Slovenija

Najhujše zime 20. stoletja

Ljubljana, 12. 02. 2023 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Rok Nosan, A.K.
Komentarji
54

Končuje se najhladnejši teden te zime. Pretekli dnevi so bili še posebej mrzli v krajih z debelejšo snežno odejo, kjer so se temperature spustile tudi pod –15 stopinj Celzija. Čeprav je druga polovica meteorološke zime občutno hladnejša in tudi bolj zasnežena od prve polovice, se letošnja zima ne more primerjati z zimami, ki smo jih imeli nekoč, ko smo tudi v nižje ležečih krajih beležili več kot 70 dni s snežno odejo, temperature pa so se v večjem delu Slovenije, ne le v mraziščih, spuščale pod –15 stopinj in tudi čez dan vztrajale globoko pod ničlo.

V zadnjih letih veliko govorimo, da zime niso več takšne, kot so bile nekoč. Kljub temu so bile tudi v preteklosti mile zime z malo snega, a že naslednja zima nam je prinesla veliko snega in hud mraz, ki je v zadnjih letih bolj redkost. 

S hudim mrazom je postregla zima 1928/29, ki kljub razmeroma toplemu decembru velja za najbolj mrzlo zimo 20. stoletja. Mraz je pritisnil takoj po novem letu in se razširil nad vso Evropo. Temperature so se v januarju in februarju pogosto spuščale 20 in več stopinj pod ničlo. Kot lahko beremo v kronikah, so takrat zaradi hudega mraza in pomanjkanja hrane volkovi zahajali v vasi in napadali živino. Zamrznile so številne reke in jezera, led je v večjem obsegu prekril celo Tržaški zaliv.

Februarja 1929 se marsikje niti popoldanske temperature niso dvignile nad –10 stopinj Celzija.
Februarja 1929 se marsikje niti popoldanske temperature niso dvignile nad –10 stopinj Celzija. FOTO: wetterzentrale.de

Pri nas je najhujši mraz pritisnil 3. februarja, ko so po podatkih Agencije za okolje v Dolenjem Medvedjem selu pri Trebnjem izmerili –33,1, v Babnem Polju pa neuradno kar –39,6 stopinje Celzija. Celo ob morju so se temperature spustile do –14 stopinj Celzija. 

Za zadnja leta nepredstavljiv mraz je vztrajal ves februar. Po podatkih Arsa je bilo izjemno mrzlo tudi 13. februarja, ko so v Kočevski Reki ob dveh popoldne izmerili –20 stopinj Celzija, na Bledu je termometer pokazal –16,6 stopinje Celzija, v Kamniku –16,5, v Novem mestu –15,8 in v Slovenj Gradcu –15 stopinj Celzija.

V arhivu Arsa lahko najdemo še več zanimivih dogodkov, ki so zaznamovali zime v preteklosti. Prva polovica 1951/52, ki je večjemu delu Slovenije prinesla najdebelejšo snežno odejo v zgodovini meritev, je bila s snegom podobno skromna kot letos. Vremenski preobrat se je v tej zimi zgodil 17. januarja, ko je po nižinah zapadlo od pet do 30 centimetrov snega. Sneženje sicer ni bilo posebej izdatno, je bilo pa uvod v izredne snežne razmere naslednjih tednov. V Sredozemlju so začeli nastajati cikloni, ki so večji del Slovenije na debelo zasipali s snegom. V Ljubljani so sredi februarja izmerili kar 146 centimetrov debelo snežno odejo. Še več snega je bilo na severozahodu, na Bledu 180, na Bohinjskem 263, pri izviru Soče pa celo 295 centimetrov snega.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zelo dolga in ostra je bila zima 1962/63, ko je sneg tudi nižje ležeče kraje neprekinjeno prekrival kar tri mesece in pol. V Murski Soboti se je temperatura spustila do –31 stopinj Celzija. Zadnja prava in dolga zima, ki je postregla tako z obilico snega kot tudi s hudim mrazom, je bila leta 1986/87. V Murski Soboti se je ohladilo do –29 stopinj Celzija, v Ljubljani pa so izmerili 89 centimetrov snega.

