Slovenija

Nova snežna pošiljka, sneg se oprijema cestišč

Ljubljana, 16. 01. 2023 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, D.L., A.K.
Komentarji
85

Ponekod na Gorenjskem in Koroškem, pa tudi v osrednji Sloveniji, spet sneži. Sneg se oprijema tudi cestišč. Zapade lahko še od pet do 15 centimetrov snega. Ker so se temperature ponekod spustile pod ničlo, je na izpostavljenih mestih nevarnost poledice.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Težave tudi na dolenjski avtocesti
    02:47
    Iz 24UR: Težave tudi na dolenjski avtocesti
  • Iz 24UR: Slovenijo ponoči zajelo obilno sneženje
    02:50
    Iz 24UR: Slovenijo ponoči zajelo obilno sneženje
  • Iz SVETA: Sneženje povzročilo številne težave
    04:53
    Iz SVETA: Sneženje povzročilo številne težave

Ponekod na Gorenjskem in Koroškem spet sneži. Sneženje je zajelo tudi osrednjo Slovenijo. Sneg se že oprijemlje tudi cestišč. Do sredine noči, ko bodo padavine večinoma ponehale, lahko zapade od pet do 15 centimetrov snega, napoveduje naš hišni prognostik Rok Nosan. Drugod po nižinah bo večinoma deževalo. Ker so se temperature ponekod spustile pod ničlo, je na izpostavljenih mestih nevarnost poledice. Vozite previdno zaradi močnega sneženja, predvsem v zahodni polovici Slovenije, računajte na daljši potovalni čas, poroča tudi Prometno-informacijski center. 

Čez dan nekaj ur močno snežilo

Čeprav je čez dan nekaj ur močno snežilo, povsem po nižinah prav veliko snega ni zapadlo. Med kraji pod 500 metrov nadmorske višine nekoliko izstopa le Mežica, ki jo je ob 7. uri zjutraj prekrivala 16-centimetrska snežna odeja. Na Vrhniki in v Kranju so izmerili 11, v Ljubljani in Logatcu 10, na Brniku in v Celju pa devet centimetrov snega. Proti vzhodu Slovenije je snežna odeja v povprečju vse tanjša, zelen je ostal večji del Prekmurja, Posavja in Bele krajine, poroča naš hišni prognostik Rok Nosan. 

Povsem drugače, dodaja, je na severozahodu Slovenije. V gorah se je snežna odeja ponoči lokalno odebelila za pol metra. Okoli pol metra novega snega je tako na Pokljuki, več kot 40 centimetrov pa tudi na Vršiču, na Korenskem sedlu celo 60 centimetrov, kažejo merilne postaje Agencije RS za okolje. Veliko snega so prejele tudi alpske doline. V Ratečah so zjutraj izmerili 39 centimetrov novega snega in 57 centimetrov debelo snežno odejo. Na Bohinjskem je snega okoli 25 centimetrov. Okoli 40 centimetrov novega snega imajo tudi na Jezerskem.   

Precej snega je tudi v višje ležečih predelih Koroške in na Pohorju. 

V torek čez dan bodo padavine v večjem delu Slovenije ponehale, a se bodo še pojavljale krajevne plohe, ki bodo po nižinah večinoma v obliki dežja. Tudi v sredo bo občasno deževalo, snežilo bo le v alpskih dolinah. Na vzhodu Slovenije, kjer bo pihal jugozahodnik, se bodo temperature približale 10 stopinjam Celzija. V četrtek pa bo zapihal hladnejši severovzhodnik in dežne kaplje se bodo marsikje spet spremenile v snežinke, še poroča Rok Nosan.

Arso izdal opozorilo zaradi nevarnosti snežnih plazov 

"Nevarnost proženja snežnih plazov se je povečala in je trenutno nad okoli 1500 m znatna, 3. stopnje. Nevarna so zlasti strma pobočja, kjer je snežilo na trdo in ponekod poledenelo podlago," opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

Ob tem dodajajo, da se približno 90 odstotkov plazovnih nesreč zgodi, ko nekdo sproži plaz. Plazovi se največkrat pojavijo na pobočjih z naklonom med 30 in 45 stopinj. Največ nesreč se zgodi na osojnih (severozahodni, severni, severovzhodni) legah. Prvih 15 minut je ključnih za reševanje, ker je 80 do 90 odstotkov ponesrečencev še živih.

Drevesa klonila pod težo snega, Zavod za gozdove odsvetuje gibanje pod drevesi

Izredno moker in težak sneg povzroča lomljenje drevesnih vej, kar predstavlja težavo predvsem za prometno infrastrukturo, so ocenili v Zavodu za gozdove Slovenije. Zaradi nevarnosti pa odsvetujejo gibanje pod drevesnimi krošnjami.

