestili, da je vas Ključevo še vedno praktično odrezana od sveta, saj je odneslo cesto. Prebivalci naj bi bili še vedno brez hrane, vode in elektrike. 

Veliko škode tudi v naseljih pri Kamniku

Kot nam je bralec Klemen Udovč sporočil, so veliko škodo utrpela naselja Krivčevo, Podstudenec in Žaga, kjer je dostop zelo otežen. V poplavi je nanosilo med 1 - 2 materiala na posameznih mestih, uničeni so avtomobili, ceste več ni. Poleg tega so zalite kleti, močno poškodovan pa je tudi vodovod. S skupnimi močmi se gasilci in prostovoljci trudijo narediti zasilno povezavo.

Na Brežiškem se reke umirjajo, največ težav povzroča podtalnica

Zaradi prekomerno naraslih Save in Krke se stanje na Brežiškem ponoči ni poslabšalo. Obe reki upadata. Loče ob Savi so še vedno v glavnini poplavljene, v Krški vasi, na Čatežu ob Savi oz. v Termah Čatež pa imajo težave s podtalnico. To sicer prečrpavajo, potrebujejo pa več močnejših črpalk, je povedal brežiški župan Ivan Molan. Če jih od uprave za zaščito in reševanje ne bodo dobili, lahko samo čakajo, da se bosta gladini Save in Krke toliko znižali, da bo podtalna voda odtekla sama, dodaja.

V Termah Čatež se podtalnica v plitvih jezercih nabira na območju kampa in na hotelskih dvoriščih. V Krški vasi pa se je Krkin tok umiril, tako da tamkajšnji rečni nasipi niso več na udaru, je dodal župan. Nevarnosti, ki bi ogrožala človeška življenja, ni več nikjer, splošno stanje je sicer stabilno in obvladljivo. Občutno znižanje Savine gladine pa lahko pričakujejo v dnevu ali dveh, je še ocenil Molan.

Zaradi poplav povsod posredujejo gasilci. Ti iz objektov črpajo vodo in odstranjujejo Krkino plavje, ki ogroža tamkajšnje mostove.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.55

Zgodbe obupanih prebivalcev Ljubnega ob Savinji

Srečni smo lahko, da ni smrtnih žrtev, pravi župan Ljubnega ob Savinji, kjer se voda počasi umika, na dan pa prihajajo vse razsežnosti opustošenja. Medtem, ko so nekateri ostali popolnoma brez vsega, drugi v strahu vsak dan preverjajo, ali njihove hiše še stojijo. Praktično se ne vidi, da so pred dvema dnevoma okoli nekaterih domov stale tudi druge hiše.

21.50

Promet na območju občine Mislinje

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
21.47

Evropska komisija: Slovenija v teh težkih časih ni sama

"Na zadnjo zahtevo za pomoč zaradi izrednih razmer zaradi poplav so nemudoma aktivirali mehanizem EU za civilno zaščito. Prvi seznam potreb je bil že poslan našim državam članicam, prosijo predvsem za težke stroje in inženirske enote za njihovo upravljanje. Na območju je trenutno komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki usklajuje pomoč s slovensko vlado. Slovenija lahko računa na evropsko solidarnost," so sporočili iz Evropske komisije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
21.42

V socialni zbornici v nudenje psihosocialne pomoči zaposlenim in ranljivim uporabnikom v socialnovarstvenih organizacijah

Na ujmo, ki je prizadela večji del države, so se odzvali tudi na Socialni zbornici Slovenije. Med drugim so se odločili za nudenje psihosocialne pomoči zaposlenim in ranljivim uporabnikom v socialnovarstvenih organizacijah.

21.37

Policija dostavila hrano tistim, ki jo potrebujejo

Policija je tudi danes pomagala na terenu, reševala življenja in živali, prav tako pa tistim, ki jo potrebujejo, dostavila tudi hrano. Letalske sile za danes zaključujejo z operativo, tehniki že nadaljujejo z vzdrževanjem jeklenih ptic brez katerih danes ne gre več, so sporočili. Jutri pa jih čaka nov delovni dan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou