Slovenija

Prve poteze nove vlade: na vrh Policije Lindav, Sovo bo kot v. d. vodil Kadivnik

Ljubljana, 01. 06. 2022 20.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj, Tina Hacler
Komentarji
510

Vlada je končala prvo redno sejo. Člani vlade so sprejeli prve odločitve ter imenovali svoje najožje sodelavce, vključno z državnimi sekretarji. Kot je poudaril Golob, je ponosen na svojo ministrsko ekipo. Vsa ministrstva morajo do drugega tedna pripraviti pregled vseh zaposlitev od 1. januarja 2020 pa do 1.6. 2022. Na prvi seji vlade so za podpredsednike imenovali Fajonovo, Mesca in Bešič Loredana. Golob je potrdil, da bo na vrhu policije odslej Lindav, Sovo bo kot v. d. vodil Kadivnik, šef Ukoma pa bo Barbutovski. Kot so ocenili Tanja Fajon, Luka Mesec in tudi Robert Golob, je bila seja zelo konstruktivna.

Več videovsebin
  • Izjava po seji vlade
    11:30
    Izjava po seji vlade
  • Iz 24UR ZVEČER: Področje zdravja in nova vlada
    05:08
    Iz 24UR ZVEČER: Področje zdravja in nova vlada
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako se bo izzivov lotila nova vlada?
    11:08
    Iz 24UR ZVEČER: Kako se bo izzivov lotila nova vlada?
  • Iz 24UR ZVEČER: Novi izzivi pred vlado Roberta Goloba
    05:41
    Iz 24UR ZVEČER: Novi izzivi pred vlado Roberta Goloba
  • Iz 24UR ZVEČER: Primopredaja poslov
    02:01
    Iz 24UR ZVEČER: Primopredaja poslov
  • Janša in Golob predala posle
    06:40
    Janša in Golob predala posle

Kdo po novem zaseda položaje? 

Končala se je prva seja vlade, kjer so člani vlade sprejeli prve odločitve ter imenovali svoje najožje sodelavce, vključno z državnimi sekretarji. Vlada je imenovala podpredsednike vlade in za generalno sekretarko vlade imenovala Barbaro Kolenko Helbl. Ustanovila je Odbor Vlade RS za državno ureditev in javne zadeve, Odbor Vlade RS za gospodarstvo in Komisijo Vlade RS za administrativne zadeve in imenovanja. Obenem je imenovala več državnih sekretarjev na ministrstvih.

Vlada je imenovala Tanjo Fajon, ministrico za zunanje zadeve, za podpredsednico Vlade Republike Slovenije ter Luko Mesca, ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in Danijela Bešiča Loredana, ministra za zdravje, za podpredsednika Vlade Republike Slovenije.

Vlada  je tako na ustanovni seji s položaja generalnega direktorja policije razrešila Antona Olaja in na njegovo mesto kot v. d. imenovala nekdanjega direktorja uprave kriminalistične policije Boštjana Lindava. Zadnji dve leti je opravljal funkcijo višjega policijskega svetnika in je bil premeščen v prostore policijske akademije v Tacnu. Menjava direktorja policije je bila napovedana poteza nove vlade. 

Vlada je na ustanovni seji razrešila tudi direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janeza Stuška in na njegovo mesto kot vršilca dolžnosti imenovala dosedanjega vodjo protiobveščevalnega oddelka Sove Joška Kadivnika, je po današnji seji vlade potrdil premier Robert Golob.

Šef Ukoma pa postaja Barbutovski. 

Jaroš Britovšek se z dnem 1. 6. 2022 razreši s položaja generalnega direktorja Obveščevalno varnostne službe Ministrstva za obrambo. Andrej Fefer se imenuje na položaj vršilca dolžnosti generalnega direktorja Obveščevalno varnostne službe Ministrstva za obrambo za obdobje šestih mesecev, so sporočili. 

Vlada je izdala tudi odločbo, s katero se Damjan Žugelj z dnem 1. 6. 2022 razreši s položaja direktorja Urada Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja. Vlada je izdala odločbo, s katero se Anika Vrabec Božič imenuje za vršilko dolžnosti direktorice Urada Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja, in sicer do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev.

Dolg seznam imenovanj 

Vlada je imenovala več državnih sekretarjev, so sporočili po koncu seje vlade. Ministrski zbor je tako imenoval državne sekretarke in sekretarje.

Med njimi so imenovali Andreja Benedejčiča za državnega sekretarja v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, Antona Grizolda za državnega sekretarja v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, Mašo Kociper za državno sekretarko v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije. 

