Slovenija

Največ poškodb glave, a čelada (še) ni obvezna

Ljubljana, 31. 07. 2019 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Samo letos so v ljubljanskem UKC obravnavali 178 poškodb voznikov skirojev, tudi električnih. Največ je poškodb glave, tudi zato naj bi po novem vozniki električnih skirojev morali do 18. leta obvezno nositi čelado.

Poletje je čas, ko številni svoje jeklene konjičke zamenjajo za bolj 'poletna' prevozna sredstva, med katerimi je v zadnjem času vse več električnih skirojev. Ti so vse bolj priljubljeni med različnimi generacijami. A kar je priljubljeno, ni nujno tudi varno.

Kolikokrat ste že opazili voznika električnega skiroja s čelado? Redki so, ki jo uporabljajo, čeprav je vožnja s skiroji, ki jih poganja motor, vse prej kot varna. Mateja Markl iz Agencije za varnost prometa (AVP) je za 24ur.com že pred časom pojasnila, da so električni skiroji zaradi majhne velikosti koles veliko bolj občutljivi na razne neravnine in ovire na vozni površini, zaradi česar vozniki pogosto padejo. Tudi zaviranje je veliko manj učinkovito, ob tem pa je skiro tudi zelo nestabilen.

električni skiro
električni skiro FOTO: Miro Majcen

Da nesreče z električnimi skiroji niso tako redke, priča tudi statistika, ki so nam jo posredovali iz ljubljanskega UKC. Samo letos, torej do 26. julija, so obravnavali kar 178 nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki skirojev, tako električnih kot 'navadnih'. Za primerjavo; lani so v vsem letu obravnavali 143 poškodovanih, leta 2017 pa 129. Letos je bilo največ poškodb glave, prsnega koša, zapestja in komolca ter kolena.

Hitrost električnih vozil lahko preseže tudi 30 km/h, zaradi majhne površine silhuete pa so vozniki skirojev slabše vidni in tudi slišni, saj so električni skiroji povsem tihi. Zato niso nevarni le sami sebi, ampak tudi okolici, saj jih pešci ne slišijo, ko vozijo za njimi oziroma jih zaradi svoje hitrosti prehitijo. V zakonu o pravilih cestnega prometa je uporaba posebnih prevoznih sredstev, ki jih poganja motor in ki presegajo hitrost gibanja pešcev, v cestnem prometu prepovedana, kršitelja pa lahko doleti globa 500 evrov.

Ker pa je omenjeni člen zakona neživljenjski, saj je električnih skirojev vedno več, so na infrastrukturnem ministrstvu pripravili dopolnitev omenjenega zakona, v kateri predlagajo, da se smejo omenjena prevozna sredstva uporabljati na površinah za pešce in kolesarskih površinah, vendar morajo vozniki hitrost vožnje prilagoditi površini, po kateri se gibajo. Kaj to pomeni? Vozniki električnih skirojev, ki vozijo na območju za pešce, morajo način in hitrost gibanja prilagoditi razmeram v prometu, hitrost pa ne sme preseči največje hitrosti, s kakršno se gibljejo pešci. "Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo električna posebna prevozna sredstva uporabljati tudi desni rob smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena na 50 km/h," je zapisano.

električni skiro
električni skiro FOTO: Miro Majcen

Je pa zapisano še, da morajo vozniki električnih skirojev imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti na sprednji strani prižgan žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani električnega prevoznega sredstva morajo imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.

"Predlog novele Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih v cestnem prometu je trenutno še v javni obravnavi, tako da se predlogi in pripombe še zbirajo. V tem času so seveda možne vpeljave takšnih in drugačnih predlaganih rešitev," so sporočili z infrastrukturnega ministrstva.

In kako je z uporabo čelade? AVP je maja letos infrastrukturnemu ministrstvu predlagala, da se odločba, ki narekuje, da je za vse kolesarje in potnike na kolesu in kolesu s pomožnim motorjem do 18. leta čelada obvezna, razširi tudi na vse voznike električnih skirojev.