Zime postajajo vse bolj mile

Na meteorološki postaji Ljubljana, ki že 75 let deluje na isti lokaciji, po letu 1990 vsako zimo povprečno beležijo le dva dneva s temperaturo pod –10 stopinj Celzija, to je kar štirikrat manj kot med letoma 1948 in 1990. Največ tako mrzlih dni, kar 34, so našteli leta 1963. Sledita leti 1956 in 1985 z 22 mrzlimi dnevi. Za primerjavo, po letu 2010 se je temperatura v prestolnici skupaj le 13-krat spustila pod –10 stopinj, nazadnje pred skoraj petimi leti. Najbolj mrzel dan v tej zimi je bil petek, ko so izmerili –7,3 stopinje Celzija. 

Razlogov za tako drastično zmanjšanje števila mrzlih dni je več. Poleg širjenja mesta, ki s stavbami ter tlakovanimi in asfaltiranimi površinami predstavlja toplotni otok, je še pomembnejši razlog ta, da zaradi podnebnih sprememb v zadnjih desetletjih v povprečju zapade vse manj snega. Snežna odeja namreč ob jasnih nočeh brez vetra prevzame vlogo izolatorja, ki preprečuje, da bi toplota iz tal uhajala v ozračje, s čimer so lahko temperature v krajih s snežno odejo tudi za 10 stopinj nižje kot v krajih brez nje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Snežna odeja je torej eden najbolj opaznih kazalnikov podnebnih sprememb. Kot kažejo dolgoletne meritve Agencije za okolje, se je povprečna temperatura zraka v Sloveniji od sredine prejšnjega stoletja dvignila za okoli dve stopinji Celzija in ravno to je glavni vzrok, da po nižinah namesto snega vse pogosteje dobimo le dež ali pa mešanico dežja in snega, ki seveda ne pričara prave zimske idile. Če pa že zapade večja količina snega, se ta zaradi pogostejših odjug običajno tudi hitreje stali.

V Ljubljani je v letošnji zimi do sedaj zapadlo 26 centimetrov snega, v zadnjih petih letih pa skupno 173 centimetrov ali v povprečju 35 centimetrov na sezono, kar je skoraj štirikrat manj od običajne zime v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je v povprečju zapadlo 123 centimetrov snega. V najbolj sneženih zimah so celo ob morju dobili več snega, kot so ga letos v naši prestolnici. Najdebelejša snežna odeja je našo obalo prekrila sredi januarja 1985, ko so v Strunjanu izmerili 25 centimetrov snega, skupno pa ga je v tisti zimi zapadlo 42 centimetrov.

Gibanje odklonov povprečne zimske temperature zraka na območju Slovenije v primerjavi s povprečjem 1981–2010.
Gibanje odklonov povprečne zimske temperature zraka na območju Slovenije v primerjavi s povprečjem 1981–2010. FOTO: Arso

Kot kažejo dolgoletne meritve Agencije za okolje, se količina zapadlega snega na vsakih 10 let zmanjša za okoli 10 odstotkov, sneg pa v povprečju vsako novo desetletje prekriva tla od dva do štiri dni manj kot v desetletju pred tem. Seveda to še ne pomeni, da ne bomo imeli v prihodnosti še kakšne s snegom radodarne zime, a kljub temu je trend jasen. Zaradi dviga temperatur in spremenjenih vremenskih vzorcev je mrzlih in sneženih zim vse manj. 

Po enem izmed scenarijev bomo imeli ob koncu stoletja po nižinah še za polovico manj dni s snežno odejo, kot znaša povprečje zadnjih 20 let, medtem ko se bo v visokogorju snežna odeja zaradi obilnejših zimskih padavin verjetno najprej povečala, proti koncu stoletja pa zmanjšala.