Kot so dodali, spremljajo stanje v gozdovih, a podatkov o nastali škodi v gozdu še nimajo. Informacije o tem bodo zbrali na terenu. Glede na napovedano otoplitev lahko po njihovih navedbah v večini Slovenije pričakujemo izboljšanje razmer tekom današnjega dne.

O več snegolomih poročajo s Koroške. Med drugim podrta drevesa ovirajo promet na območju občine Ravne na Koroškem, v naseljih Zelen Breg in Podgora. Posredovali so poklicni gasilci in delavci komunalnega podjetja. Delavci komunalnega podjetja so posredovali tudi v Pamečah v slovenjgraški občini, kjer se je na cesto podrlo drevo.

Sneg je podiral drevje tudi na širšem območju Dravograda. "V Vuhredu je drevo padlo na avtomobil, ni pa bilo poškodovanih. Tudi drugje je bilo nekaj prometnih nesreč z materialno škodo," je povedala vodja slovenjgraškega regijskega centra za obveščanje Nada Jeseničnik Krajnc. Ceste po Koroškem so po njenih besedah spolzke, zimske službe pa se trudijo s čiščenjem.

V občini Črna na Koroškem je v višje ležečih območjih zapadlo tudi do pol metra novega snega, na okoli 1000 metrih nadmorske višine okoli 30 centimetrov, v Črni je okoli 25 centimetrov snega, je povedala županja občine Romana Lesjak. Nekaj težav imajo zaradi okvar plugov, a zadeve po njenih besedah rešujejo.  

V Mariboru so morali čez dan zaradi podrtih dreves posredovati 10-krat.  Vodja Pomgradove zimske službe za območje zgornjega dela Podravja in vzhodnega dela Koroške, ki ima svojo bazo v Lenartu, Slavko Bračko, je povedal, da je tudi tam po nižjih legah doslej zapadlo od deset do 30 centimetrov snega, v višjih legah Pohorja pa je snežilo večji del noči, tako da je zapadlo še kakšnih 20 centimetrov več. Njihove službe so z vsemi razpoložljivimi vozili 52 plužnih enot na 760 kilometrih cest v akciji že od polnoči, tako da je prevoznost cest za vsa vozila s primerno zimsko opremo zagotovljena.

"Dejstvo je, da bi se morala v takih razmerah težka tovorna vozila izločati, a na glavnih smereh temu ni tako," opozarja Bračko in dodaja, da so zato edini krajši zastoj beležili na dokaj strmem klancu na cesti od Maribora proti Selnici ob Dravi. Večjih težav tako v tem delu države v prometu doslej niso beležili, prihaja pa tudi do občasnih motenj zaradi snegoloma, saj je treba odstraniti tudi kakšno drevo, ki pade na cesto ali rob ceste.

Na Celjskem je v nizko ležečih predelih zapadlo od pet do 10 centimetrov snega, v višje ležečih predelih pa od 15 do 25 centimetrov. Celjska zimska služba je delo na terenu začela med pol drugo in pol tretjo uro zjutraj in te še potekajo, je povedal njen vodja Damjan Maček. Dejal je še, da so imeli na določenih odsekih težave z zdrsi tovornih vozil, pripetilo se je tudi nekaj manjših prometnih nesreč. Sneg je moker in težak, zato prihaja tudi do snegoloma, je še dodal Maček. 

Uprava RS za zaščito in reševanje poroča o več primerih snegoloma tudi na Gorenjskem, kjer so prejeli najobilnejšo pošiljko. Največ težav je bilo na območju Radovljice, pa tudi na širšem območju Kranja in Škofje Loke. 

Zaradi obilnih snežnih padavin na območju občin Idrija in Cerkno se je podrlo več dreves na regionalni cesti Spodnja Idrija–Želin in Želin–Cerkno. Podrta drevesa so tudi na lokalni cesti Gore–Idrija in na cesti Zavratec–Žirovnica. Gasilci so odstranjevali padla drevesa tudi na cesti Idrija–Vojsko.

Zaradi podrtih drogov več tisoč odjemalcev brez elektrike, težave tudi za LPP 

 Tudi na širšem območju Ljubljane sneg povzroča težave. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje poročajo o podrtih drevesih in elektro drogovih. Po podatkih Elektra Ljubljana je bilo v njihovem omrežju zaradi posledic sneženja brez elektrike tudi skoraj 7900 odjemalcev, po zadnjih podatkih pa so oskrbo ponekod že vzpostavili in je brez elektrike še okoli 4400 odjemalcev.

