Slovenija

Najprej pozeba in toča, zdaj udarila še suša. Ponekod pridelek popolnoma uničen

Ljubljana, 31. 07. 2017 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi pomanjkanja padavin je zaloga vode pred poletjem v večjem delu države manjša kot običajno. Pridelki rastlin so zmanjšani od 30 do 60 odstotkov, ponekod pa celo popolnoma uničeni. Poleg pozebe in toče pridelek tako klesti še suša.

V večjem delu Slovenije je bila zaradi pomanjkanja padavin v spomladanskih mesecih zaloga vode pred poletjem manjša kot običajno. Pridelovalci skušajo blažiti posledice, a primanjkljaj vode je marsikje tako velik, da so pridelki rastlin zmanjšani od 30 do 60 odstotkov, ponekod so popolnoma uničeni. Poleg pozebe in toče pridelek tako klesti še suša.

Občasne padavine, ki se pojavljajo v zadnjih dneh, sicer ublažijo stanje za nekaj dni. Od razvoja vremena v naslednjem obdobju pa je odvisno, kakšne bodo razmere v pridelavi, so pojasnili na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), kjer so zbrali podatke o stanju po območnih zbornicah.

Povsod beležijo škodo na travnikih, kjer je bil prvi odkos slabši, drugi odkos pa zelo slab ali pa ga sploh ni bilo. Najbolj so prizadete vrtnine, ki niso namakane, saj je tam letos pridelava zelenjave skoraj nemogoča, oziroma je pridelek že popolnoma uničen.

Na območju Murske Sobote je prizadeto vse, kar je na njivah, od koruze, oljnih buč, soje, krompirja, vrtnin, prizadeti so tudi trajni travniki, ker nič ne prirašča travna ruša.

Suša je udarila tudi Dolenjsko.
Suša je udarila tudi Dolenjsko. FOTO: POP TV

Podtalnico je tako upadla, da kmetje nimajo vode, s katero bi morda lahko določenim kulturam pomagali. Prav tako se sušijo trajni nasadi (sadovnjaki, vinogradi), ki niso namakani, propadajo tudi vrtnine na prostem. Na njivah propadajo koruza, oljne buče, soja, krompir, zelo je prizadeta tudi travna ruša, zaradi česar kmetje ne bodo imeli dovolj krme za živali, pa tudi kakovost te krme bo vprašljiva.

Na območju Ptuja sta pozeba in toča ponekod oklestila pridelek od 30 do 60 odstotkov, v ožjih delih celotni pridelek. Koruza na prodnatih tleh Ptujskega polja je uničena od 30 do 90 odstotkov, kjer pa je bila toča pa tudi 100 odstotkov. Pri pšenici na prodnatih tleh je škoda od 30- do 50-odstotna.

Škode pri vrtninah so, razen krompirja, prav tako velike, še zlasti tam kjer je bila toča in vrtnine niso namakane. Vrtnin bo manj od 40 do 60 odstotkov, toča je ponekod uničila vse. Podobno je pri bučah.

Posevki koruze so močno prizadeti tudi na mariborskem območju. Pri krompirju se posledice suše kažejo v manjši rasti listne mase in manjšem debeljenju gomoljev, posledica so nižji pridelki, nepravilna oblika gomoljev in slabša kakovost.

V tržnih nasadih vseh sadnih vrst Podravja, Celjske regije in Prekmurja so prvi znaki škod po suši najbolj vidni na mladih nasadih do petega leta starosti na okvirno 200 hektarjih površin. Žal so posledice vidne tudi že v nasadih opremljenih s kapljičnim namakanjem, saj je število zaporednih dni z več kot 30 stopinjami Celzija preseglo že 10 dni.

V primeru nadaljevanja daljšega ciklusa sončnega udara v tem tednu, obstaja bojazen za vse intenzivne nasade jablan, tudi tiste katere so namakani, da bo moten proces nastajanja cvetnih brstov za novo sezono 2018 do take mere, da je pričakovati zmanjšano rodnost tudi prihodnjega pridelka.

