Slovenija

Najprej obljube o ustrezni skrbi za živali, nato mrzel tuš: 'To je norčevanje!'

Ljubljana, 26. 01. 2023 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
148

Le tri dni po posvetu Za boljšo prihodnost živali, ki je na pobudo predsednice Urške Klakočar Zupančič potekal v DZ in na katerem so se zavzeli za zakonodajo, ki bo bolj prijazna do živali, so zavetišča po državi dobila sporočilo s kmetijskega ministrstva o predlogu pravilnika, ki med drugim vsebuje višino stroškov, ki jih bo država pokrila za tiste živali, ki so po 120 dneh še vedno v zavetišču. Gre za korak v pravo smer, saj se razbremenjuje že tako preobremenjena zavetišča, a kaj, ko je višina zneskov povsem nerealna in sramotno nizka.

Ministrstvo za kmetijstvo je 19. januarja objavilo Pravilnik o merilih za določitev stroškov dnevne oskrbe psov in mačk, ki se financirajo iz proračuna RS. Gre za predlog predpisa, ki je trenutno v javni obravnavi, kar pomeni, da do 3. februarja nanj zbirajo komentarje zainteresiranih skupin. Ko so predlog v petek posredovali različnim zavetiščem po Sloveniji, so mnogi upravljalci zavetišč zgroženo prebirali vsebino, sledil je plaz razočaranja in jeze. 

Del predloga pravilnika, ki določa višino stroškov, ki bi jih za posamezno žival krila država na dan.
Del predloga pravilnika, ki določa višino stroškov, ki bi jih za posamezno žival krila država na dan. FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano

Še posebej, ker je bila objava le tri dni po posvetu o zaščiti živali, ki ga je organizirala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, kjer so se zavzeli za zakonodajo, ki bo bolj prijazna do živali, pa naj gre za rejne živali ali za hišne ljubljenčke. Namreč predsednica DZ je na posvetu izpostavila kot ključno nalogo nove zakonodaje primerno obravnavo in ustrezno skrb za živali. Kot je dejala, bo zakon o varstvu in zaščiti živali najverjetneje noveliran, predlogi sprememb pa so že v koalicijskem usklajevanju. Po besedah premierja Roberta Goloba pa so v koaliciji naklonjeni temu, da se poveča zaščita vseh živali. Potrdil je besede predsednice DZ, da je v koalicijskem usklajevanju več zakonskih predlogov. Verjame, da bodo našli rešitve, s katerimi bodo obravnavano področje naslovili tako, da bo to v korist živali in ljudi. 

Predsednica DZ ves čas tako rada poudarja, da je med prednostnimi nalogami njenega mandata izboljšanje zaščite živali.
Predsednica DZ ves čas tako rada poudarja, da je med prednostnimi nalogami njenega mandata izboljšanje zaščite živali. FOTO: Bobo

Velike besede, še večje obljube, nato pa šok: 'Kdo se dela norca iz nas?'

