Črna kronika

Kruto dejanje: najstnik raci prerezal vrat, posnetek objavil na spletu

Slovenj Gradec, 08. 11. 2021 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec, Tjaša Petrič Cvet, Kaya Kamenarič
Komentarji
455

Pred dobrim mesecem je med mladimi po družbenem omrežju zaokrožil video posnetek, kako devetošolec raci prereže vrat, nato pa krvavo poginulo žival še pokaže v kamero. Posnetek ravnanja mladoletnika smo prejeli tudi v uredništvo. Policija je potrdila, da so kruto dejanje najstnika obravnavali. Ugotovila je, da je pri tem sodelovala še ena mladoletna oseba.

Posnetek nam je posredovala predsednica Društva proti mučenju živali Koroške Suzana Vodnjov, ki ga je prejela od mladoletne osebe, ki je želela opozoriti na brezvestno dejanje vrstnikov. Posnetek, ki je med mladimi zaokrožil na družbenem omrežju, namreč nazorno razkriva, kako je mladoletnik raci prerezal vrat. Ker mu živali ne uspelo ubiti v prvem poskusu, je dejanje večkrat ponovil, dokler žival ni poginila.

Posnetek iz videa. Zaradi nazornega prikaza in zaščite mladoletnika smo sliko zameglili.
Posnetek iz videa. Zaradi nazornega prikaza in zaščite mladoletnika smo sliko zameglili. FOTO: Posnetek zaslona

Predstavniki Policijske uprave (PU) Celje so nam potrdili, da so slovenjgraški policisti septembra prejeli pisno prijavo zaradi suma mučenja živali, ki je kaznivo dejanje: "Policisti so ob zaznani objavi posnetka, ko je oseba povzročila pogin živali (v omenjenem primeru race), nemudoma začeli z zbiranjem obvestil."

Policisti so identificirali dva osumljena najstnika s Koroške in ugotovili, da sta dejanje izvedla na območju Slovenj Gradca, tam sta raco tudi ukradla. "Zaradi suma kaznivega dejanja tatvine (zoper oba mladoletna storilca) in za kaznivo dejanje mučenja živali (zoper enega mladoletna storilca), so slovenjgraški policisti o tem obvestili pristojno državno tožilstvo," so pojasnili na PU Celje.

V osnovni šoli nemudoma ukrepali, ko so izvedeli za nasilje in posnetek

V eni izmed koroških osnovnih šol, ki jo obiskuje najstnik, a je zaradi varstva njegovih podatkov ne bomo imenovali, so bili obveščeni o nasilju njihovega devetošolca nad živaljo. "Sporočilo je prejela razredničarka prek anonimnega pisma staršev. Takoj ga je posredovala šolski svetovalni službi in vodstvu šole. Še isti dan so učenci podatke o istem dogodku prenesli tudi šolski svetovalni delavki," je pojasnila ravnateljica, ki smo jo poklicali.

Zagotovila je, da so takoj obvestili starše devetošolca in se z njimi, kakor tudi z učencem, pogovorili. Poleg tega so poklicali pristojne službe na Centru za socialno delo in Policijo. Učenec je po pravilih šolskega reda prejel tudi vzgojni ukrep, je nadaljevala ravnateljica: "V skladu z vzgojnim načrtom šole pa smo načrtovali tudi program dela z učencem, s sošolci in z generacijo."  Ob tem je dodala, da so devetošolcu zagotovili redne pogovore s socialno delavko in razredničarko. 

Za ostale učence so in še bodo organizirali oddelčne ure o varnosti na spletu, nasilju recimo ne, odnosih, čustvih, jezi in podobnih temah. "Učence že ves čas opozarjamo o koristih in hkrati nevarnostih spleta. Ozaveščamo jih, da morajo biti previdni s podatki, posnetki in z zapisi, ki jih sporočajo preko spleta. S svojo nepremišljenostjo in hitrostjo lahko nezavedno širijo sovražnost in s tem prizadenejo," je izpostavila ravnateljica.