Z ministrstva so sporočili, da je pri uporabi električnega skiroja v predlogu vključena tudi sprememba v zvezi z zaščitno čelado. "Odslej naj bi veljalo enako pravilo kot velja za kolesarje – torej da mora imeti uporabnik električnega posebnega prevoznega sredstva do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado. Predvidena globa za kršitev je 120 evrov," dodajajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brddd
31. 07. 2019 17.30
+1
Vsak odgovarja za svojo glavo .Kdo rad nosi čelado naj je nosi kdo ne je ne rabi nositi .
TistoPravo
31. 07. 2019 17.12
+8
Je pa res, da je električni pogon tih. Če samo stopiš ob obalo med Koprom in izolo, kjer so staro cesto zaprli za klasični promet in je dovoljena samo za enosledna vozila...vidiš, kako sam čudovit ambient uničujejo glasni bencinski skuterji. Dejstvo je, da bi morala država spodbujati nožni pogon....če že poslovni načrti proizcajalcev in trgovcev tržijo z polno paro dobičkonosnejše elektro pogone. Recimo prvi ukrep bi bil, samo nožni pogon po teh turističnih lokacijah in mestnem jedru..,kjer je hrup poleg turističnih objektov in ostale infrastrukture res nezaželen....če pogledamo samo Koper, je z hrupom popolnoma zapolnjen že zaradi Luke....Ljubljana zaradi voženj na delo z avtomobili....Bled prihod in odhod turistov....torej tukaj bi morala veljati prepoved dodatnega zvočnega obremenjevanja z enoslednimi motornimi vozili v tursitični coni...in tako bi se lahko uredilo v vseh mestih in krajih...pa tudi vaseh. ...povsod se najdejo mulci z krosovci, glasnimi štirikolesniki in apnjkemi brez auspuhou
Apostol1
31. 07. 2019 21.04
+1
TistoPravo...... Res je tih samo če ga pa poganjaš z nogami pa ni dosti glasnejši . Drugače te pa lahko samo pohvalim , ker iščeš rešitve.➕➕👍
TistoPravo
01. 08. 2019 21.06
-1
Ni res...elektro motorji sploh niso neslišni...že zaradi večje hitrosti premikanja ustvarjajo preko koles več brnenja...pa tudi motorji delujejo na visokih frekvencah. Če zvoke seštevaš, je tko kot pri meteornih vodah v vsaki vasi..kraju ali mestu. Septevajo se decibeli in litri....
TistoPravo
01. 08. 2019 21.12
+1
Vsekakor pa sem za rešitve...in se zavedam, da nobeno vsiljevanje mnenj ni v splošni koristi, štejejo samo vzgledi...dolgoročno sigurno se bo treba pomaknit nazaj k naravi. Obudit podeželja, in to ne z dodatnim motoriziranjem na katerikoli način. Premikanje s pomočjo elektrike povzorča samo povečanje že tako nevarne zvrsti transporta...kot je kolo, skirca ali rolerji. Z fizično močjo se naredi manjšo razdaljo, in tudi manj se jih spušča v to dejavnost zaradi napora...pač ta način transporta ne vključeje varnostnih naprav, senzorjev, zračnih balzin in programske pomoč za čimpopolnejšo varnost...ki jih avtomobilizem z preostalimi transporti vključuje in ima na čem izpopolnjevat. Elektrika in kolo sta nevarna, in s tem razvojem postajata to še bolj. Ni argumenta, da bo šlo to v smer varnosti kadarkoli...
Aijn Prenn
31. 07. 2019 17.04
+0
Električni skuter je taprava zadeva...
TistoPravo
31. 07. 2019 17.24
+3
Ta prava zadeva je ravnotežje, energija in orientacija...ki je posledica nog...rok trupa in glave vključno možgani...očmi in ušesi. Če vključiš električni pogon, si že zelo blizu kot da gledaš tv z daljincev v rokah...misliš, da dejansko kj vidiš....idiš pa samo tisto, kar so ti vnaprej prištimali. Podobno pa je z elektro pogonom, na kolesu...efekt enako nulo, oziroma razvadiš se in gojiš še večjo "lenobo"...kar ti že na kratki rok ne bo koristilo. Telo ni zato narjeno, da stalno samo stiska na gas
Aijn Prenn
31. 07. 2019 17.42
-3
Pol jo ti peš mahneš na službeno pot dolgo 200km, kaj? ;-))
TistoPravo
31. 07. 2019 18.36
+2