Društvo za zaščito živali Novo mesto je na svojem profilu na Facebooku po preučitvi pravilnika in objavi vsebine zapisalo: "Takole so si na ministrstvu za kmetijstvo zamislili izračun stroškov dnevne oskrbe, ki bi jih država plačala zavetiščem iz naslova dolgotrajne oskrbe (po 120 dneh). Za primerjavo pa zraven hrana srednjega kakovostnega ranga (pustimo ob strani, da nemalokrat potrebujejo visokokakovostno oskrbo in ne povprečno) iz ugodne spletne trgovine, varčno 800-gramsko pakiranje stane slabih 60 centov na dan za trikilogramsko mačko."  Prav tako se sprašujejo, kje so v svojem izračunu upoštevali stroške, kot so posip za mačje stranišče, oprema, potrošni material (čistila, rokavice), elektriko in delo? "Očitno niso," odgovarjajo razočarano in dodajajo: "Tole objaviti tri dni po famoznem posvetu o zaščiti živali, ki naj bi prinesel toliko težko pričakovanih sprememb, je milo rečeno norčevanje."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Prav nič manj razočarani niso v Zavetišču Horjul, kjer so na svojem profilu na Facebooku sporočili, da so po velikih in lepih besedah na posvetu dobili elektronsko pošto, pod katero je podpisana ministrica za kmetijstvo Irena Šinko. "Družba je dovolj zrela, da lahko sprejmemo zakon, ki prepoveduje evtanazijo zdravih živali, so rekli pred letom in dobrimi tremi meseci. Rekli so tudi, da bodo zdaj te živali preživljale občine 30 dni, imetniki zavetišč 90 dni, po tem pa stroške prevzema država. Imetnikom zavetišč tako namenjajo šest evrov na mesec za mačko, lažjo od treh kilogramov, 12 evrov za mačko, težjo od treh kilogramov. Pa še 12 evrov za psa do 10 kilogramov, 40,5 evra za psa od 11 do 30 kilogramov in 60 evrov za psa, težjega od 30 kilogramov. Če prevedemo po domače, da bomo vsi razumeli: Država želi, da tudi po 120 dneh imetniki zavetišč plačujejo vse, razen na primer šest evrov na mesec za mačko. Humoristi eni," dodajajo v horjulskem zavetišču in opozarjajo, da so zavetišča polna, prav tako se odpovedujejo pogodbe občinam, novih zavetišč pa ni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Nam se občutki nemoči, razočaranja, krivice, ponižanja in kar je še takšnega nikakor ne poležejo," pa svoj zapis na temo predloga pravilnika na Facebooku začenjajo v zavetišču za živali Mačja hiša. "Nekateri se iz državnega proračuna vozijo na Dunaj za slabih 8000 evrov na koncert, ti isti od nas zahtevajo in nam določajo, da bi morali za ta denar cel mesec v skladu z zakonodajo skrbeti za 1300 mačk!" 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mariborsko zavetišče: Znesek povračila je zelo podcenjen

V Zavetišču za živali Maribor, s katerim upravlja Javno podjetje Snaga iz Skupine JHMB, ob pregledu pripravljenega pravilnika menijo, da so zapisana pravila financiranja zaskrbljujoča predvsem iz dveh razlogov, in sicer je po njihovem mnenju predviden znesek povračila dnevnih stroškov za hrano živali zelo podcenjen, saj za predviden znesek zagotovo ni moč nahraniti živali tako z ustrezno količino kot ustrezno kakovostjo hrane, ki jo te živali potrebujejo, navajajo v svojem odgovoru. Drugi razlog pa je ta, pravijo, da je v pravilniku povsem izvzet strošek osebja – oskrbnikov, ki dnevno skrbijo za živali v zavetišču (hranjenje, čiščenje, nega, sprehajanje ...) – in so nepogrešljiv del vsakdana v zavetišču, s čimer so povezani tudi znatni stroški.

"S takšnimi pravili financiranja in predlaganimi s pravilnikom zagotovo ni moč zagotoviti delovanja zavetišč pod normalnimi pogoji," opozarjajo in dodajajo: "V prvi vrsti pa je nasploh treba čim prej urediti zakonodajo na tem področju v smeri, da zavetišča dolgoročno ne bodo potrebna v takšnem obsegu, pri čemer je potreben dvig odgovornosti lastnikov živali in tako ustrezno sankcioniranje neodgovornih skrbnikov živali."

Na kmetijskem ministrstvu mirijo, da je predlog šele v javni obravnavi

Na pristojnem kmetijskem ministrstvu na naša vprašanja o vsebini predloga in njegovi primernosti odgovarjajo skopo: "Zakon o zaščiti živali v 31. členu določa, da stroške dnevne oskrbe za živali po 120. dnevu sprejema v zavetišče krije Republika Slovenija, da ti stroški obsegajo zagotavljanje potreb po hrani, vodi in ustrezno veterinarsko oskrbo in da podrobnejša merila za izračun stroškov predpiše minister." Odgovornost glede izračunanih vrednosti pa prenašajo na Nacionalni center za dobrobit živali, saj je predlog pravilnika pripravljen na podlagi njihovega strokovnega mnenja, navajajo in dodajajo: "Cene, ki so določene v predlogu pravilnika, so prehodne narave in veljajo do potrditve cenikov zavetišč."