Kazenski zakonik po 341. členu za kaznivo dejanje mučenje živali predvideva: "Kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Kdor z dejanjem iz prejšnjega odstavka muči več živali ali mučeno žival trajno pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, se kaznuje z zaporom do dveh let."

Njeno razmišljanje oziroma komentar ob tem krutem dogodku pa je: "Zdaj se v naši resničnosti, šolah, službah, podjetjih, trgovinah, na cesti ... soočamo s 'post covidnim sindromom'. Tako sem poimenovala stiske, ki jih zaznavamo med ljudmi: nestrpnost, nasilna dejanja, prikrita jeza, samopoškodovanja, zasvojenosti z video igricami, apatičnost v šoli, utrujenost, težave pri upoštevanju skupnih dogovorov, sekundarna socializacija pri najmlajših, nek notranji nemir, strah pred obolevnostjo, strah pred smrtjo ..."

Že prejšnji teden smo poročali o nasilju mladoletnikov nad živaljo, ko sta najstnika mačko vrgla z mostu, posnetek pa objavila na spletu.

'Pri ljudeh, ki nimajo empatije do živali, težko pričakujemo, da jo bodo imeli do ljudi'

"Obstaja večja verjetnost, da bi nekdo, ki tega sicer ne bi naredil, to izvedel samo zato, da bi pridobil všečke," je dejal klinični psiholog Tristan Rigler. "S tem sam sebe potrjuje. Potrjuje svoj egocentrizem, superiornost. Da je nekaj več, da si upa več, kot drugi na primer njegovi sovrstniki," je dodal kriminalistični psiholog Peter Umek.

Iskanje pozornosti na družbenih omrežjih pa je le eden od več razlogov za takšno kruto početje. Drugi razlog je okolje oziroma kultura, kjer takšna dejanja sprejemajo kot sprejemljiva, tretji, najbolj zaskrbljujoč razlog pa so osebnostne motnje. 

"Visoka frekvenca ljudi, ki v otroštvu muči živali, kasneje v odrasli dobi izvede različne druge grozne, socialno nesprejemljive stvari," je dejal Rigler. Umek pa pripomnil, da v otroci v nekem razvojnem obdobju res ubijejo, poškodujejo na primer žuželke, a iz radovednosti in ne zato, ker bi želeli živali mučiti. Ob tem bi jim morali starši tudi razložiti, da tudi te živali čutijo. "Problem je, če se to nadaljuje. To potem lahko vodi v neko drugačno osebnostno motnjo," je dodal Umek.

Pri dveh tretjinah serijskih morilcev se ponavljajo tri lastnosti. "Mučenje živali, potikanje požarov in močenje postelje," je pojasnil Umek in dodal, da gre za tako imenovano McDonaldovo triado. Poudaril je, da niso vsi mučitelji živali tudi potencialni morilci, a ko gre za mučenje, lahko govorimo o pomanjkanju empatije do živali, pri takšnih ljudeh pa težko pričakujemo, da jo bodo imeli tudi do sočloveka.