Na območju Celja so prizadeti predvsem pridelki iz travinja, kjer bo povprečno izpadla ena košnja. Izpad pridelka prve košnje v hribovitih območjih je med 40 in 70 odstotkov. Paše pa je že začelo primanjkovati. Prizadeta je koruza na peščenih, lahkih tleh, oljne buče so uvele, fižolu že odpadajo cveti. Mnogo nižji bo pridelek vrtnin, ki niso namakane.

Na Gorenjskem težav s sušo ni, huje na novogoriškem in novomeškem območju

Škoda po suši v osrednji Sloveniji je zelo različna zaradi lokalnih padavin. Manjši je prvi odkos travinja, drugega ponekod skoraj ni. Koruza je v stresu - škoda se bo šele videla, ko bo dozorela. Kmetje ocenjujejo, da bodo morali predčasno odgnati živino s pašnikov ali pa jim skoraj mesec dni prej dovažati krmo in vodo.

Na Gorenjskem večjih težav s sušo ni, poročajo z območne enote zbornice iz Kranja. Več težav pa bodo zagotovo imeli s koruznim hroščem.

Na novomeškem območju se tudi že suši koruza, prava škoda se bo pokazala kasneje, saj marsikje ne bo oploditve in razvoja storžev. Žita so se slabo razrasla, zato je bilo dognojevanje z dušikom učinkovito. Posevki so bili nižji, redki, zrnje slabo napolnjeno, izpad pridelka ob žetvi je bil do 40 odstotkov.

Nenamakane vrtnine predčasno zaključujejo z vegetacijo, rastline so odvrgle cvetove, pridelek pa je na tem območju prizadet od 30 do 100 odstotkov. Setev strniščnih dosevkov po pšenici in ječmenu je trenutno nesmiselna in se zaradi suše tudi ne izvaja. Kolikor je bilo posejano zaenkrat, kaže na 100-odstotno škodo, saj ni vznika oz. so se mlade rastlinice že posušile.