Predlog pravilnika je trenutno v  fazi javne razprave, ki je namenjena javnosti, da predlaga, kako pravilnik izboljšati, seveda ob upoštevanju obstoječih pravnih okvirjev. Ministrstvo za kmetijstvo

V dodatnem odgovoru navajajo, da so v 6. členu predloga pravilnika določene začasne cene hrane in vode do dokončne potrditve cenikov. "Začasne cene so bile določene s strani UVHVVR ob upoštevanju meril Nacionalnega centra za dobrobit živali (količina potrebne hrane glede na vrsto živali)," še odgovarjajo.

Seveda smo odziv pridobili tudi s strani Nacionalnega centra za dobrobit živali, kjer so nam pojasnili, da so na zaprosilo UVHVVR podali merila in strokovno mnenje glede obsega dnevne potrebe psov in mačk po hrani in vodi ter osnovni veterinarski oskrbi. Strokovno mnenje je bilo pripravljeno na osnovi  smernic oziroma prehranskih priporočil FEDIAF (European Pet Food Industry Federation), ki so dostopne na njihovi spletni strani. Prav tako so za oceno stroškov veterinarske oskrbe pripravili poizvedbo povprečnih neto cen veterinarskih storitev, materiala in zdravil, in sicer 15. novembra lani. Cen oni niso izračunali. "Cene so izračunali na UVHVVR. Mi smo jim poslali formule za izračune dnevnih potreb živali po hranilih glede na telesno maso," odgovarja Ožbalt Podpečan, veterinar in vodja centra. 

Za psa med 11 in 30 kilogrami teže se predvideva kritje stroškov v višini dobrih 40 evrov na mesec za hrano in seveda ustrezno oskrbo.
Za psa med 11 in 30 kilogrami teže se predvideva kritje stroškov v višini dobrih 40 evrov na mesec za hrano in seveda ustrezno oskrbo. FOTO: Shutterstock

Kaj prinaša predlog pravilnika?

Ta pravilnik določa merila za izračun stroškov dnevne oskrbe psov in mačk v zavetišču, ki jih po 120 dneh od dneva, ko je bila žival nameščena v zavetišče, krije Republika Slovenija. Pravilnik opredeljuje tudi, kaj je ustrezna veterinarska oskrba, prav tako določa, kdaj zavetišče ni upravičeno do povračila stroškov dnevne oskrbe za žival, in sicer če se žival skoti v zavetišču po 70 dneh od sprejema mačke oziroma psice v zavetišče, prav tako zavetišče ni upravičeno do povračila stroškov za tisto žival, za katero ni ves čas namestitve v zavetišču rednih objav za oddajo, pa tudi ne za tisto žival, ki ni bila usmrčena, pa je neozdravljivo bolna ali poškodovana, težko prizadeta, poginjajoča ali je dosegla tako starost, da ji odpovedujejo osnovne življenjske funkcije in je po veterinarski presoji usmrtitev upravičena. Do povračila stroškov pa niso upravičene tudi tiste živali, ki so nevarne in je po presoji uradnega veterinarja usmrtitev upravičena. 

V 4. členu je natančno navedeno, katera merila se upoštevajo za izračun stroškov dnevne oskrbe, in sicer za psa in mačko:

Odrasla mačka potrebuje med 50 in 70 gramov kakovostne suhe hrane na dan. Seveda je količina močno odvisna od teže in pa predvsem aktivnosti posamezne mačke, saj je jasno, da bolj aktivne mačke potrebujejo več hrane oziroma hrano, ki je bolj energijska. Če pogledamo, koliko stane na spletu kilogram suhe hrane srednjega kakovostnega razreda, vidimo, da je cena, če kupujemo na veliko, torej varčna pakiranja, okoli osem evrov na kilogram. To pomeni, da bi takšna hrana za eno odraslo mačko na mesec stala najmanj 12 do skoraj 17 evrov. V primeru mačke, težje od treh kilogramov, bi država namenila mesečno 12 evrov, a je očitno pozabila, na ostale stroške oskrbe.