KOMENTARJI (455)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Realist981
15. 11. 2021 20.31
-1
Katastrofa! Komentarji pa tud obupni.. V kaki družbi mi živimo, pa to je noro..
Hribovec
15. 11. 2021 14.02
+1
Po posnetku sta bila vsaj 2 prisotna. Če bi jo pol spekla bi rekel j..ga žive se ne da pojest. Neko izživljanje pa res ni ok. Ni pa na kmetih to kaj posebnega, nekak morajo priti do hladilnika. Tako pač se to ne dela. Dobiš sekiro pa štancl pa sekunda in je urejeno.
valovanje
11. 11. 2021 15.02
-2
Grozljivo. Ampak ne morem si kaj da ne pomislim na milijarde in milijarde piščancev, prašičkov, govedi... ki jih vsak dan koljejo, stran od oči ljudi. Da lahko ljudje brezosebno v vitrinci vzamejo in otročku doma pri mizi govorijo, pojej mal meseka... Zadeva je veliko bolj zapletena, glede podzavesti in programirane oblike ljudi. Razni psihopati pa nekontrolirano zbezljajo v tem zavoženem okolju. Treba se je ornk zamislit, ne samo obsojat. Posameznik lahko naredi velike korake, družba pa zelo počasi, vendar družbo sestavljajo posamezniki. Sledite srcu.
Amasakul
10. 11. 2021 08.57
-1
Tako kako starši vzgajajo otroke, takšni so ...
Alo2
09. 11. 2021 15.16
+5
Rip ☢☢🥶🥶
Mirko Valovnik
09. 11. 2021 21.00
+4
Mirko Valovnik
09. 11. 2021 21.06
+5
User751167
09. 11. 2021 10.50
+0
Ta mulo bo za par let na kakšnem šovu, kmetija , slovenija ima talent in podobno .Potem bo pa jokal na televiziji kako so ga zlorabljali ....
Wolfman
09. 11. 2021 10.36
+3
Bodoči slovenski Michael Myers
Leviizgubljeni
09. 11. 2021 09.34
+1
Ne si lagat, vemo da so taki kruti in zlobni otroci produkt permisivne vzgoje, ki so polni sebe in brez sposobnosti sočutja, saj se nič ne bojijo, nimajo sposobnosti sočutja ker niso bili niti nikoli kregani in ne zlasani, klofuta pa itak prepovedana. Kaj šele vzgojna palica, ki smo jo mi dali skoz tudi samo za otroško neznanje in nerodnosti! (kaj šele za hude stvari). itn. Na posnetku je baje nemočno žival dolgo mučil in ji rezal kosti na živo. Ker se ne da enostavno prerezat kite in kosti v vratu. Še pomnimo mi, starejši, iz naše mladosti, da se je to naredilo samo s sekiro in je bilo vsega konec takoj. Vmes pa je baje smrkavec mučeno žival kazal kameri, še zivo, v muki in se hvalil. Da je moj otrok, doma.vpijem nanj in ga tako namaham s palico ali zloženim pasom po gornjem delu riti, vse do črnega in plavega, ampak da bi lahko normalno sedel, zato po gornjem delu. Bogve, kaj vse še ima zlobni zlikovec za bregom? Druga rešitev za zaščito družbe pred njim pa je stalni nadzor nad njim z obveznim tedenskim obiskom psihologa, moškega, ne ženske, itak da baba z joški nanj nima avtoritete. Če se.ppnkvi pa psihiatrija ali popravni dom, da bo vsaj družba pred njim zaščitena. Ker se ga bodo normalni ljudje ogibali in tako ne bo nikomur nič mogel več storiti. Če ga je vsaj en od staršev doma oklofutal in ozmerjal, je naredil velikansko dobro delo vsej družbi, vssekakor veliko bolje, kot če ni bilo narejeno ničesar drugega razen "pedagoških vzgojnih" pogovorov na šoli, ki se takih smrkavih psihopatov ne primejo. So pa žal vse, kar lahko šola naredi in mora naredit, razen, da ga pošlje v zavod.
Bonsa
09. 11. 2021 11.38
-4
Potem so talibani v Afganistanu produkt permisivne vzgoje ali misliš, da je v njihovem življenju bilo prisotnega preveč nasilja? Ne strinjam se s tem, da je treba otroka tepsti, ker to ni način, da mu ti poveš kaj je prav in kaj ne. Tudi tebe ne tepejo ko zajebeš ali pač? Mogoče bi te pa morali glede na tvoje neumno mnenje. Vsaj do plavega ali črnega.
Leviizgubljeni
09. 11. 2021 14.19
+3