V jutranjem času so kar nekaj težav in izpadov na linijah avtobusov beležili tudi v LPP, predvsem zaradi precej slabo očiščenih cest, je povedal namestnik direktorja LPP Rok Vihar. "Smo pa večino teh jutranjih izpadov že sanirali, tako da zdajle promet v večini primerov teče gladko z izjemo nekoliko daljših zamud in nekoliko slabših, daljših intervalov med vozili," je dodal.

Zaradi izrednih razmer je na distribucijskem omrežju Elektra Celje trenutno brez električne energije več kot 8400 odjemalcev. Največ težav je na Koroškem, v Zgornji Savinjski dolini in v širši okolici Celja.

Na Koroškem je brez električne energije 1820 odjemalcev. V Zgornji Savinjski dolini je brez električne energije 261 odjemalcev. V Spodnji Savinjski dolini je brez električne energije 3523 odjemalcev. Na širšem območju Celja pa je brez električne energije 2830 odjemalcev.

Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, ki se trudijo čim prej odpraviti okvare na daljnovodih, je zapisano na spletnih straneh podjetja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misika1967
19. 01. 2023 08.43
+2
V obcini Šentilj zopet nobena stranska cesta ni spluzena ,ob 8 45 niti ena. Vsi spijo.
MuškaKokoš
19. 02. 2023 11.42
Nihče od plugov ni patriot,da bi to zastonj delal,če ne razumeš pa še enkrat preberi
Očalar007
16. 01. 2023 21.59
PomisliNaSonce
16. 01. 2023 21.57
+1
Nč se sekirat...smo že na delu, iskreni prijatelji sonca
LocoCoko
16. 01. 2023 21.42
+3
Včasih smo imeli vojsko....danes pa je sneg sredi zime takšno presenečenje, da ga ne zmoremo niti skidati...
Yan191210
16. 01. 2023 21.41
+6
Na avtocestah okoli ljubljane je grozno, recimo pri brezovici varcujejo in ni osvetljeno... Vidljivosti prakticno ni, ko se bo pa nekdo ubil bodo pa krivi vsi razen ristih prihranjenih 10e na noc ne... Bedarija brez primere
rdeč alarm
16. 01. 2023 21.40
+4
Nova pošiljka ponovno presenetile cestno službo. Gremo tovornjakarji,danes smo bili fraj ste nam cesto zaprli.ob tej priložnosti se vam zahvaljujem.
Delavec_Slo
16. 01. 2023 21.38
+4
Plugi pa parkirani samo v slo, avstrija je čista, kot da nič ne sneži!
za naše
16. 01. 2023 21.37
+4
Kam smo prišli pločnik ni očiščen, pol ure smo morali čakat,15 cm snega........uh ,pa tak halo po radiju ,tv !! Kaj smo res postali tak bolan neposoben narod??
ElChe
16. 01. 2023 21.37
+4
Darsovci a je šel kdo ven pogledat če sneži?Da ne bojo potem spet vozniki krivi za zastoje in neustrezna zimska oprema.
lokson
16. 01. 2023 21.33
+1
Pri nas ga žge na polno. Par cm v 20 minutah.
N0EL
16. 01. 2023 21.22
+6
Sovražim sneg, še bolj pa plundro.
SlepiSlovenc
16. 01. 2023 21.22
-1
Pa na šiht ne bom šel. Čist simpl. 😅🤣
genir
16. 01. 2023 21.20
+8
Kako si le dovolijo? Sredi zime pada sneg.
kaj pa pol
16. 01. 2023 21.19
+5
sred januarja naše službe za pluženje in posipanje predeneti sneg.
flojdi
16. 01. 2023 21.16
+3
.ampak mi je pa hudo lepo videt , da je kr neki mladickov danes naredilo lepe snezake..in en je bil zunaj celo s sankami..skoraj neverjetno
Stoenka
16. 01. 2023 21.11
+1
Šok za nas,ki smo voli naš sab
Jože Uršnik
16. 01. 2023 16.55
-6
Tudi za to bo kriv Golob
User751167
16. 01. 2023 16.29
+12
"Ta je moker in težak, pod njegovo težo so klonila številna drevesa in elektronski drogovi" Za elektronske drogove pa nimam pojma kakšni so? Jao mularija vsi pametni ..
Alex33
16. 01. 2023 14.22
+8
Prosim, če popravite članek. Ste napisali, da je posavje zeleno. Ni res. Smo ga imeli okoli 5cm, no sej sedaj je večino že pobralo
flexilbe principles
16. 01. 2023 14.03
+17
Zoki, hvala, ker si šele ob 11h spucal glavne ceste v Ljubljani, sicer se ne bi mogli cjaziti po mestu s hitrostjo atrofiranega polža. Pločnike pa pusti do avgusta -- do takrat pa menda že bo kdo sam prijel za lopato in skidal sneg. Lepe pozdrave iz najlepšega mesta.