Za psa telesne mase do 10 kilogramov zajema strošek do 140 gramov suhe snovi v hrani srednjega kakovostnega razreda, ki v navedeni količini zadovolji energetske potrebe 559 kcal srednje aktivnega psa do 10 kilogramov telesne mase in do 500 mililitrov vode. Za psa telesne mase nad 10 do 30 kilogramov zajema strošek do 420 gramov suhe snovi v hrani srednjega kakovostnega razreda, ki v navedeni količini zadovolji energetske potrebe 1677 kcal srednje aktivnega psa nad 10 do 30 kilogramov telesne mase in do 1500 mililitrov vode. Za psa telesne mase nad 30 kilogrami zajema strošek do 650 gramov suhe snovi v hrani srednjega kakovostnega razreda, ki v navedeni količini zadovolji energetske potrebe 2555 kcal srednje aktivnega psa nad 30 kilogrami telesne mase in do 3000 mililitrov vode. 

Za mačko telesne mase do treh kilogramov zajema strošek do 45 gramov suhe snovi v hrani srednjega kakovostnega razreda, ki v navedeni količini zadovolji energetske potrebe 190 kcal srednje aktivne mačke do treh kilogramov telesne mase in do 150 mililitrov vode. Za mačko telesne mase nad tremi kilogrami zajema strošek do 90 gramov suhe snovi v hrani srednjega kakovostnega razreda, ki v navedeni količini zadovolji energetske potrebe 380 kcal srednje aktivne mačke nad tremi kilogrami telesne mase in do 300 mililitrov vode. 

Glede izračuna stroškov dnevne oskrbe, ki se nanašajo na ustrezno veterinarsko oskrbo, pa se upoštevata naslednji merili: strošek porabljenega materiala in strošek dela veterinarja, pri čemer strošek dela veterinarja ne sme biti višji, kot je storitev v objavljenem ceniku veterinarske organizacije, ki storitev opravi. 

Muca v zavetišču Gmajnice čaka na svojega posvojitelja.
Muca v zavetišču Gmajnice čaka na svojega posvojitelja. FOTO: Luka Kotnik

Sledi 6. člen, ki določa višino stroškov dnevne oskrbe po obračunu za žival na dan, ki pa glede stroškov hrane in vode ne smejo presegati 0,20 evra za mačko do treh kilogramov telesne mase in 0,40 evra za mačko nad tremi kilogrami telesne mase; 0,40 evra za psa do 10 kilogramov telesne mase, 1,35 evra za psa nad 10 kilogrami do 30 kilogramov telesne mase in dva evra za psa nad 30 kilogrami telesne mase.

Kot že rečeno, predlog pravilnika je objavljen na spletni strani e-uprave: https://e-uprava.gov.si/drzava-in-druzba/e-demokracija/predlogi-predpisov/predlog-predpisa.html?id=14883&fbclid=IwAR1bvGyBtPKDDAN_HKawWeRciuzK9JtOm2YQinBfsT5tz9E-rnkhe3OU83E, kjer lahko o predlogu oddate svoje mnenje vse do 3. februarja letos.

 