Nadalje so Igorja Mallyja imenovali  za državnega sekretarja v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, Maksimiljano Polak za državno sekretarko v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, Natašo Sax za državno sekretarko v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, Petro Škofic za državno sekretarko v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, Vojka Volka za državnega sekretarja v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije,Melito Župevc za državno sekretarko v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije.

Dana Juvana za državnega sekretarja na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Simona Maljevca za državnega sekretarja na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,Sašo Jazbec za državno sekretarko na Ministrstvu za finance, Tilna Božiča za državnega sekretarja na Ministrstvu za finance,  Matevža Frangeža za državnega sekretarja v Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. 

Kot še naštevajo so imenovali Dejana Židana za državnega sekretarja v Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Darja Felda za državnega sekretarja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Matjaža Krajnca za državnega sekretarja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Jureta Trbiča za državnega sekretarja v Ministrstvu za javno upravo, Urbana Kodriča za državnega sekretarja v Ministrstvu za javno upravo, Marka Rusjana za državnega sekretarja na Ministrstvu za kulturo, Branka Lobnikarja za državnega sekretarja na Ministrstvu za notranje zadeve, Tino Heferle za državno sekretarko na Ministrstvu za notranje zadeve. 

Prav tako so Mateja Skočirja imenovali za državnega sekretarja na Ministrstvu za okolje in prostor, Uroša Vajgla za državnega sekretarja na Ministrstvu za okolje in prostor, Damirja Črnčeca za državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo, Rudija Medveda za državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo, dr. Igorja Šoltesa  za državnega sekretarja v Ministrstvu za pravosodje,  Sebastjana Zbičajnika za državnega sekretarja v Ministrstvu za pravosodje, Aleksandro Lah Topolšek za državno sekretarko na Ministrstvu za zdravje, Bredo Božnik za državno sekretarko na Ministrstvu za zdravje, Tadeja Ostrca za državnega sekretarja na Ministrstvu za zdravje.

 Alenko Bratušek  so imenovali za državno sekretarko na Ministrstvu za infrastrukturo, Tino Seršen za državno sekretarko na Ministrstvu za infrastrukturo,  Marka Štucina za državnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve , Samuela Žbogarja za državnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve, Mateja Kalana za državnega sekretarja v Službi Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo, Vesno Humar za državno sekretarko v Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Marka Koprivca za državnega sekretarja v Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, so sporočili po seji vlade. 

Primopredaje na posameznih ministrstvih bodo po večini potekale v četrtek. Nova vladna ekipa bo tako kot dosedanja sprva štela 17 ministrov, trije bodo brez resorja. Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 kandidatov, iz SD štiri in Levice dva. Po sprejetju predloga sprememb zakona o vladi, ki ga je SDS s predlogom za posvetovalni referendum začasno zaustavila, pa bo vlado sestavljalo 20 ministrov, eden bo brez resorja.  

Janez Janša in Golob predala posle 

Po izvolitvi in zaprisegi vlade v DZ je dosedanji predsednik vlade Janez Janša svojemu nasledniku na premierskem stolčku Robertu Golobu predal vladne posle. Potem sta stopila pred novinarje, kot je povedal Janez Janša, se je aprila zaključil mandat dveh vlad. Janša je povedal, da ima za sabo težek mandat, ki ga je zaznamovala epidemija covida-19 in predsedovanje Svetu EU ter da so uspeli za Slovenijo izpogajati in zagotoviti veliko sredstev iz fondov EU. Janša je dodal, da javne finance predaja v dobrem stanju, da je država v fazi okrevanja po epidemiji in da jo predaja v boljšem stanju, kot jo je prejel. "Čas pred nami ni brez čeri, je pa morje bolj mirno, kot je bilo marca 2020," je rekel. Novi vladi želi, da obrži tempo in rezultate, ki ga je imela njegova.

Golob je ocenil, da sta imela z Janšo zelo plodovit pogovor, v katerem je bil Janša izčrpen in pronicljiv glede stvari, s katerimi se je spopadal v svojem in prejšnjih mandatih ter kaj točno so čeri, ki so pred državo v naslednjih tednih in mesecih.

Dejal je, da sta se strinjala o marsičem, tudi o tem, da vlada državo prevzema pred poletjem, ki ga bo lahko izkoristila za priprave na jesen, ko pričakuje prehransko in energetsko draginjo ter izzive v gospodarstvu.