Na območju novogoriške enote je škoda od 50- do 70-odstotna na travnikih. V spodnji vipavski dolini so prizadeta žita, kjer pričakujejo, da bo pridelek za najmanj 30 odstotkov manjši. Na vrtninah, kjer nimajo namakanja, pa bo škode do 70-odstotne.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
01. 08. 2017 16.09
+2
danes dopoldne sem se peljal čez krško-brežiško polje na Hrvaško, je požgano in rumeno kot oktobra, na Hrvaškem pa še slabše. Moja p'rerokba: prihaja čas, ko ne bomo več preokopirani s tem, kam bomo šli na dopust, pa katera gospodična ima lepšo zadnjico, itd, temveč kako bomo preživeli. Če je v pol Evrope tako kar sem videl danes, je pomanjkanje osnovnih prehrambenih artiklov na vidiku.
macek_garfield
01. 08. 2017 10.04
+3
kaj se sekirate, saj imamo hiper in super in mega markete pa to
c00kies
31. 07. 2017 19.43
-4
Čujte, kmet je plačan po hektarju zemlje, ne pa po kilogramu pridelka. Njim je vseeno, če je suša ali ne. Za šmrjaklo se vedno evro najde pa za novi traktor tudi :) Jaz ko imam pa vrt, pa jih dobim po hrbtu, če ga slučajno 1x na dan zalijem pa me po možnosti še kak nepridiprav sosed vidi.
ravtar
31. 07. 2017 19.51
+1
c00kies
31. 07. 2017 19.55
@ravtar... DA. A sem bil morda preveč resen?
Kollerik
31. 07. 2017 16.40
+2
treba bo začet gojit gandžo....ni druge... :)))
lilihip
31. 07. 2017 15.37
-2
mah ko bi nas le že enkrat zdesetkala ta narava bi blo tut fajn smo se čist preveč namnožil, smo ko eni ščurki oz še hujši oni narave vsaj uničujejo ne.
butalistan
31. 07. 2017 15.51
jakec1575
31. 07. 2017 14.56
+7
Slovenija dobi padavine iz dveh koncev, zato je s padavinami bogata dežela. Žal vso vodo spelje kar najhitreje na Hrvaško, ker je norma gradnja objektov ob vodotokih in je potrebno resevati naselja. Rezultat je, da je Hrvaska najbolj vodnata država v Evropi. Če ne bi gradili hidroelektraren se teh zajezitev ne bi imeli. strateske zajezitve so v vedno bolj mediteranski klimi nujne. gre tudi za napajanje podtalnic itd. greza veliko strateskih odlocitev države, ki ni sposobna brez zapletov in korupcije speljati niti 26 km drugega tira.
528Hz
31. 07. 2017 14.39
+9
Nova vojna ampak ne z orožjem kakršnega smo poznali se odvija pred našimi očmi mi pa smo tiho... Vreme na ukaz.
Mason666
31. 07. 2017 15.37
+1
Samo če komu to rečeš jih večina sploh neve očem govoriš,eni pa mislijo da si nor!!
mikitr
31. 07. 2017 14.29
-3
zvitisir-kakšne izjave-kakšno neznanje-kako veseli smo bili kmetje ko ni bilo subvencij,toliko birokracije in cena hrane tržna.subvencije rušijo kmetijstvo,naj jih ukinejo v celi evropi,trg vzamejo multitrgovcem ,ki imajo od tega največ,razpustijo Arsktrp,razne visoko izobražene,priseske ,ki solijo pamet in naredijo ogromno škode.
mikitr
31. 07. 2017 14.32
-2
In tisti z trktorji za 130k,si jih v večini kupili tudi zato,ker so jim odkupili zemljo za pozidavo.Trdo delo ni veliko vredno,mešetarnje in soljenje je.
Našvasan__zob
31. 07. 2017 14.14
+2
Popovci brcate v temo.. Raj napište kašn bo vreme na Kroaškem.... vse kar je slovenskega se je že odvalilo čez Dragonjo in Sečovlje dol prašit prihranke v Kroaški turizem... Njih bolj zanima kašn vreme bo dol...
Našvasan__zob
31. 07. 2017 14.15
+1
Konc naslednga mesca pridejo nazaj jamrat kako je vse zanč in kašna revščina je pr nas..
ravtar
31. 07. 2017 19.43
+4
Našvasan__zob
31. 07. 2017 14.06
+3
V te vročini ni nobene inšpekcije.. zdej pejte fušat ven...
Našvasan__zob
31. 07. 2017 14.05
+1
Kakšen narod - takšen vreme...
orangutan123
31. 07. 2017 14.00
+6
In po vsem kar smo naredili planetu ste presenečeni? Poglejte kaj se u Indiji dogaja monsun uničuje vse pridelke in še več tega bo. Ampak ljudjem je bolj pomembno kje so glumači na počitnicah...
ravtar
31. 07. 2017 19.44
+2
ni nujno, da je vsega clovek kriv... kdo pa naj bi bil v preteklosti kriv za ledeno dobo?
Skunk Works
31. 07. 2017 13.31
+23
