Slovenija

Slovenijo pretreslo več hujših gorskih nesreč: 1997 umrlo pet gorskih reševalcev

Ljubljana, 10. 04. 2023 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Snežni plaz, ki je tik pod vrhom Male Mojstrovke odnesel sedem pohodnikov, pri čemer sta se dva huje poškodovala, je le ena od vse bolj pogostih gorskih nesreč pri nas. K sreči tokrat smrtnih žrtev ni bilo. Od leta 1997 se je pri nas zgodilo nemalo gorskih nesreč, prav 97. leta je denimo v gorah umrlo pet gorskih reševalcev. Več smrtnih nesreč pa je bilo tudi v zadnjih letih. Spomnimo se lahko tudi uspešne lanske reševalne akcije, ko je strela na Triglavu udarila več planincev, reševalci pa so ostali ujeti na Kredarici.

Reševalna akcija na Mali Mojstrovki
Reševalna akcija na Mali Mojstrovki FOTO: GRZS

Snežni plaz na Mali Mojstrovki je včeraj 150 metrov v globino odnesel pet ljudi, ki so nesrečo preživeli, so pa poškodovani. Dva sta se plazu izognila. V skupini je bilo pet moških in dve ženski. Zahtevna reševalna akcija, v kateri je sodelovalo 53 reševalcev in dva helikopterja, je trajala okoli sedem ur.

10. junij 1997  Med usposabljanjem umrlo pet gorskih reševalcev

Med helikopterskim obnovitvenim usposabljanjem za gorske reševalce – letalce na Okrešlju v Kamniško-Savinjskih Alpah, kjer so sodelovali reševalci in posadka helikopterja Letalske policijske enote, so 10. junija 1997 izvajali vajo dviganja reševalca letalca in ponesrečenca v reševalni vreči z jeklenico in vitlom v helikopter. Za kraj vaje je bilo izbrano sidrišče v severni steni Turske gore. Pri vaji se je ob dvigovanju reševalcev iz stene zgodila nesreča, ker niso prekinili povezave med helikopterjem in sidriščem v steni, tako da je helikopter s sidrišča odtrgal pet reševalcev.

V globino 300 metrov je omahnilo pet izkušenih gorskih reševalcev: 42-letni kranjskogorski zdravnik in član tamkajšnje postaje Gorske reševalne službe Jani Kokalj, 43-letni načelnik inšpektorata policije Uprave za notranje zadeve iz Kranja, načelnik GRS Kranj, gorski reševalec letalec in inštruktor Mitja Brajnik, 41-letni učitelj in ravnatelj osnovne šole v Preddvoru ter načelnik postaje GRS Jezersko Luka Karničar, 45-letni turistični delavec in član GRS Bovec Boris Mlekuž ter 34-letni alpinist in gorski reševalec z Jezerskega Rado Markič. Brez očetov je tako ostalo 13 otrok.

Po nesreči, ki je bila za gorsko reševalno zvezo najhujša nesreča v več kot 100-letni zgodovini, je bil ustanovljen Sklad Okrešelj. Ta finančno pomaga otrokom gorskih reševalcev, ki se ponesrečijo pri reševalnem delu. V dvajsetih letih svojega delovanja je Sklad Okrešelj s štipendijami pomagal 15 otrokom ponesrečenih reševalcev.

11. september 1997 umrla dva mlada člana alpinističnega odseka z Jesenic

V severni steni Male Mojstrovske sta se smrtno ponesrečila mlada člana alpinističnega odseka z Jesenic.

Kamniško-Savinjske Alpe
Kamniško-Savinjske Alpe FOTO: Shutterstock

24. junij 2006 planinka med drsenjem podrla dva planinca, dve osebi umrli na kraju

Pri sestopanju skozi Ozebnik med Velikim in Srednjim Rokavom je 38-letna planinka izgubila ravnotežje. Po vsej verjetnosti je z derezo zataknila hlačnico, padla po zelo strmem snežišču in pričela drseti. Med drsenjem je podrla dva planinca, ki sta prečkala snežišče nekoliko nižje. Skupaj so po pobočju drseli skoraj 300 metrov. 

Helikopter je zaradi goste megle reševalce odpeljal na višino 1900 metrov, od tu pa so se peš podali proti ponesrečenim. Na nadmorski višini 2300 metrov so najprej naleteli na hudo poškodovanega 24-letnega planinca in ga oskrbeli, 50 metrov nad njim je ležalo truplo 38-letne planinke, še 30 metrov višje pa truplo 44-letnega planinca.

