Gospodarstvo

Najuglednejši delodajalec ostaja Lek, sledita Krka in Akrapovič

Ljubljana, 05. 04. 2024 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Znova so podelili priznanja uglednim delodajalcem in razglasili najuglednejšega delodajalca po mnenju več kot 10.000 sodelujočih v raziskavi. Naziv Najuglednejši delodajalec 2023 si je letos že šestič prislužilo farmacevtsko podjetje Lek d. d. in to kar petič zapored.

"Visok ugled, ki ga uživa Lek med kandidati na trgu dela, je rezultat strateškega razvoja spodbudnega delovnega okolja, usmerjenega v zaposlene, in organizacijske kulture, ki temelji na vrednotah raznolikosti, pravičnosti in vključenosti,"  je povedal Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka d. d. in predsednik Sandoza Slovenija. 

Iskali bodo še 500 zaposlenih

Uspešna podjetja se zavedajo, da lahko z ugledom pritegnejo najboljše kadre, ki bodo pripomogli k rasti. Da jih zadržijo, pa morajo poskrbeti tudi za njihovo zadovoljstvo na delovnem mestu. "V Leku se zavedamo, da so zadovoljni in zavzeti zaposleni predpogoj za uspeh na zahtevnem farmacevtskem trgu, zato ustvarjamo vključujoče in psihološko varno delovno okolje, ki spodbuja inovativnost, odprto komunikacijo, nenehno učenje in sodelovanje. Skrbimo, da se sodelavke in sodelavci počutijo cenjeni zaradi svojega prispevka in motivirani, da sprostijo vse svoje talente in ustvarjalnost ter tako prispevajo k uresničevanju našega poslanstva – premikati meje za bolnike," je poudaril Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka d. d. in predsednik Sandoza Slovenija.

Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka d. d.
Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka d. d. FOTO: Vid Rotar

Skrb za zaposlene skušajo pri podjetju Lek d. d. pokazati tudi z vlaganji v njihov razvoj in drugimi spodbudami, kot so nagrade, različne ugodnosti in možnosti soustvarjanja stalnih izboljšav v podjetju. Ponujajo jim raznolike priložnosti za izobraževanje, strokovno in osebno rast v globalnem farmacevtskem podjetju.

"V bližnji prihodnosti načrtujemo tudi dva večja vala zaposlovanja – naš novi visokotehnološki center za biofarmacevtsko proizvodnjo v Lendavi bo prinesel 300 novih delovnih mest, še 200 delovnih mest pa do leta 2026 načrtujemo v najsodobnejšem centru za razvoj podobnih bioloških zdravil v Ljubljani," je še povedal predsednik uprave najuglednejšega delodajalca leta 2023.

TOP 10 uglednih delodajalcev 2023

V izbor delodajalcev so bila vključena vsa podjetja iz preteklih raziskav, sodelujoči v anketi pa so lahko tudi dopisali podjetje. Med TOP 10 uglednih delodajalcev 2023 so se uvrstila podjetja:

1.            Lek d. d.

2.            KRKA d. d., Novo mesto

3.            Akrapovič d. d.

4.            Novartis d. o. o.

5.            PIPISTREL d. o. o.

6.            DARS d. d.

7.            A1 Slovenija, d. d.

8.            PETROL d. d.

9.            DEWESoft d. o. o.

10.         TELEKOM SLOVENIJE, d. d.

Zaposleni želijo spoštovanje na delovnem mestu

Anketiranci so v raziskavi izpostavili spoštovanje do zaposlenih kot najbolj pomembno preferenco, kar predstavlja temelj dobrega poslovanja tudi za direktorico Styria digital marketplaces, d. o. o Sarah Jezernik Konovšek, ki je poudarila: "Anketiranci so na drugo in tretje mesto postavili prijetne medsebojne odnose in uravnoteženost med delom in zasebnim življenjem. Vsa ta pričakovanja pa so vprašani postavili pred plačo."