Kmetje imajo velike traktorje, valjajo se v zlatu in subvencijah... ne vem kaj mestne srajce čakate, veliko je zapuščenih kmetij, zemlja je poceni, sprožite kmečko mrzlico, s stilu zlate mrzlice na Aljaski v prejšnjem stoletju...pa boste bogati, kot bi rekel keks......samo opozorilo, malo bolj naporno je kot za šankom, ali na kavču...hehehe....to bo še hec....kmetje bodo še za vas gospoda, da veste mestne srajce, hrana bo vedno bolj dragocena, in ni rečeno, da boste s kavča zvečer v posteljo hodili siti v nedogled.......to bo še hec.....
Entip?ek
31. 07. 2017 13.55
+3
maš prav...so nekateri kmetje gospoda,...ne pa vsi..zaradi sprememb, ki se dogajajo, bi morala naša vlada pod nujno spremeniti strategijo kmetijstva...velike vložke v namakalne sisteme, tople grede in obnovitev površin za kmetijstvo, ki so na tak ali drugačen način propadla, se zarasla, če ne, se nam ne piše nič dobrega, saj bo zardi katastrofalno slabih letin vse drago kot "žefran" če se bo sploh dalo kupit...
korintos23
31. 07. 2017 14.13
+3
Ne samo gospoda,tudi delajo kot črnci, oni ne prejemajo sociale kot ti.
ravtar
31. 07. 2017 19.49
+3
iz prve roke... pred 20-timi leti smo imeli za takrat vecjo kmetijo, cca 40 kom goveda.. morja v celem otrostvu nisem videl, smucisca tudi poredko, ves denar je sel v hleve, stroje.... Nikoli vec, bolje je za 700, 800 eu hoditi v sluzbo...
TezkiPrivatnik
31. 07. 2017 13.17
+2
Globalno segrevanje
an2000
31. 07. 2017 13.16
+1
HAARP je spet na pohodu... take skrajnosti niso naravne!
NiVzdevka76
31. 07. 2017 13.04
+6
Udarec za udarcem za svinjerejo! Še koruze nau....
korintos23
31. 07. 2017 14.14
-1
Nič bat, jo je Amer sfiksero, koliko hočeš!
hovdec
31. 07. 2017 13.03
+9
Medtem ko vsepovsod polja namakajo, pri nas počnemo vse mogoče, da bi voda čimprej odtekala. Skoraj vsa močvirja, mokrišča smo že izsušili ter pozidali ter tako uničili naravne rezervoarje vode,. Potem pa jamramo nad sušo....
jakec1575
31. 07. 2017 13.01
+10
Slovenija ima najlepse mesto na svetu, v resnici obnovljen center mesta, V Sloveniji klimatskih sprememb ni, ker tako pravi povprecni narod in politika, ki jo voli povprecni narod, Slovenija caplja za drugimi, ker tako dela ze par stoletij. Mentaliteto province pac ne mores izbrisati cez noc. Slovenci smo ponosni na svoje pionirje v znanosti in industriji, ko pa je treba spremeniti sebe, pa se zacne pogrom, diskvalifikacija. pri resno leni in nesposobni javni upravi, kjer vsi iscejo v zakonih, za kaj niso odgovorni, ne pa kaj bi lahko spremenili, je cloveku z upanjem tezko se upati. pa vendar Ker so v Sloveniji tudi prodorni posamezniki z vizijo, idejo, delavnostjo, sposobnostjo, upam, da se bo Slovenija pripravila, na toco, suso, plazove, in skratka ekstremne vremenske pogoje preden bodo ti postali vsakdanjica. Je pa tezko to gledati. v JS bi morali vsak dan gledati poenostavitve postopkov za stranke, One button pricip za ljudi, namesto tega pa vedno vec papirjev prelagajo na podjetja in ljudi, da je njim treba manj delati. ker sem bil tudi v JS vem, o cem govorim.
Skunk Works
31. 07. 2017 13.07
+1
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
periot22
31. 07. 2017 14.06
+3
Massson sprav se delat ne pljuvat po kmetih ki te fotrajo!
Mason666
31. 07. 2017 14.41
-3
Skunk Works
31. 07. 2017 17.17
-1
Mason666
31. 07. 2017 21.55
Mason666
31. 07. 2017 12.46
-4
Ko so kmetom na dravskem polju hteli naredit namakalni sistem,ki bi ga finacirala EU so bli proti ker imajo rajši,da vse crkne pol pa tak dobijo od zavarovalnice poplačano škodo pa jim niti ni treba delat na njivah!! Pa vsi jamrajo kak jim je hudo vsi pa vozijo nove traktore!!
felix58
31. 07. 2017 12.58
+5
jaz sicer nimam novega traktorja, saj mam le 32 arov, kjer si ponavadi pridelamo svojo zeleno hrano...namakat ne smem, ker me bo sosed zašpecal komunali
Skunk Works
31. 07. 2017 13.27
+3
Mason666
31. 07. 2017 14.05
-4
realwork mi ni treba delat ker sem preskrbljen do konca!! Lahko pa greš ti!!! Haha
tron3
31. 07. 2017 12.41
+4
Nato in letalske prevoznike vprašajte, kaj vse spuščajo na slovenskem nebu in bo Vam hitro jasno, kdo je odgovoren za te naravne neprilike, Vi na PopTv pa nehajte zavajat slovensko javnost, s pomočjo Arsa seveda.