24-letnega planinca so reševalci s hudim pretresom možganov in več zlomi odpeljali v bolnico na Jesenice. Na podlagi opravljenega ogleda kraja dogodka in razgovorov so ugotovili, da so bili omenjeni planinci ustrezno opremljeni z derezami, cepini in alpinističnimi čeladami ter kondicijsko pripravljeni. V reševalni akciji je sodelovalo 11 članov GRS Mojstrana. 

23. avgust in 1. november 2015 umrle štiri osebe

23. avgusta se je pri vzponu na Mangart smrtno ponesrečila češka planinka, med Domom Valentina Staniča pod Triglavom in grebenom Rjavine pa je zdrsnil planinec. 1. novembra pa so med planinskima postojankama Staničev dom in Kredarica našli dva mrtva planinca.

3. avgust 2019 umrla slovenski in tuji gornik

Pri vzponu na Spodnji Rokav na območju Mojstrane se je zaradi padca s stene na višini okoli 2200 metrov smrtno ponesrečil slovenski gornik, tuji gornik pa je pri sestopu s Triglava padel z večje višine proti Planiki.

 Reševalci in policisti zadnja leta opažajo, da se število nesreč povečuje. Slovenske gore so namreč vse bolj priljubljena izletniška točka domačih in tujih turistov. Za fotografijo na Instagramu pa nekateri tvegajo tudi življenje.

13. februar 2021 Slovenski turni smučar umrl na italijanski strani Kanina

Pod snežnim plazom na italijanski strani Kanina je 13. februarja umrl slovenski turni smučar. Trije turni smučarji, vsi naj bi bili Slovenci iz Nove Gorice, so se odpravili na turno smuko na Pic Majot. Ko so se spustili z nadmorske višine približno 1650 metrov, se je sprožil plaz. Ta je spodnesel enega izmed trojice, ki je padel in zdrsnil po strmini. 

Smučar ni mogel narediti popolnoma nič, da bi se ustavil, zato je med zdrsom zgolj pridobival na hitrosti. Ustavil ga je trk ob drevo. Gorski reševalci so takoj začeli z reševanjem, vendar je smučar na kraju nesreče umrl. Druga dva smučarja nista utrpela hujših poškodb.

13. februar 2021 V dveh ločenih snežnih plazovih na Storžiču umrli trije alpinisti

Na območju Storžiča sta se 13. februarja 2021 sprožila dva snežna plazova, pri čemer so umrle tri osebe. Plaz v Kramarjevi smeri je najprej odnesel dva alpinista, ki sta zaradi hudih poškodb umrla na kraju dogodka. Ta isti plaz je do pasu zasul še dva alpinista, ki pa sta se k sreči lahko rešila in pristojne obvestila o nesreči – takrat je tudi stekla reševalna akcija.

 Višje v Kramarjevi smeri sta bila še dva alpinista, ki sta dve do tri ure kasneje sprožila še en plaz, ki ju je potegnil s seboj. To se je zgodilo na 2000 metrih, ustavil pa se je na približno 1400 metrih višine. Med plazenjem so bili na kraju prve nesreče še reševalci, ki so jih kolegi s pomočjo radijske postaje obvestili o ponovnem plazu in so se lahko temu plazu umaknili. Pri tem sta se dva reševalca poškodovala. Eden od alpinistov, ki ju je odnesel plaz, je umrl, drugi pa je bil huje poškodovan.

15. januar 2022 V Kamniško-Savinjskih Alpah zaradi zdrsa umrl hrvaški državljan

V gorski nesreči na območju Kamniškega sedla je umrl 37-letni hrvaški planinec. Zdrsnilo mu je na strmem pobočju, zgrmel pa je več kot 300 metrov v globino. Zaradi poškodb je na kraju umrl. 

Hrvat se je vzpenjal v skupini osmih planincev. Ob tem se ni poškodoval nihče drug. Tako kot vsi je bil tudi ponesrečeni planinec opremljen s plezalno opremo.

16. januar 2022 Pri sestopih umrli štirje planinci

Pri sestopu z Malega Triglava sta 16. januarja v Snežno konto v dveh ločenih nesrečah v smrt zdrsnila slovenski in tuji državljan, še dva planinca pa sta se smrtno ponesrečila isti večer pri sestopu s Komne.