Pravilnik o merilih za izračun stroškov dnevne oskrbe psov in mačk, ki se plačujejo iz proračuna
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lenka Sešeta
27. 01. 2023 08.12
+2
Ko sem hotela posvojiti muco, sem naletela na težave. Menda ne izpolnjujem pogojev za posvojitev. Po mnenju zaščitnikov živali bi morala mačka spati z lastnico v postelji in ne v kurilnici na blazini. Pa še cesta je blizu in 2000 kvadratnih metrov vrta ni dovolj.
Ana Vene
30. 01. 2023 18.28
+1
Če bi bila zavetišča poštena bi nehala postavljati absurdne pogoje. Zadostovalo bi mačke čipirati in S/K , ter napisati pogodbo. Zdaj se bojijo da bi ostali brez mačk. Veliko kritike poslušam glede oddaje mačk iz zavetišč.
Harpuna
26. 01. 2023 21.16
+0
To ni nobeno presenečenje,ta vlada kar naprej vsa evforična nekaj obljublja,potem pa ko vidi,da se ne izide, pa uha dol in plasirajo nekaj novega,da zamotijo javnost itd.,čas pa teče.
SREBRNIBREG.
26. 01. 2023 20.41
-2
Lastniki malih živali naj plačujejo takso katera se bo koristila za vzdrževanje odvrženih živali s strani ravno teh lastnikov živali.
SREBRNIBREG.
26. 01. 2023 20.40
-1
Od kod rabite toliko zavetišč, če se pa imate za tako velike živaloljubce?
Pero Pan
26. 01. 2023 20.02
-3
V zavetiščih delajo zame večina nesposobni ljudje oziroma mladina.Hotel sem dolgodlakega psa iz zavetišča,ko sem omenil,da ga bom imel za stražo prašiče,je mlado dekle odgovorilo,da je mali ljubljenček,ki ni za zunaj.Pes z dolgo dlako,pašni pes ni za zunaj??? Ne vem,kaj zaposlujete? Potem je treba izpolnit cel kup papirjev in iztavijo ti račune za vse žive stvari,takoj ti dajo vedeti ne vzami psa!
Hachi
26. 01. 2023 21.58
+1
A nisi mogel reci, da bi rad, da ti zrihtajo kar kangala? V zavetiscu so ponavadi psi, ki pristanejo tam zaradi neodgovornih lastnikov. Niso na pasji razstavi. Pojdi drugic na avtoodpad, pa jih prosi, da ti zrihtajo normalno delujocega audija a6 in nujno mora biti vsaj 3.0 verzija.
Herba
26. 01. 2023 19.52
-2
Nima veze al je mucek ali pesek, važno da je mesek....
Ho Chi Joža
26. 01. 2023 17.57
+0
A Urška ima muco ?
SREBRNIBREG.
26. 01. 2023 20.39
-1
Sigurno. Vprašanje je, če obrito ali ne.
Toksin
26. 01. 2023 16.26
+0
Zakaj nekateri pišete čiste nebuloze? Verjetno zato, ker nimate pojma kako živali v zavetišču preživijo prve 3 mesece. Seveda država subvencionira, ker zavetišča nimajo pridobitniške dejavnosti. Se pa strinjam, da je sramotno nizka subvencija po treh mesecih bivanja v zavetišču.
Klasik
26. 01. 2023 16.18
-4
No ko pa nekdo] eli imeti psa iz zavetišča mu pa zaračunajo mnogo preveč, namesto da bi mu še plačali, da želi vzeti zapuščeno živalco
2mt8
26. 01. 2023 14.57
+10
Ta oblast je zelo škrta. Ampak denarja pa potrebuje nenormalno veliko.
Krneki 00
26. 01. 2023 14.43
+10
kmalu bo april...leto bo naokoli kar smo dobili svobodo..... razen kolesarjev ter ostalih socialcev smo delavni ljudje slovenije ki plačujemo davke vsak dan na slabšem..... vsak dan nove obdavčitve ,novi krediti ter prazne obljube.... kake živali še za svoje ljudi ne znajo poskrbeti
Hachi
26. 01. 2023 14.23
+10