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
12. 02. 2023 18.24
Ja tko je blo
VelikoVedro
12. 02. 2023 14.11
+3
Koliko 'triggered' komentatorjev na račun zanimivega povzetka podatkov iz dolgoletnega arhiva opazovanj ... noro.
PomisliNaSonce
12. 02. 2023 15.19
+1
Lahko komentiraš kar misliš o tem. Lahko pa, kaj si ti misliš o tem. Noben ti ne brani, ali komentiraš kar ti servirajo, ali to kar vidiš. Kaj je pa bolj pametno, pa vsak normalen ve...da misliš z svojo glavo. Vsakodnevni članki, ki promovirajo zimo, kraz in strah...so nič drugega,kot da ljudi naokrog prinašajo stem ponavljanjem..zavajanjem. Friziranje javnega mnenja
aljoteam
12. 02. 2023 18.08
+3
"Triggered komentarjev"... Vsi komentarji pod vsemi clanki so triggered od tematike ki ga clanek predstavlja. Samo ti si s tem komentarjem izgleda zelel izpasti pametnejsi od drugih izgleda :).
Matjaž Tanko
12. 02. 2023 14.02
+3
Mi je stari fader pravu da je nogo rabil v kravjak umakat takrat na ruski fronti so se pa mazal kravjakom.
sebak81
12. 02. 2023 13.47
-5
Mene je v članku najbolj fascinirala satelitska termo slika iz 1929
nomis1
12. 02. 2023 13.36
+6
vsi starejši so celi "pametni", češ vi mladi sploh neveste kaj so prave zime... pa tudi nekaj let nazaj je blo minus 25 dva dni. in kaj jaz naj zdaj nardim ce so zime milejse??? po drugi strani pa so oni imeli poletja z max 28-30 stopinjami. sedaj pa je dostkrat 36-38. pa tud ne jamramo, da starejsi nevedo kaj so vroca poletja........
Julijann
12. 02. 2023 13.25
+7
Starša pravita, da je bila zelo huda zima 1984/85. Takrat smo še živeli v bloku, vse je zamrznilo, še avta nista mogla vžgati in je oče sestrico, staro dobro leto, zavito kot bubo, nesel v vrtec. Uradno je bilo namerjeno - 30, 4 stopinje in je držalo kar par dni. Ogrevalo se je pa na električne kaloriferje. Takrat so se prodajali za med. Snega pa skoraj nič. Zima 1985/86 pa je natresla več snega in tudi visok minus temperatur, tja do - 20 in ravno tako držalo nekaj dni.
PomisliNaSonce
12. 02. 2023 14.11
-4
Leta 1983 so zalaufali nuklearko Krško, tko da dokej logično...leta 1987 je v Ljubljani najdlje sneg ležal
PomisliNaSonce
12. 02. 2023 15.07
-3
Leta 1989 so mogli pa že po vseh hribih zaradi nalivov zaradi te enormne energije ki jo ustvarja obratovanje nuklearke, narediti odvodnavanje po vaseh in asvaltirati ceste...saj so nalivi vse sproti odnašali. Toliko o "naravnem" vremeni...sedaj pa združujejo te kanalizacijske sisteme po dolinah, kar je naslednja stopnja destalizacije tlaka in sistemske konrole vremena poslednično
Cool8
12. 02. 2023 12.39
+21
Rodil sem se leta 1956 v Mariboru. Ko sem bil majhen, je imela ena hiša v ulici televizor in mogoče en fotoaparat na nekaj ulic, to so bile redkosti ! Otroci smo po Rosinovi ulici in drugod , kjer je bilo veliko privatnih starih hiš pomagali starejšim ljudem kidati in z lesenimi plugi plužiti. Veliki fantje so vlekli plug, manjši smo sedeli gori na njem. Potem smo se lahko za božične in novoletne praznike lahko nadejali kakšni pomaranči ali čokoladi. Snega je bilo neprestano od pol metra do meter, vedno nekaj deset centimetrov na pol metra podlage, tako da sem čez kupe snega težko kaj videl, moral sem iti naokoli teh kupov ...!