No bodi realen...govori o lokalni vožnji..,je pa opcija, da pelješ sabo kolo...rolerje ....ali skirco...recimo rolerji so super za po Kopru...kolo verjetno za Bled...skirca pa za center Ljubljane. Vse že preizkušeno. 200km pa ne prakticiram, da se mi slučajno kj ne zameri....a ti koga poznaš, da s skirco 200km dela naenkrat...
hotchilipoper
01. 08. 2019 08.33
+4
Elektično kolo je prava zadeva,ker lahko goniš,dokler lahko,potem pa na elektriko,užitek vam pravim,preizkušeno.
TistoPravo
01. 08. 2019 21.03
+1
Prava stvar je skrb za žival...pes...konj...in če že kolo, skirca ali rolerji...z močjo telesa. Jst močne baterije pod ritjo nebi imel že zaradi možnosti eksplozije. Ampk ok, odločitev je na posamezniku. Nobeno vsiljevanje mnenj ni v splošni koristi, štejejo samo vzgledi...dolgoročno sigurno se bo treba pomaknit nazaj k naravi. Obudit podeželja, in to je z motoriziranjem na katerikoli način. Ravno tako turistična območja. Kar se tiče hrupa, pa četudi iz elektro motorčkov v pestih in koleščkih...ga imamo tudi brez že povsem preveč. Uničujemo čudovite ambiente naravnega okolja s tem. Avtomobilizem, ladijski in želežniški promet vključno z vsemi kamioni popolnoma zapolnjuje zvočno onesnaževanje skupaj z industrijo in množičnim poseljevanjem ter tudi neizogibno posejanimi zunanji kompresorji klimatski hladilnih in ogrevalnih naprav. Upam, da na splošno družba čimpreje ugotovi...da nas skupni planetek spoštujemo in ga tako in drugače poskusimo čistit vseh "onesnaževanj"...
TistoPravo
01. 08. 2019 21.04
+0
Popravek...obudit podeželja, in to ne z dodatnim motoriziranjem na katerikoli način!
Janko Ig
31. 07. 2019 17.01
-5
Res ne razumem kako so lahko tako nespametni. Na vsak kolo,skiro...obvezna čelada za vse starosti....
TistoPravo
31. 07. 2019 17.00
+2
Dejansko električni pogon enoslednih vozil ni najbolj varna oblika transporta. Dvomim, da je čelada rešitev. Trgovina pač forsira v nakupe teh precenjenih mašinc, ki so v bistvu odmik od bistva kolesa...skirce...rolerjev. Bistvo teh vozil je treniranje ravnotežja ob uporabi lastne sile in samokotrolo celega dogodka....ko dodaš k tem elktro pogon, se ves sistem podre!
Janko Ig
31. 07. 2019 17.04
+0
No pol pa stop na segway-a pa boš vidu, da rabiš precej ravnotežja , da se prav pelješ....
Thinc25
31. 07. 2019 16.52
+6
Vozniki skirojev morajo biti mladi in spretni, ne pa nerodni upokojenci, kot sem jaz.
igyyp
31. 07. 2019 16.41
+5
Se mi ne zdi, da je toliko problem samo čelada, evo prav danes v Lj nasproti ukc, slušalke nabite v ušesa, pri rdeči luči punca na el.skiroju, tudi pogledala me ni, ker sploh ne ve kaj se dogaja okoli nje. Ne sliši obrača se pa tudi ne. Čelada bi bila obvezna se strinjam, še prej pa brez slušalk in telefona.
akize
31. 07. 2019 15.50
+6
Komentatorji bi vse prepovedali. Prepovejte zimo, ker ljudje padajo na ledu in se poškodujejo
hribiINvoda
31. 07. 2019 15.46
+10
Pa slušalke v ušesa, pa gasaaa🥺💀!
Bourne
31. 07. 2019 15.39
+8
Zanimivo, koliko negativnih komentarjev o skirojih, da naj gredo lenuhi raje peš ali na kolo. In verjetno največ teh komentarjev prav od avtomobilistov s štirimi praznimi sedeži, ki delajo gužvo v mestu, smradijo v kolonah na semaforjih, puščajo te konzerve po zelenicah, pločnikih, itd.
severnik
31. 07. 2019 15.33
+6
Kolikokrat ste že opazili voznika električnega skiroja s čelado? A dajte že nehat!! Napisali ste poškodbe s skiroji, na koncu pa dodali TUDI električni. Pa kaj sploh hočete?
ivan.z Doba
31. 07. 2019 15.32
+15
Predvsem bi morali biti ljudje dovolj pametni in kupovati skiroje z večjimi kolesi. In uporabljati čelado. Majhna kolesa in ozko krmilo, v povezavi z relativno visoko hitrostjo, kar kličejo k nesreči.
lumpimonster
31. 07. 2019 15.23
-9
Sramota ste folk z temi skorijo...a bol leni ne morete biti?
severnik
31. 07. 2019 15.33
+8
ni_mi_vse_eno
31. 07. 2019 15.15
-13