Dajmo biti najprej specificni!!! Gre za strosek PO 120 dneh. Torej po 3 mesecih, ko je v zavetiscu. Naj povedo, koliko zavetisce pokasira od drzave za prvi mesec? A upajo? Za psa, ki ima cca. 10 do 15 kg dobijo 200 do 300 eur. Pa ne mi z ne vem kako kvalitetno prehransko oskrbo, ker 95 psov tam je hrano iz Lidla, Spara, itd. Nikogar tam ne hranijo z Royalom ali Eukanubo. Vevini zavetisc je to le dober posel. Poleg tega nasa zakonodaja dovoljuje, da po enem mesecu, ko je do sedaj pes postal strošek zavetisca, lahko dajo psa usmrtiti, brez nekega razloga, cetudi je pes povsem zdrav. Do sedaj po enem mescu niso dobili od drzave nic, sedaj jim je pa za 30 kg psa tudi 60 eur premalo. A upa katero zavetisce postreci s podatkom, koliko psov so v enem letu usmrtili po enem mescu,ceprav je bilo vse vredu z njim? No, tega podatka vam ne bo izdalo NITI ENO zavetisce. Ja, zadeve poznam iz prve roke, imam drustvo za pomoc zivali ze 13 let in redka redka so zavrtisca, ki delajo tako, kot bi bilo potrebno, torej v dobrobit zivali. Za zivali skrbim iz lastnega žepa, niti centa ne dobim od drzave. Trenutno imam v oskrbi 13 muc in 7 psov. Jedo hrano vetlife in ja, strosek je cca. 500 eur mesecno. Se dobro, da so veterinarske usluge blazno "poceni". Zalosti me to, da najbolj jamrajo tisti, ki jim ni hudega, delajo pa tako platonsko, da bi bilo za nekatere zivali bolje, da bi bile na cesti, kot v zavetiscu.
Hachi
26. 01. 2023 14.32
+14
Pred leti sem iz enega vecjih zavetisc pri nas vzel kuzka, ki je zaradi izgleda imel dejansko najmanj moznosti med vsemi tam za posvojitev. Pri 4 mesecih ni vedel, kaj je to trava. Z asfalta se je bal stopiti na travo! V zavetiscu je bil malo manj kot 2 meseca in ocitno v tem casu ni bil niti enkrat zunaj na travi. Poleg njega je bil v sosednjem boksu Nero(doga, cca. 60 kg), ki ga niso vozili na sprehod, ker pac ni bil navajen povodca in je razumljivo malo vlekel. Sam sem ga hodil sprehajati cca. 2 meseca, vsaj 2 krat na teden in se je brez problema navadil na vse. Ocitno pa jim ni bilo po godu, da smo nekateri od blizu videli, kako zadeve stojijo in so nato sprehajanja njihovih psov prepovedali. Ja, na zalost vseh psov, ki sprehajanja niso niti docakali. To zavetisce je v enem letu prislo iz cca. 70 do 100 psov v oskrbi, na sam 20 psov. Kje je razlog, je lahko vsem jasno. Posvojitve sigurno niso!!!
Novasova
26. 01. 2023 15.39
+5
Za Horjul sem prepričana, da niso usmrtili nobene živali tudi po več letih. Mislim, da bi bilo prav, da tudi tebi ne bi bilo treba plačevati hrane in drugih stroškov za živali. Poskusi kaj v tej smeri.
Novasova
26. 01. 2023 15.41
+7
Katero zavetišče je bilo to? Javnost bi morala to izvedeti
Hachi
26. 01. 2023 15.55
+8
Ne zelim imeti 25 in vec članov drustva pod sabo, kjer ne ves kdo pije in kdo placa. Nimam tega zaradi svojega zasluzka, ampak zato, da lahko vsakemu pomagam, kolikor lahkoin tako kot je potrebno. Vsi ima dovolj prostora, vsi so lahko cel dan zunaj, spijo notri, imajo svoje sedezne. Muce potrebujejo bolj zahtevno oskrbo, saj je nekaj starejsih od 15 let in imajo tezave z ledvicami,... Ampak dokler zmorem sam oz. .s svojo druzino, bomo to poceli tako kot do sedaj,z ljubeznijo do vsakega in sami. Ko ne bo slo vec naprej, se ne bom obesal na drzavo. Pa da ne bo pomote, toni moja zaposlitev,ampak prosti cas. Na sreco imam partnerko, ki vecino postima, ko mene ni doma. S slovensko placo bi bolj malo zivalim lahko pomagal. Tako pac je. Bomo fajtali naprej, ne pa jamrali. So na pragu tisti, ki bolj potrebujejo pomoc od mene.