Talenti zlahka zamenjajo delodajalca, če jim delovno mesto ni pisano kožo, če se ne ujamejo z vrednotami podjetja in če delodajalci niso pozorni na njihove želje in potrebe. Spoštovanje zaposlenih se je ponovno izkazalo kot najpomembnejša preferenca tako akademskih kot neakademskih strokovnjakov, ugotavljajo pri MojeDelo.com v raziskavi Ugledni delodajalec 2023. Akademskim strokovnjakom so glede na raziskave iz prejšnjih let postali pomembnejši prijetni medsebojni odnosi in uravnoteženost med delom in zasebnim življenjem. Slednje je še posebej pomembno ženskam, medtem ko so moški na tretje mesto uvrstili konkurenčno plačo. Pri neakademskih strokovnjakih je pri obeh spolih na tretjem mestu preferenc zagotovljena zaposlitev.

"Izsledki raziskave nas samo še bolj zavezujejo k temu, da zaposlenim omogočimo najboljše možne delovne pogoje, ki jih bodo motivirali, spodbujali in jim nudili občutek, da pripadajo. Obenem pa jim je čedalje pomembneje, da imajo možnost prilagodljivih delovnih pogojev. In to je tisto, kar je skrb vseh nas, ki vodimo ekipe," je izpostavila Konovškova.

Moški imajo za enako delo v povprečju 200 evrov višjo plačo

Kar 96 odstotkov akademskih strokovnjakov in 91 odstotkov neakademskih strokovnjakov si želi dela na daljavo, v povprečju dva do tri dni na teden. Večina talentov (88 odstotkov) se pri iskanju zaposlitve in informacij o delodajalcih zanaša na digitalne kanale, kot so družbena omrežja (predvsem Linkedin in Facebook) in spletni zaposlitveni portali, med katerimi jih največ spremlja MojeDelo.com. 

Raziskava Ugledni delodajalec 2023 je še pokazala, da je bila povprečna mesečna bruto plača akademskih strokovnjakov v letu 2023 2854 evrov, kar je podobno kot v letu 2022 (2865 evrov). Najvišje plače so v panogi IT, moški pa še vedno zaslužijo povprečno 200 evrov na mesec več od žensk na primerljivem delovnem mestu. Pri neakademskih strokovnjakih je povprečna mesečna bruto plača v letu 2023 znašala 1999 evrov, kar je 16 odstotkov več kot leto prej. Razlika med plačami neakademskih strokovnjakov in strokovnjakinj na primerljivem delovnem mestu je bila v lanskem letu 222 evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaposlena1
05. 04. 2024 17.08
Kdo pa sploh vodi kadrovsko službo v Krki?
blazter
05. 04. 2024 16.23
Pri nas je ok, za Slo razmere....
osservatore
05. 04. 2024 16.08
+4
Raziskava Ugledni delodajalec 2023 je še pokazala, da je bila POVPREČNA mesečna bruto plača akademskih strokovnjakov v letu 2023 2.854 evrov. To so naravnost smešne plače glede na zdravnike, ki že 3 mesece stavkajo zaradi plač. Poglejte na Necenzurirano.si tabelo 100 najbolje plačanih zdravnikov decembra 2020: Glejte samo stolpec "redno delo" BREZ dežurstev + nadrur. Torej najbolje plačani zdravnik je za redno delo dobil(a) 16282 EUR in najsalbše plačana zdranica 71-ta po vrstnem redu je prejela 6772 ojrotov. Še enkrat to so bruto plače za REDNO delo brez dodatkov. Dodatki nanesejo še kar precej tisoč zraven. Amen.
100per
05. 04. 2024 16.07
+1
Spet so si kupili lažno priznanje... Oni so znani samo po tem da tam delajo "Družine prijazne podjejtu" Hvala bogu da sem šel ven iz tistega zapora.
Ronaldo9
05. 04. 2024 15.57
-2
jst sm pa mislu da bo naš najboljši sosed Mercator na vrhu
Uporabnik1921539
05. 04. 2024 15.26
+5
pri nas-zasebno podjetje v druzinski lasti-vedno vec naredimo,vedno vecje obremenitve-nase stranke zdravstvo,ki ima odlicne place-mi.....revezi
spaceair
05. 04. 2024 15.20
+5
pri nas pa namesto da dajo plače vredne človeka stokajo da ni kadra in bodo zaposlili nepalce..razpisi obljubljajo vse samo dostojne plače ne