15. julij 2022 Strela na Triglavu udarila več planincev, reševalci ostali ujeti na Kredarici

Skupina 18 planincev se je vračala s Triglava proti Malemu Triglavu, ko je na Malem Triglavu udarila strela, pri čemer je bilo poškodovanih 12 planincev, od tega dva huje. 

Gorski reševalci GRS Mojstrana, Kranjska Gora in Rateče so skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku in helikopterjem slovenske policije zaradi megle ostali ujeti na Kredarici. Ekipa je s policijskim helikopterjem na območje Triglava sicer priletela v normalnem vremenu, a se je to vmes zelo poslabšalo, zato je moral helikopter pristati. "S pomočjo drugih pohodnikov, gorskega vodnika in osebja Kredarice so vse udeležence udara strele uspešno pospremili do Kredarice. Enega so morali nositi. Ekipa policijskega helikopterja je z letom omogočila, da so vsi poškodovanci dobili pomoč zdravnika in reševalcev," so sporočili kranjski policisti.

Reševanje s helikopterjem na Triglavu
Reševanje s helikopterjem na Triglavu FOTO: GRZS

Policijski helikopter z reševalcema je v UKC Ljubljana nato prepeljal dva huje poškodovana. Posadka z novim helikopterjem pa je bila dlje časa neprestano pripravljena na vzlet in je izkoristila prvo in edino možnost, da so v zelo slabih meteoroloških pogojih poleteli v dolino in uspešno zaključili prvi del intervencije. 

Ostalih 16, ki so bili lažje poškodovani, je ostalo na Kredarici pod nadzorom zdravnice in ekipe gorskih reševalcev, ki jih je do Kredarice pripeljal helikopter Slovenske vojske. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjklč
10. 04. 2023 10.31
+0
Ne boste verjeli, tudi na gorah se dogajajo nesreče ... isto kot na morju, na cesti, v hiši, v zraku itd ...
Samo-ne-rdeci
10. 04. 2023 10.12
-2
Kdor izziva, si je kriv sam. Zakaj moramo vsi plačevati za neumnosti posameznikov.
User154348
10. 04. 2023 14.58
+5
Lahko rečeš isto za večina prometnih nesreč, smrtne nesreče zarad živali, delovske nesreče... povsod kjer izzivajo si so sami krivi.
Anion6anion
10. 04. 2023 10.11
+1
Naj ZZZS objavi koliko je zdravstveno blagajno to stalo!
biggbrader
10. 04. 2023 19.46
+1
UZK nas je za potepanje po črni celini koštala več !
periot22
10. 04. 2023 09.26
+8
Kdor rine gor v slabem vremenu naj plača reševalcem!
AshBurton
10. 04. 2023 09.14
+3
A to se zmenite pa prepisete en od drugega?Vsi mediji v Sloveniji,danes z istim clankom🤦...novinarsto😀😀😀
Ptički čiwkajo
10. 04. 2023 09.15
+5
Anion6anion
10. 04. 2023 10.11
+1
mcmuser
10. 04. 2023 09.13
+0
(1) za predebele, alkoholike in kadilce porabimo naprimerno več denarja. (2) za razne izlete naših politikov porabimo neprimerno več denarja. (3) Gorniki, alpinisti, turni smučarji imajo vsi sklenjena DODATNA zavarovanja ravno zaradi takšnih stvari
Anion6anion
10. 04. 2023 10.12
+0
MCmuser skoz isto trdis. Zakaj potem blagajna ZZZS plačuje ta reševanja če so zavarovani
Dragica Cegler
10. 04. 2023 17.58
-1
Kolikor vem kadilci plačujejo z nakupom tobaka velike davke,tudi alkoholiki,pa ne zagovarjam teh.Ti davki se stekajo v proračun.Pileg tega plačujejo tudi zdravstveno zavarovanje,oni in delodajalec,pa še dodatno zdravstveno zavarovanje.Zakaj pa misliš,da država ne prepove cigarete in tobak?Zato,ker ima ogromno koristi.Za reševanje teh Instagram plezalcev pa plačujemo vsi,tudi kadilci in pivci.
punkracij
10. 04. 2023 08.59
-3
Gora ni nora,nor je tisti.........
mcmuser
10. 04. 2023 09.08
+3
Nor je tisti, ka preživi življenje na kavču.
Exiip
10. 04. 2023 09.19
+8
anjerd
10. 04. 2023 08.53
-2
je treba riniti v takih razmerah?