Hachi
26. 01. 2023 15.57
+6
Sem imel ze dovolj problemov pred leti zaradi tega, je bilo pa marsikaj ze napisanega. Veterinarske inspekcije pa zal pri nas ne delajo tistega, kar bi morale,ampak so z roko v roki s tistimi,ki imajo škarje in platno.
Michel Franco HD
26. 01. 2023 20.38
+4
Vse dobro vam želim!!! Sej ti mili hvaležni pogledi teh živali nekaj odtehtajo.
Hachi
26. 01. 2023 21.59
+1
Absolutno, to je vse, kar je na koncu pomembno.
Uporabnik1921539
26. 01. 2023 14.18
+2
Zivali morajo razumeti,da je zdaj cas svobode.Svobodno se lahko odlocis ali bos zivel ani cr kn. il
User2187838
26. 01. 2023 14.13
-5
Ko nebi imela zavetišča (nekatera) nerealne pogoje ob prevzemu živali, bi jih bilo bistveno manj v oskrbi.
Novasova
26. 01. 2023 15.46
+1
Veliko ljudi se precenjuje glede svoje zmožnosti skrbi za živali. Sami sebe znajo presenetit z ničvrednostjo. Žival posvojijo, nato pa postanejo imuni za njeno trpljenje. Pogoji za posvojitelje vsaj katerega od takih ljudi odvrnejo.
t3d0m3d0
26. 01. 2023 14.05
-5
Načrtujem nabaviti mlado mačko iz zavetišča? Ima kdo izkušnje s tem? So mačke hvaležne, ko gredo ven iz zavetišča? A te mačke pustijo, da se jim ščipa nohte?
Pati--
26. 01. 2023 14.03
+9
Gospa Urška Klakočar ali vi posvojeni mački nudite samo za 0,20 eur na dan hrane????? Če je tako ga prosim zaradi dobrobiti mačka, da vam zaradi shiranosti ne bo umrl, nemudoma vrnite zavetišču ali mu poiščite odgovorn dom, kjer ga bodo hranili toliko, kolikor maček dejansko potrebuje.Hvala.
Pati--
26. 01. 2023 13.59
+8
Sramotno nizko postavko cen hrane za oskrbo živali so postavili. Z zneski, ki jih navajajo živali ne bodo preživeli en teden in bodo od sestradanosti pomrle. Sem prepričana, da veterinar iz nacionalnega inšt., ki naj bi določil cene dobro ve, vsaj moral bi vedeti, da so navedeni stroški najmanj 30x manjši od dejansko potrebnih za odgovorno skrb za živali in njihovo zdravo prehranjevanje.. Zelo sem razočarana. Kot bi se delali norca tako iz živali, kot iz vseh, ki skrbijo zanje.
t3d0m3d0
26. 01. 2023 13.52
+5
Vsaka vlada s spremembami poslabša stanje.
Cene Novak
26. 01. 2023 13.45
+10
Podn od države ki ne zna ali noče poskrbet za par tisoč živali ki potrebujejo zelo malo skrbi in nege in ljubezni,po drugi strani pa podpirajo razno razne lenuhe ,delomrzneže in podobne nesposobne pokvarjena in uvožene modele!!!! Žal mi je samo to je moje videnje Slovenske resnice!
Razsuti Tovor
26. 01. 2023 13.47
-8
Si preračunal? mačka dobi od države 12 EUR na mesec. Moja pa vrečo briketov za 5 EUR.
_endrug
26. 01. 2023 13.50
+2
Načeloma imaš prav, a ko zveš, da hočejo za mačko 400 evrov na mesec, pa vidiš, da je slovenska resnica le želja po zaslužku. 400 evrov! Ogromno ljudi nima za življenje toliko!
flojdi
26. 01. 2023 16.05
+2
..no za mojega mucota porabim ene 35 jojrof na mesec.trenutno dietni futr v briketih in par vreck mokre" +pesek
patriot11
26. 01. 2023 13.37
-12
Zavetišča so nepotrebna, kdor ga če, naj ga ima in sam vzdržuje.
sh4dyl4dy
26. 01. 2023 14.22
+5