"Pred nami so težki meseci. Imamo privilegij, da so bili volivci jasni in nam podelili veliko mandatov. Imamo trdno koalicijo, ki je programsko zelo enotna," je navedel Golob. Verjame, da bo mandat uspešen in da lahko zdaj nehajo govoriti in začnejo delati.

Golob se je še zahvalil bivši vladi in predsedniku vlade z besedami, da imajo za sabo težko obdobje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (510)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Belabreza
02. 06. 2022 08.23
+9
Končno dan, ko se zjutraj zbudiš in vidiš, da je konec vladavine janšizma, vladanja z odloki in konec afer, ki so nam jih producirali 2-3 na dan. Hvala bogu, hvala nebu, da smo se jih končno znebl,.... BRAVO dr. Golob! Upanje se vrača v državo! 👏👏👏💪💪💪
Veseli državljan
02. 06. 2022 08.17
+5
Še bo dela za očistit vso sssds nesnago, ki se je nakotila v zadnjih dveh letih.
Kreden2
02. 06. 2022 08.11
+9
Madžari so začel bežat en dan prej ...
Blue Dream
02. 06. 2022 08.12
+8
Blue Dream
02. 06. 2022 08.10
+5
Tale fotka ko Janša predaja posle je neprecenljiva. Zato ker je zadnjič
Belabreza
02. 06. 2022 08.16
+6
Komaj se drži na nogah, pomirjevala popuščajo! 😁😁😁
Marky331
02. 06. 2022 08.07
+2
MatejGa
02. 06. 2022 08.03
+3
Sds ovce , a peće in boli 😂😂😂
Jagoda1
02. 06. 2022 08.16
+0
Jagoda1
02. 06. 2022 08.01
-5
Se ze zacenja svoboda,klovni rdeci...
Blue Dream
02. 06. 2022 08.02
+3
Jagoda1
02. 06. 2022 08.03
-3
ne boj se za nas klovn,pred novim letom smo nazaj...
Blue Dream
02. 06. 2022 08.06
+2
a kr v množini? vse svečkarske potoi vodijo de ene plešaste glave pa to
Jagoda1
02. 06. 2022 08.11
-2
son?ek11
02. 06. 2022 08.33
+2
Ja katerim novim letom,???? A 3066? Pa bo janez zakrat se živ??????
Blue Dream
02. 06. 2022 08.00
+4
grenak puklasti nasmešek je to
Zmaga Ukrajini
01. 06. 2022 21.59
+5
✯✯✯ SMRT JANŠIZMU, SVOBODA NARODU !👊✯✯✯
Marky331
02. 06. 2022 08.06
-3
poper00
01. 06. 2022 21.59
+3
sds komuniste na zaslužene visle
DAEMONIUM
01. 06. 2022 21.59
-1
Kaj pravi mesecar ns vprasanje od kod mu denar za 20.000 novih stanovanj? Ja uvedli bomo nov prispevek torej nov davek. Pa nov davek na nepremicnine pa nov prispevek na dolgotrajno oskrbo, a place in pokojnine?? Pomagali bodo najrevnejsim ostali pa crkujmo
piljan
01. 06. 2022 21.59
+0
Ajde sveče spat,jutri bo spet cel hudič.
Arhaistsdg
01. 06. 2022 21.59
+2
Kaj se bo zdej porocalo same dobre stvari. Slabe se bo pa skrivalo tko kot znajo!!!
?ebula
01. 06. 2022 21.59
+3
Smrt janšizmu je končno nastopila!
Kr en tam dol
01. 06. 2022 21.59
+5
Zalaufat sodne mline
St. Gallen
01. 06. 2022 21.58
+0
Bonova kot profesorica matematike trdi, da se po matematicni logiki upanje lahko spremeni v upanje.
assassin911
01. 06. 2022 21.58
-2
Kadrovanje, poznana zgodba levičaerjs. Kaj drugega niti ni za pričakovati. Slefil bodo samo še afere katere bodo mediji poskušali prikriti.
Kr en tam dol
01. 06. 2022 21.57
-3
Po maši zaušnici še kletaška sedmina
Ho Chi Joža
01. 06. 2022 21.59
+1
Arhaistsdg
01. 06. 2022 21.57
+1
Me zanima kaj bo po 15.8. A bodo protesti?
Zmaga Ukrajini
01. 06. 2022 21.57
+1
Zdaj pa hitro na delo! Vse revidirat - kadre, postopke, prodaje, nakupe, ... in arestanta na Dob! Že davno bi moral imeti tam "stalno bivališče".
fljfo
01. 06. 2022 21.59
+4