Slovenija

Najprej anketa med članstvom, nato odločitev o sindikalnih aktivnostih

Ljubljana, 30. 11. 2022 22.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po torkovem zaključku pogajanj med zdravniškimi sindikati in vladno stranjo se je na izredni seji sestal glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, v katerem z vladno ponudbo niso bili zadovoljni. Odbor je sklenil, da bodo odločitev nadaljnjih sindikalnih aktivnostih sprejeli po anketi med svojimi člani.

Kot je medijem po koncu izredne seje pojasnil podpredsednik Fidesa in vodja pogajalske skupine sindikata Gregor Zemljič, bodo v sindikatu pripravili anketo, ki jo bodo v četrtek poslali svojim članom. V anketi bodo ugotavljali, kakšne nadaljnje aktivnosti članstvo pričakuje od vodstva, kako gleda na torkovo zadnjo vladno ponudbo zdravnikom in zobozdravnikom ter tudi na domnevne telefonske grožnje ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana Zemljiču.

Minister naj bi od vodje pogajalske skupine Fidesa zahteval podpis sporazuma, ob tem pa dejal, da ima "ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides".

Zato bodo z nadaljnjimi odločitvami v glavnem odboru počakali na iztek osemdnevnega roka, ki so ga dali vladi, da odgovori na prijavo ravnanja ministra generalnemu sekretariatu vlade. Rok za odgovor vlade, ki so ga postavili v prijavi, se izteče v petek, zato odločitev o morebitnem zaostrovanju sindikalnih aktivnosti, pri čemer stavka ni izključena, v tem tednu najverjetneje še ne bo sprejeta.

Utrujena zdravnica
Utrujena zdravnica FOTO: Shutterstock

Ob tem Zemljič poudarja, da so zdravniki nezadovoljni in prestrašeni ter da ves čas poudarjajo, da imajo ničelno toleranco do agresivne komunikacije, kar pričakujejo tudi "od partnerja". Nezadovoljstvo pa je, tako vodja pogajalske skupine in podpredsednik Fidesa, zdravnike še bolj zbližalo.

Gregor Zemljič in Danijel Bešič Loredan
Gregor Zemljič in Danijel Bešič Loredan FOTO: Bobo

Ponudbo vlade v glavnem odboru ocenjujejo kot nezadovoljivo, ker da ustvarja nova nesorazmerja znotraj zdravništva. Vlada je namreč predlagala dvig plač za štiri plačne razrede (in enega v okviru aprilskega dviga plač v javnem sektorju) za zdravnike, ki so umeščeni do 57. plačnega razreda. Zdravnikom v tem razredu pa je ponudila dogovorjeno odpravo plačnega stropa s prihodnjim aprilom, dogovorjenemu dvigu plač za en plačni razred pa so dodali še enega, torej skupaj dva.

Po besedah Zemljiča se bodo mlajši zdravniki tako močno približali tistim, ki so najbolj odgovorni in nosijo največji delež pri obravnavi bolnikov, čeprav so v sindikatu s ponudbo za mlajše kolege sicer bolj zadovoljni kot z drugim delom vladnega predloga.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
01. 12. 2022 14.22
+1
Sedaj bi radi še samo preko emailov zdravili do njih tako ali tako ne prideš amen
zibertmi
01. 12. 2022 10.46
+4
Gre se v bistvu za FIDES, za K. Kuštrina in ostale ..! Glede na to da ste zdravniki, a Vas nič ni sram? Vas ni sram zahtevat pretiran O D, obenem pa pozabljate na etnični kodeks, na zdravniško prisego. Kakšna je bila Vaša (Hipokratova) prisega po končanem študiju? A res skrbite za bolne ljudi, ali mislite na svoj žep! Če Vam je prioriteta denar, potem ste žal, sramota vsem v zdravstvu!! In, a ste kdaj pomislili na medicinske sestre, na tehnično osebje brez katerih Vi ne morete delati .. n e!!
zibertmi
01. 12. 2022 10.36
+3
Zdravniki, kateri ste to še ostali, verjetno vas je veliko več, kot teh par krokarjev, dajte se spravit skupaj, izključite se iz FIDESA, ustanovite nov sindikat medicinskih tehnikov in zdravstvenih delavcev, teh 10 % krokarjev pa izločite. Popolnoma jih destabilizirajte ker imajo črno pohlepno dušo! Naj hodi k njim tistih 5 % Slovencev, ki imajo denar za to, ostali itak životarimo. Zdravstvene zavarovalnice ukinite in dajte ves denar na en račun in naročila zdravil in medicinskih zadev direktno iz tovarn. A je v Sloveniji kdo sposoben to narediti, al pa ni nobenemu v interesu.
zibertmi
01. 12. 2022 10.26
+3
"Povsem očitno je, da cilj zdravniškega sindikata niso rešitve. Cilj Fidesa je poglabljanje obstoječih težav, napad na vlado in iskanje večne krize."
zibertmi
01. 12. 2022 10.27
+3
potrebno bo tole presekat.pa če tudi po vizjakovo
son?ek11
01. 12. 2022 09.52
-3
Če bo zdravstvo kolapsiralo, kot pišejo mediji, Golob ne bo dočakal konec prvega mandata! Če se bo še tako oklepal loredana, je to njegov pogreb!!!
iskriv
01. 12. 2022 09.39
+3
Sindikat Fides je orodje opozicijske SDS proti vsakršni vladi leve prominence , zato ne sprejmejo še tako ugodne ponudbe vlade ! Tem zdravnikom je izgleda malo mar za bolnike , važno je do poizkušajo rušiti vlado !
123soba
01. 12. 2022 08.40
+5
Od kod se je pojavil ta sindikalni lenuh. Iz zemlje, ker se piše zemljič. A kaštrunu se ne da več....
123soba
01. 12. 2022 08.39
+5
Delovni zdravniki delajo. Bluziči pa stavkajo. Moje osebne zdravnice nikoli ne vidim poleg lenih sindikalistov.
brabusednet
01. 12. 2022 08.37
-2
Če tako izjavo dal minister za zdravje v janševi vladi bi bila Ljubljana in še kje polna biciklistov.Zahtevali bi odstop in tožarili v Bruselj sem prepričan.V Bruslju pa že vidijo,kaj so levičarji iz Slovenije,ko so glasovali proti odločitvi,da Rusijo obtožijo terorizma.No počasi bodo le dojeli,kaj so pravi hinavci.
Jožica55
01. 12. 2022 08.06
+2
Zanimivo je to, da FIDES vedno grozi s stavko takrat, ko je na oblasti leva vlada in nikoli, ko v vladi kraljuje princ teme. Zato, bravo minister g. Loredan.