triletni otroci bi morali obvezni nositi kolenčnike in čelado, če se želijo pojavljati na ulici. Veste kolikokrat moj tamali pade? Mislim, da bi morali posebno policijo, ki bi preverjala ustrezne oprave pri triletnih otrocih in če ne, takoj kazen staršem. Marsikatero krvavo koleno bi bilo preprečeno.
Laki je malo nervozan
31. 07. 2019 15.18
+14
Posebno policijo...? kaolko si te že pil ti danes?
lumpimonster
31. 07. 2019 15.26
+0
Posebno policijo hahahajaajaj se te k mamo nc ne delajo kaj sele za te stvari hahajaj
Desnica boli
31. 07. 2019 15.45
+2
ni_mi_vse_eno, niso samo kolenčniki in čelada problem, nujno bi morali vse robnike na pločnikih zamenjati z gumijastimi, ravno tako robove fasad in stopnice. Pa vse skale v naravi. Samo gumijaste so sprejemljive za triletnike, če starši nimajo vseh pik v glavi ...
matdej
31. 07. 2019 16.55
+0
Laki je malo nervozan
31. 07. 2019 15.13
+9
kaka štala bo, ko bo prvi kamikaza na el. skiroju speštan pod 25 tonskim šleparom.
BogiEmil
31. 07. 2019 15.18
+9
Pol bo jok pa stok, zdej so se pa namnožil, da je res adijo, pa vozjo povsod, pločnik, kolesarska steza, kontra smer, pa sej ene par jih mora umret, da se bo spisu zakon, sam škoda k bodo spet šoferji osebnih avtomobilov krivi.
severnik
31. 07. 2019 15.37
+2
Ja! To pa bo novica. Nujno čedalo kupit, da si potem rešen. Če ne veš, pred 25t ščleparjem še z avtom nisi varen. Je pa tako, da v večini primerov kjer so skiroji, šleparjev ni ali pa zelo malo.
Laki je malo nervozan
31. 07. 2019 15.10
+3
Samo da je čim bolj komot, da ni potrebno nobenega truda vložit v premikanje, kaj še le da bi moral z tacami poganjat tega satana.Brezveze.
Filip Križnik
31. 07. 2019 16.02
+5
Glede na to, da smo nekateri doma v drugem najvecjem mestu pa uporabljamo skiro za voznjo do sluzbe je logicno, da uporabljas prevoz po katerem ne bos zasvican, ko prides na delo, ker pa ocitno nimas sluzbe in ne ves, da je taksen prevoz cenejsi koristnejsi raje sploh ne komentiraj in se pelji z svojim 3.0 dizlom 1km do trgovine...
Laki je malo nervozan
31. 07. 2019 16.36
+0
Kak pa si še tri leta nazaj hodil v službo ko tega ni bilo, plaval po Dravi?
DirtySanchez
31. 07. 2019 15.04
-3
Prepovedat skuterje na štrom.
severnik
31. 07. 2019 15.38
+4
Zakaj? Ker si ga ne moreš privoščit? Sem takoj za to. Samo vzporedno naj se prepoved tudi električne avte, kolesa, rolke, telefone (ja, tudi telefoni povzročajo kaos na cesti).
Wahl
31. 07. 2019 14.48
+10
Ne rabite iskat fotk po spletu, je po naših ulicah in cestah dovolj teh samomorilcev. V zadnjem mesecu in pol sem imel dve slabi izkušnji. Najprej en mulo vozi po cestišču, skuša obiti muldo ob robniku in skoraj pade meni pred avto, drugi frajer 40+ let se flegma pripelje do samoforja v rdečo in skoraj meni v bok.
DirtySanchez
31. 07. 2019 14.59
+4
severnik
31. 07. 2019 15.39
-1
24ur ne pusti toliko črk, da bi napisal kaj vse se mi je v zadnjem mesecu zgodilo (avti, kolesarji, pešci,...)... Kaj pa sta v tvoji zgodbi 2 primera? Koliko je samo prometnih nesreč 2 avtov v Lj vsak dan??
Hugh_Mungus
31. 07. 2019 14.44
+15
Če je posameznik sam preveč neumen, da ne bi dojel enostavnih varnostnih ukrepov, mora to žal zahtevati država, ki jo sicer potencialni invalid lahko bremeni. Enako varnostni pas, telefon med vožnjo in vsa mogoča pravila varnosti pri delu
SERAPHIN
31. 07. 2019 14.44
+15
..20 let nazaj najvec poskodb kolen komolcev gleznjev in dlani...pa kaj je narobe z novo generacijo da na glavo pada ?
giiinem
31. 07. 2019 14.51
+3
A verjames statistiki? Ta je samo minipulirana iz vlade,da bodo uveljavil novi zakon in novi dohodek.Briga njih za tvojo varnost.
BogiEmil
31. 07. 2019 15.20
+0
No ja, če bi se tebi otrok ponesreču na skiroju bi pa po moje prvi vpil, kaj dela vlada. Dej no dej, moteči so.
giiinem
31. 07. 2019 16.37
+1
Ce se moj otrok poskoduje je to moja in njegova krivda.