PomisliNaSonce
12. 02. 2023 12.43
-5
Ja samo ni bilo arktičnega izbruha julija, avgusta in septembra. Niti ni bilo snega še v oktobru in zimski temperatur. Zima je bila pozimi, ter sneg. Danes imamo sprozene ohladitve, da nas sistem poliva z vodo, zalaga z vlago in mrazom ter medtem straši 365 dni. Ker se splača. Veliko snega pozimi pomeni veliko južnih mas, in to pokeni da so bili preostali letni časi normalno topli in precej stabilnejši..predvidljivejši os tega, kar mamo zdej. Zdej mamo pa zasoljene energente in elektriko, ki jo sistem izrablja več kot očitno sebi v prid.
Pikapokapolonica
12. 02. 2023 14.13
+5
Cool, tudi ja sem letnica 1956, Maribor, Pobrežje. 🤔
rdeč alarm
12. 02. 2023 16.17
-1
PomisliNaSonce
12. 02. 2023 12.37
-10
Friziranje javnega mnenja je tole, nič drugega. Zimo so razvlekli čez vso leto...sedaj pa sedaj prepričujejo, kako je to normalno. Ni in nikoli ne bo. In borili se bomo proti temu!
VelikoVedro
12. 02. 2023 13.55
+12
Kdo je zimo razvlekel čez celo leto? Kako friziranje javnega mnenja? A komentiraš pravi prispevek?
Nick.Mason
12. 02. 2023 14.57
+1
PomisliNaSonce
12. 02. 2023 15.09
-2
Sistemski nalivi niso nič kaj drugega kot zima
MajaZzz
12. 02. 2023 12.35
+7
Skratka vreme bo in proti veceru bo tema do nizin proti jutru pa svetlo do nizin.
nivampomo?i
12. 02. 2023 12.30
-2
Niste vi slišal za Milankovičeve cikle kajnede?Pridejo te zime nazaj nč bat.
VelikoVedro
12. 02. 2023 13.58
+0
A bravo, za Milankovičeve cikle si slišal? :D Kot vsak, ki ni prešprical geografije v srednji šoli. A jih znaš izpeljat?
123soba
12. 02. 2023 12.21
+1
Danes takole, zraven pa takšni naslovi prispevkov kot bi bili v jakšni ameriški državi z 2m snega, - 40 stopinj in orkanski veter. Malo se preberite sami sebe..
PomisliNaSonce
12. 02. 2023 12.18
+2
Pro takih cenah ogrevanja je tko letošnja najhujsa
Priap
12. 02. 2023 12.03
+3
Malo je treba pretiravat, da se lahko ovce striže...
mobi7
12. 02. 2023 11.45
+5
Nosana zebe v nos pa malo pretirava...
Tone 12345
12. 02. 2023 11.40
+10
Ma čisto normalna zima je in ne filozofirajte spet!
VelikoVedro
12. 02. 2023 13.58
+0
To lahko reče samo nekdo, ki je mlajši kot ~25 let.
duhccc
12. 02. 2023 11.18
+0
to se pride v naslednjih letih...
Komentator987
12. 02. 2023 11.14
+2
Tud prdec dinozavra je ogrel ozračje, pa Zemlja še vedno obstaja.
Infiltrator
12. 02. 2023 11.12
+4
Res je tule samo moraliziranje nikol nic kaj pozitivnega
NIAR
12. 02. 2023 11.09
+5
Zakaj v novicah težko vidimo pozitivne vsebine?
Delavec_Slo
12. 02. 2023 11.12
+4
VelikoVedro
12. 02. 2023 14.04
+2
Ne vem. Meni se zdi zanimiva novica iz arhiva več desetletij meteoroloških opazovanj. Zakaj je tu treba videt kaj negativnega mi ni jasno ...
rdeč alarm
12. 02. 2023 11.02
+11
Sej bo. Saj je še sam 129 dni do poletja.
Vladimir Bog
12. 02. 2023 12.40
+2
A že pogrešaš napovedi kot so: "tretji vročinski val bo najhujši..." (šlo pa bo za 32 stopinj čez dan)