So me tudi do crnega. In sem spostljiv, skromen, posten clovek, ki priznam krivdo in slabo vest in se tudi kot zrela oseba od vsega najbolj bojim ter nasprotujem nasilju nad sibkejsimi. Brez teh izkusenj vzgojnega tepeza pa bi mogoce tudi pri meni bila prisotna neobcutljivost na tuje trpljenje, nikoli se ne ve. Moras vedeti, da so otroci kot testo in da si marsikaj na svet prinesejo, ampak pri dolocenih pa brez prikaza nasprotne strani ni mogoce iz njih izvabiti normalne clovecnosti! Ta mali zlikovec je pac v sebi nima prirojene clovecnosti, zato bi mu jo morali starsi pomagati priuciti in jo iz njega izvabiti. V skrajnem primeru pa stroki, psihologom, CSD in soli, zanj pride prav tudi prisilna psihiatrija. Da zascitijo druzbo pred njim. Za dve okoli kepe je morda prepozno palica bi bila nasilje, pravis. Povej, kako pa bos ti preprecil nadaljevanje njegovwga mucenja zivali in sibkejsih?
valovanje
11. 11. 2021 14.54
-2
Levi izgubljeni. Uf. Da si ti tak, si pač takšen prišel na svet. Jaz definitivno zagovarjam permisivno vzgojo, problem pa rata ker za to mora biti določen intelekt, kar žal pač vsak ne premore. Zadeva je malo bolj kompleksna...
Mejduš
09. 11. 2021 08.53
+0
kakšni so otroci takšni so starši bom poresnici povedal kosem bil jaz otrok so starši isto delali in rekli da tako se ne muči žival in jaz kot otrok sem isto delal danes ki to razmišlam kaj so mi starši učili je katestrofa imam dva otroka ki sta že odrasla in ne ne jemo nobenega mesa in to že vrsto let vsaka žival se bori za življenje kot ljudje in tudi nismo nobeni veri ker je pri njih katestrofa najlepše mi je da pustim vse živali pri miru zlobne ljuudi se pa rajši umaknem da nimam znjim nobenih problemov sem že star 70 let z mahno pokolnino in se da lepo živeti,
Alo2
09. 11. 2021 15.17
+6
Amnasty
09. 11. 2021 08.46
+4
na posnetku ste ga vidli z raco, sem prepričana da je privat brez snemanja že marsikatero žival ubil. psihopat
lojze3
09. 11. 2021 08.31
+2
Živo raco spečt ni Glih dobro
Alo2
09. 11. 2021 15.18
+6
VeseliFrajer
09. 11. 2021 08.30
-6
Ta fant bo znal poskrbeti zasein za svoje, večina najstnikov, facebookarjev in računalniških igrajčkarjev pa ne.
VeseliFrajer
09. 11. 2021 08.28
-2
Niste normalni, kako boš raco spekel, če ji ne prerežeš vratu?
Uporabnik20876
09. 11. 2021 08.38
+11
Če jo ubiješ za hrano je malo drugače kot če to delaš iz objestnosti za všečke je pa precej drugače
Anakin Skywalker
09. 11. 2021 08.27
+5
Josef Mengele je v mladosti delal brutalne medicinske poizkuse na lutkah. Jeffrey dahmer je ubijal živali in ohranjal njihova okostja. Ponavadi so agresija mladih otrok znaki psihopatije/sociopatije.Edina razlika je da tega učasih niso prepoznavali medtem ko danes to lahko prepoznajo zaradi medijev.
sl55
09. 11. 2021 08.23
-1
Ko se pa danes grozi nekaterim ljudem se pa vi komentatorji nič ne zgražate nekateri to celo spodbujajo.
User751167
09. 11. 2021 08.18
-1
A je zraven vpil allah akbar ...
muci007
09. 11. 2021 08.04
+3
Fant bo nekoč zelo znan.
masai mara
09. 11. 2021 08.03
+11
To je grozljivo in nesprejemljivo. V kaksnem okolju so tile otroci odrascali da imajo tako deformirano osebnost
Alo2
09. 11. 2021 15.24
+6
Vaska skupnost pamece troblje 😂😂😂
freakica123
08. 11. 2021 21.57
-7
Tisti ki se nad tem zgražate in jeste meso. Veliko ljudi v klavnicah počne hujše stvari. In zakaj je za njih ok in jih podpirate?
Wolf031
09. 11. 2021 08.09
+5
Zato, ker so to ponavadi prvi znaki psihopata ...
_Heisenberg_
08. 11. 2021 21.54
-17
Vsaki mesojedec je kriv za isti zlocin.Ne se sprenevedat.Jezus je rekel za vsak delcek telesa raste rozica.Ce si Kristjan in jes meso si pa res na dnu.
Alo2
09. 11. 2021 15.21
+9